»

Tim Cook v Epic zadregi pred sodiščem

Tim Cook, CEO Appla

vir: Wikipedia
BBC - Pred zveznim sodiščem v San Franciscu se zaključuje tritedensko zaslišanje prič v zadevi Apple vs. Epic. Zadnji je bil zaslišan izvršni direktor Appla Tim Cook, sodnico Yvonne Gonzalez Rogers je zanimal predvsem poslovni model njihove tržnice App Store.

V središču sodnega postopka je namreč Applova 30 odstotna provizija, ki jo zaračunava za vse transakcije v App Storu, ob tem pa še Applova prepoved drugih tržnic programske opreme na svoji platformi. Spor je sprožila založba Epic, ki trži uspešnico Fortnite, potem, ko je najprej skušala prek nadgradnje nakupe v igri speljati mimo Appla, a so jim slednji gladko zaprli razvijalski račun. Podobno so tedaj ukrepali tudi pri Googlu, kjer se glede svoje tržnice oklepajo podobnih pravil, kot Apple in jih podoben proti konkurenčni postopek pred sodiščem še čaka.

Sodnico je tako zanimalo, zakaj Apple razvijalcem ne dovoli drugih oblik plačevanja v igrah oz. vsaj opozori uporabnike, da lahko nakup opravijo tudi drugje? Cook je odgovoril,...

36 komentarjev

Kako so Samsungovi predvajalniki Blu-ray istočasno izdihnili

ZDNet - V petek zvečer so se lastniki Samsungovih predvajalnikov Blu-ray znašli pred nenavadnim problemom. Njihovi predvajalniki so množično odpovedali poslušnost, in sicer so se znašli v brezkončnih ciklih ponovnega zaganjanja (boot loop). Ker se je napaka na vseh prizadetih napravah pojavila sočasno, je to sprožilo ugibanja, kaj je šlo narobe. Prizadeti so različni modeli, ki jih najdemo v domačih kinih ipd., simptomi pa se med njimi tudi nekoliko razlikujejo. Nekateri se venomer vnovič zaganjajo, drugi poizkušajo prebrati zgoščenko, ki sploh ni vstavljena, tretji zamrznejo in ne reagirajo.

Trenutno ni jasno, kaj je šlo narobe, da je napaka povsod nastopila hkrati in da se hkrati manifestira nekoliko drugače pri različnih modelih. Samsung je potrdil, da so z napako seznanjeni in da jo bodo skušali odpraviti. Razlogov še niso navedli, zato je internet poln ugibanj, kaj bi lahko bil razlog. Ena izmed možnost je nadgradnja, ki jo je Samsung izvedel in bi lahko bila šla narobe. Toda neverjetno je, da bi bili hkrati nadgrajeni tako različni modeli, nekateri že zelo stari, in da bi Samsung to storil v petek zvečer. Druga možnost je težava s certifikati SSL, ki bi lahko potekli in napravam onesposobili komunikacijo s Samsungovimi...

43 komentarjev

Primer Samsung proti Applu iz leta 2011 še četrtič

Apple je zaščitil črn pravokotnik z zaobljenimi robovi

Slo-Tech - Primer Apple proti Samsungu se po več kot šestih letih začenja znova. Gre za znamenito tožbo, ki jo je zaradi domnevnih kršitev patentov in modelov v pametnih telefonih zoper Samsung leta 2011 vložil Apple. Leta 2012 se je primer na prvi stopnji končal v Applov prid, saj je porota Samsungu naložila plačilo 1,05 milijarde dolarjev odškodnine. Toda odtlej se je postopek še tolikokrat ponovil, da je težko obdržati pregled na dogajanjem.

Višina prisojene odškodnine se je kasneje znižala na 929 milijonov dolarjev, ker je bil del sodbe razveljavljen in potem ponovljen. Samsung je predlani plačal 548 milijonov dolarjev, ker je iz odškodnine izpadlo nekaj kršitev, denimo kopiranje videza,...

11 komentarjev

Apple od Samsunga terja še 180 milijonov dolarjev

[dodaj]

vir: BBC
Slo-Tech - Za podjetja december ni nič kaj mesec odpuščanja, zato Apple od Samsunga terja še dodatnih 180 milijonov dolarjev v znamenitem sporu glede kršitve modelov (design patent). V začetku meseca je že kazalo, da je vsaj z Applove strani spor končan, saj so sprejeli Samsungovo plačilo 548 milijonov dolarjev in umaknili zahtevek za izvršbo. Samsung je sicer napovedal, da se bodo pritožili na vrhovno sodišče, kar so tudi storili. Če bi vrhovno sodišče spor sprejelo v obravnavo in bo Samsung zmagal, bi omenjene milijone terjal nazaj, če pa bi izgubil oziroma sodišče primera ne bo obravnavalo (in bo s tem avtomatično postala pravnomočna trenutna sodba), bi bila zgodba končana. Ne bo.

Ne glede na negotov razplet na vrhovnem...

2 komentarja

Sodišče skoraj razpolovilo prisojno odškodnino v primeru Apple proti Samsungu

Slo-Tech - Ameriško prizivno sodišče je znatno znižalo prisojeno odškodnino, ki jo ima Apple pravico zahtevati od Samsunga zaradi kršitev patentov in modelov (primer Apple Inc. v. Samsung Electronics Co., 14-133). Po pritožbi bo moral Samsung plačati le 548 milijonov dolarjev, medtem ko je bila pred tremi leti ob prvi razglasitvi razsodbi ta številka 1,05 milijarde dolarjev.

Spomnimo, da je pred skoraj tremi leti kalifornijsko sodišče odločilo, da mora Samsung Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev, ker je namerno (to prinaša trojno odškodnino) kršil modele (design patent), izkoriščal prevladujoč položaj na trgu UMTS in ker je razvrednotil Applovo blagovno znamko. Samsung se je kakopak pritožil in sodišče je del razsodbe razveljavilo. Deloma ponovljen...

4 komentarji

Apple, Google, Intel in Adobe vztrajajo pri 325-milijonski odškodnini delavcem

vir: Reuters
Reuters - Adobe, Apple, Google in Intel se ne strinjajo z odločitvijo kalifornijske sodnice Lucy Koh, ki je razveljavila dogovor o poravnavi v zloglasnem primeru kartelnega dogovarjanja o nanovačenju zaposlenih in s tem zadrževanjem njihovih plač. Podjetja so na prizivno sodišče vložila pritožbo.

Spomnimo, da gre za primer iz leta 2012, ki je vključeval še podjetja Intuit, Pixar in Lucasfilm. Vseh sedem podjetij se je med leti 2005-2010 nezakonito dogovorilo, da ne bodo poizkušali speljati zaposlenih pri konkurenci. To je podjetjem omogočilo, da so izplačevala nižje plače. Trojica se je poravnala in prizadetim zaposlenim izplačala 20 milijonov dolarjev, velika četverica pa je spustila v tožbo.

V skupinski tožbi so jim nekdanji inženirji očitali kartelno dogovarjanje,...

3 komentarji

Ameriška univerza dobila poldrugo milijardo dolarjev odškodnine zaradi patentnih kršitev

vir: BBC
ComputerWorld - Eno najvišjih odškodnin zaradi kršitev patenta v zgodovini ni dobilo podjetje, temveč ameriška univerza, je pred časom razsodilo prizivno sodišče v Pensilvaniji. Podjetje Marvell Technology mora sloviti Carneige Mellon University (CMU) plačati 1,54 milijarde dolarjev odškodnine zaradi kršitve dveh patentov, ki pokrivata tehnologije v računalniških diskih in ki jih je Marvell kršil s prodajo svojih čipov za diske.

Gre za nadaljevanje zgodbe iz leta 2009, ko je CMU vložila tožbo zoper Marvell zaradi kršitve dveh patentov, ki opisujeta metodi za izboljšanje hitrosti in zanesljivosti branja podatkov z magnetnih medijev. CMU je patenta prijavil že leta 1997 in ju dobil leta 2001 in 2002, a sta bila po Marvellovem mnenju neveljavna, ker naj bi bil nekaj...

7 komentarjev

Porota brez sprememb v primeru Apple proti Samsungu

Slo-Tech - Porota je danes dokončala razsodbo v primeru Apple proti Samsungu, ki so jo izrekli v petek, pa se je potem izkazalo, da je pomanjkljiva. Konec je bil še bolj vodén, kot petkova sodba, saj porota skupne višine odškodnine ni spremenila. Samsung je Applu še vedno dolžan 119,6 milijona dolarjev.

Po preučitvi petkove razsodbe je namreč Apple opazil, da porota ni izračunala višine odškodnine zaradi kršitve patenta '172 v modelu Galaxy S2, medtem ko so za kršitev tega istega patenta v Galaxyju S2 Epic 4G Touch dosodili štiri milijone dolarjev, za Galaxy S2 Skyrocket pa 5,8 milijona. To so morali ta teden popraviti in to so storili zelo salomonsko.

Po dveh urah so namreč sporočili odločitev,...

3 komentarji

Apple proti Samsungu dosegel Pirovo zmago

The Wall Street Journal - Končal se je drugi veliki sodni postopek Appla proti Samsungu, ki se je začel še pred koncem prvega. Če je predlani porota določila, da mora Samsung Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev, kar so kasneje delno razveljavili znižali in v ponovljenem delu sojenja dorekli končno številko 929 milijonov dolarjev, je to pot Apple iztržil le dobrih pet odstotkov želenega.

Porota je včeraj zvečer tik pred koncem posvetovalnega časa tretjega dne najavila, da so sprejeli odločitev in da se sojenje ne bo zavleklo še v naslednji teden. Zaradi kršitve dveh izmed petih patentov, ki jih je porota spoznala, in kršitve tretjega, ki jo je predhodno dosodila že sodnica, mora Samsung Applu plačati 120 milijonov dolarjev. Dva patenta pa...

25 komentarjev

Samsung mora Applu plačati 929 milijonov dolarjev

Sodnica Lucy Koh med branjem odločitve porote.

vir: CNet
Slo-Tech - Samsung je uspel doseči malenkostno znižanje lanske odškodnine v višini 1,05 milijarde dolarjev, katere plačilo mu je zaradi kršitve Applovih patentov s svojimi telefoni prisodilo kalifornijsko sodišče. Marca letos je namreč sodnica v postopku Lucy Koh odločila, da se odškodnina zniža na 639 milijonov dolarjev, ker je znaten del razsodbe porote razveljavila. Samsung je namreč po prejemu sodbe razstavil utemeljitev porote na prafaktorje in ugotovil številne nepravilnosti. Na kratko povedano je porota uporabljala napačno metodologijo izračuna pavšalne odškodnine, ker so pri različnih izdelkih v Samsungu kršili različne patente in modele, od koder se odškodnina računa povsem drugače. Prav...

15 komentarjev

Sodnica občutno znižala prisojeno odškodnino v primeru Apple vs. Samsung

Sodnica Lucy Koh med branjem odločitve porote.

vir: CNet
ComputerWorld - Lani je porota v kalifornijskem sporu med Samsungom in Applu postregla s hitro in nepričakovano razsodbo, ko je v celoti pritrdila Applu, Samsungu dosodila naklepne kršitve šestih Applovih modelov (design patent), razvrednotenje blagovne znamke in izkoriščanje prevladujočega položaja na UMTS-trgu. Samsung je bil obsojen na plačilo trojne odškodnine v višini 1,05 milijarde dolarjev. Toda nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Sodnica Koha je pretekli mesec obravnavala pritožbi obeh podjetij in odločila, da Samsungove kršitve modelov niso bile naklepne (kar prinaša nižje odškodnine), sicer pa je zavrnila Applove zahtevke po razširitvi odškodnine in Samsungov zahtevek po ponovnem...

9 komentarjev

Kohova: Samsung ni vedoma kršil Jabolčnih patentov

Sodnica Lucy Koh med branjem odločitve porote.

vir: CNet
muktware.com - Kot se spomnimo, je bil Samsung avgusta lani spoznan za krivega naklepnega kopiranja več Applovih patentov oz. modelov (dizajna), ter posledično razvrednotenja ajfonove premijske blagovne znamke. Porota jim je naložila plačilo malo več kot milijarde odškodnine. Obe strani sta se seveda pritožili - Samsung zato, ker naj bi bila porota pristranska in je povsem ignorirala vse njihove protizahtevke, Apple pa zato, ker je pričakoval vsaj še milijardo več in vsaj še kako kršitev, ki bi mu omogočala prepoved prodaje svežih telefonov - paradni konj SIII je namreč ostal povsem nedotaknjen, da ne rečemo, posvečen.

Sodnica Kohova je njune predloge obravnavala demembra in zdaj odločila, spet malo...

85 komentarjev

Kalifornijsko sodišče: prepovedi prodaje samsungov ne bo

The Register - Apple in Samsung sta na kalifornijskem sodišču izgubila vsak svoj zahtevek, s katerim sta nadaljevala spor, ki je avgusta Samsung stal milijardo dolarjev. Samsung je bil tedaj spoznan za krivega kršitev modelov (design patent), patentov, razvrednotenja blagovne znamke in zlorabe prevladujočega položaja na trgu UMTS, kar je jel Apple hitro izkoristiti. Hitro so vložili zahtevo za prepoved uvoza in prodaje Samsungovih izdelkov (in sicer sedmih pametnih telefonov ter Droid Charge, ne pa tudi Galaxy S3). Prvi narok je bil 6. decembra.

Sodnica Lucy Koh je Applove zahteve zavrnila. Dejala je, da je Apple svoje dokaze predstavil že na prvem sojenju, kjer so dobil trojno odškodnino (zaradi namernih kršitev s strani Samsunga), sedaj pa...

1 komentar

Ameriški patentni urad razveljavil ključni patent v Apple v. Samsung sagi

Zloraba bounce backa je ena najbolj zabavnih kratkočasnikov na iOS napravah.

vir: Business Insider
Ars Technica - Decembrsko nadaljevanje sojenja v zadevi Apple v. Samsung, kjer je bila prvemu dodeljena malo več kot milijardna odškodnina, bo še zelo zanimivo. Ameriški patentni urad (USPTO) je pravkar zaključil preliminarno oceno veljavnosti ključnega patenta št. 7469381 in ocenil, da ga bo potrebno razveljaviti. Gre za ti. bounce back oz. rubber band programski patent (software patent), ki opisuje obnašanje iOS aplikacij za primer, če uporabnik povleče okno aplikacije stran od roba zaslona. Applova inovativna in patentirana rešitev predvideva, da se pokaže siva spodnja površina, ki traja do konca vlečenja, nakar aplikacijsko okno skoči nazaj, tako kot bi to storila napeta gumica.

Pomen...

17 komentarjev

Apple v luči petkove zmage terja prepoved prodaje Samsungovih telefonov, a je ne bo dobil vsaj do decembra

PC World - Apple ni tratil časa in je hitro poizkusil unovčiti petkovo zmago v prelomnem sodnem procesu zoper Samsung, ko je kalifornijsko sodišče razsodilo, da je Samsung kriv kopiranja šestih patentov in modelov. Ker naj bi to storili naklepno in s tem razvrednotili Applovo blagovno znamko in izkoriščali prevladujoči položaj na trgu UMTS-a, jih je sodišče obsodilo na plačilo trojne odškodnine. Samsung mora plačati 1,05 milijarde dolarjev. Apple je s tem dobil strelivo za še številne druge postopke.

Tako so takoj v ponedeljek na sodišče v Kaliforniji naslovili zahtevek za začasno odredbo, ki bi prepovedala prodajo osmih Samsungovih izdelkov v ZDA. Gre za sedem pametnih telefonov znamke Galaxy (Galaxy S 4G, Galaxy S2 AT&T, Galaxy S2 Skyrocket, Galaxy S2 T-Mobile, Galaxy...

59 komentarjev

Samsung kriv naklepnega kopiranja, Applu mora plačati 1.05 milijarde dolarjev

Apple je poroti pokazal nazorne 'before and after' slike, s katerih naj bi neodvoumno izhajalo, da je Samsung preprosto skopiral njihove izdelke.

vir: CNet
CNet - Sinoči je porota v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom presenetila z rano razsodbo: Samsung so spoznali krivega kopiranja 6 patentov oziroma modelov (design patenta na izgled izdelka), od tega petih naklepno (kar prinaša trojno odškodnino), razvrednotenja blagovne znamke in za nameček še, da so nazakonito izkoriščali obvladujoči položaj na trgu UMTS tehnologij. Za ugotovljeno so Cupertinu dodelili dobro milijardo odškodnine (eno milijardo, 51 milijonov in 855 tisoč dolarjev), od. skupaj zahtevane poltretje milijarde. Nasprotno so zavrnili prav vse Samsungove zahtevke, za skupaj po milijarde, in jim dodelili točno 0 dolarjev.

Odločitev porote že odmeva, seveda na celem spektru od veselja...

340 komentarjev