»

Hyundai in Kia bosta plačala 200 milijonov dolarjev odškodnin, ker je bilo avtomobile enostavno krasti

Slo-Tech - Hyundai in Kia sta se poravnala v kolektivni tožbi, ki je proti njima tekla v ZDA. Razlog pa ni bila kakšna varnostna pomanjkljivost vozila, ki bi ogrožala voznike, temveč nezadostna zaščita pred krajami. V letih 2011-2021 so bile kie, v letih 2015-2021 pa tudi hyundai izjemno ranljivi, kar je javnost spoznala lani, ko se je na TikToku pojavila moda z imenom Kia Challenge. Vozila je bilo tako enostavno odkleniti in zagnati, da so ljudje kar tekmovali, kdo bo to storil bolj dramatično.

Posledice so bile dramatične. Do letošnjega februarja so zabeležili 14 prometnih nesreč in osem smrtnih žrtev, ki so bile neposredno povezane s krajami in nepooblaščeno vožnjo teh vozil. Statistika je bila neizprosna. V New Yorku so na primer v letih 2020-2022 zabeležili 500-odstotni porast števila kraj avtomobilov znamke Kia. V Filadelfiji je bilo v letih 2019-2022 ukradenih 6-krat več vozil Kia in 3-krat več vozil Hyundai kot pred tem. To niso osamljeni primeri, saj so proti proizvajalcema tožbe...

22 komentarjev

Londonski vozniki pospešeno menjujejo dizelska vozila

Območje nove ureditve ULEZ

vir: theguardian.com
theguardian.com - Londonska ultra nizkoemisijska cona se je s prejšnjim ponedeljkom precej razširila. In ko rečemo precej, to pomeni po površini za kar 18x. Po novem obsega t.i. notranji London in vključuje mednarodno letališče London City na vzhodu in se konča streljaj od stadiona Wembley, kar je kar 24km razdalje. Stara emisijska cona je pokrivala 21km2, nova pa kar 380 km2 in zaobsega površino, na kateri živi 3,8 milijona meščanov.

London ima pestro zgodovino onesnaženja zraka, morda najbolj znan je Veliki Londonski smog iz leta 1952, ko je nad Londonom nastalo območje inverzije in brezvetrja, zrak pa so onesnaževali izpusti iz individualnih kurišč, cestnega in železniškega prometa ter tudi iz termoelektrarn, ki so zaradi povojnih razmer kurile manj kakovosten premog. Le v tem dogodku naj bi umrlo več tisoč prebivalcev Londona.

London ima tudi zgodovino raziskovanja prometnih tokov in je tudi mesto, na katerem je statistik in prometni načrtovalec R. J. Smeed s financiranjem britanske vlade v...

73 komentarjev

Daimler se je poravnal, vodilni iz Volkswagna na zatožni klopi

Slo-Tech - Škandal z dizelskimi vozili izpred štirih let, ki so goljufala pri merjenju izpustov, je sicer najbolj očrnil skupino Volkswagen, a ta ni edini grešnik. Več kot 11 milijonov goljufivih vozil je organe pregona spodbodlo k temeljitim preiskavam še ostalih proizvajalcev.

Tudi Daimler, ki med drugim proizvaja vozila znamke Mercedes-Benz, se je moral poravnati zaradi enakih goljufij. Ker so prodali 684.000 vozil, ki niso izpolnjevala normativov za najvišje dovoljenje izpuste dušikovih oksidov, so se z nemškim tožilstvom poravnali. Plačali bodo 870 milijonov evrov globe, kar po besedah podjetja ne bo imelo pomembnega vpliva na poslovne rezultate tretjega četrtletja.

Preiskava se je začela v začetku tega leta in je le ena v vrsti temeljitih pregledov nemških avtomobilov. Volkswagnova enota Porsche se je že maja poravnala v višini 535 milijonov evrov, Robert Bosch GmbH pa z 90 milijoni evrov.

Medtem v Nemčiji poteka tudi sojenje vodilnim iz Volkswagna. Izvršni direktor Herbert Diess,...

16 komentarjev

Evropska komisija BMW, Daimler in Volkswagen preiskuje zaradi kartelnega dogovarjanja glede neomejevanja emisij

Slo-Tech - Volkswagnov škandal s programsko opremo za goljufanje pri preizkusih merjenja emisij, ki je izbruhnil pred tremi leti, in je zlasti v ZDA Volkswagnu povzročil ogromne stroške, dobiva nov zasuk. Evropska komisija sporoča, da začenja formalno preiskavo BMW-ja, Daimlerja in skupine VW (Volkswagen, Audi, Porsche), ker podjetja sumi nezakonitega dogovarjanja o nerazvoju sistemov za zmanjševanje emisij.

Pred letom dni je Komisija izvedle hišne preiskave v podjetjih, kjer je zbirala podatke o nezakonitem dogovarjanju. Sedaj začenja uradno preiskavo, ker obstaja utemeljen sum, da so se podjetja dogovarjala, kako in v kolikšni meri razvijati ter v vozila...

14 komentarjev

Volkswagen v novi aferi, tokrat davčni

Slo-Tech - Volkswagen se je po fiasku z goljufanjem pri izpustih svojih dizelskih motorjev zapletel še v davčne nečednosti, o katerih smo v preteklosti največkrat poročali v povezavi s tehnološkimi multinacionalkami. Toda nobeno podjetje ni imuno na tendence karseda zbiti davčno osnovo, pogosto tudi onkraj zakonitega, zagotovo pa onkraj legitimnega. Der Spiegel razkriva, kako je Volkswagen v Luksemburgu ustanovil več podjetij, prek katerih je utajeval davke. Pred štirimi leti je poznejši predsednik nadzornega odbora in tedanji finančni direktor Hans Dieter Pötsch za Frankfurter Allgemeine Zeitung povedal, da želi biti zelo jasen v svojih zagotovilih, da Volkswagen ne igra iger in da davke plačuje...

42 komentarjev

Volkswagen bo prevara v ZDA stala še dodatno milijardo dolarjev

Slo-Tech - Volkswagen se je v ZDA poravnal še z lastniki vozil s trilitrskimi dizelskimi motorji, ki vsebujejo sporno programsko opremo za goljufanje pri izpustih škodljivih dušikovih oksidov. Oktobra je bila potrjena poravnava z lastniki pol milijona avtomobilov z dvolitrskimi motorji, ki je Volkswagen stala skoraj 15 milijard dolarjev, če vštejemo še zvezne kazni. Za 80.000 vozil s trilitrskimi motorji pa bo moral Volkswagen v žep seči še po dodatno milijardo dolarjev.

V poravnavi se je Volkswagen sporazumel, da bo 20.000 starejših vozil znamk Audi in VW odkupil, ker bi bilo popravilo neekonomično. Preostanek, torej okrog 60.000 novejših vozil, naj bi Volkswagen popravil s programskim popravkom. Vsi lastniki vozil bodo dobili tudi odškodnino. Poleg tega bo Volkswagen...

191 komentarjev

V ZDA potrjena Volkswagnova poravnava

Reuters - Dobro leto po izbruhu afere s Volkswagnovim goljufanjem pri izpustih se je podjetje poravnalo z ameriškim tožilstvom in kupci. Sodišče v Kaliforniji je potrdilo predlog poravnave, po kateri bo Volkswagen plačal 14,7 milijarde dolarjev. Večina denarja bo šla za odkup neustreznih vozil, znaten znesek pa bo namenjen financiranju okoljevarstvenih programov. S tem se težave za Volkswagen v ZDA še niso končale, saj poravnava pokriva le vozila z dvolitrskim motorjem, poleg tega pa se nad podjetje zgrinjajo še tožbe posameznih zveznih držav, poravnati pa se bo moral tudi s prodajalci. Stroški bodo bržkone presegli 20 milijard dolarjev.

Volkswagen bo 10 milijard dolarjev namenil za odkup skoraj pol milijona vozil z dvolitrskimi motorji. Zanje bodo odšteli toliko, kot...

28 komentarjev

Hekerji lahko odklenejo milijone volkswagnov

Wired News - Na konferenci Usenix, ki od srede poteka v Austinu, so raziskovalci predstavili, kako je mogoče z opremo, ki stane nekaj deset dolarjev, odkleniti na milijone volkswagnov, audijev in škod. Ranljiva so vsa vozila, ki so bila izdelana po letu 1995, šele najnovejše generacije (npr. Golf 7) pa so odporne.

Raziskovalci so ugotovili, da Volkswagen uporablja le nekaj unikatnih šifrirnih ključev za daljinsko odklepanje, ki si jih med seboj deli na milijone vozil. Štiri največkrat uporabljene ključe ima 100 milijonov vozil, izdelanih v zadnjih dveh desetletjih. S poznavanjem tega ključa, ki ga lahko preberejo iz različnih sestavnih delov vozila (točne lokacije seveda ne razkrivajo), je odklep vozila...

106 komentarjev

Volkswagen bo goljufanje v ZDA stalo 10 milijard dolarjev

The Associated Press - Volkswagen bo v ZDA za odpravo posledic goljufanja pri emisijah svojih dizelskih vozil plačal okrog deset milijard dolarjev, pravijo viri blizu podjetja. Uradno bo besedilo poravnave znano v torek, že sedaj pa so jasni njeni okviri. Volkswagen bo odkupil ali popravil sporne avtomobile, hkrati pa bo lastnikom izplačal še odškodnino. Precej sredstev bo šlo tudi za odpravo posledic v okolju (državnim službam in novim programov), nekaj pa bodo stali še sodni stroški. Neuradno naj bi šlo za 10,2 milijarde dolarjev, kar je največji znesek za odpravo napake v zgodovini avtomobilske industrije.

Škandal, ki je izbruhnil lanskega septembra, ko je postalo jasno, da je Volkswagen več let v svoja dizelska vozila vgrajeval opremo za goljufanje pri meritvah emisij dušikovih...

82 komentarjev

Volkswagen bo v ZDA odkupil pol milijona goljufivih avtomobilov

The Wall Street Journal - Volkswagen bo v ZDA, kjer so normativi za dovoljene izpuste dušikovih oksidov toliko strožji od evropskih, da vseh vozil iz škandala z goljufivo programsko opremo ne morejo popraviti brez vpliva na lastnosti, od lastnikov odkupil pol milijona vozil z 2-litrskimi dizelskimi motorji. To predvideva najnovejši dogovor z ameriško agencijo za varovanje okolje EPA, saj se je rok za dosego dogovora iztekel včeraj. Kaj bodo storili z drugimi spornimi - okrog 90.000 trilitrskimi - vozili, se še niso dogovorili.

Finančne podrobnosti bodo dorekli do junija, sedaj pa so sprejeli načelni dogovor, da bodo avtomobile odkupovali po pošteni cen, kakršno so imeli še pred izbruhom afere. Vozila, ki jih bo mogoče popraviti, bodo na željo lastnikov tudi popravljali. Kdor ima...

81 komentarjev

Volkswagnovo programsko opremo za goljufanje so leta 1999 razvili v Audiju

Bloomberg - Po podatkih iz poročila, ki ga je pridobil Handelsblatt, je programsko opremo za goljufanje pri emisijah dušikovih oksidov, ki jo je uporabljal Volkswagen, zanj že leta 1999 razvil Audi. Doslej je veljalo, da je to programsko opremo razvijal Volkswagen, medtem ko hčerinski podjetji Audi in Porsche nista bili vpleteni v prevaro - čeprav so v Volkswagnu priznali, da so sporne znamke VW, Audi, Porsche, Škoda in Seat.

Zatem ko je Audi leta 1999 razvil programsko opremo za izključevanje funkcij motorja, jo je Volkswagen leta 2005 začel vgrajevati v svoje dizelske motorje, ker drugače niso mogli znižati emisij dušikovih oksidov na sprejemljive nivoje. Pred tem ni bila v uporabi.

Preiskovalci, skupno jih je več kot 450, pa se medtem prebijajo skozi podatke na več...

71 komentarjev

NYT: Volkswagnovo vodstvo za goljufanje z emisijami vedelo že leta 2014

The New York Times - V Volkswagnu so se ob izbruhu afere s posebno programsko opremo v vozilih znamk Volkswagen, Audi in Porsche, ki je omogočala goljufanje na testih izpustov, izgovarjali, da je afero zakuhala manjša skupina inženirjev na lastno pest in da vodstvo o tem ni vedelo ničesar. Poznavalcem se je to zdelo malo verjetno in sedaj so dobili tudi dokaze za to, saj sta Bild in The New York Times pridobila interne dokumente in elektronsko pošto, ki postavljajo Volkswagen na laž. Vodstvo vključno s sedaj že bivšim izvršnim direktorjem Martinom Winterkornom je najpozneje v začetku leta 2014 izvedelo za goljufanje.

Winterkorn je že maja 2014 dobil elektronsko sporočilo, da utegnejo Volkswagen obtožiti uporabe programske opreme za goljufanje, ker izpusti dušikovih oksidov pri...

116 komentarjev

Ameriško pravosodno ministrstvo zaradi afere z izpusti toži Volkswagen

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo je na detroitskem sodišču vložilo tožbo zoper Volkswagen zaradi kršitev okoljske zakonodaje, ki so seveda povezane z afero Dieselgate. Tožbo je vložilo v imenu Agencije za zaščite okolja (EPA), tožene stranke pa so Volkswagen, Audi, Porsche in njihove ameriške hčerinske družbe, torej celoten koncern Volkswagen. V tožbi podjetju očitajo, da je imelo v ZDA 580.000 dizelskih vozil naprave za goljufanje na testu, zaradi česar so pri normalni uporabi vozila za večdesetkrat prekoračevala dovoljene izpuste dušikovih oksidov. Poleg tega Volkswagen obtožujejo prodaje avtomobilov, ki so imeli drugačne lastnosti, kot so jih navedli v homologaciji pri EPA in CARB (Kalifornijski odbor za zrak). Podjetje torej obtožujejo onesnaževanja in...

21 komentarjev

Volkswagen pojasnjuje ozadje afere z izpusti

Slo-Tech - Nekoliko se je polegel prah, ki ga je dvignilo razkritje Volkswagnovega goljufanja pri izpustih dušikovih oksidov, zato lahko sedaj jasneje in z razdalje pogledamo, kaj se je zgodilo in kaj se ima zgoditi. Danes je Volkswagen na novinarski konferenci na sedežu podjetja v Wolfsburgu opisal, kako se je takšna nepravilnost sploh mogla zgoditi, ter predstavil sprejete in prihodnje ukrepe. Teh ne bo malo. Novi izvršni direktor Matthias Müller, ki je nadomestil Martina Winterkorna, je skupaj s predsednikom Hansom Dieterjem Pötschem pojasnjeval tudi reorganizacijo podjetja. Vse kaže, da se kot nobena niti ta juha ne bo pojedla tako vroča, kot se je sprva zakuhala.

Poleg afere z izpusti dušikovih oksidov je minuli mesec odjeknila še novica, da je Volkswagen goljufal

127 komentarjev

V ZDA odkrili nove goljufive porscheje, VW priznal zavajanje glede porabe

vir: Reuters
Reuters - V medijih je vihar zaradi Volkswagnove afere z goljufanjem pri izpustih dušikovih oksidov iz dizelskih motorjev sicer nekoliko potihnil, a to ne pomeni, da imajo v Wolfsburgu kaj manj dela. Ameriška agencija za varstvo okolja EPA je sporočila, da so po njihovih podatkih goljufali tudi v vozilih znamke Porsche ter še nekaterih volkswagnih in audijih. Seznamu goljufivih vozil se tako pridružujejo vozila znamk Audi in Porsche s trilitrskimi dizelskimi motorji; doslej so bili problematični le dvolitrski. V ZDA so tako od danes naprej problematična vozila Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L in Q5. K tem je seveda treba prišteti še 11 milijonov vozil po celem svetu, za katera je Volkswagen že pred tem priznal, da...

192 komentarjev

Sumljivi rezultati tudi pri Oplovih dizlih

Heise - V aferi z goljufanjem pri izpustih dušikovih oksidov, ki se počasi umirja, smo dobili indice, da bi poleg vozil iz skupine Volkswagen - torej znamk Volkswagen, Audi, Škoda in Seat - utegnil goljufati tudi Opel. Visoka strokovna šola v švicarskem Bernu je namreč na zaprosilo nemške okoljevarstvene organizacije DUH (Deutsche Umwethilfe) merila izpuste Opel Zafire z motorjem 1,6 CDTi in dobila nekaj zelo sumljivih rezultatov. Opel vsakršne nepravilnosti zanika.

Kot vemo sedaj, velika večina dizelskih motorjev pri normalni rabi v okolje izpušča več dušikovih oksidov kot na testih. To je zaskrbljujoče, a ni nelegalno. Zakonodaja namreč zahteva, da so na testu NEDC izmerjeni izpusti NOx v EU pod mejo 80 mg/km. Vozila iz skupine Volkswagen so sporna zato, ker...

53 komentarjev

Skoraj vsi dizli presegajo normative, proizvajalci zahtevajo zvišanje dopustnih izpustov

Slo-Tech - Čedalje jasneje postaja, da ni enostavno izdelati dizelskega motorja z dovolj nizkimi izpusti dušikovih oksidov, da bi zadovoljili stroge evropske in ameriške standarde. V ZDA in kasneje tudi v Evropi so na križ pribijali Volkswagen, ki je v 11 milijonov vozil vgradil aktivno opremo za laganje o izpustih, a težave z zadostitvijo standardom imajo tudi drugi proizvajalci. Najnovejše raziskave kažejo, da kar 95 odstotkov dizelskih vozil na evropskih cestah preveč onesnažuje.

Nemški klub ADAC je testiral motorje proizvajalcev Renault, Nissan, Hyundai, Citroen, Fiat in Volvo ter ugotovil, da njihovi izpusti dušikovih oksidov do desetkrat presegajo zakonsko dovoljene vrednosti. Preizkusili so jih tako po evropskem laboratorijskem standardu (NEDC) kakor tudi daljšem...

404 komentarji

Volkswagnovi dizli: kdo je vedel za prevaro

Slo-Tech - Pri tako veliki lumpariji, kot si jo je privoščil Volkswagen, je jasno, da je zanjo moralo vedeti precej ljudi. V Volkswagnova vozila pač nihče ne more na lastno pest skriti kakršnekoli kode. Medtem ko je Švica (začasno) prepovedala prodajo Volkswagnovih vozil z dizelskimi motorji po standardu Euro 5 (čistejša z Euro 6 so še dovoljena), se je afera premaknila v neizbežno fazo ugotavljanja, kdo vse je za prevaro vedel, kdo ji je nasprotoval in kdo podpiral. Nemški časniki ne skoparijo z obtožbami.

Bosch, ki ga za Volkswagen proizvaja elektroniko, je po pisanju Bilda že leta 2007 opozarjal Volkswagen, da je mehanizem za goljufanje pri izpustih le za interno uporabo tekom razvoja. Žvižgač...

737 komentarjev

Volkswagen goljufal tudi v EU, na tnalu tudi BMW

Slo-Tech - Afera Dieselgate še vedno polni naslovnice dnevnega časopisja, saj se vsak dan vrstijo razkritja, ki poglabljajo težave, s katerimi se bosta morala soočiti tako Volkswagen kot celotna nemška avtomobilska industrija. Prva žrtev afere je bil izvršni direktor Martin Winterkorn, ki je danes odstopil. Dejal je, da so ga dogodki zadnji dni šokirali in da ne more verjeti, da je tako obsežna prevara v koncernu Volkswagen sploh možno. Nadzorni svet bo novega direktorja imenoval v petek, neuradni pa je favorit Porschejev izvršni direktor Matthias Müller. Omenjata se tudi Audijev Rupert Stadler ter vodja znamke Volkswagen Herbert Diess, a naj bi imela manj možnosti. Zaradi objektivne odgovornosti...

632 komentarjev

Afera Dieselgate se razplamteva: neustreznih 11 milijonov vozil

Slo-Tech - Afera z goljufanjem pri izpustih dušikovih oksidov v Volkswagnovih dizlih dobiva nove razsežnosti. Po petkovem priznanju, da je podjetje več let goljufalo in v svoja vozila vgrajevalo programsko opremo, ki je med merjenjem emisij poskrbela za z zakonodajo skladen izpuh, pri normalnem delovanju pa zavoljo boljših zmogljivosti te prekoračila za 40-krat, se dnevi izvršnega direktorja Martina Winterkorna zdijo šteti.

Za ta petek je napovedana seja nadzornega sveta, kjer bi morali izvršnemu direktorju Winterkornu pogodbo podaljšati do leta 2018, kar se je še prejšnji četrtek zdelo le formalnost. Sedaj so analitiki prepričani, da Winterkorn stolčka ne bo obdržal. Po neuradnih informacijah naj bi do konca tedna odstopil kar sam, kot njegova zamenjava pa se omenja...

196 komentarjev

Zaradi goljufanja pri meritvah Volkswagnu grozi milijardna globa

Slo-Tech - V petek zvečer je v ZDA odjeknila novica, da je Volkswagen v svoja vozila več let vgrajeval programsko opremo, ki je omogočala goljufanje pri meritvah izpustov. Pri normalnem obratovanju so izpusti za 40-krat presegali normative, ki so jih vozila dosegala na testih. Volkswagen je goljufijo priznal. Delnice podjetja so danes izgubile 20 odstotkov vrednosti, kar je največja izguba za Volkswagnove delnice v zgodovini, saj podjetju grozi do 18 milijard dolarjev globe. Nemčija začenja preiskavo, da bi dognali, ali so morebiti goljufali tudi v Evropi. Medtem se v ZDA napoveduje vpoklic več kot pol milijona vozil.

Ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA) je v petek Volkswagen obtožila, da programska oprema v njihovih vozil zazna, kdaj so vozila na...

277 komentarjev

Milijardna globa za Qualcomm

Bloomberg - Milijardne globe zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje niso omejene le na EU, čeprav jih prav tu izrečejo največ. Na Kitajskem se je minuli teden končal postopek pri Nacionalni komisiji za razvoj in reforme zoper ameriško podjetje Qualcomm, ki bo moralo plačati 6,09 milijarde juanov (850 milijonov evrov). Kljub temu je konec postopka pozitivna novica tudi za Qualcomm, ki je imel dobro leto dni, ko je tekel postopek, velike težave s pobiranjem licenčnin na Kitajskem. Izvršni direktor Steve Mollenkopf je pozdravil konec negotovosti.

Qualcomm poznamo po čipih Snapdragon, ki poganjajo veliko večino pametnih telefonov in drugih mobilnih naprav, ki se povezujejo v internet. Precejšnje prihodke pa Qualcomm ustvarja tudi s...

11 komentarjev

Nokia tretjič zapovrstjo z izgubo

vir: Nokia
TechRadar UK - Tudi tretje letošnje četrtletje je finski velikan Nokia končal z izgubo. Ob koncu tromesečja je čista izguba znašala 970 milijonov evrov, ker je nekoliko več od pričakovanj analitikov, ki so napovedali 600 milijonov evrov izgube, a vseeno skrb vzbujajoče. Znižali so se tudi prihodki od prodaje, ki so upadli za petino na 7,2 milijarde evrov. Nokia tako za poslovanje porablja rezerve iz denarnih sredstev, ki so se v tem četrtletju znižale s 4,2 milijarde na 3,6 milijarde evrov. V enakem obdobju lani je imela Nokia dobiček.

Glavni razlog za klavrne rezultate je pešajoča prodaja telefonov Lumia, na katere Nokia veliko stavi. V predpreteklem kvartalu so jih prodali štiri milijone, v zadnjem pa le še 2,9 milijona. Upe zato...

66 komentarjev

Google ni izbrisal vseh prometnih podatkov iz afere Street View

Avtomobil za Google Street View

Ars Technica - Google je razkril, da še niso izbrisali vseh podatkov, ki so jih nezakonito zbirali njihovi avtomobili za projekt Street View, čeprav so lani trdili nasprotno. Maja predlani je izbruhnila afera, ko se je razvedelo, da so njihova vozila prestrezala in beležila tudi podatke o brezžičnih omrežjih in prometu prek njih v okolici. Google si je s tem nakopal jezo uporabnikov in preiskave v več državah. Čeprav so trdili, da je šlo za neljubo napako, so bili oglobljeni - v ZDA manj, drugod več.

Google pa je moral tudi obljubiti, da bo vse nezakonito zbrane podatke izbrisal, kar so predlani decembra po lastnih navedbah tudi storili. Britanski informacijski pooblaščenec je razkril, da to ne drži....

12 komentarjev

Nokia z ogromno milijardno izgubo

Nokia - Zadnje četrtletje leta 2011 je finska Nokia, ki se je skozi celotno lansko leto otepala padajočega tržnega deleža in izgube, končala z ogromno čisto izgubo, ki je znašala 954 milijonov evrov. Opazno so upadli prihodki, prodaja in tržni delež, tako da izguba ni presenetljiva. Celotno fiskalno leto 2011 so sklenili z 1,1 milijarde evrov čiste izgube.

V zadnjih treh mesecih so prihodki od prodaje dosegli 10 milijard evrov, kar je za petino manj kot v enakem obdobju leta 2010. Prodaja je najbolj strmoglavila v ZDA (za 77 odstotkov), manj pa v Evropi (-38 odstotkov) in na Kitajskem (-40 odstotkov). Lani so v zadnjem kvartalu pridelali 884 milijonov evrov dobička, sedaj pa skoraj milijardo evrov izgube. S tem so nadaljevali...

100 komentarjev