»

Internet čedalje počasneje dobiva nove uporabnike

Guardian - V preteklosti se je uporabniška baza interneta hitro širila, danes pa se zdi, da so se pogoji za rast izčrpali. V najnovejši raziskavi, kjer so analizirali podatke Združenih narodov, ugotavljajo, da se je rast v zadnjih letih povsem upočasnila. Pred desetimi leti se je število uporabnikov interneta letno povečevalo za 20 odstotkov, sedaj pa za manj kot 6 odstotkov. Trend kaže na nadaljnje upadanje rasti in morebitno stagnacijo.

Rast se je še posebej upočasnila po letu 2015. Raziskovalci ocenjujejo, da so ženske in revni prebivalci ruralnih področij še posebej prikrajšani, saj imajo zaradi tega bistveno manj možnosti za izobrazbo, posel...

42 komentarjev

M je Facebookov odgovor na Siri in Cortano

Wired News - Vsak tehnološki velikan, ki da kaj nase, razvija svojo digitalno pomočnico. Microsoft ima Cortano, Apple ima Siri, Google ima Google Now. Zato je pričakovano, da bo svojega asistenta predstavil tudi Facebook. Ker Facebook nima lastnega operacijskega sistema, temveč zgolj aplikacijo, je vsaka njegova funkcionalnost en nivo težje dostopna od v operacijski sistem vgrajenih. Zato mora njegov pomočnik, ki so ga poimenovali M, ponuditi drugačno dodano vrednost. In res jo.

Glavni problem trenutnih digitalnih pomočnikov je nivo umetne inteligence, ki se sicer dviguje, a je še daleč od človeške. Facebook bo zato M kombiniral s človeškim znanjem. V praksi bo to potekalo takole. Komunikacija z M bo potekala prek njegove aplikacije Messenger in bo pisna, medtem ko ostali pomočniki razumejo govorjeno besedo. M bo seveda razumel zapisan naravni jezik in...

17 komentarjev

Alibaba prvi dan kotacije eksplodirala

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

The Wall Street Journal - Kitajski spletni trgovec Alibaba je po pričakovanjih uprizoril največjo javno ponudbo delnic (IPO) v ameriški zgodovini, saj so zbrali 21 milijard dolarjev kapitala. Razočaral ni niti kupcev, saj je delnica prvi dan (petek) kotirala približno tretjino nad ceno iz IPO-ja.

Načeloma so to slabe novice za podjetje in obstoječe delničarje, ker pomeni, da so delnice prodali prepoceni oziroma da so to razliko v ceni pustili na mizi za sodelujoče v IPO-ju. Približno devet milijard dolarjev so prvi dan zaslužili sodelujoči v IPO-ju. V javni ponudbi so za delnico zahtevali 68 dolarjev, med trgovanjem prvi dan pa se je skoraj dotaknila sto dolarjev (99,70). Na koncu je dan zaključila pri 93,89 dolarja (+38...

5 komentarjev

Apple pogojil Cookovo nagrado z rastjo vrednosti delnice

Slo-Tech - Apple še vedno posluje odlično, a ne več rekordno, in delnica je od jesenskega vrha pri 700 dolarjih do danes izgubila malo več kot 40 odstotkov. Večje delničarje počasi začenja skrbeti, zato je nadzorni odbor nekoliko prilagodil pogoje za nagrado, ki so jo pred dvema letoma obljubili zdajšnjemu CEO-ju Timu Cooku.

Izvorni dogovor mu je predvideval pripad 1 milijona navadnih delnic v dveh tranšah - polovico l. 2016 in drugo polovico leta 2021. Po sedanjem tečaju bi bile vredne 413 milijonov dolarjev, ob lanskoletnem vrhu celo 705 milijonov. Pripadle bi mu ne glede na poslovanje podjetja.

Nov dogovor več ni tako ugoden. Šesto tisoč delnic bo še vedno dobil brez vprašanja, ostalih 40% pa zgolj, če bo vrednost Applove...

164 komentarjev

Facebook spremenil politiko zasebnosti

Facebook - Facebook je novembra najavil predlagano spremembo svoje politike glede varovanja zasebnosti uporabnikov, ki bi kar precej spremenila odločanje tudi v prihodnosti. Doslej je namreč veljalo, da uporabniki o politiki zasebnosti odločajo kolektivno. Facebook je vsako nameravano spremembo objavil na straneh in če je prejela več kot 7000 komentarjev, je razpisal referendumsko glasovanje. Če se ga je udeležilo vsaj 30 odstotkov uporabnikov, je bila njihova volja za Facebook obvezujoča. Facebook je novembra povedal, da so tovrstni model že prerasli, zato so ga želeli spremeniti.

Sprememba je šla na glasovanje in izkazalo se je, da je bilo to zadnje glasovanje. Udeležilo se ga je le 660.000 uporabnikov, kar je precej manj od zahtevanih 300 milijonov, če naj bi bila...

13 komentarjev

Zuckerberg spregovoril o zmotni odločitvi za HTML5

Zuckerbergova glavna naloga ta hip je nekaj narediti z mobilno strategijo. Prvi poskus, HTML5, je gladko spodletel; v drugo stavijo na nativne aplikacije.

vir: The Economist
The Economist - V svojem prvem javnem govoru po (zelo uspešni) majski izdaji delnic je Mark Zuckerberg nekoliko osvetlil svoj pogled za slabe poslovne rezultate. Povedal je, da jih pesti zlasti šibka rast mobilnega trga, to pa zato, ker so se nekoliko prenagljeno odločili za mobilno prisotnost na "moderni način", skozi HTML5 spletno stran, namesto da bi ostali pri preverjenem načinu pisanja namenskih mobilnih aplikacij.

HTML5 naj "preprosto še ne bi bil zrel", pravi Mark. Kot ključno težavo je izpostavil počasnost nalaganja podatkov, težave z enotnim izgledom in obnašanjem čez različne platforme, ter splošno počasnostjo izvajanja, tako da morebitni časovni prihranek zaradi enotnega razvoja spletišča za vse platforme hitro zvodeni. Rečeno se že odraža v številkah, saj so na...

23 komentarjev

Facebook dokončal prevzem Instagrama

ZDNet - Facebook je uradno končal prevzem Instagrama, ki je bil dogovorjen že aprila. Facebook je tedaj za Instagram ponudil milijardo dolarjev, od tega 300 milijonov dolarjev gotovine, preostanek pa v lastnih delnicah. Vmes je zgodila Facebookova javna ponudba delnic po 38 dolarjev in začetek kotacije, vrednost delnic pa se je v teh dneh zakotalila vse do 17 dolarjev na delnico na začetku tega tedna, ker je bilo dosedanje najgloblje dno. Ker je bil prevzem uradno dokončan konec avgusta po bistveno nižji tržni kapitalizaciji Facebooka, je končni znesek 750 milijonov dolarjev.

Facebook je včeraj zvečer na svojih straneh pozdravil Instagram in vse njegove sodelavce, ki so sedaj postali del družine Facebook....

0 komentarjev

WolframAlpha lahko analizira vaš Facebookov profil

Wolfram Alpha - Nobena skrivnost ni, da ima Facebook cel kup podatkov, ki ste mu jih o sebi posredovali sami ali so jih (ne)vede natrosili vaši znanci. V skladu z evropsko zakonodajo lahko od Facebooka zahtevate podatke, ki so jih zbrali o vas. Facebook beleži še marsikaj drugega, kot kar je objavljeno in dostopno, in vsega niti noče posredovati, zato ga preiskuje več evropskih informacijskih pooblaščencev. A eno je gotovo: prepričani ste lahko, da Facebook hrani vse (in pri tem ne mislimo le na eskapado z javno...

14 komentarjev

Facebookova javna ponudba delnic še vedno buri duhove

Forbes - Za vlagatelje, ki so Facebookove delnice kupili na javni ponudbi (IPO) ali po začetku kotacije, gre za najslabši tehnološki IPO v zgodovini. Facebook je izkoristil resnično zadnji vlak za prodajo delnic, saj se je balonček socialnih mrež kmalu zatem razpočil. A to ni edini problem. Veliko so izgubili tudi veliki igralci, kot so investicijske banke, vzdrževalci likvidnosti (market makerji) in hedge skladi, zato bo imela zgodba še precej dolg epilog.

Nasdaq je bil na kotacijo zelo slabo pripravljen, saj so morali prvi dan začetek kotacije odložiti za skoraj uro. Niti potem ni šlo vse gladko, saj je borza pod navalom skoraj pokleknila. Veliki igralci nekaj časa niso mogli vnašati naročil, vmes pa tudi ni bilo jasno, katera naročila so...

22 komentarjev

Padanje Facebooka se nadaljuje, Apple postal najdražje podjetje vseh časov

Slo-Tech - Kar se borznega parketa tiče, sta Apple in Facebooka tisoče kilometrov vsaksebi. Medtem ko je Facebook prvi in najbolj napihnjen socialni balonček v spuščanju, Apple za zdaj še intenzivno raste. Od sredinega komentarja je Facebook še naprej izgubljal in v petek, ko je bilo pričakovati povečan prodajni pritisk, pristal pri rekordno nizki ceni 19 dolarjev - ali natanko polovici vrednosti iz javne ponudbe delnic. V petek so namreč delnice lahko prodali nekateri veliki institucionalni vlagatelji, ki so jih pridobili med IPO-jem, kar je povečalo ponudbo in tečaj dodatno zbilo. Danes se je Facebook sicer nekoliko odbil in pridobil pet odstotkov, tako da kotira okoli 20 dolarjev.

Apple pa je danes presegel tečaj 660 dolarjev,...

254 komentarjev

Pok socialnega balončka

Sprememba vrednosti delnic Facebooka, Zynge, Netflixa in Groupona od 18. maja letos v odstotkih. Indeks S&P je v tem času pridobival.

Slo-Tech - Facebook je začel kotirati 18. maja in pričakovanja so bila velika. Podjetje je imelo več kot 900 milijonov uporabnikov, predhodni posli in dokapitalizacije pa so se sklepali po astronomskih vrednostih, ki so tržno kapitalizacijo podjetja postavljali na 100 milijard dolarjev. Ponudili so 421 milijonov delnic (od tega 180 milijonov sveže emisije) po ceni 38 dolarjev. Zgodilo se je ravno nasprotno od pričakovanj. Sprva jo je zagodla tehnika, delnice so prvi dan še nekako šepale okoli 38 dolarjev, nato pa so bile v prostem padu, kar je povzročilo precej hude krvi in tudi tožb.

Vlagatelji so si belili glavo z vprašanjem, kaj je šlo narobe. Najbolj resničen in hkrati tudi najmanj prijeten odgovor je, da prav nič. Borza je postavila stvari na...

49 komentarjev

Kalifornijski proračun z več stomilijonsko luknjo posredi slabega poslovanja Facebooka

Zuckerbergova dilema.

vir: The Economist
Bloomberg - Lepe prihodke iz Facebookove majske javne izdaje delnic si je očitno obetala tudi zvezna država Kalifornija, kjer podjetje domuje.

Po poročanju Bloomberga so se nadejali ustalitve cene pri vsaj 35 dolarjih na delnico. Ta številka naj bi številne prvotne lastnike prepričala v prodajo svojega deleža, država bi pri tem pobrala 1.9 milijarde dolarjev dodatnega davka na kapitalske dobičke. Oceno so januarja meseca seveda vključili v letošnji proračun (skupaj 91 milijard dolarjev; za ilustracijo, naš proračun šteje 10.1 milijarde evrov oziroma tam 12.5 milijard dolarjev, primanjkljaja pa je za 1.7 milijarde dolarjev).

Nekoliko slabše poslovanje podjetja jim je tako pokvarilo načrte. Delnica je ravno v petek za krajši čas poniknila pod 20 dolarjev, v ponedeljek pa...

3 komentarji

Facebook pridelal 157 milijonov dolarjev izgube

Facebook - Včeraj je bil težko pričakovani dan za Facebook in njegove delničarja, saj je podjetje prvikrat po začetku kotacije na borzi razkrilo poslovne rezultate. Novinarska konferenca se je začela ob 22. uri po našem času (povzetek konference), na njej pa so se pojavili vsi glavni, torej ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg, finančni direktor David Ebersman in operativna direktorica Sheryl Sandberg. V drugem letošnjem četrtletju je Facebook ustvaril 157 milijonov dolarjev izgube, ki pa je posledica računovodskih pravil ob začetku kotacije. Iz poslovanja so ustvarili dobiček.

Prihodki iz poslovanja so znašali 1,18 milijarde dolarjev, kar je za 32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od tega je 84 odstotkov prihodkov iz...

22 komentarjev

Facebook plačal 10 milijonov v poravnavi zaradi rabe uporabnikov v oglasih

Monetizacija lajkov.

vir: Inside Facebook
Inside Facebook - Kot poroča Reuters, se je Facebook pred dobrim mesecem uspešno poravnal v sporu s petimi kalifornijskimi uporabniki, ki so bili mnenja, da spletišče ne sme kar tako uporabljati njihovega imena in postov v svojih oglasih (sponsored stories, glej sliko), vsaj ne brez izrecnega dovoljenja in plačila. Znesek poravnave je zelo ugodnih 10 milijonov dolarjev, ki bodo po odbitku pravnih stroškov na željo tožnikov izplačani na račune dobrodelnih organizacij.

Poravnava je za Facebook tako dobra zato, ker bi lahko sicer prerasla v razredno oz. skupinsko tožbo, v tem primeru pa bi bil do odškodnine za rabo svojega imena v oglasih...

18 komentarjev

Facebook za IPO izkoristil zadnji vlak

The Wall Street Journal - Izteka se skoraj en mesec od prve javne ponudbe delnic (IPO) Facebook in njegovega začetka kotacije. Pred tem je na trgu vladalo obsedeno zanimanje za Facebookove delnice, ki se je odrazilo celo v povečanju tranše delnic za IPO in najvišji mogoči valutaciji (38 dolarjev za delnico oziroma tržna kapitalizacija 100 milijard dolarjev), a je Facebook prve dni trgovanja razočaral. Kdor je sodeloval v IPO in ni prodal prvi dan, ima nerealizirano...

14 komentarjev

Facebookov IPO povzročil vihar tožb in preiskav

Los Angeles Times - Facebookova javna ponudba delnic (IPO) in petkov začetek kotacije postajata vedno bolj tragikomična, saj se niso uresničila pričakovanja investitorjev o visokih poletih in večdesetodstotnih dobičkih. Namesto tega je delnica prve tri trgovalne dni polzela vse do 31 dolarjev, včeraj pa je prvikrat nekoliko pridobila in končala pri 32 dolarjih, kar je še vedno 15 odstotkov pod ceno iz IPO. Če so sprva investitorji le začudeno gledali in...

9 komentarjev

Facebook izgubil desetino vrednosti, borza pod navalom skoraj pokleknila

ComputerWorld - Evforija po javni ponudbi delnic Facebooka in njihovem začetku kotacije v petek se je polegla. Cena iz IPO-ja, ki je znašala 38 dolarjev na delnico, se je v petek resda dvignila vse do 42 dolarjev, a je nato upadla praktično na izhodišče. V drugem dnevu trgovanja z delnico so delničarji utrpeli 11-odstotno izgubo, saj je zaključni tečaj znašal 34,03 dolarja, v trgovanju po uradnem zaprtju (after-hours) pa je izgubila še slab odstotek. Promet je bil še vedno zelo velik, saj so z delnicami sklenili za 5,7 milijarde dolarjev poslov.

Javnost se seveda sprašuje, kaj je šlo narobe, da je delnica izgubila več kot desetino svoje vrednosti. Odgovor je zelo enostaven: nič ni šlo narobe. Pri trenutni ceni je Facebook še vedno nesramno drag, saj je...

36 komentarjev

Facebook prvi dan kotacije razočaral, pridobil manj kot odstotek

Facebook prvi dan trgovanja: malo gor in malo dol, pa vse skupaj nikamor.

Slo-Tech - Končal se je velik dan za Facebook, ki je včeraj popoldne po našem času dočakal kotacijo na borzi. Javna ponudba delnic (IPO) se je sklenila v četrtek, ko so po zaključku trgovanja na borzi odločili, da bo cena Facebookove delnice 38 dolarjev. S tem vrednotenjem je bil Facebook vreden 104 milijard dolarjev, ponujenih 421 milijonov delnic pa 16 milijard dolarjev. Pričakovan razpon ponujene cene je bil med 34-38 dolarjev, torej so izbrali zgornjo mejo. Facebookov IPO je bil največji IPO tehnološkega podjetja v ZDA, trenutno pa je 21. največje podjetje, ki je vključeno v ameriški indeks S&P 500. Oder je bil s tem za velik Facebookov dan nared, a je ta razočaral.

Še včeraj zjutraj, več ur pred odprtjem ameriškega trga so evropski...

100 komentarjev

Facebook bo povečal petkov IPO

ZDNet - Vročica pred zaključkom Facebookove prve javne ponudbe delnic (IPO) in petkovim začetkom kotacije se stopnje, kar Facebook s pridom izrablja. Danes so napovedali, da bodo ponudili večje število delnic od prvotno načrtovanega. Dodatno bo na voljo 83,8 milijona delnic razreda A, kar skupaj s prej najavljenimi pomeni 421 milijonov delnic.

Od tega bo 180 milijonov delnic iz sveže emisije, s čimer bodo zbrali svež kapital, preostanek pa bodo prodali obstoječi delničarji. Končna cena delnice še ni znana, se bo pa najverjetneje gibala med 34 in 38 dolarji. Določili jo bodo v četrtek po zaprtju ameriških borz. To pomeni, da bo Facebook dobil med 5 in 6 milijard dolarjev svežega kapitala, obstoječi delničarji pa bodo unovčili...

30 komentarjev

Prihodnji teden javna ponudba Facebookovih delnic

The Wall Street Journal - Prihodnji teden se ima zgoditi, kar napovedujemo že več kot leto dni. Kot poroča The Wall Street Journal, bo Facebook objavil javno ponudbo za prodajo delnic (IPO). Podrobnosti še niso znane, pričakuje pa se ponudba delnic v višini 10 milijard dolarjev po valutaciji podjetja med 75 in 100 milijardami dolarjev.

Spomnimo, da se je leta 2009 prvikrat resno začela omenjati možnost, da bo Facebook začel kotirati na borzi. Dolgo časa se potem ni zgodilo nič v tej smeri, podjetje je le tu in tam sprejelo kakšen vložek bogatega investitorja za sorazmerno majhen delež v podjetju. Istega leta se je na primer dvoodstotni delež v podjetju prodal za 200 milijonov dolarjev, kar je postavljajo vrednost podjetja na 10 milijard...

30 komentarjev