»

Vestager: Meta in Apple kršita DMA

Slo-Tech - Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je opozorila Apple in Meto, da so nove pristojbine in provizije, ki jih zaračunavata ponudnikom aplikacij na platformah, problematične in potencialno nezakonite. Provizije delujejo v nasprotju z namenom direktive o digitalnih trgih (DMA).

Posebej problematična je Applova nova pristojbina v višini 0,5 dolarja (core technology fee), ki jo zaračunavajo za vsako namestitev aplikacije nad prvim milijonom, če aplikacije ne bodo uporabljale Applovega plačilnega sistema. Margrethe Vestager trdi, da nova pristojbina podjetja odvrača od uporabe drugih plačilnih sistemov, torej deluje ravno v nasprotju od smisla DMA.

Tudi Meta zaračunava nove provizije, ki predstavljajo ovire. Čeprav je podjetje znižalo mesečno naročnino na Facebook in Instagram z 10 evrov na 6 evrov. Gre za naročnino, ki odklopi reklame in s tem omogoča tudi več zasebnosti. Uvedba naročnin za verzije brez oglasov pomeni, da strinjanje uporabnikov za uporabo osebnih...

7 komentarjev

Španija oglobila Amazon in Apple zaradi kartelnega dogovarjanja

Slo-Tech - Španski varuh konkurence CNMC (Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia) je ugotovil, da sta Amazon in Apple z dogovarjanjem kršila pravila prostega trga in nezakonito omejevala konkurenco, zato ju je oglobil. Apple bo moral plačati 143,6 milijona evrov, Amazon pa 50,5 milijona evrov. Obe podjetji sta že napovedali pritožbo.

Podjetji sta oktobra 2018 sklenili dogovor, da bo Amazon pooblaščeni prodajalec Applovih izdelkov v Španiji. To je v praksi pomenilo, da je Amazon začel sistematično brisati obstoječe prodajalce Applovih izdelkov, ki so želeli oglaševati oziroma prodajati prek Amazonove platforme. Amazon je omejeval tudi prodajalce iz drugih držav pri prodaji Applovih izdelkov španskih potrošnikom. Omejitve so bile tudi pri oglasih, ki so se prikazovali ob iskanju Applovih izdelkov. Po mnenju CNMC sta podjetji z dogovorom in dejanji, ki so sledila, kršili protimonopolno zakonodajo in ovirali konkurenco.

Apple je dejal, da je bil namen dogovora omejiti prodajo...

12 komentarjev

Amazon uspel s pritožbo v davčnem sporu z Evropsko komisijo

Margrethe Vestager, vir: Euractiv

vir: Reuters
Reuters - Amazon je uspel s pritožbo zoper odločbo Evropske komisije (EK), s katero je ta leta 2017 podjetju naložila plačilo dodatnih 250 milijonov evrov davka. Po mnenju EK naj bi pri tem šlo za nepravično davčno obravnavo Amazona v Luksemburgu, kjer ima družba svoj evropski sedež.

Sodišče Evropske unije je pritožbi Amazona ugodilo, saj EK po njihovem mnenju ni uspela v zadostni meri dokazati, da je podjetje kršilo zakonodajo in na ta način prejelo davčne odpustke. Odločitev je precejšen udarec prizadevanjem izvršne podpredsednice EK Margrethe Vestager, ki si zadnja leta močno prizadeva, da bi velika tehnološka podjetja na stari celini poravnala več davka. Prav Amazon je pred dnevi polnil novice z lanskimi prihodki v EU, ki so znašali 44 milijard evrov, od česar ni plačal niti centa davka na dobiček, potem, ko je podjetje v Luksemburgu uradno prikazalo izgubo. Apple pa je lani slavil prehodno zmago v dolgoletni bitki z Vestagerjevo, saj je sodišče odločilo, da mu ni treba poravnati 13...

5 komentarjev

Amazon tudi lani v EU formalno z izgubo in brez davka na dobiček

Slo-Tech - Amazon je v minulem letu v Evropi ustvaril 44 milijard evrov prihodkov, kažejo bilance, ki jih je podružnica Amazon EU Sarl oddala v Luksemburgu. Od tega zneska Amazon ni plačal nič davka na dobiček, saj je uradno evropska podružnica ustvarila 1,2 milijarde evrov izgube. Po luksemburški zakonodaji lahko del tega zneske prenese v prihodnja leta. Že iz preteklih let ima podjetje 2,7 milijarde evrov izgube, ki jo bo lahko pobotalo s prihodnjimi dobički. Predlani je Amazon v Luksemburgu ustvaril 32 milijard evrov prihodkov, lanski pa so eksplodirali tudi zaradi pandemije. Ljudje so več kupovali prek interneta, zaradi dela na daljavo pa se je povečalo tudi povpraševanje po AWS.

Skozi luksemburško podružnico izvajajo prodajo na evropski trg, a ima zaposlenih le 5262 ljudi. To pomeni, da prihodki na zaposlenega znašajo astronomskih 8,4 milijona evrov. Koliko je Amazon zaslužil v posamezni evropski državi, v prijavi ne razkrivajo. Amazon sicer trdi, da plačujejo vse potrebne davke v vseh...

116 komentarjev

Evropska komisija se je pritožila na sodbo zaradi Applovega davčnega režima na Irskem

Slo-Tech - Po pričakovanjih se bo Evropska komisija pritožila na julijsko sodbo splošnega sodišča EU, ki je razveljavilo kazen, ki jo je bila Evropska komisija izrekla Irski in Applu. Komisija je leta 2016 ugotovila, da je imel Apple na Irskem ugodnejši davčni režim od ostalih podjetij, zato je naložila plačilo 13 milijard evrov zaostalih davkov. Apple namreč na Irskem prikazuje večino mednarodnega prometa, a ne plačuje davkov po splošni 12,5-odstotni stopnji, temveč je imel v letih 2003-2013 efektivno davčno stopnjo tudi 0,005 odstotka. Z drugimi besedami: Apple se je z dovoljenjem irske davčne uprave izogibal plačilu davkov za poslovanje po vsem svetu.

Evropska komisija je ugotovila, da to ni v skladu s pravom EU, ker gre za neupravičeno državno pomoč. Apple in Irska sta bila na istem bregu, saj Irska najprej zneska sploh ni hotela izterjati, nato pa je Apple leta 2018 vendarle plačal 14 milijard davkov in obresti. Hkrati so vložili tožbo, ki so jo julija letos tudi dobili. Sodišče je...

13 komentarjev

Apple izbojeval novo bitko v davčni vojni z EU

Reuters - Splošno sodišče EU v Luksemburgu je odločilo, da Apple ni dolžan poravnati 13 milijard evrov visoke kazni, ki jo je pred štirimi leti dobil zaradi domnevno privilegirane davčne obravnave na Irskem. Kazen mu je tedaj izrekla Evropska komisija (EK), Apple pa se je skupaj z irsko vlado nanjo pritožil, kljub temu pa je pred dvema letoma znesek že poravnal, skupaj z dobro milijardo evrov obresti.

Spomnimo, EK je leta 2016 po triletni preiskavi odločila, da je irska davčna uprava Applu odobrila izrazito ugoden davčni režim, ki ga ostala podjetja niso bila deležna, zato je po mnenju komisije šlo za nedovoljeno državno pomoč. Bruselj je zato tedaj od Irske zahteval, da od Appla izterja 13 milijard evrov neporavnanih davkov. Znano je, da je Apple na Irskem prikazoval večino mednarodnega prometa, a zaradi omenjene davčne obravnave ni plačeval skoraj nič davka na dobiček. Standardna davčna stopnja na Irskem sicer znaša 12,5 %, pri Applu pa je ta delež po letu 2003 padel na 0,005 odstotka.

A...

20 komentarjev

Applov šef: svetovni davčni sistem potrebuje prenovo

Slo-Tech - Apple je eden največjih grešnikov, ko govorimo o izogibanju davkom v preteklosti, saj so s pridom izkoriščali vse luknje, ki so jim omogočale smešno nizke stopnje obdavčitve. V letu 2014 je Apple plačal efektivni davek na dobiček po 0,005-odstotni stopnji. V Evropi je za to uporabljal irsko-nizozemsko navezo, s čimer so globalne dobičke prikazovali na Irskem, kjer zaradi posebne obravnave podružnice na Bermudih niso bili obdavčeni. Irska je tedaj napovedala spremembo zakonodaje, kar je letos začelo veljati tudi za obstoječa podjetja.

Zato ni tako presenetljivo, da je Tim Cook nenadoma ugotovil, da svetovni davčni sistem ni pošten in da potrebuje prenovo. Evropske države to ugotavljajo že dlje časa, a politične volje za uvedbo davka na tehnološke multinacionalke vsaj na nivoju EU ni, zato države (npr. Francija) zagato rešujejo po svoje. Applov izvršni direktor Cook je sedaj tudi Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) pozval, da izpelje davčne reforme, ki bodo...

45 komentarjev

Tudi Slovenija proti davčni transparentnosti za multinacionalke

vir: Pixabay

vir: theguardian.com
theguardian.com - Ministri držav članic EU so včeraj glasovali o novi direktivi, ki bi velika globalna podjetja, taka s prihodki nad 750 milijoni evrov, primorala k razkritju dobičkov in višine plačanega davka na dobiček v posamezni državi članici. Predlog je bil zavrnjen, za sprejem bi bilo potrebnih 16 glasov, dobil jih je 14. Proti je glasovalo dvanajst članic: Irska, Luksemburg, Švedska, Malta, Ciper, Estonija, Latvija, Avstrija, Češka, Madžarska, Hrvaška in tudi ... Slovenija. Nemčija se je vzdržala, Velika Britanija se zaradi bližajočih volitev glasovanja ni udeležila.

Ni skrivnost, da je predpis uperjen proti velikim, večinoma ameriškim podjetjem, ki se s pomočjo raznih knjigovodskih trikov izogibajo plačilu davka. Ne gre zgolj za tehnološka podjetja, med večjimi osumljenci je denimo tudi Starbucks. Podjetja plačilo davka najpogosteje optimizirajo tako, da ga prikažejo v kateri od članic z nizko stopnjo davka na dobiček, take so zlasti Irska, Luksemburg in Malta. Na Irskem denimo polovico...

53 komentarjev

Obdavčitev multinacionalk razdvaja EU in zaposluje sodišča

vir: Pixabay

Slo-Tech - Paolo Gentiloni, do lani še italijanski premier, z novembrom pa evropski komisar za gospodarstvo, je izjavil, da bo EU ne glede na strinjanje drugih držav uvedla davek na digitalne storitve. Še več, Gentiloni je dodal, da doseganje soglasja glede tega vprašanja med državami članicami šteje za svojo prioriteto.

Znano je, da si nekatere evropske države močno prizadevajo za obdavčitev velikih tehnoloških družb, Francija je podoben davek celo že uvedla. A doseganje soglasja v celotni uniji bo težavno, saj imajo nekatere članice pri tem svoje interese. Irska recimo z nižjimi davki (in kratkimi poleti do ZDA) že dolga leta privablja tuje multinacionalke, da si na njihovih tleh odpirajo svoje evropske sedeže. Posledično te na...

7 komentarjev

V EU se pripravlja preiskava Amazona

Bloomberg - V naslednjih dneh lahko pričakujemo začetek uradne preiskave Amazona, ki jo bo uvedla evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, piše Bloomberg. Iz virov blizu Komisije je slišati, da Vestagerjeva ni zadovoljna z rezultati izsledkov preliminarnih preiskav, ki kažejo na sume nezakonitega delovanja Amazona. Naslednji korak bo zato začetek formalne preiskave.

Glavni očitek je seveda krnjenje konkurence. Amazon naj bi uporabljal podatke o nakupih, ki jih ima od svojih strank, da onemogoča manjše prodajalce na Marketplaceu. Amazon ima namreč podatke, kaj se kupuje tudi pri neodvisnih prodajalcih na njihovi platformi. Vestagerjeva mu očita, da Amazon uporablja in predeluje te podatke, da bi si zagotovil prednost, s čimer...

16 komentarjev

Nemčija za prekinitev davčnih ugodnosti multinacionalk

Olaf Scholz, nemški minister za finance

vir: PC Welt
PC Welt - Nemški finančni minister Olaf Scholz je za časnik Welt am Sonntag napovedal prizadevanja za uvedbo minimalnega korporativnega davka za velika mednarodna podjetja. Na njegovem merku so zlasti tehnološki velikani digitalne dobe, kot so Amazon, Apple, Facebook, Airbnb in drugi.

Po mnenju Scholza predstavlja problem zlasti kopičenje dobičkov v t. i. davčnih oazah, torej državah z nizko ali celo ničelno stopnjo davka na dobiček. Zato bi jim Nemčija - Francija pa s predlogom soglaša - naložila plačilo lokalnih davkov glede na višino njihovega globalnega dobička, pod določeno minimalno vrednostjo pa obdavčitve ne bi smela izvajati nobena država. Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire bo zato ta teden pozval vlade držav članic, naj uvedejo davčne režime, ki bodo prisilile tehnološke velikane,...

59 komentarjev

Apple Irski plačal 14 milijard evrov zaostalih davkov, a upa na uspešno pritožbo

Slo-Tech - Pred dvema letoma je veliko prahu dvignila odločitev Evropske komisije, ki je po triletni preiskavi odločila, da je Apple na Irskem dobil nezakonit davčni odpustek. Irska davčna uprava mu je odobrila izrazito ugoden davčni režim, ki ga ostala podjetja niso bila deležna. Zato je Komisija zahtevala, da Irska od Appla izterja skoraj 13 milijard evrov davkov. Apple na Irskem prikaže večino mednarodnega prometa, a zaradi ugodne davčne obravnave ne plača skoraj nič davka na dobiček. Leta 2003 je od dobička plačal odstotek davka, do leta 2014 pa je ta delež padel na 0,005 odstotka.

Gre za posledice dogovorov iz let 1991 in 2007, s katerimi si je Apple pridobil ugodno davčno okolje, Irska pa več tisoč delovnih mest. Toda tovrstni odpustki niso zakoniti, ker gre...

19 komentarjev

Evropski načrt hitrih povezav se je sfižil

Slo-Tech - Cilj, da bi do leta 2020 z ultrahitrimi spletnimi povezavami, torej s prepustnostjo vsaj 100 Mbps, opremili polovico gospodinjstev v uniji, se kot kaže ne bo uresničil. Do sredine lanskega leta je namreč tako povezavo dobilo le 15 % prebivalstva unije. Še več, skozi prste bo najbrž spolzel tudi podrejeni cilj, ki predpisuje vsaj 30 Mbps na gospodinjstvo.

Da je načrt nedosegljiv, je v svoji reviziji pred dnevi ugotovilo Evropsko računsko sodišče. Dokument ugotavlja, da se razmere sčasoma sicer izboljšujejo, dosežen je bil tudi prvi cilj, zadan do leta 2013, po katerem naj bi države članice polovici prebivalstva priskrbele vsaj osnovno širokopasovno povezavo.

Delegacija sodišča je obiskala...

44 komentarjev

Irska se je vdala in bo izterjala 13 milijard evrov

Slo-Tech - Nenavadna zgodba o davkih, Irski in Applu bo vendarle dobila epilog, ki ga že tri leta pričakuje Evropska komisija. Spomnimo, da je ta leta 2014 ugotovila, da je Irska s posebnim davčnim dogovorom Applu nudila nedovoljeno finančno pomoč, ki je v letih 2003-2014 nanesla 13 milijard evrov. Komisija je zato od Irske zahtevala, da ta davek izterja. Denar bi bil prihodek irskega proračuna in ne evropskega, saj Apple ni bil oglobljen. EU je zgolj želela izničiti nepošteno prednost, ki jo je Apple užival zaradi privilegirane obravnave. Da se je Apple pritožil, je razumljivo. Da se je pritožila tudi Irska, je po daljšem razmisleku tudi razumljivo, saj na dolgi rok od podjetij pričakujejo veliko, če jim uspejo poslati nedvomno...

38 komentarjev

Dirka do dna: kje bo Amazon gradil drugi sedež

Slo-Tech - Amazon je že pred dvema mesecema najavil, da si želi v Severni Ameriki zgraditi še drugi sedež, ki bo "v vseh pogledih enakovreden seattelskemu". Projekta so se lotili nenavadno, a zelo logično. Ameriška in kanadska mesta pozvali k "oddaji kandidatur", izmed katerih bodo izbrali najugodnejše mesto. Izvršni direktor Jeff Bezos je ob tem neskromno dejal, da bodo pripeljali "milijarde dolarjev v investicijah in več deset tisoč dobro plačanih delovnih mest". Ni presenetljivo, da mesta kar tekmujejo, katero bo ponudilo ugodnejše pogoje za seattelskega velikana.

Logika je pravzaprav preprosta. Amazon obljublja do 50.000 zaposlitev in še vsaj 10.000 posrednih delovnih mest v podpornih dejavnostih, hkrati pa se bodo v lokalno ekonomije stekle milijarde dolarjev...

32 komentarjev

Amazon v Luksemburgu pridobil 250 milijonov evrov nezakonite pomoči

Slo-Tech - Evropska komisija je v preiskavi ugotovila, da je Amazon v Luksemburgu, kjer ima sedež njegova evropska podružnica, zaradi dogovorov o plačilu nižjih davkov pridobil 250 milijonov evrov nezakonite državne pomoči. Ker je bil s tem v privilegiranem položaju v primerjavi z ostalimi podjetji, bo moral ta denar vrniti. Izterjati ga bo moral Luksemburg, so sporočili iz Evropske komisije. Pri tem je pomembno poudariti, da ne gre za globo, temveč zgolj poračun premalo plačani davkov in zakonite obresti. Vrednost 250 milijonov evrov je ocena Komisije, točno številko bo moral izračunati in izterjati Luksemburg, ki se seveda lahko še pritoži. To je podobna odločitev kot v primeru Appla in Irske, kjer je Komisija ugotovila 13-milijardni manko pri plačilu davkov, a...

52 komentarjev

Francija in Nemčija želita Google in ostale obdavčiti po prihodkih

Financial Times - Ni skrivnost, da Google, Apple in ostale multinacionalke v evropskih državah plačajo zelo malo davka na dobiček, ker večino dobička prikažejo v državah z nizko davčno stopnjo (denimo na Irskem) ali ga v celoti prelijejo v davčne oaze. Airbnb je na primer lani v Franciji plačal manj kot 100.000 evrov davka, na splošno pa so efektivne davčne stopnje okrog odstotka. Zaradi tega je francoski finančni minister Bruno Le Maire sprožil pobudo, ki se ji pridružujejo tudi finančni ministri Nemčije, Italije in Španije, s katero želijo multinacionalke v Evropi obdavčiti glede na prihodke in ne dobiček.

Pobudo za tako imenovan "izenačitveni davek", po katerem bi v Evropi obdavčevali prihodke in ne dobička, so opisali v skupnem...

79 komentarjev

Apple v Rusiji kriv dogovarjanja o cenah iPhona

Ars Technica - Ruska protimonopolna agencija je ugotovila (v ruščini), da je Apple v Rusiji vsaj tri mesece nezakonito določal ceno nekaterih iPhonov (5S, 5C, 6, 6 Plus, 6S in 6S Plus), zaradi česar je bila višja, kot bi lahko bila. V sedemmesečni preiskavi so dognali, da je Apple od 16 prodajalcev zahteval, da cen ne spreminjajo, dokler jim tega ne dovolijo. V nasprotnem primeru jim je grozila odpoved pogodbe o zastopstvu, zato so cene seveda ostale pribite tam, kjer so bile.

Globa še ni določena, ker ima sedaj Apple tri mesece časa, da se na odločitev pritoži. Zagrožena globa znaša do 15 odstotkov letnega Applovega prometa v Rusiji. Pričakovati je, da se bo Apple poravnal za bistveno nižji znesek, ker je že tekom preiskave sodeloval z Agencijo in sprejel ukrepe, da se nepravilnosti v prihodnosti...

1 komentar

Apple toži Evropsko komisijo zaradi 13-milijardnega davka

Slo-Tech - Po pričakovanjih se je Apple zoper lansko odločitev Evropske komisije, da mora Irski plačati 13 milijard evrov utajenih davkov, pritožil. Evropska komisija je tedaj ugotovila, da je bila davčna obravnava Appla na Irskem pristranska, saj je podjetju zagotavljala nezakonito državno pomoč v obliki davčnega odpustka, ki ga ostala podjetja niso mogla biti deležna. Obdavčitev je od odstotka leta 2003 do leta 2014 padla na 0,005 odstotka, kar je bistveno manj od (že tako zelo nizke) irske 12,5-odstotne stopnje davka na dobiček. Zato je Evropska komisija leta 2014 začela preiskavo.

Apple se je seveda pritožil na Splošno sodišče Evropske unije in navedel štirinajst tožbenih razlogov, ki jih lahko sedaj, kot je tožba javna, tudi vidimo. V tožbi trdi, da je...

186 komentarjev

Apple in Irska sta se pritožila na odločitev EU o davčnem izmikanju

Reuters - Apple se je po pričakovanjih pritožil na odločitev Evropske komisije, ki je avgusta ugotovila, da je irski dogovor z Applom glede davčne obremenitve predstavljal nedovoljeno državno pomoč, zato je Applu naložila poplačilo 13 milijard evrov zapadlih davkov. Evropska komisija je tedaj izračunala, da je leta 2014 Apple davek na dobiček efektivno plačeval po 0,005-odstotni stopnji.

Kot sta napovedovala tako Apple kakor Irska, se je Apple pritožil. V pritožbi Apple trdi, da se je Evropska komisija lotila Appla zato, ker je medijsko najbolj izpostavljen in s tem lahka tarča. Dodaja, da Evropska komisija ni pravično izračunala zaostalih davčnih obveznosti, saj da je namenoma izbrala metodologijo, po katerih je bilo moč naračunati največji znesek, hkrati pa...

30 komentarjev

EU proti Applu: Irska se hoče pritožiti

Slo-Tech - Po pričakovanjih iz Irske prihajajo vesti, da se bodo pritožili na odločitev Evropske komisije, da je Irska Applu z zagotavljanjem davčnih ugodnosti nudila nedovoljeno državno pomoč, zaradi česar mora Apple v irski proračun vrniti skoraj 13 milijard evrov. Po treh dneh usklajevanj na irski vladi so včeraj sporočili, da bodo odločbo Evropske komisije izpodbijali na Evropskem sodišču. Odločitev irske vlade mora potrditi še parlament, ki bo o njej razpravljal v sredo. Pričakovati je, da bo parlament potrdil vložitev tožbe.

Nekatere stranke so bile sprva skeptične do vložitve tožbe, saj se Irski po odločitvi Evropske komisije obeta nenadejanih 13 milijard evrov, kar so približno letni stroški irskega zdravstvenega sistema (Health Service Executive ima letni...

46 komentarjev

Evropska komisija: Apple mora plačati 13 milijard evrov utajenih davkov

Slo-Tech - Evropska komisija je po triletni preiskavi odločila, da je irski dogovor z ameriškim podjetjem Apple glede davčne obremenitve predstavljal nedovoljeno državno pomoč. Irska je Applu omogočila, da se je z optimizacijo poslovanja prek svojih podružnic na Irskem in v tujini izognil plačilu večini davkov. Zaradi tega je Apple plačal do 13 milijard evrov premalo davka, ki ga bo sedaj moral vrniti Irski na način, kot ga bo določila Irska. Komisija poudarja, da to ni globa, temveč zgolj povračilo nezakonito prejete pomoči. Vseeno je to največji znesek, ki ga je kdajkoli katerokoli podjetje moralo plačati v EU zaradi nepravilnosti pri poslovanju.

Evropska komisarska za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da "države članice ne smejo dajati davčnih odpustkov...

104 komentarji

Apple bo Italiji po dogovoru plačal 318 milijonov evrov zaostalih davkov

Slo-Tech - Applova italijanska podružnica bo morala v Italiji plačati 318 milijonov evrov davka, so se sporazumeli s tožilstvom, ki bo v zameno odstopilo od sodnega pregona. Italija je že od leta 2013 preiskovala Applovo izmikanje plačila davkov. Davčna uprava je ocenila, da so v letih 2008-2013 plačali 880 milijonov evrov davkov premalo; plačali so vsega 30 milijonov evrov. Spomnimo, da ima Italija 27,5-odstotno stopnjo obdavčitve dobičkov podjetij, Irska pa 12,5-odstotno, zato je Applova glavna evropska podružnica za prodajo registrirana tam (mimogrede, v Sloveniji je ta davek 17-odstoten, v ZDA pa 35-odstoten). Italija je Applu očitala, da so dobičke neupravičeno s transfernimi cenami premikali na Irsko.

Nadaljnjemu pregonu so se izognili s podpisom dogovora, ki poleg...

155 komentarjev

Irci bodo pojedli vse dvojne sendviče

Slo-Tech - Na Irskem se bo spremenila davčna zakonodaja, ki je bila doslej deležna številnih kritik iz ostalih držav EU, saj je tujim multinacionalkam omogočala legalno izmikanje plačilu davkov, kar računalniški velikani s pridom izkoriščajo. Irski finančni minister Michael Noonan je spremembe napovedal skupaj s predstavitvijo proračuna za prihodnje leto, ki bo prvi proračun po sedmih letih, ki ne bo obremenjen s hudimi varčevalnimi pogoji zaradi evropskega paketa pomoči (non-austerity budget).

Evropska komisija je letos začela preiskavo Irske, ker naj bi s svojo davčno ureditvijo podjetjem, kot je Apple, nudila nedovoljeno državno pomoč. Pred ameriškim senatom so bila številna podjetja že na zagovoru zaradi te iste prakse. Gre za (za zdaj še legalno) strukturo, ki se...

35 komentarjev

EU: Irska Applu nudila nedovoljeno državno pomoč

Reuters - Evropska komisija je danes pojasnila razloge, zakaj je junija začela preiskavo zoper Irsko zaradi suma davčnega popuščanja Applu, Starbucksu in Fiatu. Preliminarni rezultati preiskave kažejo, da dogovori irske vlade z Applom glede višine obdavčitve štejejo kot nedovoljena državna pomoč, zaradi česar Applu grozi večstomilijonska globa.

O Applovi davčni obravnavi smo že večkrat obširno pisali, pri čemer velja poudariti, da podobne trike in sheme uporabljajo tudi ostale multinacionalke. Ameriška podjetja prodajo na vseh tujih trgih izvajajo prek irske podružnice, ki ima na Irskem zelo ugodno davčno obravnavo. Poleg že tako nizkega davka na dobiček, ki tam znaša 12,5 odstotka, uspejo podjetja v pogajanjih z državo izposlovati še dodatno znižanje...

3 komentarji

Komisija preiskuje Irsko zaradi suma davčnega popuščanja Applu

Slo-Tech - Evropska komisija je začela preiskavo zoper Irsko, Nizozemsko in Luksemburg zaradi suma nedovoljene državne pomoči podjetjem Apple, Starbucks in Fiat. Komisija bo preverila, ali imajo podjetja neupravičeno ugodno davčno obravnavo, ki se šteje med nedovoljeno državno pomoč.

Za našo stran najzanimivejši primer je seveda Apple, ki se že dlje časa sooča z očitki, da uporabljajo davčno zakonodajo na način, da plačujejo prenizke davke. Applu pri tem uporablja tako imenovan irski sendvič, kakor se imenuje taktika izogibanja plačilu davkov. Podjetje ima na irskem registrirani dve podružnici, izmed katerih ena ni irski davčni rezident. Prek obvoda na Nizozemskem si podružnice Appla izstavljajo račune (večinoma za uporabo...

17 komentarjev

Apple se je samo v Avstraliji v desetletju izognil davku na devet milijard dobička

Slo-Tech - Avstralski časnik Financial Review je raziskal, koliko dobička je Apple v zadnjem desetletju prekanaliziral iz Avstralije na Irsko in si zaradi ugodnega davčnega režima znižal davčno obveznost. Apple je tako na Irsko v zadnjem desetletju prelil 8,9 milijarde dolarjev, ki bi bili sicer obdavčeni v Avstraliji.

O izogibanju plačila davkov - ki je popolnoma zakonito, čeprav nezaželeno - smo že večkrat obširno pisali. S premeteno strukturo povezanih in odvisnih družb, lahko podjetja prikažejo dobičke v podružnicah, ki poslujejo v davčno zelo ugodnem okolju in tako znižajo efektivno obdavčitev na vsega kakšen odstotek. Tega ne počne le Apple, ampak praktično vse multinacionalke.

Apple je na primer lani v Avstraliji prikazal...

62 komentarjev