» »

Obdavčitev multinacionalk razdvaja EU in zaposluje sodišča

Obdavčitev multinacionalk razdvaja EU in zaposluje sodišča

vir: Pixabay

Slo-Tech - Paolo Gentiloni, do lani še italijanski premier, z novembrom pa evropski komisar za gospodarstvo, je izjavil, da bo EU ne glede na strinjanje drugih držav uvedla davek na digitalne storitve. Še več, Gentiloni je dodal, da doseganje soglasja glede tega vprašanja med državami članicami šteje za svojo prioriteto.

Znano je, da si nekatere evropske države močno prizadevajo za obdavčitev velikih tehnoloških družb, Francija je podoben davek celo že uvedla. A doseganje soglasja v celotni uniji bo težavno, saj imajo nekatere članice pri tem svoje interese. Irska recimo z nižjimi davki (in kratkimi poleti do ZDA) že dolga leta privablja tuje multinacionalke, da si na njihovih tleh odpirajo svoje evropske sedeže. Posledično te na otoku zaposlujejo približno desetino tamkajšnje delovne sile. Irsko pri njenem nasprotovanju EK podpira tudi Luksemburg.

Ko smo ravno pri Irski, Apple bo vztrajal pri pritožbi na odločbo Evropske Komisije (EK), s katero so jim pred tremi leti za nazaj odmerili dodatnih 13 milijard evrov davka. Preiskovalci na čelu s tedanjo in sedanjo komisarko za konkurenco, Margrethe Vestager, so tedaj ugotovili, da je dogovor z Irsko glede davčne obremenitve predstavljal nedovoljeno državno pomoč. Podjetje je namreč na Irskem prikazovalo večino svojega mednarodnega prometa, zaradi ugodnega davčnega dogovora pa plačevalo minimalen davek na dobiček. Leta 2014 je ta denimo znašal okoli 0,005 odstotka. Apple je znesek že poravnal, saj pritožba v tem primeru ne zadrži izvršitve odločbe.

Kot te dni poroča Reuters, bo Apple v Luksemburg, na obravnavo pred Sodiščem Evropske unije, poslal 6 člansko ekipo na čelu z glavnim finančnikom podjetja, Luco Maestrijem. Omenjeni naj bi na dvodnevnem zaslišanju glede pritožbe zagovarjali davčne prakse svoje družbe. Pri Applu vztrajajo, da so ravnali povsem skladno z zakonodajo in da večino svojih davkov poravnajo v ZDA, saj tam nastane večina njihove dodane vrednosti.

Razplet je nepredvidljiv, saj je isto sodišče v začetku leta v primeru podjetja BP (včasih bolj znano kot British Petroleum Company) in še 38 drugih multinacionalk ter njihovih davčnih ugodnosti v Belgiji, razsodilo, da ne gre za državno pomoč. A tudi tu se zaplet poglablja, saj je EK v tem primeru prav včeraj napovedala novo preiskavo.

7 komentarjev

gus5 ::

Francija za zgled - če se korporacije izogibajo plačilu davka na dohodke pravnih oseb, je treba obdavčiti njihove prihodke. 8-)

PacificBlue ::

"Furs zaradi varstva podatkov prav tako ne razkriva, koliko je vsaka posamezna multinacionalka plačala davkov v Sloveniji. Kot rečeno, nam je finančno ministrstvo poslalo le podatek za vseh pet podjetij skupaj. Lani so skupaj plačala štiri milijone evrov davka na dodano vrednost. Od uvedbe sistema mini VEM 1. 1. 2015 do konca prvega četrtletja letošnjega leta (torej do 31. 3. 2019) so navedene multinacionalke skupaj plačale dobrih 12 milijonov evrov DDV, kažejo podatki finančnega ministrstva.

Podatke o tem, koliko davka so lani posamezna podjetja plačala v Sloveniji, smo poskušali pridobiti tudi od samih multinacionalk. Odgovorov nismo prejeli."

https://siol.net/posel-danes/novice/kol...
|AMD Ryzen 7800X3D|Phantom Spirit 120|ASUS ROG Strix B650E-E|Samsung 990 Pro|
|64GB G.Skill Trident Z5|ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC|
|Seasonic Vertex GX-1200|Thermaltake CERES 500|Dell Alienware AW3423DWF|

Zgodovina sprememb…

zavajon ::

A doseganje soglasja v celotni uniji bo težavno, saj imajo nekatere članice pri tem svoje interese.

Ne vem, kakšne interese bi lahko imele države. Verjetno pa imajo interese politiki, ki jim multinacionalke obljubljajo bentleye in rolexe, če ne izglasujejo takega zakona.

nekikr ::

Seveda ne veš, če hodiš naokoli z alu folijo in težiš z rolexi za politike, koliko si star? Irska ima neposredno zaradi te davčne politike dodatnih 500.000 zaposlenih ljudi. Pol milijona ljudi je to. Probaj izračunati koliko denarja pride nazaj preko raznih davkov, pa ti bo morda jasno, kakšne interese imajo pri tem države - ljudje.

mulc007 ::

Če to ni narejeno povsod gredo firme drugam in potem je več škode kot koristi.

zavajon ::

@nekikr
Pred nekaj dnevi je bil na RTVSLO dokumentarec o Silicijevi dolini, kjer je bilo obdelano ravno to, kar ti praviš glede nizkih davkov, ustvarjanja delovnih mest in vračanja denarja preko davkov. A rezultat ni čisto tak. Razumem pa, da so to mokre sanje vseh neoliberalcev, nič davkov za multinacionalke, ki bi nato obubožani državi dajale toliko denarja, kot se jim zdi smiselno.

ps: Sem po vsej verjetnosti precej starejši od tebe, glede na tvoje pisanje bi upal staviti, da 2x.

nekikr ::

Zakaj pa potem lažeš, če si dvakrat starejši? Si že vse pozabil? Nikjer nisem pisal o nič davkih, neoliberalce si sam potegnil na plano. Ne laži in ne zavajaj, o starosta. Razložil sem ti samo zakaj bi imela država, torej ljudje, interes k sebi privabiti te multinacionalke, ker si ti blodil o rolexih. Enostavno je. Irska je bila pred to davčno zakonodajo revna, brezvezna država. Potem so pa naredili kar so, privabili k sebi te multinacionalke, ki, če ne drugega, zaposlujejo ogromno število ljudi. Za irsko je to win-win. Zakaj pa misliš, da ne podpirajo teh novih predlogov?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon v Luksemburgu pridobil 250 milijonov evrov nezakonite pomoči (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5214707 (11942) AndrejO
»

EU proti Applu: Irska se hoče pritožiti

Oddelek: Novice / Tožbe
4613926 (11145) Invictus
»

Evropska komisija: Apple mora plačati 13 milijard evrov utajenih davkov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
10449030 (44269) Spura

Več podobnih tem