» »

Severni Korejci dobivajo pametne telefone

Severni Korejci dobivajo pametne telefone

Slo-Tech - Severna Koreja je resda najbolj zaprta in nadzorovana država na svetu, a njeni prebivalci vseeno ne živijo v srednjem veku. Pogosto pozabljamo, da mineva že 10 let, odkar so Severnokorejci dobili prve pametne telefone. Danes ima pametni telefon več kot tri milijone prebivalcev te 25-milijonske države. Seveda nimajo dostopa do interneta, lahko pa uporabljajo državni intranet.

Decembra 2008 so v Severni Koreji zagnali omrežje 3G, do katerega danes dostopa 3,5 milijona ljudi, če verjamemo statistiki uradnega medija Sogwang. Po ocenah nekaterih zunanjih strokovnjakov bi lahko bi bilo v Severni Koreji več kot pet milijona mobilnih naročnin, pri čemer točna številka niti ni pomembna. Dejstvo je, da tehnologija počasi prodira tudi v Severno Korejo.

Čeprav ne morejo uporabljati interneta, jim Severna Koreja ponuja kopico lastnih aplikacij od iger in glasbe do spletnega nakupovanja. Taka priljubljena aplikacija na primer My Companion, ki je nekakšna mešanica Netflixa, kindla in spletnih iger ter seveda v Aziji izjemno priljubljenih karaok. Besede uradnih oblasti je treba vzeti z obilico soli, a prebežniki potrjujejo, da imajo pametne telefone, na katerih pa večinoma igrajo igre.

V Severni Koreji obstajajo tri mobilni operaterji: Koryolink, Kangsong Net in Byol. Koryolink je največji in edini ponuja storitve tudi tujcem, medtem ko ostala dva služita le domačinom. Severnokorejci imajo dostop do štirih znamk pametnih telefonov, in sicer Pyongyang Touch, Jindallae, Arirang in Phurun Hanul. To so telefoni, ki jih drugje ni moč kupiti. In sploh niso tako slabi: Arirang 171 ima 4,7-palčni zaslon, 10-jedrni čip MediaTek6797 (2,6 GHz), 4 GB pomnilnika in 32 GB prostora. Ker pa načeloma nimajo dostopa do interneta, lahko aplikacije in igre dobijo v trgovini ali jim jih prekopira kakšen znanec. Njihova spletna tržnica (app store) je dejanska fizična trgovina.

Pametni telefoni so še vedno rezervirani za premožnejše. V državi, kjer je povprečna plača ocenjena na 50-100 dolarjev (točnih podatkov ni moč dobiti), so telefoni za nekaj sto dolarjev pač še vedno luksuz. Morda pa se utegne to v prihodnosti spremeniti, saj so pametni telefoni v resnici idealna naprava tako za nadzor kakor zaposlitev prebivalstva.

5 komentarjev

boolsheat ::

Njihova spletna tržnica (app store) je dejanska fizična trgovina.

Customers can purchase programs at online stores or at a range of shops across the country, though it isn't clear whether these shops deal exclusively in Samhung products or sell other brands.

starfotr ::

Sedaj vemo, kdo še uporablja 3G poleg T-2. T-2 bi lahko počasi pošraufal oddajnike stran in jih odpeljal v Serverno Korejo. Razvoja in širitve omrežja se itak ne grejo, licence jim bodo potekle, za njih zadostuje gostovanje pri Telekomu ali A1 brez nacionalnega roaminga.

gruntfürmich ::

nisem razumel če telefone sami izdelujejo ali jih kitajci?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Kebo ::

gruntfürmich je izjavil:

nisem razumel če telefone sami izdelujejo ali jih kitajci?

100% so rebrandani no name kitajci.

sirjost ::

Jaz ne vem s kakšnim namenom se piše te članke na sloteku.

Naslov: Severni Korejci dobivajo pametne telefone
V članku: Pogosto pozabljamo, da mineva že 10 let, odkar so Severnokorejci dobili prve pametne telefone.

Podobno kot Salon z naslovom kako ženske delajo več ur kot moški, v članku pa piše da tedensko opravijo 10 ur manj v letnem povprečju.

Zagreti borci proti fejk news.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Severni Koreji za tujce mobilno omrežje in internet

Oddelek: Novice / NWO
64495 (1381) cryptozaver
»

Zdruzevanje drzav

Oddelek: Problemi človeštva
334838 (4278) jype
»

Potegavščina dneva: Pirate Bay v Severni Koreji

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
259207 (6823) Unknown_001
»

V Severni Koreji precej razširjeno kopiranje zahodnih vsebin (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6225193 (22205) BigWhale
»

Rast števila uporabnikov 3G v Severni Koreji

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
258256 (7315) poweroff

Več podobnih tem