» »

Francija bi prepovedala deljenje Wi-Fi in uporabo Tora

Francija bi prepovedala deljenje Wi-Fi in uporabo Tora

Slo-Tech - Francoski časnik Le Monde se je dokopal do dokumentov francoskega notranjega ministrstva, ki razkrivajo dve omejitvi pri dostopu do interneta, ki ju želi ministrstvo spraviti skozi zakonodajni postopek. Med trajanjem izrednih razmer želijo prepovedati deljenje svojih povezav Wi-Fi, v celotni Franciji pa uvesti blokado in prepoved uporabe omrežja Tor. Predloga sta nastala kot odziv na teroristične napade v Parizu minuli mesec.

Prepoved deljenja Wi-Fi je po mnenju notranjega ministrstva ustrezen ukrep, saj je identifikacija ljudi, ki uporabljajo javne dostopne točke, težja. Tehnično seveda blokade ni mogoče izvesti, lahko pa se lotijo sankcioniranja lastnikov vseh nezaščitenih dostopnih točk, ki jih najdejo. Ukrep bi veljal le med izrednimi razmerami, ki bodo v Franciji trajale še dva meseca in pol.

Drugi ukrep pa je še bolj problematičen, ker ni časovno omejen. Ni sicer jasno, kako si predstavljajo blokado uporabe omrežja Tor, saj je to tehnično nemogoče izvesti. Je pa mogoče dostop dovolj otežiti, da povprečni uporabnik Tora ne bo uporabljal, medtem ko bodo strokovnjaki našli način. Druga možnost je, da uporabo Tora preprosto razglasijo za nezakonito, kar pa bo spet izredno težko nadzorovati. Množična analiza prometa (deep packet inspection) namreč (še) ni dovoljena. Ob tem še dva pomisleka - teroristi lahko Tor uporabijo iz drugih držav ali pa ga sploh ne. Ukaz za izvedbo napada na Bataclan so poslali po navadnem sporočilu sms. Odveč je poudarjati, da Tor sam po sebi ni nezakonit, temveč gre le za tehnologijo, ki omogoča anonimno uporabo interneta. Prav tako ne drži, da ga uporabljajo izključno nepridipravi, saj je Tor nepogrešljivo orodje novinarjev in aktivistov v deželah, kjer sta prisotni cenzura in represija, ali pa zgolj zato, ker želimo anonimno kaj prebrati ali vprašati.

Za zdaj gre le za predloge francoskega notranjega ministrstva, ki še niso našli niti poti v zakonski osnutek. Še je torej upati, da bodo zavrnjeni.

36 komentarjev

sterling ::

Niso prvi, ki jim ne bo uspelo.

bluefish ::

Točka za teroriste.

AC_DC ::

Še dobro da so islamski napadalci uporabljali +20 let staro plaintext sms komunikacijo...

tikitoki ::

AC_DC je izjavil:

Še dobro da so islamski napadalci uporabljali +20 let staro plaintext sms komunikacijo...


Predlagam, da se prepove uporabo SMSov do konca begunske krize:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

...:TOMI:... ::

Začasne rešitve so najbolj trajne. Dokaz izpod Alp: dvig DDV "samo začasno".
Tomi

SeMiNeSanja ::

tikitoki je izjavil:

AC_DC je izjavil:

Še dobro da so islamski napadalci uporabljali +20 let staro plaintext sms komunikacijo...


Predlagam, da se prepove uporabo SMSov do konca begunske krize:)

Bodo pa sporočilo napisali na kos papirja, slikali in poslali kot MMS...

Torej je treba prepovedati tudi MMS-e!

Ampak resno - kaj hočejo s tem doseči? Da se bo namesto TOR-a uporabljalo kaj drugega, kar bo še težje za 'izvohat'?

Če bi vprašali kakega strokovnjaka, bi jim ta rekel, da naj se dovoli DPI v času izrednih razmer in samo lepo beleži, kdo vse uporablja TOR in raznorazne proxije. Skupaj z drugimi podatki, se potem da lepo presejati zbrane informacije, da na koncu padejo ven 'sumljive osebe'. Te pa potem lepo na klasični način 'obiščeš na domu'.

S prepovedjo pa se bodo samo še bolj poskrili in jih bo še težje odkrivat.
Če pa sami ne vedo, kdo uporablja TOR (zakoni o varovanju zasebnih podatkov in podobno), se lahko obrnejo na NSA - oni zagotovo imajo lepo zbirko IP naslovov, ki so dostopali do TOR omrežja....

Glugy ::

Če je to odziv na napade v Franciji potem bi moral prepovedat in sankcionirat uporabo SMS-ov.

bluefish ::

Kot preventivo pa očitno prav vse načine komunikacije, vključno z govorom.

poweroff ::

A Tor je mogoče uporabiti za teroristični napad?

Jaz sem imel pa občutek, da so teroristi v Franciji uporabili strelno orožje in razstrelivo...
sudo poweroff

SeMiNeSanja ::

poweroff je izjavil:

A Tor je mogoče uporabiti za teroristični napad?

Jaz sem imel pa občutek, da so teroristi v Franciji uporabili strelno orožje in razstrelivo...

Nekje sem bral, da je pero najmočnejše orožje....

Torej bo treba prepovedati tudi vsa pisala?

Markoff ::

poweroff je izjavil:

A Tor je mogoče uporabiti za teroristični napad?

Jaz sem imel pa občutek, da so teroristi v Franciji uporabili strelno orožje in razstrelivo...

No, zdaj pa vemo - Mathai je bodoči terorist, samo da tile žabarji (no pun intended, Močvirniki) sprejmejo zakonodajo proti - tehnologiji.

Pazite to - zakonodajo ne sprejema t.i. "skrajna desnica" Marie Le Pen (v resnici pa še ena skrajna levica državnega protekcionizma), temveč - SOCIALISTI!

Skrajna levica je bila na oblasti predolgo. Čas da jo zamenja...druga skrajna levica?!? :O No, obe pa vodijo iz ozadja stlici Rothschildi, Sorosi in drugi...saj vemo, kdo, samo napisati ne smemo tega, mar ne?

Brave Jew World. Oops! 8-O
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

metalc ::

Mene pa Telemach ravno "kuri", da naj svoj wifi celo delim z mimoidočimi (Unifi). Me je ravno zanimalo, koliko bi bil odgovoren, če bi kdo to zlorabil za pi**arije (terorizem, pedofilija ipd.)

vostok_1 ::

Amaterji! Jz bi prepovedal dihanje oz. omejil uporabo kisika zgolj na pot od službe do doma. Bypass that pleb...umm...ohh...i mean terrorist!!




:|

Grey ::

Prepovedati uporabo Tor...Američani takorekoč nadzirajo popolnoma ves promet v ZDA in koliko "terorističnih" napadov jim je uspelo preprečiti? Verjetno prav nobenega glede na to kaki masakri se dogajajo. Torej, prepoved uporabe enkripcije in anonimizacije ni učinkovita in verjetno služi popolnoma drugim namenom.

Odvzeti orožje, otežiti koordinacijo...in to vse navadnemu plebesu. Nekdo želi, da postane države enostavno zavzeti ali pa, ker jim mogoče ne uspeva v Siriji glede Asada in se bojijo civilne vojne, ko ljudje ugotovijo, kdo je vse vpleten v te teroristične napade nekaj zadnjih let...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

CyberPunk ::

Fašisti! Pod giljotino z njimi! >:D When freedom of X is outlawed, only outlaws will have X. Sicer pa bi bilo dobro prepovedati banke, ker škodijo gospodarstvu (so teroristi), in politike, ker uničujejo napredek in zdrav razum.

Ko smo že pri Francozih... kaj je bilo s tisto bedarijo, ki so jo sprejeli pred meseci in je OVH kot provider "grozil", da bo selil posle drugam? Sem že malo pozabil, ker nisem spremljal.

Nikonja ::

Naj blokirajo celotno komunikacijo ne glede kako se izvaja, tudi če te dobijo na cesti da se pogovarjaš, takoj prebutat ker si zihr terorist.

Malner ::

Kako bodo pa ljudje potem plačali, ko jim bo Cryptowall 2.0 zakodiral datoteke? Vsa komunikacija gre prek Tora.

          ::

Ta ukrep je bil pričakovan, kot tudi tisti podobni, ki bodo še sledili.

stjan ::

Takšne zadeve nekam grdo spominjajo na preteklost.
Tudi če človek ne verjame teorijam zarot, so zadeve čudno podobne.
Ali niso nekje, nekdaj, v Evropi požgali neko pomembno hišo in so potem prišli na oblast malo čudni ljudje?

Se zgodovina ponavlja na malo drugačen način?

Me pa čudi, da največje neumnosti na področju človekovih svoboščin in pravic delajo prav tisti, ki se razglašajo za leve, torej bolj humanitarne in svobodne.

Bo Francois Hollande novi Henri Philippe Benoni Omer Joseph Pétain ?

srnjak ::

Če gre le za obdobje izrednih razmer, ne vidim nič spornega. Zato se tudi imenujejo -izredne- razmere.
Problem pa je, če bi začasen ukrep postal trajen. Tega pa si normalen človek ne more želeti.

Arctander ::

Zgodovina kaže, da večina začasnih ukrepov (p)ostane trajnih.

Jupito ::

poweroff je izjavil:

A Tor je mogoče uporabiti za teroristični napad?

Jaz sem imel pa občutek, da so teroristi v Franciji uporabili strelno orožje in razstrelivo...


... in samo zaradi tega bo po novem treba pridobiti dovoljenje za štartne pištole in plašilke. Torej lahko prepovemo tor, ker so uporabili sms!

So nori ti Galci!
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Magic1 ::

Ali ne vidite, da so teroristi v simbiozi z oblastjo? Teroriste podpirajo, dokler jih ne izkoristijo za vse vrste ukrepov, ki so bolj orodje, kot pa boj proti terorizmu... Vse je že neštetokrat videno v zadnjih 15 letih.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

Oberyn ::

Uporabo Tora lahko komot prepovejo, ker to nima nobenega praktičnega učinka na uporabo Tora. Kar se tiče prepovedi deljenja wi-fi, mi pa na misel pride zelo preprost obvoz. Vsi, ki želijo svoj wi-fi deliti, ga zaščitijo z geslom, ki pa je javno znano. V skupnosti se formira nekaj enostavnih gesel za tovrstno uporabo, ljudje jih poznanjo, zakonu je zadoščeno in fašisti (sicer zvito preoblečeni v levičarje) si lahko svoj fašizem komot nekam vtaknejo.

lexios ::

Nori Galci? Tole je rezultat skupnega dela norih kvazi humanistov worldwide, tudi takšnih že v pokoju in Galcev, ki so morda resda nori, a brez norih kvazi humanistov, nori Galci ne bi imeli "mandata" in podpore norega plebsa za tovrstne nore predloge. ;)

A kdo mogoče misli, da "naši nori Galci" ne bi predlagali enako norih ukrepov, če se teroristični napad zgodi v Ljubljani?

V najboljšem primeru se bomo v naslednjem desetletju ali dveh v "boju proti terorizmu", v "boju proti ksenofobiji", v "boju proti sovražnemu govoru", v "boju proti organiziranemu kriminalu" itd z omejevanjem svoboščin, cenzuro in represijo najbrž počasi zbudili v totalitarizmu. Če kdo meni, da bo po tej krizi še kaj ostalo enako se moti. Norost je pričakovati, da se je šok terapija v Parizu končala brez širših in dolgoročnih posledic, tudi takšnih norih. Btw., nemško ministrstvo za kulturo je boj proti financiranju terorizma na absurdno nor način pričelo že pred napadom v Parizu... Ali bo šok terapija obudila še več norih idej je zgolj vprašanje časa. Iluzija zasebnosti se počasi poslavlja tudi na spletu, so what, boste pač premislili preden pišete in tudi brali bomo manj bedarij. V "Evropi brez meja" se tudi že počasi prebujamo s pogledom na ograje... Heh, nori Galci, ja! :))

Iatromantis ::

Ko sem bil v Indiji sem se čudil vojakom vsepovsod, a glede na količino terorizma pri njih, je to vrj razumljivo, me je pa presenetilo, da podobno velja za Pariz:
Military patrols in Paris are standard since 9/11. Their purpose is not to complete or replace regular law enforcement but to establish a visual deterrent against terrorism, however useless it may be.

Some people feel intimidated by them, some feel reassured. I personally don't care either way ; I don't think their presence is really beneficial but they've become such a common sight that they don't phase me anymore.

 arni

arni



Za občutek, kje je najbolj nestabilen svet, je dobro narejena prezentacija 15 let terorja:



Včasih se mi dozdeva, da so bila 90. leta najbolj izpraznjeno desetletje, ko je namesto navdušenja nad spremembami v začetku 90tih, publiko preplavil občutek konca zgodovine, kjer se ne bo več kaj zgodilo razen občasnih afer z asistenkami predsednikov - hladna vojna je bila tako zelo napahana z nebulozami tekmovanja ideologij, da so bili po njenem koncu vodilni enako izgubljeni, celo tako, da so serijsko napovedovali vojne drogam, božiču, terorju ipd., dokler ni tisti 11. sept spremenil pričakovanj ljudi, da Star Trek prihodnost ni več zaželjena v Mad Max svetu...

Zgodovina sprememb…

Grey ::

Največji problem politike je, da se nikoli nič ne spremeni. Levi ali desni, rezultat je še vedno bil enak - totalitarizem v smislu diktature/komunizma ali pa "demokracija"/hinavizem. Paralelo lahko potegnemo tudi med RKC in Muslimani. Krščanski skrajneži so potuhnjeni, lažejo, skrivajo svojo krvoločnost ter manipulirajo ljudi (Biblija bolj brutalna od Korana), muslimanski skrajneži pa so agresivni in to kažejo navzven. Na eni strani imaš vojaško policijo, ki ljudi drži pod kontrolo v diktaturah, na drugi strani pa imaš organiziran terorizem s strani oblastnikov, da ljudi držijo v strahu, da se jim kaj ne zgodi...tako kot so včasih prihajali bullyji in razbili decu lokal ter rekli, da naj plača, če hoče varstvo pred problemi.

Ljudje pljuvajo čez Ruse in komunizem in poveličujejo navidezno svobodo demokracije, ki jo imajo ironično čedalje manj. Ko zadevo izpelješ nekaj desetletij v prihodnost, vidiš, da je vse eno in isto in da brez ene korenite spremembe ne bo nikoli drugače ne glede na to ali smo v komunizmu, korporatizmu, demokratizmu, socializmu...it's all bullshit.

erunno ::

Rusi imajo Deep Packet Inspection nad vso internetno, telefonsko ali mobilno komunikacijo (poleg tega da imajo polni dostop do ameriških Prizm, XKEYscore, ipd, ker so američani vedno bili slabi v humint in ne znajo iztrebti ruskih vohunov). V Rusiji nebi mogli vsepoprek pljuvati po lastni državi, ker te svobode ni (te že pobašejo, če nisi na dovolj visoki poziciji, da bi te lahko korupcije obtožili, pa najdejo dokaze o terorizmu).

carota ::

Država naj bi varovala svobodo in ljudi, počne pa ravno nasprotno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: carota ()

          ::

Politika je že davno tega iztirila. S tem mislim to, da deluje zgolj v svojem interesu. Mi, ostali, smo le kmetje na šahovnici. Problem pa je v tem, da je politika iztirila do te mere, da se ne zaveda ali pa ji ni mar za dolgoročne posledice svojih dejanj. Smernice (povečevanje revščine, vse večje razslojevanje, omejevanje svoboščin, terorizem in razne grožnje, ipd.) kažejo na to, da se družba čedalje bolj pomika v nestabilno stanje. Do sedaj je še vedno počilo, ko je število nezadovoljnih ljudi preseglo kritično maso. In tudi tokrat ne bo nič drugače. Tega se, kot kaže, zavedajo tudi elite, ki si svoj status poizkušajo podaljševati z ukrepi, podbobnimi tem iz naslova teme, in smo jim priča že vse od 9/11.

PaX_MaN ::

Do sedaj je še vedno počilo, ko je število nezadovoljnih ljudi preseglo kritično maso.

Poči samo takrat ko se levičarji odločijo pobijat(in to se zgodi vedno, ker drugače ne znajo reševat stvari).

Jupito ::

lexios je izjavil:

Nori Galci? Tole je rezultat skupnega dela norih kvazi humanistov worldwide, tudi takšnih že v pokoju in Galcev, ki so morda resda nori, a brez norih kvazi humanistov, nori Galci ne bi imeli "mandata" in podpore norega plebsa za tovrstne nore predloge. ;)

A kdo mogoče misli, da "naši nori Galci" ne bi predlagali enako norih ukrepov, če se teroristični napad zgodi v Ljubljani?

V najboljšem primeru se bomo v naslednjem desetletju ali dveh v "boju proti terorizmu", v "boju proti ksenofobiji", v "boju proti sovražnemu govoru", v "boju proti organiziranemu kriminalu" itd z omejevanjem svoboščin, cenzuro in represijo najbrž počasi zbudili v totalitarizmu. Če kdo meni, da bo po tej krizi še kaj ostalo enako se moti. Norost je pričakovati, da se je šok terapija v Parizu končala brez širših in dolgoročnih posledic, tudi takšnih norih. Btw., nemško ministrstvo za kulturo je boj proti financiranju terorizma na absurdno nor način pričelo že pred napadom v Parizu... Ali bo šok terapija obudila še več norih idej je zgolj vprašanje časa. Iluzija zasebnosti se počasi poslavlja tudi na spletu, so what, boste pač premislili preden pišete in tudi brali bomo manj bedarij. V "Evropi brez meja" se tudi že počasi prebujamo s pogledom na ograje... Heh, nori Galci, ja! :))


Ahahaha! Ti pa nisi Asterixa bral! :))
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

matijadmin ::

Italija nekaj takšnega - z izjemo blokade/prepovedi uporabe Tor omrežja - pozna že vrsto let. Pri njih brezžično internetno povezavo lahko deliš le, če imaš primerno evidenco uporabnikov (za razna javna WiFi omrežja se moraš pri ponudniku izkazati z osebnim dokumentov), tudi domača omrežja so praviloma zaklenjena in odklenjenih zlepa ni moč najti. Je pa kaznovalna politika (vem, da je predpisana globa, kolikšna pa, ne vem) ali vsaj izvajanje le te v zadnjem letu jalova, ker mali kafiči delijo gesla ustno brez evidentiranja (in se najbrž zlažejo ob nadzoru, da je omrežje pač zaprto; tako predpostavljam).
Vrnite nam techno!

#000000 ::

v Italiji ne obstaja in nikoli ni, SIM kartica ki jo kupiš na pumpi, v trafiki ipd. brez da bi pokazal osebno izkaznico, in beležijo kdo kupi katero cifro, seveda se da to z lahkoto obiti, najdeš cigota za vogalom ki ima Permesso di soggiorno in ti on kupi za 10 eur več kot košta :)

Aja pa ni vč obvezno pokazat ID ali passport v hotelu baru ipd. če hočeš na njihow wifi, za privat ne vem, ampak mislm da so lahko spet odprti. Od 2013 baje, lahko pa se je vmes kaj spremenilo, tam nikol ne veš, danes je legalno jutri si kriminalec pojutrišnjem spet legalen :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

#000000 ::

Dejmo jih zajebat in bodimo prvi ki prepove wifi v EU, pač spet nekih par firm prosperira v navezi z pravim uradnikom v JU in dobi posla ki ga nit ne sfolga :)

Spajky ::

Ah, to še ni nič ... glede na to, da jest zadnje mesece še posebej veljam tu za "podpornika teorij zarote", vam moram povedat, da je franc.vlada za vsak slučaj poslala na svoje ustavno sodišče te dni preverit predlog zakona, po katerem bi lahko "ustanovili" kopijo Guantanama ali Fema kampov, kamor bi strpali brez sodišča, obrambe ipd. za "določen čas" enih 10k ljudi, ki jih že zdaj določene fr.službe "opazujejo" ... >:D ... Hm, le kje so dobili te ideje :| ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Francija bi prepovedala deljenje Wi-Fi in uporabo Tora

Oddelek: Novice / NWO
368530 (5769) Spajky
»

Japonska želi prepovedati omrežje Tor

Oddelek: Novice / NWO
247188 (5020) Glugy
»

Britanski mobilni operaterji blokirajo spletno stran projekta Tor

Oddelek: Novice / NWO
369046 (6632) BlueRunner
»

Iran znova blokira pol interneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
8629704 (27098) MrStein
»

Kako je Egipt izklopil internet in kako so se prebivalci prilagodili

Oddelek: Novice / NWO
3716283 (12690) ...:TOMI:...

Več podobnih tem