»

TSMC prihaja v Evropo

Slo-Tech - Tajvanski polprevodniški gigant je uradno potrdil, kar se je šušljalo že mesece. Svojo prvo tovarno v Evropi bodo postavili v Nemčiji, pri čemer bodo sodelovali s podjetji Bosch, Infineon in NXP. Skupaj bodo ustanovili podjetje ESMC, ki bo tovarno gradilo v Dresdnu. Trije partnerji bodo prispevali vsak deset odstotkov, levji delež pa TSMC. Nezanemarljiv bo tudi prispevek nemške države v obliki subvencij.

Nova tovarna bo stala približno 10 milijard evrov, od česar bo TSMC primaknil 3,5 milijarde evrov in pridobil 70 odstotni delež. Država bo pridala približno polovico, torej pet milijard evrov, iz sklada za podnebje in zeleno transformacijo, ostali trije pa 500 milijonov. Tovarno bo upravljal TSMC, solastniki pa bodo upravičeni do sorazmernega dela proizvodnih kapacitet.

Gradnja se bo pričela konec prihodnjega leta, prvi čipi pa bi lahko iz Dresdna prispeli že leta 2027. Ti bodo izdelani v 22/28-nm proizvodnem postopku, kasneje pa tudi v 12/16-nm. Pričakujejo 40.000 klasičnih...

66 komentarjev

Intel bo v Evropo vložil 80 milijard evrov

vir: Intel
Intel - Intel je sporočil, da bo v Nemčiji zgradil novi tovarni za proizvodnjo čipov. Dobrih 17 milijard evrov vredna investicija bo stala v Magdeburgu in predstavlja le del večjega investicijskega paketa v Evropi. V Franciji bodo gradili razvojno-raziskovalno središče, posamezne obrate pa bodo postavili ali obnovili tudi v Italiji, Španiji, na Irskem in Poljskem. Z investicijami želi Intel zmanjšati odvisnost od azijskih držav, kjer se proizvaja več kot 80 odstotkov čipov.

Tovarni bodo v Nemčiji začeli graditi prihodnje leto, končana pa naj bi bila do leta 2027. Služila bo tako proizvodnji za Intel kakor tudi Intel Foundry Services, ki storitve nudi drugim podjetjem. Na Irskem bodo razširili obstoječo tovarno v Leixlipu, v kar bodo vložili 11 milijard evrov. V Franciji želijo v kraju Plateau de Saclay postaviti raziskovalni center s 1000 zaposlenimi, v španski Barceloni pa nov superračunalnik. V Gdansku na Poljskem Intel že ima raziskovalni center, ki pa ga bo razširil. Odzivi na...

12 komentarjev

Intel bo gradil novi tovarni

AnandTech - Intel je napovedal izgradnjo dveh novih tovarn za proizvodnjo čipov, ki bosta začeli obratovati leta 2025. Postavili jih bodo na novi lokaciji v zvezni državi Ohio, kar bo prva nova lokacija za Intel v zadnjih 40 letih. Že lani je Intel napovedal tudi postavitev dveh novih tovarn na svoji lokaciji v Arizoni.

V Ohiu je na 400 hektarjih velikem zemljišču prostora za skupno osem tovarn. Izgradnja prvih dveh, ki se bo začela letos, bo stala 20 milijard dolarjev. V njih bodo proizvajali tako čipe za lastne potrebe kot tudi za stranke Intel Foundry Services. Tako velik obrat bo po eni strani potreboval tudi ustrezno izobražene zaposlene, zaradi česar je Intel napovedal 100 milijonov dolarjev vložka v izobraževalni sektor, po drugi strani pa bo ustvaril veliko dela za podizvajalce in dobavitelje. Intel ni razkril, po katerem postopku bo tekla proizvodnja v novih tovarnah. Dejali so le, da po najnovejšem, torej lahko pričakujemo Intel 18A (to je štiri generacije naprej od trenutno...

36 komentarjev

Intel se neuradno zanima za nakup Globalfoundries

Slo-Tech - The Wall Street Journal poroča, da se Intel zelo resno zanima za nakup GlobalFoundries, ki je tretji največji proizvajalec čipov na svetu. Še minulo četrtletje je bila na mizi javna ponudba delnic (IPO), ki bi jo ob ugodnih razmerah lahko izvedli že prihodnje leto, a se to utegne spremeniti. Intel za podjetje ponuja 30 milijard dolarjev. Iz Intela vesti ne komentirajo, je pa direktor Pat Gelsinger že marca dejal, da si prizadevajo postati tudi proizvajalec čipov za druga podjetja, kjer trenutno prednjači tajvanski TSMC.

Globalfoundries je trenutno v lasti investicijske družbe Mubadala Investment, ki jo obvladuje vlada emirata Abu Dabi. V Globalfoundries na vprašanja medijev odgovarjajo, da o morebitnem prevzemu (še) ne vedo nič, torej potekajo pogovori izključno med Intelom in lastniki. Intel je trenutno vreden okrog 225 milijard dolarjev, za letos pa so investicijam v širitev proizvodnih kapacitet namenili 20 milijard dolarjev. To pomeni, da nakup Globalfoundries za okoli 30...

13 komentarjev

EU do leta 2030 s proizvodnjo čipov v 5 nm

Bloomberg - Evropska unija se zaveda odvisnosti od ZDA, Južne Koreje in Tajvana pri proizvodnji čipov, zato želi proizvajalce privabiti na Staro celino. Bloomberg piše, da je cilj do leta 2030 proizvajati najnaprednejše čipe tudi v EU. Načrt Digital Compass, ki ga bo Komisija verjetno predstavila naslednji teden, predvideva, da bo do leta 2030 v EU proizvedenih 20 odstotkih (merjeno v ceni) vseh čipov.

To so smeli načrti, za katere pa v načrtu ni konkretnih mehanizmov, kako jih bodo dosegli. Kot smo že pisali, je ena izmed možnosti, da bi v EU postavili večjo livarno, ki bi konkurirala Samsungu in TSMC v proizvodnji 5-nm čipov. Poleg proizvodnje čipov so v digitalnih načrtih še 10.000 podnebno nevtralnih obratov, razvoj kvantnega računalnika do leta 2025 in pokritje najbolj naseljenih predelov EU s signalom 5G do leta 2030. Na področju tehnoloških velikanov si želi v tem desetletju podvojiti število podjetij, ki imajo tržno vrednost več kot 1 milijardo evrov.

67 komentarjev

EU želi več proizvodnje čipov na evropskih tleh

Bloomberg - Evropska unija ugotavlja, da je pri proizvodnji polprevodniških čipov skoraj popolnoma odvisna od ZDA in Azije, zato razmišlja o tovarni v Evropi. EU želi na domačih tleh imeti napreden proizvodni obrat, ki bi bil sposoben izdelovati čipe v manj kot 10-nanometrski tehnologiji. Da bi to uspelo, želijo pritegniti tudi globalne igralce, kot sta tajvanski TSMC in korejski Samsung.

Minuli mesec smo pisali, da na trgu čipov za avtomobile vlada hudo pomanjkanje, kar ni edini tovrstni primer. Čeprav bo konkretni primer slej ko prej rešen, se Evropa čedalje bolj zaveda problematične odvisnosti od tajvanskih, ameriških in drugih proizvajalcev. Zato si Evropska komisija pod taktirko komisarja za industrijo Thierryja Bretona prizadeva da gradnjo nove ali posodobitev kakšne že obstoječe tovarne v EU. Projekt je še v fazi planiranja, saj se EU še ni odločila, na kakšen način želi ta cilj doseči. So pa že lani dejali, da je dolgoročni cilj v EU proizvesti vsaj petino čipov in mikroprocesorjev...

31 komentarjev

Intelove čipe Core i3 naj bi proizvajal TSMC

Trendforce - Intel bo prvikrat v zgodovini zaupal proizvodnjo celega procesorskega čipa zunanjemu izvajalcu, poroča TrendForce. Zaradi znanih težav, ki jih ima Intel pri usvajanju 5-nm tehnologije proizvodnje čipov, bo Core i3 v 5 nm proizvajal TSMC. Proizvodnja bo stekla v drugi polovici leta.

V minulih letih je imel Intel težave pri uvajanju manjših tehnologij, zlasti 10 nm in 7 nm, kar se je odrazilo v zamudah in ukinitvi tradicionalnega razvoja tik-tak. Čeprav nanometrske oznake med proizvajalci niso povsem primerljive, je TSMC očitno bolje usposobljen. Poleg Core i3 naj bi TSMC za Intel proizvajal tudi čipe srednjega in višjega razreda, kar pričakujejo v drugi polovici leta 2022. Intel je že sedaj dele čipov, ki niso v centralnem procesorju (CPU), dal proizvesti TSMC-ju in UMC-ju.

TSMC medtem že razvija 3-nm litografijo, kjer bo za razliko od konkurence še vedno vztrajal pri FinFET-u, medtem ko na primer Samsung prehaja na GGA FET. Glavna razlika med 7 nm in 5 nm pri TSMC je gostota...

11 komentarjev

TSMC zaradi virusa ustavil proizvodnjo komponent za iPhone

Bloomberg - Iz tajvanskega proizvajalca polprevodniških čipov TSMC prihajajo vesti, da so morali v petek zvečer ustaviti več tovarn, v katerih proizvajajo komponente za iPhone, ker so bili žrtev virusa. TSMC je edini proizvajalec procesorskih čipov za iPhone in pomemben proizvajalec za številna podjetja, na primer Nvidia, Qualcomm itd. Kot največji neodvisni proizvajalec polprevodniških čipov je lani ustvaril 11,6 milijarde dolarjev dobička.

Iz podjetja so sporočili, da ni šlo za hekerski napad, ki bi prinesel virus, temveč okužbo z virusom. Načrtujejo, da bodo zadnje tovarne ponovno zagnali danes ali v ponedeljek. Finančna direktorica Lora Ho je po telefonu za Bloomberg potrdila, da je bil TSMC v preteklosti že tarča virusov, a je...

4 komentarji

Samsung v Koreji gradi novo tovarno čipov z EUV

Slo-Tech - Samsung je v Hwaseongu v Južni Koreji začel graditi novo tovarno za proizvodnjo čipov, ki bo izdelovala čipe v 7-nm velikosti s tehnologijo ekstremne ultravijolične litografije (EUV). Te dni so položili temeljni kamen, tovarna pa bo po načrtih dokončana do konca prihodnjega leta. Leta 2020 bodo iz nje prispeli prvi čipi po postopku 7LPP (Low Power Plus) EUV. Celotna investicija bo vredna šest milijard dolarjev, pri projektu pa bo sodeloval tudi Qualcomm, saj bo Samsung zanj izdeloval SoC-e za Snapdragone za pametne telefone. V novi tovarni bo Samsung proizvajal čipe tako za lastne potrebe kakor tudi za Qualcomm in še druge naročnike.

Samsungov veliki konkurent na področju proizvodnje čipov TSMC, ki ima 55-odstotni tržni delež, je pri uporabi 7-nm tehnologije že korak pred Korejci. Že lani je namreč...

10 komentarjev

Intel licenciral ARM, a le za stranke

Bloomberg - Intel je minuli teden na vsakoletnem dogodku Intel Developer Forum razkril, da je z ARM-jem sklenil dogovor o licenciranju. Ta mu daje pravico, da za svoje stranke v lastnih obratih proizvaja čipe z arhitekturo ARM.

Intel je ugotovil, da se v pametne telefone in druge prenosne naprave po redni poti ne bodo prebili. Njihovi procesorji so izvrstni za namizne računalnike in strežnike, ko pa postavimo energijsko učinkovitost na prvo mesto, ARM nima prave konkurence. To je slaba novica za Intel, saj se trgi osebnih računalnikov počasi ohlaja, medtem ko je rast trga prenosnih naprav še vedno zdrava.

Po drugi strani pa ima Intel ogromne proizvodne kapacitete, ki jih prodaja tudi drugim podjetjem. To je začel prejšnji izvršni direktor Paul...

6 komentarjev

IBM izdelal prvi 7-nm čip

Slo-Tech - IBM je v sodelovanju z GlobalFoundries, Samsungom in newyorško univerzo SUNY izdelal prvi delujoč čip v 7-nm tehnologiji. Izdelali so ga v raziskovalni tovarni v newyorškem Albanyju, kjer delajo s 300-mm rezinami. Trenutno so komercialno dostopni čipi, ki so zgrajeni v 14-nm tehnologiji, zelo blizu pa je tudi 10-nm, ki je po mnenju proizvajalcev skrajni domet trenutne tehnologije. Za 7 nm je bilo treba uporabiti nekaj trikov, ki nove čipe razlikujejo od trenutnih FinFET-ov. Pri tem velja že takoj na začetku zapisati, da je do komercialne rabe 7-nm čipov še vsaj dve leti.

Pomembna razlika je material, iz katerega so kanali tranzistorjev. Namesto silicija so uporabili zlitino silicija in germanija, ki ima boljše...

24 komentarjev

Ekstremna ultravijolična litografija je pred vrati

Slo-Tech - Na simpoziju SIPE za napredno litografijo, ki poteka v San Joséju v Kaliforniji, smo videli obrise prihodnosti, ki bo prinesla izdelavo čipov z EUV (extreme ultraviolet lithography). Pri nadaljnjem krčenju električnih elementov namreč trenutni načini izdelave tiskanih vezij ne bodo več uporabni, zato proizvajalci že več let intenzivno razvijajo EUV. TSMC in Globalfoundries sta že pred štirimi leti napovedala, da bodo okrog leta 2015 EUV pripeljali do komercialne uporabe, in čeprav jim to še ni povsem uspelo, so blizu.

Podjetje ASML, ki je največji proizvajalec naprav za EUV, je sporočilo, da je njihova velika stranka TSMC uspela presvetliti 1000 rezin v 24 urah, kar je pomemben mejnik pri razvoju EUV. Ta sicer že deluje, a je metoda prepočasna. Lani so...

5 komentarjev

IBM bi prodal proizvodni del

Financial Times - IBM razprodaja družinsko železnino. Potem ko so se odločili strežniški del prodati Lenovu, sedaj prodajajo še proizvodni del. Kot razkrivat Wall Street Journal in Financial Times, je IBM zadolžil investicijsko banko Goldman Sachs, da poišče zainteresiranega kupca.

Zamisel sploh ni neumna, saj se je, recimo, tudi AMD pred petimi leti razdelil na dizajnerski in livarski del, ter potem slednjega v celoti odprodal v GlobalFoundries. IBM sedaj razmišlja podobno, torej da bi obdržali del, ki se ukvarja z načrtovanjem in dizajniranjem čipov, prodali pa bi proizvodne obrate. O kupcih se bolj ali manj le špekulira, omenjata pa se GlobalFoundries in TSMC. Pri tem Goldman Sachs poudarja, da IBM ni zatrdno odločen prodati...

0 komentarjev

TSMC in Globalfoundries predstavila razvojne načrte

HotHardware - TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) in Globalfoundries (nekdanje AMD-jeve livarne) sta objavila načrte o razvoju svojih livarn v prihodnjih letih. TSMC pravi, da bodo letos v raziskave in razvoj vložili 700 milijonov dolarjev, kar je dvakrat več kot lani. V prihodnjih dveh letih bodo v povečanje svojih proizvodnih kapacitet vložili 7,8 milijarde dolarjev, s čimer naj bi le-te povečali za petino. Sem sodi tudi nova Fab 15 v Tajčungu na Tajvanu, ki je v izgradnji od lanskega julija in bo nared prihodnje leto ter bo omogočila proizvodnjo 100 tisoč silicijevih rezin na mesec.

Razlogi za povečevanje kapacitet so hitra rast trga mobilnih naprav (pametni telefoni, netbooki, tablični računalniki ipd.), kjer je TSMC že lani ustvaril 47 odstotkov svojih prihodkov, medtem ko so prihodki od...

5 komentarjev