» »

Facebook spremenil politiko zasebnosti

Facebook spremenil politiko zasebnosti

Facebook - Facebook je novembra najavil predlagano spremembo svoje politike glede varovanja zasebnosti uporabnikov, ki bi kar precej spremenila odločanje tudi v prihodnosti. Doslej je namreč veljalo, da uporabniki o politiki zasebnosti odločajo kolektivno. Facebook je vsako nameravano spremembo objavil na straneh in če je prejela več kot 7000 komentarjev, je razpisal referendumsko glasovanje. Če se ga je udeležilo vsaj 30 odstotkov uporabnikov, je bila njihova volja za Facebook obvezujoča. Facebook je novembra povedal, da so tovrstni model že prerasli, zato so ga želeli spremeniti.

Sprememba je šla na glasovanje in izkazalo se je, da je bilo to zadnje glasovanje. Udeležilo se ga je le 660.000 uporabnikov, kar je precej manj od zahtevanih 300 milijonov, če naj bi bila njihova volja obvezujoča. Čeprav je več kot 88 odstotkov uporabnikov glasovalo proti spremembi, se je Facebook odločil drugače. Facebook je povedal, da je prav rezultat razkril nesmiselnost trenutne ureditve. Javna razprava je koristna, saj jo je Facebook v nekaterih točkah celo upošteval, glasovanje pa niti ne, saj se ga je udeležilo manj kot odstotek registriranih uporabnikov.

Sedaj se obeta nekaj sprememb. Uporabniki bodo lahko svoje pripombe, mnenja in vprašanja posredovali prek posebne strani, nanje pa bodo dobili odziv iz Facebookove službe za zasebnost, ki jo vodi Erin Egan. Poenostavili in napravili bolj pregledno bodo tudi določanje, kaj na Facebooku je vidno komu. Primer so opomniki pri urejanju zidu (oziroma Timelina), ki nas opozorijo, da je kljub izbrisu posamezen vnos še vedno viden drugod in kje to je.

Pomudimo se še malo pri številki 30 odstotkov, za katero Facebook ni nikoli podal nobene utemeljitve. Analiza registriranih uporabnikov pokaže, da bi težko kdaj koli sploh dosegli toliko glasov. Registriranih profilov je resda milijarda, a veliko je podvojenih, lažnih, anonimnih in na druge načine neaktivnih ali neuporabnih. Facebook trdi, da naj bi bilo teh profilov le okoli šest odstotkov (pred IPO-jem) oziroma manj kot devet odstotkov v zadnjem kvartalu. Natančnih številk ni, a milijarde ljudi na Facebooku gotovo ni. Vprašanje, če jih je sploh pol milijarde.

13 komentarjev

ales85 ::

Tudi sicer dober trik. Kakšna je bila pa obveščenost uporabnikov o glasovanju? Jaz resda nisem reden uporabnik, enkrat na mesec pač malo odprem za dve minuti. Ampak tisti, ki jih poznam pa ne vedo nič o tem. In tako imaš pač hitro lahko neobvezujoče glasovanje, če "volivci" sploh ne vejo za "referendum" :)

FireSnake ::

Točno tako.
Jaz nisem vedel, da kaj takega sploh obstaja.

Res je tudi, da moj račun ni ne vem kako aktiven, a vseeno.

Prej crknejo bolje je :)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

RejZoR ::

Ko sem nazadnje še bil na FB se mi je celotni pristop nastavitev zdel totalen fail. Imel si cel kup nekih nastavitev, katerih povprečen user na FB garantirano ne zastopi čist, od tega so bili običajno prevodi ob obvestilih za spremembo teh nastavitev polomljeni do mere, da nisi sploh zastopil kaj točno pričakujejo od tebe. Večinos tvari si bolj spreminjal v upanju da bo delovalo kot želiš in ne v pričakovanju da bo nastavljeno dejansko držalo. Sploh po raznih čaranjih s permanentnimi slikami po odstranitvi itd itd...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Glugy ::

Ma sej bistvo je da skoz spreminjajo zasebnostno politiko da ji noben ne sledi da bo na konc lahk še bolj odkrito prodajal podatke o uporabnikih

smash ::

FireSnake je izjavil:

Točno tako.
Jaz nisem vedel, da kaj takega sploh obstaja.

Res je tudi, da moj račun ni ne vem kako aktiven, a vseeno.

Prej crknejo bolje je :)


zakaj bolje? FB je zakon storitev

mtosev ::

ga premalo uporabljam,da bi me brigalo ta takšne zadeve
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Looooooka ::

Njihova storitev, njihova odlocitev.
Ce komu ni vsec lahko spizdi na twitter.
Ko bojo pretiravali bojo pac propadli.
Nothing new.

boolsheat ::

Jaz sem dobil email od FB glede tega "referenduma" in sem tudi "volil".

Pithlit ::

ales85 je izjavil:

Kakšna je bila pa obveščenost uporabnikov o glasovanju?

Pošiljal so maile. Več teh.
Life is as complicated as we make it...

Keyser Soze ::

Sam sem volil. Mi pa ni bilo jasno, da S&T, kot IT usmerjen portal, o tem ni muksnil ama nič?

Tudi od kolegov, ko sem dal zadevo na svoj "zid", ni noben komentiral nič.

Folk ima načeloma rad, da jih nekdo vodi. Ker edino tako lahko dajo možgane na pašo in je življenje znosno.:D
OM, F, G!

Cash ::

Sem bil mnenja, da prej ko propade FB, bolje bo, vendar sem mnenje spremenil. Ravno FB nam pomaga gnati ulico "Gotof Si " naprej, tako, da naj kar ostane. Sam sicer nisem uporabnik FB-ja in kar se dogaja okoli, zvem preko forumov.

Truga ::

Ja, pred fakebooki in twitterji demonstracije res niso obstajale. To je popolnoma nova beseda v slovarju:

demonstrácija -e ž (á) 1. množično izražanje razpoloženja preko facebooka, navadno v znak protesta, lahko tudi kot IRL facebook event.

smash ::

In potem te internetni intuziasti napravijo nekaj podobnega temu, in mislijo, da so zmagali.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadaljevanje afere Cambridge Analytica hud udarec za Facebook

Oddelek: Novice / Zasebnost
4524535 (21487) gus5
»

Google+ ne uspe prepričati uporabnikov

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
2610586 (6521) Furbo
»

Facebook želi spremembe politike zasebnosti, EU skeptična

Oddelek: Novice / Zasebnost
3811748 (10364) Truga
»

Facebook 2010

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
268619 (5709) vidz81

Več podobnih tem