» »

WolframAlpha lahko analizira vaš Facebookov profil

WolframAlpha lahko analizira vaš Facebookov profil

Wolfram Alpha - Nobena skrivnost ni, da ima Facebook cel kup podatkov, ki ste mu jih o sebi posredovali sami ali so jih (ne)vede natrosili vaši znanci. V skladu z evropsko zakonodajo lahko od Facebooka zahtevate podatke, ki so jih zbrali o vas. Facebook beleži še marsikaj drugega, kot kar je objavljeno in dostopno, in vsega niti noče posredovati, zato ga preiskuje več evropskih informacijskih pooblaščencev. A eno je gotovo: prepričani ste lahko, da Facebook hrani vse (in pri tem ne mislimo le na eskapado z javno dosegljivostjo izbrisanih slik, kar so popravljali štiri leta), kar je kdajkoli tam bilo - vključivši odstranjene komentarje, izbrisane prijatelje, umaknjene oznake s slik (removed tags), pobrisane statuse itd.

Do teh podatkov večidel ne moremo in četudi bodo evropske države uspele iztožiti njihovo dostopnost, se bo Facebook potrudil, da jih bo poslal v čim bolj nerazumljivi in neuporabni razliki. A marsikaj se izve že še objavljenih vsebin. Na spletu mrgoli aplikacij za Facebook, ki izračunajo razno statistiko (od tod vsako leto znameniti seznami najpriljubljenejših statusov, najaktivnejših prijateljev itd.), s tem ko prelezejo vaš profil in zagregirajo vse objavljeno. Koliko so zaupanja vredne, saj jim morate dovoliti dostop do vsega, je drugo vprašanje.

WolframAlpha nam priskoči na pomoč. Inteligentni iskalnik, ki išče informacije in ne strani po internetu, pogosto uporabljamo za reševanje matematičnih problemov, a to še zdaleč ni vse, kar zmore. Sedaj pa je dobil še eno funkcionalnost. Če vanj vtipkate Facebook report, vas vpraša za dovoljenje za dostop do Facebookovega profila in nato pripravi izčrpno statistiko (poglejte primer). Najdemo različne podatke o prijateljih in njihovih atributih (starost, država ...), statistiko objav (razčlemba po več kategorijah), različne grafe, diagrame in podobno.

Tako lahko izvedete pravi data-mining (podatkovno rudarjenje) svojega profila in dobite občutek, kaj vse o vas zagotovo ve Facebook (in mogoče tudi kakšen oglaševalec). Če smo natančnejši, je to poročilo infímum količine podatke, ki jih ima o vas Facebook.

14 komentarjev

ShowDown ::

Zakaj je WA tako počasen? Kar mine ti do česarkoli med čakanjem.

smihael ::

mene sploh loginnat noče

Kurzweil ::

Tu moram narest še account in kako za vraga naj vem, da ne ravno WA bolj izkorišča pridobljenih podatkov? kdor je prosil naj prosim pove, če je objektino kaj pretresljivega spoznal ob tem reportu, kar jaz sem eden od tistih, ki na FB ne sprejme nobene aplikacije - hvala.

P4ajo ::

Tukaj ne boš odkril nič drugega, česar ne bi mogel tudi drugače "na roko" odkrit, je pa tako bistveno lažje in zanimivo, (če te take stvari zanimajo). Sicer pa piše, da izbrišejo podatke po 1 uri.
Če je pa zdaj tisti trenutek ko se odločiš, da nikomur ne boš zaupal svojih podatkov, potem si od uporabe interneta naprej prepozen.
Sem (premalo) pameten, resno.

tx-z ::

Tole pomojm zdej ceu slo-tech poskuša k men že pou ure nč ne nardi :)
tx-z

Gregor P ::

Očitno za to aplikacijo velja ta (sicer tudi njihov splošni) pravilnik o zasebnosti
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

CyberPunk ::

Kurzweil je izjavil:

Tu moram narest še account in kako za vraga naj vem, da ne ravno WA bolj izkorišča pridobljenih podatkov? kdor je prosil naj prosim pove, če je objektino kaj pretresljivega spoznal ob tem reportu, kar jaz sem eden od tistih, ki na FB ne sprejme nobene aplikacije - hvala.

Se strinjam, po apruvanju aplikacije sem pricakoval "generating report", pa me vrze na create account. Ki za povrhu vsega se deloval ni, ko pa mi je koncno uspelo kreirati account, me noce logirati (seveda to pocnem na IE, ki je brez addonov za blokiranje reklam in connectov ;) ).
Je komu ze uspelo zadevo narediti?
Sicer pa zaenkrat izgleda bolj kot "poceni" nabiranje accountov (registriranih uporabnikov) za WA... :/

kriko1 ::

Očitno imajo porodne krče trenutno.. bomo poskusili čez par urc :)
@CyberPunk: enako tu

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

offline ::

A obstaja kakšna možnost da analiziraš profile drugih, torej njihove javno dostopne podatke?

Aia še to pri prijavi morate malo počakati, dobite 2 maila ;) Šele po drugem se lahko prijavite, če se vam pa še takat noče ba pobišite cookije pa je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: offline ()

galu ::

Nucaš njihov FB ID.. Katerega pa komot dobiš pri njihovih slikah.
Tako to gre.

CyberPunk ::

kriko1 je izjavil:

Očitno imajo porodne krče trenutno.. bomo poskusili čez par urc :)
@CyberPunk: enako tu


The Slo-Tech effect... 8-)

ozbolt ::

Meni osebno je tisti graf prijateljev res fascinanten: Razdelil mi je recimo 90% natančno v skupine, jih povezal s črkami... Ja, ja, saj vem da padam na flashy slikce

Pluser ::

mislim da ti to nič kaj novega pove vse kaj tipkaš po fabebooku bilokaj vse se shranjuje

Perotnik ::

Hm, jaz si ne znam najbolje razložiti "Top post sharers". Je to, katere osebe so najpogosteje delile moje objave? Če res, je to dejansko edini podatek, ki pove nekaj novega ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google bo moral pravico do pozabe za Evropejce razširiti na cel svet (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8331653 (28598) AndrejO
»

Prvi vtis na Facebooku: Število prijateljev vpliva na privlačnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9924156 (19330) smash
»

Facebook predstavil Graph Search

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
114926 (3702) Ales
»

Facebook zmanjšal količino podatkov, ki jih posredujejo uporabnikom

Oddelek: Novice / Zasebnost
4619384 (16461) cegu
»

EU začenja preiskavo Facebooka? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
24163779 (58811) Ramon dekers

Več podobnih tem