» »

Francija ne bo prepovedala Tora in deljenja Wi-Fi

Francija ne bo prepovedala Tora in deljenja Wi-Fi

Slo-Tech - Francoski premier Manual Valls je zagotovil, da Francija ne bo prepovedala deljenja brezžične povezave do interneta (Wi-Fi) ter uporabe Tora. V začetku tedna je francosko notranje ministrstvo predlagalo spremembo zakonodaje, ki bo uvedla prav te omejitve pod pretvezo lažjega boja zoper terorizem. Valls je dejal, da omejitev Wi-Fi ni načrtovana, prav tako ni naklonjen blokadi Tora. K temu je dodal še nekaj obrabljenih fraz, da je internet svoboda in izjemen medij za komunikacijo, kar koristi tudi ekonomiji.

Mogoče je, da je šlo za neusklajenost resorja s premierjem oziroma poizkus pritiska. Druga možnost pa je manj prijetna, saj bi lahko šlo za enostaven preizkus, ali se bo javnost odzvala na predlog ali pa ga lahko brez večjega odpora uzakonijo. K sreči se je zgodilo prvo. Ob tem skorajda ni treba dodajati, da imajo oblasti precej pomislekov glede šifriranja, ki ga za zdaj s stisnjenimi zobmi še odobravajo. Britanski premier je letos že na glas razmišljal o prepovedi šifriranja, podobne ideje pa so imeli tudi ameriški republikanci. Tor pa so želeli blokirati tudi Japonci, če omenimo le razvite in demokratične države. Da je Tor blokiran v številnih manj svobodnih državah, smo že navajeni.

Ob spomnimo, da je v preteklosti šifriranje že bilo strogo nadzorovano. ZDA so do leta 1992 izjemno omejevale izvoz programske opreme za šifriranje, Francija pa je šifriranje v vseh oblikah dovolila šele leta 1999. Danes je šifriranje dostopno, a spričo zmožnosti NSA in drugih agencij ni vedno učinkovito. Poleg surovega razvijanja šifer pa je velik problem namerno vgrajevanje stranskih vrat in ranljivosti v algoritme.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel Tor Messenger Beta za anonimno sporočanje

Oddelek: Novice / Varnost
75511 (3917) Jupito
»

NSA lahko bere večino šifrirnega, ne pa vsega

Oddelek: Novice / NWO
4516468 (12261) deadzone
»

Google predstavil enkriptirano iskanje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4211554 (9818) BlueRunner
»

The Pirate Bay želi zašifrirati celoten internet (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5413161 (8052) PacificBlue
»

Bo švedska tajna služba lahko prestrezala ves mednarodni promet?

Oddelek: Novice / Zasebnost
2010587 (7553) MrStein

Več podobnih tem