»

Strah pred umetno inteligenco je odveč

Foto: Zavod 14/Andrej Peunik

Slo-Tech - Ljubljana, 22. november 2019 - "Ko gre za razvoj in uporabo umetne inteligence, je zaupanje javnosti in spoštovanje etičnih načel ključno". Tako so ugotavljali sodelujoči na mednarodni delavnici in okrogli mizi Soobstoj z umetno inteligenco: vizija družbe 5.0*, ki se je v organizaciji Zavoda 14 in Evropskega liberalnega foruma (ELF), 21.11., odvijala v prostorih Poligona v Ljubljani. Dogodek z mednarodno udeležbo strokovnjakov se je začel z delavnicama, ki sta se osredotočili na vprašanje soobstoja človeka in umetne inteligence (UI) ter na regulacijo UI. Nadaljeval pa z okroglo mizo, kjer so se govorci dotaknili tem, kot so prihodnost razvoja algoritmov, UI, kibernetike, kognitivnih sistemov in kibernetske varnosti, predvsem iz etično-socialnega vidika.

Po mnenju govorcev je strah pred UI odveč, če bo družba znala vzpostaviti mehanizme, ki bodo omogočali optimalno, a varno rabo tehnologij prihodnosti.

Direktor Zavoda 14 dr. Aleksander Aristovnik je uvodoma izpostavil, "kot v...

59 komentarjev

Mednarodna delavnica in okrogla miza: "Soobstoj z umetno inteligenco"

Max Pixel/CC0

Slo-Tech - Zavod 14 organizira 21. novembra v ljubljanskem Poligonu mednarodno delavnico in okroglo mizo "Soobstoj z umetno inteligenco: vizija Družbe 5.0". Z uglednimi strokovnjaki, govorci in zainteresiranim občinstvom bodo tokrat iskali konkretne rešitve o prihodnosti razvoja algoritmov, umetne inteligence, kibernetike, kognitivnih sistemov in kibernetske varnosti, tudi iz socialno-etičnega vidika, nagovorili kakšna bi morala biti vloga EU na področju umetne inteligence z namenom, da bi dosegli cilj največ koristi za oblikovalce politike, gospodarstvo EU, državljane in družbo na splošno.



Program omizja
17.00 – 17.10 Pozdravni nagovor
dr. Aleksander Aristovnik | Direktor, Zavod 14
Goran Neralić | Član upravnega odbora ELF
Zdravko Počivalšek | Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
17.10 – 17.30 Predstavitev sklepov delavnice na temo sobivanja z umetno inteligenco
dr. Aljaž Košmerlj | IJS |strokovnjak na področju umetne inteligence
17:30 – 19:30 Panel: Sobivanje z umetno...

74 komentarjev

Želijo tudi okrepiti svoj ugled: Slovenska policija konec tedna organizira hackaton

Policija -
Ta konec tedna (5. in 6. oktober 2019) poteka prvi policijski hackaton v Sloveniji. Prijave sprejemajo do petka do 12. ure, obljubljajo pa bogate nagrade za zmagovalce v vrednosti več tisoč evrov. Namen hackathona je sicer pridobivanje uporabnih idej in digitalnih rešitev s področja varnosti in mobilnosti.

Možje v modrem so skupaj z drugimi deležniki oblikovali štiri konkretne izzive, s katerimi se bodo spopadli udeleženci hackatona:

1. izziv: pomoč državljanom in njihova varnost (tudi digitalna);
2. izziv: preventivna dejavnost;
3. izziv: kreativne rešitve s področja mobilnosti v najširšem pomenu besede (osebna, trajnostna itd.);
4. izziv: krepitev ugleda policije in mestnega redarstva

Več informacij najdete na spletnih straneh policije.

10 komentarjev

Microsoft in Amazon lansirala platformi za blockchain

TechCrunch - Microsoft je ob robu konference Build lansiral Azure Blockchain Services, platformo za razvoj in upravljanje s storitvami na temelju veriženja blokov, integrirano v Azure. Le nekaj dni prej je tudi Amazon do kraja odprl svojo podobno storitev v okviru Amazon Web Services, Amazon Managed Blockchain, ki je bila zadnje pol leta v omejenem preizkušanju.

Razvpito tehnologijo veriženja blokov se običajno najprej poveže s kriptovalutami, toda strokovnjaki so mnenja, da bo pravo vrednost imela na področjih knjiženja transakcij in pametnih pogodb. Tehnološki velikani in njihove poglavitne stranke zato mimo kripto-norije potrpežljivo preizkušajo tiste zares uporabne načine izkoriščanja blockchaina in po IBMu sta tudi Microsoft ter Amazon lansirala svoji tovrstni storitvi. V obeh primerih...

11 komentarjev

Pametna mesta morajo dajati občutek skupnosti

Zavod 14, okrogla miza o pametnih mestih

Slo-Tech - Zavod 14 je v ljubljanskem Poligonu organiziral mednarodno delavnico in okroglo mizo z naslovom "Pametna mesta in skupnosti: korak v bolj uravnotežen in trajnostni regionalni razvoj Evropske unije?", na katerem so sodelovali domači in tuji udeleženci iz poslovne skupnosti, državnih institucij in raziskovalne sfere. Dogodek je bil organiziran v sodelovanju z Evropskim liberalnim forumom (ELF).

Prepoznavanje priložnosti in ključnih funkcij mest in lokalnih skupnosti je pristop, ki omogoča trajnostni razvoj vsake skupnosti in kakovost bivanja ljudi. Kljub temu, da rast prebivalstva in urbanizacija v EU trenutno ne predstavljata večjega problema, se posamezne regije in mesta že zavedajo pomena pametnih rešitev, ki na ekonomski in okoljski ravni izboljšujejo...

5 komentarjev

Mednarodna okrogla miza o pametnih mestih in skupnostih

ELF/Zavod14 Event

Slo-Tech - Zavod 14 organizira mednarodno omizje "Pametna mesta in skupnosti: korak v bolj uravnotežen in trajnostni regionalni razvoj Evropske unije?" in sicer v četrtek, 29. novembra, ob 17. uri, v ljubljanskem Poligonu na Tobačni.

Cilj tokratne okrogle mize je, da z uglednimi strokovnjaki poskušamo odgovoriti na vsaj nekaj ključnih vprašanj pri razvoju pametnih mestih in skupnosti, kakšne so pravzaprav sploh tehnološke rešitve na tem področju, kakšna je vzdržnost...

2 komentarja

Dogodek: Hekanje nacistične Enigme in digitalna varnost z blockchainom

Bi se radi igrali z originalno enigmo?

Slo-Tech -
Strokovnjak za nacistični kodirni stroj enigma Britanec Mark Baldwin se bo na povabilo slovenskega blockchian startupa Verity ta teden ustavil v Ljubljani. V četrtek, 27. septembra, bo ob 18. uri v Kavarni Sputnik predstavil delujoč primerek enigme in razkril vse podrobnosti o tehnologiji, ki je spremenila potek druge svetovne vojne.

Po predavanju Baldwina, ki je znan tudi kor Dr. Enigma, bo sledila okrogla miza o digitalni varnosti in blockchainu. Pogovor bo moderiral soustanovitelj Verity Martin Mikeln, svoje izkušnje pa bodo delili tudi:
- CTO Iconomija Miha Vidmar,
- specialist za varnost pri Tokens Luka Pušić,
- soustanovitelj Bitnika in predsednik Blockchain Think tanka Peter Trček.


Če vas zanima kriptografija, njen vpliv na zgodovino in kaj prinaša...

44 komentarjev

Mednarodna delavnica in okrogla miza o izzivih sodelovalnega gospodarstva

Zavod 14

Slo-Tech - Na zadnjem omizju Zavoda 14 so udeleženci pravilno napovedali zadnja dogajanja na kriptotrgu, prihodnjo sredo, 26. septembra, pa na Poligonu nadaljujejo s temo o priložnostih in izzivih v sodelovalnem gospodarstvu. Častni gost bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo​ Zdravko Počivalšek.

Odprta so še mnoga vprašanja, ki se jih bodo naprej lotili na popoldanski delavnici, kjer bodo poskusili oblikovati nove poslovne modele, obenem pa pogledali, kaj...

0 komentarjev

Konec slovenskega kripto start-upa Cofound.it

Slo-Tech - Slovenski start-up Cofound.it, ki je razvijal platformo za zbiranje sredstev s ponudbo kriptožetonov (ICO, initial coin offering), se poslavlja. Izvršni direktor Daniel Zakrisson je danes v sporočilu za javnost potrdil, da bodo prodali premoženje in z njim v valuti ether poplačali imetnike svojih kriptožetonov CFI, podjetje pa likvidirali. Ervin Uršič bo skrbel za likvidacijo.

Zakrisson je dejal, da se je v zadnjem času trg popolnoma spremenil, namesto odprtega ekosistema skupnosti pa se je moč v celoti preselila k zgodnjim investitorjem in tistim, ki so izkoriščali navdušenje množic za promocijo ICO-jev navadnim investitorjem. Cofound.it je bil ustanovljen pred dvema letoma in je želel postaviti transparenten ekosistem za financiranje s kriptožetoni. Tega mu...

60 komentarjev

Svetovna banka izdala obveznico s pomočjo blockchain tehnologije

vir: Fortune
Fortune - Po besedah predstavnikov Svetovne banke gre za prvo obveznico, katere ustanovitev, razdelitev, prenašanje in upravljanje bo potekalo s pomočjo tehnologije razpršene evidence, kot slovenimo "distributed ledger technology". Kar pa ne drži povsem, saj so to doslej že napravile nekatere manjše banke v Veliki Britaniji, Rusiji in drugod.

Drži pa, da gre v tem primeru za res ugledno fintech druščino; obveznice, imenovane bond-i oz. blockchain operated new debt instrument, so namreč izdali skupaj s Commonwealth Bank of Australia v vrednosti 87 milijonov ameriških dolarjev, med naložbeniki pa najdemo številne avstralske državne finančne inštitucije.

Kot so v sporočilu za javnost povedali...

12 komentarjev

Romantike na kriptotrgu je konec

Slo-Tech - V sredo je v prostorih ljubljanskega Poligona v organizaciji Zavoda 14 potekala mednarodna okrogla miza z naslovom »Blockchain in kriptovalute: regulacija ali samoregulacija?« Tematiko, ki je zelo aktualna, sploh v Sloveniji, kjer po nekaterih ocenah deluje vsaj 50 podjetij, v katerih razvijajo blockchain tehnologijo, so udeleženke in udeleženci naslovili v dveh delavnicah in nato v dialogu s tujimi in slovenskimi gosti v obliki pogovornega omizja. Dogodka se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je v svojem nagovoru izpostavil, da je blockchain tehnologija prihodnosti, ki odpira nove priložnosti, Slovenija pa po njegovih besedah tudi zaradi blockchaina postaja destinacija sodobnih tehnologij v evropskem in svetovnem merilu.

Zavod 14 je v oktobru 2017 organiziral pogovorno omizje, na katerem so se ključni akterji na področju te tehnologije pogovarjali o pričakovanjih, o največjih izzivih ter predvsem o problematiki regulacije novih...

46 komentarjev

Okrogla miza o prihodnosti investiranja v IT

Slo-Tech - Zavod 14 organizira prihodnjo sredo, 18. aprila, ob 17. uri, na Poligonu v Ljubljani, mednarodno omizje "Ali je prihodnost investiranja v kriptovalutah?"

Na prejšnjem omizju zavoda je beseda tekla o viziji razvoja in ureditve ‘blockchaina’ (veriženje podatkovnih blokov) v sodobni družbi.

Tokrat bodo na okrogli mizi s strokovnjaki iskali konkretne rešitve na vprašanja o prihodnosti investiranja na področju informacijske tehnologije (IT). Ali so klasični startupi v zatonu, kakšna je vloga, če sploh še, poslovnih angelov; so morda rešitve kriptovalute oz. javno zbiranje sredstev z izdajo žetonov (ICO)? Kako na to gledajo slovenski predstavniki ICO, kako regulator, kako ministrstvo za gospodarstvo? Bi morala država bolj stopiti naproti in »stimulativno« krepiti...

20 komentarjev

Slovenija kot Blockchain prijazna destinacija

Premier dr. Cerar želi, da bo Slovenija prepoznavna kot Blockchain prijazna destinacija; foto: Vlada/Nebojša Tejić/STA

Slo-Tech - V sredo so na okrogli mizi Izzivi Slovenije 2020 v organizaciji Zavoda 14 gostje razpravljali o pomenu, razvoju in ureditvi blockchaina v sodobni družbi. Govorci so se večinoma strinjali s tem, da ta tehnologija za Slovenijo predstavlja velik potencial, pa tudi mnogo izzivov.

Častni gost dogodka predsednik vlade dr. Miro Cerar je v uvodnem nagovoru za slovensko blockchain skupnost podal zelo pomembno sporočilo, da si želi Vlada Slovenijo pozicionirati kot najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v EU. V ta namen so v sodelovanju s Slovensko digitalno koalicijo na ministrstvu za javno upravo tako oblikovali Blockchain Think Tank, ki povezuje vse deležnike.



Častna gostja dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za...

46 komentarjev

Rusija namerava blokirati spletne strani za nakupe kriptovalut

Slo-Tech - Viceguverner ruske centralne banke Sergej Švecov je dejal, da so kriptovalute "dvomljive" in da je treba vlagatelje zaščititi, ker gre za nerazumno visoko tveganje. Dodal je, da ne morejo stati križem rok in dovoliti neposrednega in preprostega dostopa do tako dvomljivih finančnih instrumentov. Zaradi tega ruska centralna banka napoveduje ukrepe, s katerimi bodo blokirali spletne strani, kjer je mogoče kupiti bitcoin in druge kriptovalute. Podobnega mnenja je ruski predsednik Vladimir Putin, ki je v Sočiju dejal, da se kriptovalute lahko uporabljajo za pranje denarja, utajo davkov in financiranje terorizma. Zato njihova uporaba prinaša velika tveganja, kar sovpada z mnenjem ruske centralne banke, je dodal.

Ruski pogled na kriptovalute se precej hitro...

41 komentarjev

Okrogla miza o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi

null

Slo-Tech - Zavod 14 organizira prihodnjo sredo, 11. oktobra, ob 17. uri, na Fakulteti za upravo v Ljubljani, omizje o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi.

Cilj okrogle mize je, da skupaj s ključnimi akterji na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov pogledajo, kakšna so pričakovanja ter odkrito spregovorijo o naših največjih izzivih ter kako bomo problematiko regulacije novih tehnologij najbolj učinkovito naslovili.

Predvideni program omizja:

17:00-17:15 Pozdravni in uvodni nagovor:
dr. Aleksander Aristovnik, direktor Zavoda 14 in Fakulteta za upravo, UL
dr. Nejc Brezovar, državni sekretar, Ministrstvo za javno upravo

17:15-17:30 Predstavitev blockchain...

55 komentarjev

Čedalje več okuženih računalnikov rudari kriptovalute

Število odkritih okuženih računalnikov za rudarjenje kriptovalut

Secure List - S čedalje večjo priljubljenostjo kriptovalut so te postale privlačne tudi za nepridiprave, ki želijo kaj zaslužiti. Ena izmed možnosti, ki so letos postale zelo popularne, so virusi, ki okužene računalnike uporabljajo za rudarjenje teh kriptovalut. Za bitcoin so to na domačih računalnikih že dolgo na izplača več, za nekatere druge kriptovalute pa je še smiselno. Večinoma se rudarita monero in zcash. Kaspersky Lab je v raziskavi zaznal močan porast tako okuženih računalnikov.

Leta 2013 so odkrili 205.000 primerov okuženih računalnikov za rudarjenje kriptovalut, leta 2014 701.000, v prvih osmih mesecih tega leta pa že 1,65 milijona. Večinoma gre za sorazmerno preprosto širjenje, saj si nesnago uporabniki nevede namestijo sami, redkeje pa gre za...

54 komentarjev

Kitajska prepovedala javne ponudbe kriptovalut za financiranje (ICO)

Slo-Tech - Bitcoin je v zadnjem tednu izgubil skoraj 15 odstotkov vrednosti, kar sicer ni neobičajna volatilnost te kriptovalute, je pa zadnji nihaj pomemben zaradi dejavnika, ki ga je sprožil. Kitajska je namreč prepovedala financiranje mladih projektov s tako imenovanimi prvimi ponudbami kriptovalut (ICO, initial coin offering). V ponedeljek je kitajska centralna banka odločila, da gre v tem primeru za neregulirane prodaje in transakcije, ki niso zakonite.

Pri ICO-jih sicer ne gre neposredno za bitcoine, saj investitorji kupijo sorodne valute, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov (blockchain). Na ta način se ponudniki izognejo obsežni birokraciji, ki jo za izvedbo prve javne ponudbe...

12 komentarjev

Bitcoin dobil pomembno nadgradnjo SegWit, ruši rekorde

Slo-Tech - Medtem ko bitcoin divja navzgor ali pa prav zato, je postalo jasno, da bo bitcoin uporabljal tehnologijo Segregated Witness (SegWit). Odločitev je bila potrjena z včerajšnjim blokom 479.707, ko so rudarji uspeli zbrati 100-odstotno soglasje združenih ekip (mining pool). Do 21. avgusta (oziroma natančneje do bloka 481.824) bo še mogoče rudariti brez podpore te funkcionalnosti, potem pa bodo bloke brez uporabe SegWita zavračali. Za nadgradnjo programske opreme sta torej slaba dva tedna časa.

SegWit so prvič predstavili leta 2015 kot eno izmed rešitev za počasi premajhno velikost blokov, ki so bili omejeni na en megabajt. SegWit je način, kako to omejitev zvito obiti oziroma preseči, a ni samo to. V resnici prinaša precej...

123 komentarjev

V Grčiji aretirali vodjo bitcoinske tržnice BTC-e

Slo-Tech - V Grčiji so aretirali domnevnega upravljavca ruskega borze za menjavo bitcoinov BTC-e, ki ga obtožujejo pranja denarja. Osemintridesetletnega ruskega državljana Alexandra Vinnika so pridržali na severu Grčije na zahtevo ameriškega tožilstva, sedaj pa potekajo pogovori o izročitvi. Ruska borza BTC-e je delovala vse od leta 2011 in je veljala za eno najmanj reguliranih, ker je bila zaradi lokacije v Rusiji izven dosega ameriških in evropskih organov pregona. Prek nje je steklo več kot tri odstotke vseh transakcij z bitcoinom, Vinnika pa obtožujejo, da je v tem času opral za štiri milijarde dolarjev.

BTC-e je slovela tudi kot borza, kjer so svoje dobičke unovčevali pisci izsiljevalskih virusov. Stran je nehala delovati...

35 komentarjev

Venezuelci se pred inflacijo zatekajo v bitcoin

Slo-Tech - Medtem ko vrednost bitcoina dosega rekorde in se giblje okrog 2500 dolarjev, kar predstavlja več kot 150-odstotno rast vrednosti v zadnjih treh mesecih, imajo v Venezueli obratne težave. Vrednost valute bolivar je v prostem padu, v državi pa divja inflacija, ki je lani znašala 800 odstotkov, letos pa je še višja. Zaradi tega se številni Venezuelci zatekajo v bitcoin, da bi zavarovali svoje prihranke.

Čeprav po eksplozivni rasti bitcoina v zadnjih mesecih strokovnjaki opozarjajo, da se kaže čedalje več značilnosti balona, je v Venezueli bitcoin še vedno ena izmed najboljših alternativ. V začetku meseca je tako Venezuela dobila svojo prvo borzo za trgovanje z bitcoinom. Obseg transakcij z bitcoinom v Venezueli je minuli teden dosegel 1,3 milijona dolarjev, kar je dvakrat več...

60 komentarjev

Bitcoin na Japonskem postal plačilno sredstvo

Slo-Tech - Po vrhu v začetku marca se je vrednost bitcoina sesedla za skoraj tretjino, sedaj pa spet skokovito raste in je že skoraj presegla zadnji vrh. Nezanemarljiv faktor pri najnovejši rasti je japonska zakonodaja. V začetku tedna je japonska agencija za plačilne storitve sporočila, da je bitcoin postal uradno sprejeto plačilno sredstvo (legal tender). Še vedno pa bitcoin ni valuta (currency). Podobno kot kartična plačila predstavljajo zgolj način plačila, velja torej tudi za bitcoin. Dopolnila japonskega zakona o bančništvu, ki prinašajo novost, so se začela uporabljati aprila, potem ko je imel zakonski osnutek za seboj precej burno pot sprejemanja.

Nova japonska zakonodaja uvaja pojem digitalne valute, ki je definirana kot hranilec vrednosti, ki ga lahko uporabimo...

42 komentarjev

IBM, JP Morgan, Fundacija Linux in ostali gradijo nov "blockchain"

Slo-Tech - Valut je bilo na svetu že ničkoliko, a bitcoin ima posebno mesto zaradi tehnološke inovacije, ki jo je prinesel. To je blockchain - kriptografsko varna veriga zapisov, ki še nima pametnega prevoda. V bitcoinu je realizirana tako, da se transakcije zapisujejo v bloke, ki poleg transakcij zadnjih nekaj minut vsebujejo tudi zgoščeno vrednost prejšnjega bloka. Tako tvorijo verigo veljavnih transakcij, ki so znane vsem udeležencem in ne potrebujejo centralne avtoritete za zagotavljanje verodostojnosti. Izračunavanje novih blokov je znano pod imenom rudarjenje in poganja celotno skupnost bitcoina, rudarjem pa prinaša dobiček. In prav blockchain je zelo pomembna inovacija.

Zato ni presenetljivo, da jo velikani kanijo uporabiti tudi v drugih delih gospodarstva....

25 komentarjev