»

Nemčija z zakonom nad end-to-end šifriranje?

vir: Flickr

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Kot je konec tedna poročal Spiegel, je nemški notranji minister Horst Seehofer napovedal sprejem zakonodaje, ki bo od ponudnikov telefonije in neposrednega sporočanja zahtevala, da na zahtevo sodišča predložijo vsebino sporočil v navadni tekstovni obliki. V nasprotnem primeru jih čaka blokada delovanja v Nemčiji, v praksi pa bi to pomenilo prepoved end-to-end enkripcije v tej državi. Morda je treba omeniti, da je minister Seehofer, sicer prihaja iz CDU, znan po svojih trdoročnih prebliskih glede migrantov in varnosti nasploh.

Na napoved so se že negativno odzvali nekateri nemški ponudniki storitev za sporočanje, med njimi Threema in Wire, ki so pred leti - zlasti po razkritjih Edwarda Snowdna, da prisluškujejo tudi domnevni zavezniki - našli tržno nišo v varni komunikaciji. Njihove...

75 komentarjev

Google namerava šifrirati tudi cenejše Android naprave

vir: Google
Google - Googlova varnostna ekipa je pripravila rešitev za šifriranje diskovnega prostora cenejših Android naprav, imenovano Adiantum. Namenjena je telefonom, tablicam, pametnim uram, televizorjem in drugim napravam s starejšimi oz. cenejšimi ARM čipi (npr. ARM Cortex v7), ki ne podpirajo strojno pospešenih šifrirnih algoritmov. Širiranje na teh napravah je zato preprosto prepočasno, da bi bilo praktično. Posledično proizvajalcem teh naprav am še vedno ni potrebno vklopiti šifriranja celotnega diskovnega prostora (full-disk encryption), čeravno Google to načeloma zahteva za vse nove Android naprave že vse od izdaje Androida 5 (Lolipop) pred dobrimi štirimi leti.

Adiantum se zanaša za simetrični šifrirni algoritem ChaCha20 ter na zgoščevalni algoritem Poly1305, ki ju je...

6 komentarjev

Niti sistem za skeniranje ven ni varen pred napadalci

Vice - Eden izmed biometričnih sistemov, ki je doslej veljal za sorazmerno odpornega na zlorabe, je skeniranje vzorca ven v dlaneh. Gre za sistem, ki ga uporabljajo tudi na sedežu nemške obveščevalne agencije BND v Berlinu. Nemška raziskovalca Jan Krissler in Julian Albrecht sta na konferenci Chaos Communication Congress v Leipzigu pokazala, da je tudi ta sistem mogoče preprosto pretentati.

Iz voska sta izdelala umetno roko, s katero sta lahko prelisičila čitalnik. Vzorec ven v svojih dlaneh sta pridobila s fotografiranjem. Uporabila sta prilagojeno kamero SLR, ki sta ji odstranila infrardeči filter. Tako sta na fotografijah videla vzorec žilnega sistema, ki sta jih potem natisnila in vključila v umetno roko. Krissler pojasnjuje, da lahko fotografije posnamemo že z...

0 komentarjev

Koliko je vreden algoritem? Učinek AES-a 250 milijard dolarjev

Slo-Tech - Sprva se je imenoval Rijndael, ker sta osnovno zamisel razvila belgijska kriptografa Vincent Rijmen in Joan Daemen, ki sta jo poslala NIST-u (ameriški Nacionalni inštitut za standarde in tehnologijo). Ko je NIST nekaj različic Rijndaela (ki zajema celo družino bločnih šifer) sprejel kot standard, ki ga uporablja tudi ameriška vlada, je dobil ime AES. Gre za najpriljubljenejši algoritem za simetrično šifriranje, ki danes poganja dobršen del moderne infrastrukture. Asimetrično šifriranje z javnimi in zasebnimi ključi je sicer omogočilo preverjanje identitete in vzpostavljanje zaupanja, a težaško delo šifriranja, ko se ključ varno izmenja, potem v ozadju pogosto še vedno opravlja AES, zaradi svoje hitrosti in enostavnosti. Koliko je AES prispeval k svetovni ekonomiji? Veliko.

...

9 komentarjev

Francija ne bo prepovedala Tora in deljenja Wi-Fi

Slo-Tech - Francoski premier Manual Valls je zagotovil, da Francija ne bo prepovedala deljenja brezžične povezave do interneta (Wi-Fi) ter uporabe Tora. V začetku tedna je francosko notranje ministrstvo predlagalo spremembo zakonodaje, ki bo uvedla prav te omejitve pod pretvezo lažjega boja zoper terorizem. Valls je dejal, da omejitev Wi-Fi ni načrtovana, prav tako ni naklonjen blokadi Tora. K temu je dodal še nekaj obrabljenih fraz, da je internet svoboda in izjemen medij za komunikacijo, kar koristi tudi ekonomiji.

Mogoče je, da je šlo za neusklajenost resorja s premierjem oziroma poizkus pritiska. Druga možnost pa je manj prijetna, saj bi lahko šlo za enostaven preizkus, ali se bo javnost odzvala na predlog ali pa ga lahko brez...

0 komentarjev

Izšel Tor Messenger Beta za anonimno sporočanje

Slo-Tech - Tor Project, ki skrbi za istoimenski brskalnik in infrastrukturo za anonimno brskanje po spletu, je izdal prvo beta verzija programa za anonimno hipno sporočanje Tor Messenger. Osnovan je na Instantbirdu, ki ga razvija Mozilla, a uporablja protokol OTR za zaščito vsebine pogovorov. S privzetimi nastavitvami ni mogoče pošiljati sporočil ljudem, ki ne uporabljajo OTR, a ga je mogoče nastaviti tudi tako, da to omogoča, seveda pa v tem primeru nimamo varnosti. Tor Messenger za razliko od na primer Pidgina ali Adiuma ne shranjuje zgodovine pogovorov. Tor Messenger Beta si lahko prenesete s spleta in je že bistveno uporabnejši kot lanske alfa verzije.

Tor Messenger podpira večino najpopularnejših platform za sporočanje, med drugim Google Chat, Facebook,...

7 komentarjev

Cameron: Želimo prepoved šifrirane komunikacije

Slo-Tech - Po napadih na francoski tednik Charlie Hebdo so takoj oživele zamisli o krčenju svoboščin in povečanju nadzora, ki da sta potrebna za zagotavljanje varnosti. Internet je zaradi možnosti anonimne in šifrirane komunikacije pripravna tarča vsakokratnih poizkusov okrniti te pravice. Britanski premier David Cameron je v odzivu na streljanje dejal, da si bo prizadeval za ukinitev načinov za šifrirano komuniciranje prek interneta.

Čeprav ameriška NSA in britanska GCHQ zmoreta prestreči in razvozlati večino komunikacije, ki se pretaka po spletu, so določene vrste šifriranje vseeno prehud zalogaj. WhatsApp in Applov iMessage sta primera široko dostopnih aplikacij za hipno sporočanje, ki vsebino...

83 komentarjev

NSA lahko bere večino šifrirnega, ne pa vsega

Spiegel Online - V Hamburgu se danes končuje 31. konferenca CCC (Chaos Communication Congress), na kateri vsako leto v zadnjih decembra predstavijo novosti na področju računalniške varnosti. V sodelovanju z nemškim Spieglom so prikazali zadnje znane podatke o sposobnosti NSA in drugih obveščevalnih služb dešifrirati in prestrezati komunikacijo prek interneta. Kot smo lani pisali, ovir za NSA ni več veliko, a nekaj jih vseeno ostaja.

NSA in partnerji si na vse načine prizadevajo pridobiti dostop do vse šifrirane komunikacije prek interneta, pri čemer gredo tako daleč, da šifrirano komunikacijo označujejo kot grožnjo (threat). Ponudniki infrastrukture in uporabniki seveda gledajo na stvari drugače, kar vidimo že imena, saj govorijo o...

45 komentarjev

NSA avtomatizirano vdira v milijone računalnikov

Slo-Tech - Sveže objavljeni dokumenti iz NSA, ki jih je lani priskrbel Edward Snowden, razkrivajo obsežen avtomatiziran sistem, ki omogoča okužiti na milijone računalnikov in jim prisluškovati. O tem pišeta Ryan Gallagher in Glenn Greenwald v včerajšnjem The Interceptu. Obseg delovanja NSA je zastrašujoč, pomagata pa jim britanska GCHQ in japonska obveščevalna agencija, ki je v tem kontekstu še nismo srečali.

NSA je razvila avtomatiziran sistem z imenom Turbine, ki poenostavlja okužbe tarč. Tako lahko NSA okuži več milijonov računalnikov, ne da bi se morali ljudje ukvarjati z vprašanjem, koga in kdaj ciljati. Računalniki to storijo sami. Projekt Turbine jim je omogočil razširiti tedanji sistem prisluškovanja, ker ni potreboval človeškega vpletanja, da je na računalnike podtaknil...

60 komentarjev

Po Prismu je tu Muscular

Washington Post - Washington Post je pridobil tajne dokumente NSA, ki razkrivajo bistveno večji obseg prestrezanja internetnih komunikacij, kot je to veljalo v primeru Prism. Najnovejši dokumenti, ki jih je razkril Edward Snowden, kažejo, da je NSA prestrezala tudi interno komunikacijo med podatkovnimi centri internetnih velikanov brez vednosti udeleženih podjetij.

Afera Prism ima mnogo aspektov, vse od prisluškovanja svetovnim voditeljem do prečesavanja podatkov v oblačnih internetnih storitvah. Podjetja, kot so Facebook, Google in Microsoft, so naposled priznala, da ima NSA dostop do nekaterih informacij, a le do tistih, ki jim jih morajo posredovati na podlagi odredb sodišča po FISA. Najnovejša...

27 komentarjev

NSA sledi uporabnikom Tora

Washington Post - Da si NSA želi čim večji nadzor nad internetom in njegovimi uporabniki, ni nobena skrivnost. Zato je razumljivo, da gre NSA precej v nos omrežje Tor, ki je namenjeno prav anonimnosti pri brskanju. Pisali smo že, da je z zadostno mero potrpežljivosti v nekaj mesecih mogoče ugotoviti identiteto posameznega uporabnika. Sedaj pa najnovejša razkritja, ki sta jih objavila Guardian in Washington Post, dokazujejo organizirane metode in projekte, ki jih NSA uporablja za deanonimizacijo uporabnikov Tora.

NSA se skupaj z britanskim partnerjem GCHQ trudi na različne načine. Takoj na začetku povejmo, da same arhitekture Tora niso zlomili in ta ostaja varna. Problem pa je, da je anonimnost odvisna od mnogih drugih dejavnikov, ki lahko delujejo NSA v prid.

Razmišljali so o...

15 komentarjev

Šifriranje skoraj ni ovira za NSA in GCHQ

Slo-Tech - Pred 20 leti je bilo šifriranje na internetu precej eksotična dejavnost, ki so jo uporabljali zgolj vojska ali diplomati. Danes je vse drugače, saj se na različne vrste šifriranja zanašamo vsakokrat, ko obiščemo spletno banko, kaj kupimo prek interneta ali opravimo telefonski klic. Komercialno dostopno šifriranje je algoritemsko mogoče narediti za vse praktične primere nezlomljivo, s čimer pa se ameriška NSA in njena britanska sestra GCHQ ne strinjata. Najnovejši dokumenti, ki jih je Snowden posredoval Guardanu in The New York Timesu, kažejo, kako NSA in GCHQ uspešno bereta veliko šifrirane komunikacije.

NSA in GCHQ uporabljata...

61 komentarjev