»

Apple zaradi upočasnjevanja starih telefonov ob 113 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Ko je pred tremi leti izbruhnila afera z baterijami v iphonih, se Apple ni prav dolgo sprenevedal. Hitro so potrdili, da v starih telefonih res namenoma upočasnijo njihovo delovanje, ker da s tem ščitijo delovanje telefona, saj iztrošena baterija ne bi mogla več napajati procesorja ob najvišjem taktu in podobno. Apple je zaradi tega tudi izredno pocenil menjavo baterij. A Apple je vse skupaj stalo več sto milijonov dolarjev; ta teden so v najnovejši poravnavi obljubili še 113 milijonov dolarjev.

Applovo stališče lahko razumemo, a so ga povsem neprimerno prikrivali. Lastniki telefonov niso imeli možnosti preveriti, kako iztrošena je njihova baterija, da bi vedeli, kdaj bi jo bilo smiselno zamenjati. Pravzaprav sploh niso mogli vedeti, da bi to kakorkoli vplivalo na karkoli drugega kot avtonomijo telefona, saj nikjer ni bilo niti namiga, da se telefon ob slabi bateriji upočasni in potem čudežno oživi, če jo zamenjamo.

Apple se je v tožbi, ko jo je zoper podjetje vložilo 34 državnih...

67 komentarjev

Samsung bo Applu plačal odškodnino, bitke pa še ni konec

Slo-Tech - Apple in Samsung končno zapirata več let trajajočo pravno bitko, ki je postregla s številnimi preobrati, a jo je na koncu dobil Apple. V znamenitem patentnem sporu je že leta 2012 sodišču Applu prisodilo 1,05 milijarde dolarjev odškodnine (Apple je sicer zahteval dvakrat več), ki jo je leto pozneje sodišče znižalo na 599 milijonov dolarjev, ker je del postopka razveljavilo. V ponovljenem postopku je odškodnina znašala 929 milijonov dolarjev, letos pa je ta znesek upadel na 548 milijonov dolarjev, ker je prizivno sodišče ugodilo Samsungovi pritožbi in izločilo zahtevke zaradi kršitve zaščite videza, postavitve, razstavitve in predstavitve izdelka (trade dress). In to bo tudi končni znesek.

Samsung je namreč potrdil, da...

8 komentarjev

Najprostornejši 2,5-palčni pogon na svetu je SSD

Ars Technica - Na konferenci Flash Memory Summit je Samsung predstavil najprostornejši 2,5-palčni SSD na svetu, saj ima njihov PM1633a kapaciteto kar 16 TB, s čimer je hkrati tudi prostornejši od klasičnih diskov iste velikosti. Pri tem je treba priznati, da je tudi fizično večji, saj v višino meri precej več od normalnih 2,5-palčnih pogonov za vgradnjo v prenosne računalnike.

Tolikšno kapaciteto je Samsung dosegel z uporabo 256-gigabitnih čipov, ki so zgrajeni iz 48 slojev (3D V-NAND flash). Še pred dvema letoma so proizvajali 24-slojne, lani 36-slojne, letos pa ovire ne predstavlja več niti 48 slojev. Marca je čipe z 48 sloji predstavila Toshiba, Samsung pa ni izgubljal časa s predstavljanjem čipov in so brez velikega pompa izdelali...

26 komentarjev

Sodišče skoraj razpolovilo prisojno odškodnino v primeru Apple proti Samsungu

Slo-Tech - Ameriško prizivno sodišče je znatno znižalo prisojeno odškodnino, ki jo ima Apple pravico zahtevati od Samsunga zaradi kršitev patentov in modelov (primer Apple Inc. v. Samsung Electronics Co., 14-133). Po pritožbi bo moral Samsung plačati le 548 milijonov dolarjev, medtem ko je bila pred tremi leti ob prvi razglasitvi razsodbi ta številka 1,05 milijarde dolarjev.

Spomnimo, da je pred skoraj tremi leti kalifornijsko sodišče odločilo, da mora Samsung Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev, ker je namerno (to prinaša trojno odškodnino) kršil modele (design patent), izkoriščal prevladujoč položaj na trgu UMTS in ker je razvrednotil Applovo blagovno znamko. Samsung se je kakopak pritožil in sodišče je del razsodbe razveljavilo. Deloma ponovljen...

4 komentarji

Smartflash dobil pol milijarde dolarjev, sedaj vnovič toži zaradi istih patentov

AppleInsider - Le dva dni po razsodbi, da mora Apple patentnemu trolu Smartflashu plačati pol milijarde dolarjev zaradi kršitve patentov, sta se nad Apple zgrnili novi tožbi. Eno je skorajda predrzno vložil kar Smartflash, drugo pa Ericsson.

Smartflash, ki je za kršitve treh patentov dobil 533 milijonov dolarjev odškodnine, sedaj Applu očita, da krši -- iste tri patente in štiri nove. V novi tožbi so namreč vključili novejše Applove izdelke, iPhone 6, iPhone 6 Plus in iPad Air 2, ki jih prva tožba ni mogla zajeti, je pojasnil Smartflashev odvetnik. Prepričani so v zmago, saj je sodišče že ugotovilo, da Apple krši te patente v starejših napravah, novejše pa izkoriščajo iste funkcije (DRM, shranjevanje podatkov,...

12 komentarjev

Samsung Applu konkurira z Gapgate

Moj telefon je lahko držalo za vizitke

vir: Android Central
Android Central - Po prvih poročilih, da se Applova nova iPhona precej zlahka ukrivita, je sledil val reklam konkurentov, da so njihovi izdelki brez težav na tem področju. Med njimi je bil tudi Samsung, ki je zdaj deležen učinka karme. Nekateri primerki novega paradnega konja, Galaxy Note 4, namreč v roke južnokorejskih kupcev prihajajo z nepričakovano veliko režo med steklom zaslona in kovinsko obrobo stekla. Pričakovali bi, da reže sploh ne bo, tako je namreč na nekoliko manjšem in prav tako svežem Galaxy Alpha ter na praktično vseh modernih mobilnih telefonih. V nekaterih primerih je bojda v režo mogoče vstaviti celo vizitko ali dve. Mnogi so seveda takoj pomislili, da bi to lahko izničilo odpornost telefona na prah in vodo.

Izkaže se, da je...

19 komentarjev

Samsung in Apple izven ZDA preklicala sovražnosti

vir: BBC
BBC - Apple in Samsung sta napravila pomemben korak na poti k spravi na sodiščih. Mednarodnega dogovora o navzkrižnem licenciranju kot v primeru Google-Apple sicer še nista podpisala, sta pa se umaknila vse tožbe drug proti drugem, ki potekajo izven ZDA.

Podjetji sta trenutni zapleteni v kopico medsebojnih tožb po celem svetu. Postopki tečejo v Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji, Italiji, Južni Koreji, Avstraliji, Španiji, na Japonskem in Nizozemskem. Ponekod se tožbe nanašajo na domnevne kršitve patentov, drugod so pod vprašajem modeli (design patents). V vseh teh državah bodo tožbe umaknili, medtem ko se bo bitka v ZDA nadaljevala. Prav tako vsaj teoretično ostajajo odprte možnosti za nove tožbe, saj dogovora o...

10 komentarjev

Ameriška univerza dobila poldrugo milijardo dolarjev odškodnine zaradi patentnih kršitev

vir: BBC
ComputerWorld - Eno najvišjih odškodnin zaradi kršitev patenta v zgodovini ni dobilo podjetje, temveč ameriška univerza, je pred časom razsodilo prizivno sodišče v Pensilvaniji. Podjetje Marvell Technology mora sloviti Carneige Mellon University (CMU) plačati 1,54 milijarde dolarjev odškodnine zaradi kršitve dveh patentov, ki pokrivata tehnologije v računalniških diskih in ki jih je Marvell kršil s prodajo svojih čipov za diske.

Gre za nadaljevanje zgodbe iz leta 2009, ko je CMU vložila tožbo zoper Marvell zaradi kršitve dveh patentov, ki opisujeta metodi za izboljšanje hitrosti in zanesljivosti branja podatkov z magnetnih medijev. CMU je patenta prijavil že leta 1997 in ju dobil leta 2001 in 2002, a sta bila po Marvellovem mnenju neveljavna, ker naj bi bil nekaj...

7 komentarjev

Porota brez sprememb v primeru Apple proti Samsungu

Slo-Tech - Porota je danes dokončala razsodbo v primeru Apple proti Samsungu, ki so jo izrekli v petek, pa se je potem izkazalo, da je pomanjkljiva. Konec je bil še bolj vodén, kot petkova sodba, saj porota skupne višine odškodnine ni spremenila. Samsung je Applu še vedno dolžan 119,6 milijona dolarjev.

Po preučitvi petkove razsodbe je namreč Apple opazil, da porota ni izračunala višine odškodnine zaradi kršitve patenta '172 v modelu Galaxy S2, medtem ko so za kršitev tega istega patenta v Galaxyju S2 Epic 4G Touch dosodili štiri milijone dolarjev, za Galaxy S2 Skyrocket pa 5,8 milijona. To so morali ta teden popraviti in to so storili zelo salomonsko.

Po dveh urah so namreč sporočili odločitev,...

3 komentarji

Apple proti Samsungu dosegel Pirovo zmago

The Wall Street Journal - Končal se je drugi veliki sodni postopek Appla proti Samsungu, ki se je začel še pred koncem prvega. Če je predlani porota določila, da mora Samsung Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev, kar so kasneje delno razveljavili znižali in v ponovljenem delu sojenja dorekli končno številko 929 milijonov dolarjev, je to pot Apple iztržil le dobrih pet odstotkov želenega.

Porota je včeraj zvečer tik pred koncem posvetovalnega časa tretjega dne najavila, da so sprejeli odločitev in da se sojenje ne bo zavleklo še v naslednji teden. Zaradi kršitve dveh izmed petih patentov, ki jih je porota spoznala, in kršitve tretjega, ki jo je predhodno dosodila že sodnica, mora Samsung Applu plačati 120 milijonov dolarjev. Dva patenta pa...

25 komentarjev

Apple hoče za pet patentov 40 dolarjev na telefon

Slo-Tech - Nadaljuje se sodna bitka med Applom in Samsungom zaradi domnevnih kršitev patentov. Leta 2012 je kalifornijsko sodišče razsodilo, da mora Samsung Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev odškodnine zaradi uporabe njegovih patentov v svojih telefonih, a je bil potem del sodbe razveljavljen, v ponovitvi pa se je znesek nekoliko znižal na 929 milijonov dolarjev. Konec meseca pa se bo začel nov postopek, kjer bo Apple dokazoval, da mora Samsung zaradi uporabe patentov v Galaxyju S III plačati pravično odškodnino.

Tokratna Applova zahteva je na meji razumnega, saj za pet patentov, ki se nanašajo na (a ne v celoti pokrivajo!) funkcije tapping,...

17 komentarjev

Samsung mora Applu plačati 929 milijonov dolarjev

Sodnica Lucy Koh med branjem odločitve porote.

vir: CNet
Slo-Tech - Samsung je uspel doseči malenkostno znižanje lanske odškodnine v višini 1,05 milijarde dolarjev, katere plačilo mu je zaradi kršitve Applovih patentov s svojimi telefoni prisodilo kalifornijsko sodišče. Marca letos je namreč sodnica v postopku Lucy Koh odločila, da se odškodnina zniža na 639 milijonov dolarjev, ker je znaten del razsodbe porote razveljavila. Samsung je namreč po prejemu sodbe razstavil utemeljitev porote na prafaktorje in ugotovil številne nepravilnosti. Na kratko povedano je porota uporabljala napačno metodologijo izračuna pavšalne odškodnine, ker so pri različnih izdelkih v Samsungu kršili različne patente in modele, od koder se odškodnina računa povsem drugače. Prav...

15 komentarjev

Sodnica občutno znižala prisojeno odškodnino v primeru Apple vs. Samsung

Sodnica Lucy Koh med branjem odločitve porote.

vir: CNet
ComputerWorld - Lani je porota v kalifornijskem sporu med Samsungom in Applu postregla s hitro in nepričakovano razsodbo, ko je v celoti pritrdila Applu, Samsungu dosodila naklepne kršitve šestih Applovih modelov (design patent), razvrednotenje blagovne znamke in izkoriščanje prevladujočega položaja na UMTS-trgu. Samsung je bil obsojen na plačilo trojne odškodnine v višini 1,05 milijarde dolarjev. Toda nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Sodnica Koha je pretekli mesec obravnavala pritožbi obeh podjetij in odločila, da Samsungove kršitve modelov niso bile naklepne (kar prinaša nižje odškodnine), sicer pa je zavrnila Applove zahtevke po razširitvi odškodnine in Samsungov zahtevek po ponovnem...

9 komentarjev

Univerzi prisojena milijardna odškodnina zaradi kršitve patentov

vir: BBC
BBC - Ko pišemo o patentnih tožbah, je običajno ena izmed strank bodisi Microsoft, Google, Samsung, Apple ali kateri izmed drugih velikanov bodisi kakšen patentni trol, ki ničesar ne proizvaja, temveč zgolj izsiljuje z nakupljenimi patenti. Če pa omenimo še milijardne odškodnine, se nam v misli hitro prikrade Evropska komisija. To pot bi se zmotili. Ameriško sodišče je milijardno odškodnino prisodilo univerzi.

Marvell Technology je uveljavljen, a v širši javnosti ne preveč znan proizvajalec elektronike. Proizvajajo zlasti specialne procesorje, krmilnike in omrežno opremo. Sodišče v ZDA je v postopku Carnegie Mellon University (to je univerza, kjer je študiral tudi Jernej Barbič, ki si ravno te dni dopisuje z Romanom Jeralo) zoper Marvell razsodilo, da...

25 komentarjev

Microsoft resda kršil patente, a odškodnina je previsoka

Reuters - Microsoft je aprila lani izgubil tožbo proti francoskemu podjetju Alcatel-Lucent zaradi kršitve patentov. Zaradi kršitve patenta, ki opisuje tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku (tako imenovani "Day patent"), je porota takrat prisodila Francozom 358 milijonov dolarjev odškodnine. Microsoft se je na razsodbo pritožil in sodni mlini so do danes mleli. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je Microsoft resnično kršil patente, a je prisojena odškodnina nerazumno visoka, zato bo postopek ponovljen. Microsoft je bil z odločitvijo zadovoljen in po besedah tiskovnega predstavnika Kevina Kutza že načrtuje naslednje poteze. Medtem je predstavnik Alcatel-Lucenta izrazil razočaranje nad zavrnitvijo odškodnine.

14 komentarjev