» »

Facebook izgubil desetino vrednosti, borza pod navalom skoraj pokleknila

Facebook izgubil desetino vrednosti, borza pod navalom skoraj pokleknila

ComputerWorld - Evforija po javni ponudbi delnic Facebooka in njihovem začetku kotacije v petek se je polegla. Cena iz IPO-ja, ki je znašala 38 dolarjev na delnico, se je v petek resda dvignila vse do 42 dolarjev, a je nato upadla praktično na izhodišče. V drugem dnevu trgovanja z delnico so delničarji utrpeli 11-odstotno izgubo, saj je zaključni tečaj znašal 34,03 dolarja, v trgovanju po uradnem zaprtju (after-hours) pa je izgubila še slab odstotek. Promet je bil še vedno zelo velik, saj so z delnicami sklenili za 5,7 milijarde dolarjev poslov.

Javnost se seveda sprašuje, kaj je šlo narobe, da je delnica izgubila več kot desetino svoje vrednosti. Odgovor je zelo enostaven: nič ni šlo narobe. Pri trenutni ceni je Facebook še vedno nesramno drag, saj je njegova vrednost P/E še vedno astronomskih 78,59 dolarja (toliko so vlagatelji pripravljeni plačati za 1 dolar dobička v tem letu). Tržna kapitalizacija je zdrsnila na 93 milijard dolarjev. Kupci so pač nekoliko prej spoznali, da je bil IPO prenapihnjen.

Seveda se pojavljajo obtožbe nezadovoljnih delničarjev, ki v petek niso izkoristili dveh priložnosti (42 dolarjev ob odprtju trga in vnovičen porast na to vrednost uro po začetku trgovanja) ob milijardnem prometu, da bi svoje dobičke realizirali. Za padec cene krivijo predvsem Morgan Stanley, ki je izpeljal IPO, saj naj bi bila količina ponujenih delnic previsoka. Količino je sicer določil Facebook, Morgan Stanley pa je lahko le svetoval. Nadaljnji očitki letijo na njihovo vzdrževanje cene, ki so ga izvajali v petek, s čimer so preprečili padec po vrednost iz IPO-ja, v ponedeljek pa že ne več. Vzdrževanje tečaja pri ceni iz IPO je navada in lepa gesta, a še zdaleč ne samoumevno početje investicijske banke. Nadaljevalo se je tudi padanje cen nekaterih ostalih delnic; LinkedIn je izgubil še dva odstotka, Zynga odstotek, Renren pa skoraj štiri, medtem ko je Groupon nadoknadil sedem odstotkov. Nasdaq je porasel za poltretji odstotek.

So si pa nakopali težave na borzi, saj se je v petek kotacija Facebooka zaradi tehničnih težav začela s polurno zamudo, pa tudi kasneje ni potekala brez težav. Več kot dve uri posredniki niso videli rezultatov poslov, tako da niso mogli ugotoviti, ali so delnice uspešno prodali (oziroma kupili) ali ne. Nasdaq je danes pojasnil, kaj se je zgodilo, in obljubil, a bo posrednikom povrnil 30 milijonov škode, ki so jo utrpeli.

Problem je nastopil v programu IPO Cross za določitev otvoritvenega tečaja. Že pred začetkom trgovanja je namreč mogoče vpisati prodajna in nakupna naročila, ki so lahko tržna (izvedejo se ne glede na ceno) ali limitirana (izvedejo se le v določenem cenovnem razponu). Otvoritveni tečaj se izračuna tako, da se pri njem izvrši največje mogoče število do otvoritve vpisanih naročil. Dve minuto pred začetkom kotacije (10.58) je IPO Cross izračunal otvoritveno ceno, a je v vmesnem času prejel ogromno novih naročil. Vsakokrat je moral zato izračunati novo ceno, naročila pa so še vedno prihajala. Zgodil se je klasičen primer tekmovalnih pogojev (race condition), kjer dva procesa čakata na rezultat drug drugega. Ko so težavo ob 11.30 odpravili tako, da so preklopili na starejšo verzijo programa, je ta pri izračunu otvoritvenega tečaja ignoriral vsa naročila, vpisana po 11.11 uri. Naročila, ki so prispela v teh 19 minutah, zato niso bila v celoti izvedena.

36 komentarjev

Blazz ::

Všeč mi je, da je enim s shortanje uspelo ogromno zaslužiti na račun facebook fanboiev... in očitno bodo še kaj zaslužili...

Gregor P ::

Dokler je vse pregledno oz. transparentno ter se da vse podatke preveriti za nazaj in so napake ustrezno sankcionirane, mi je povsem vseeno, koliko denarja so izgubili, ali dobili delničarji.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

sss ::

Hitro se izrodi v legitimno gemblanje

bf4ed ::

kamiKaZaA se strinjam, edino pravično je trgovanje z izdelki, fizično. Ne pa elektronsko gluparjenje. Če bi vsak posameznik dvignil denar na bankah bi bila zajebana situacija. Saj bank sploh ne rabimo!

En kolega, ko je med manjšimi kmeti je zaprl račun na banki, saj ga ne rabi. Posluje izključno z gotovino. In ko je šel na banko so ga trikrat vprašali če res želi zaprt in če si nebi premislil...

driver_x ::

kamikaza: kaj ti brani, da še sam ne trguješ na borzah?

bf4ed: zakaj ne zapreš računa na banki?

jan_g ::

Brez računa je skoraj nemogoče funkcionirati, ker je pogoj za prejemanje plače, pri pravnih osebah pa mi tudi ni jasno, kako bi šlo brez.

Bistri007 ::

S-T članek:
Javnost se seveda sprašuje, kaj je šlo narobe, da je delnica izgubila več kot desetino svoje vrednosti.


Firma je v letu 2011 zaslužila 1 milijardo dolarjev ob 3,7 milijarde prometa. Če jo vrednotiš na $100bn, to pomeni, da potrebuješ pri sedanjih dobičkih 100 let da to dobiš nazaj. Tak P/E ratio je preveč optimističen, glede na to, da velike rasti dobička ni na vidiku. Celo več, oglaševalci kot GM zapuščajo plačljivo oglaševanje na Facebook.

Če bi bil hotel zaslužiti s FB IPO, bi bil moral staviti, da bo delnica padla.

Sicer pa je v IPO dokumentih pisalo, da Mark ne vidi firme kot generator dobičkov, ampak je bolj namenjeno za "druženje ljudi". Nadalje, diktatorček je kupil Instragram brez, da bi kdo drug v firmi vedel za to. Se mi ni dalo gledati, ampak insiderji v firmi bodo obdržali "Class B" super-voting delnice, ki imajo po 10 glasov, torej bodo ostali delničarji z A delnicami samo gledali, kaj MZ dela z njihovim denarjem.

Potem se pa čudi folk, zakaj FB ni dobra naložba, ob tej ceni A delnice...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Gregor P ::

Bistri007 je izjavil:

Celo več, oglaševalci kot GM zapuščajo plačljivo oglaševanje na Facebook.

Drži, ampak Ford pa trdi ravno nasprotno:
FORD: GM's Facebook Ads Don't Work Because GM Sucks -- Ours Work Fine
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

ingo ::

Bistri007 je izjavil:


Firma je v letu 2011 zaslužila 1 milijardo dolarjev ob 3,7 milijarde prometa. Če jo vrednotiš na $100bn, to pomeni, da potrebuješ pri sedanjih dobičkih 100 let da to dobiš nazaj. Tak P/E ratio je preveč optimističen, glede na to, da velike rasti dobička ni na vidiku.


In ravno v tem se vidi sprevrzenost takega sistema! Borza ne opravlja vec svojega bistvenega namena, to je enotni trg za dolgorocne nalozbe, ki bi pripomogle k sami rasti in razvoju podjetja, temvec je samo se orodje za prekupcevanje, ki z samim podjetjem prakticno nima nic, oziroma v veliko primirih ravno ta prekupcevanja dobesedno unicijo podjetje!

RockyS ::

Zgornji primer je enak kot sedaj težave v LJ in Zokijem, 4 mesece pred propadom so posodili skoraj 1 milijon €, ker so imeli presežek, za plače pa je zmanjkalo denarja.

Maxtor2000 ::

Realna vrednost delnice Facebooka če lahko tko rečemo je 27,8. Ko bo taka se bo tečaj umiril...

jype ::

Maxtor2000> Realna vrednost delnice Facebooka če lahko tko rečemo je 27,8. Ko bo taka se bo tečaj umiril...

Dobr so te okol prnesl. Realna vrednost je 34,25.

Maxtor2000 ::

€>$

jype ::

Ka ma pa to veze?

MacaPapa ::

Kupovati delnice od FBja, pa še zlato uro jim dati zraven :|

filip007 ::

Delnice so padle, naj bi se jih dalo nabaviti pri Ilirika, še je čas za bogataše.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

economist ::

P/E še vedno astronomskih 78,59 dolarja


Mislim, da je P/E indeks in nima enote.

gendale ::

dot com 2.0? :)
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

JC Denton ::

economist je izjavil:

P/E še vedno astronomskih 78,59 dolarja


Mislim, da je P/E indeks in nima enote.


Tako je in višji kot je, slabše je. Dobro je, če je okrog 15, pa tam do 20. (P/E -price earning ratio)

OZZY ::

trenutno so spet padle in so na 32.15-32.20

https://www.tradingview.com/e/?symbol=N...

Bile pa so danes že skoraj samo 31 USD.
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OZZY ()

SkipEU ::

bf4ed je izjavil:

kamiKaZaA se strinjam, edino pravično je trgovanje z izdelki, fizično. Ne pa elektronsko gluparjenje. Če bi vsak posameznik dvignil denar na bankah bi bila zajebana situacija. Saj bank sploh ne rabimo!

En kolega, ko je med manjšimi kmeti je zaprl račun na banki, saj ga ne rabi. Posluje izključno z gotovino. In ko je šel na banko so ga trikrat vprašali če res želi zaprt in če si nebi premislil...


Naslednji predlog bo ukinitev denarja in bomo spet zamenjevali izdelek za izdelek?

Ta tvoj kolega očitno nikamor ne gre od doma. V takem primeru računa res ne rabiš.

Bistri007 ::

economist je izjavil:

Mislim, da je P/E indeks in nima enote.

P/E = price to earnings ratio (količnik, ne indeks)

To je količnik cene (delnice) in zadnjega letnega dobička družbe (na delnico)
P = €
E = € / leto

Enota tega količnika je torej leto.

Ob zadnjem Facebookovem dobičku okoli 1 milijarde dolarjev bi torej potrebovali 108 let, da bi prišli do želene tržne kapitalizacije 100 milijard dolarjev. To so P/E količniki iz .com ere, za katero vemo, kako se je končala.

EDIT: Problem pri FB ni samo dobiček, ampak promet. Zadnji letni promet je znašal 3,7 milijarde dolarjev. Torej bi potrebovali za 27 let zadnjega prometa, da bi prišli do magične številke 100 milijard. Marža je že v redu, ampak njena osnova je problem.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bistri007 ()

ql000 ::

Fantje ne razumete bistva IPO-ja. Z javno ponudbo delnic podjetje pride do denarja. IPO ni namenjen delničarjem da zaslužijo, ampak podjetju. Definirana cena 38$ in stanje na dan trgovanja je samo pokazatelj, da so ljudje, ki vodijo FB naredili najbolj modro potezo - prišlo so do denarja s katerim bodo financirali firmo. Delničarji so pa itak zmeraj besni, ko gre dol. Pri FB so vsi računali na hitri zaslužek, do tega so bili pa upravičeni samo bogate fizične osebe, ki so velike trgovale preko uveljavljenih borzno-posredniških hiš oz. prvi vlagatelji v FB, ki so pa itak morali imet jajca, da so dali svoje milijone v firmo. Paradoks je tudi v tem, da ekonomski kazalci, ki v splošnem delujejo, ko primerjaš podjetja iz iste branže, tukaj preprosto ne pijejo vode. Katera firma na svetu ima 900 mio uporabnikov njihovih storitev? Fantje so carji, ker so naredil posel. Mi slovenčki se pa hudujemo kako nam je hudo. Think about it :)

T0RN4D0 ::

Lul, ti pa ne razumeš v čem naj bi bilo bistvo takšnega delničarstva.

Hint: ni v tem, da finančno podpreš eno firmo. Fantje so seveda carji, ker je narod dost neumen da po takšni ceni pokupi delnice. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Invictus ::

Ko boš ti naredil za 23 milijard prometa z delnicami v enem dnevu, se mi pa javi.

In lastniki so prodali vse delnice. Super. Dobili so keš. Kar je bila poanta IPOja.

Kako pa se potem na borzi odvija, te boli k****. Ti si svoj denar dobil ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

bf4ed ::

driver_x je izjavil:

kamikaza: kaj ti brani, da še sam ne trguješ na borzah?

bf4ed: zakaj ne zapreš računa na banki?


Saj bi ga, ampak moj delodajalec mi noče izplačevat v gotovini na roko.
Saj hodi okoli, ampak plačuje s kešom! Zakaj bi rabil bančno kartico v žepu?

Pa nebomo več o tem ker bodo brisali ker je off topic.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bf4ed ()

Tilen ::

In lastniki so prodali vse delnice.


Source?

Nekateri insiderji trenutno niti ne morejo prodajat delnic ampak jih bodo lahko čez 90/180 dni po IPO. Tukaj bo pa pomoje tudi dno/potrditev dna za FB.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

_Tom_ ::

ql000 je izjavil:

Fantje ne razumete bistva IPO-ja. Z javno ponudbo delnic podjetje pride do denarja. IPO ni namenjen delničarjem da zaslužijo, ampak podjetju. ....


One word: hahahaha. LINK

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _Tom_ ()

ql000 ::

When a company lists its securities on a public exchange, the money paid by investors for the newly issued shares goes directly to the company (in contrast to a later trade of shares on the exchange, where the money passes between investors). An IPO, therefore, allows a company to tap a wide pool of investors to provide itself with capital for future growth, repayment of debt or working capital. A company selling common shares is never required to repay the capital to investors.

Vir

fosil ::

Šala, ki te dni kroži, njen avtor pa je ameriški komik Andy Borowitz. Pravi, da je bilo sporočilo Zuckerberga svojim potencialnim delničarjem pred javno kotacijo verjetno naslednje:
Dragi investitorji! Že vrsto let zapravljate svoj čas na Facebooku. Zdaj imate priložnost, da zraven zapravite še svoj denar.
Tako je!

Bistri007 ::

_Tom_ je izjavil:

ql000 je izjavil:

Fantje ne razumete bistva IPO-ja. Z javno ponudbo delnic podjetje pride do denarja. IPO ni namenjen delničarjem da zaslužijo, ampak podjetju. ....


One word: hahahaha. LINK

Hja, odvisno, ali podjetje prodaja novoizdane delnice, ali pa če (obenem) obstoječi delničarji prodajajo obstoječe delnice.

Pri FB IPO je (bilo) tudi zadnje.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Tilen ::

Tilen je izjavil:

In lastniki so prodali vse delnice.


Source?

Nekateri insiderji trenutno niti ne morejo prodajat delnic ampak jih bodo lahko čez 90/180 dni po IPO. Tukaj bo pa pomoje tudi dno/potrditev dna za FB.

180 dni in še več je torej mimo - poglejmo kako je kaj s FB.
Maja 2012 je FB odprl IPO po 38 USD na delnico. 15. junija sem še namigoval na short FB - klik, po 6 mesecih (novembra 2012 ) je bila delnica vredna cca 19 USD (~50% plusa na shortu od IPO), all time low je bil @ 17.55 USD. Tako nizkih vrednosti, kot so bile torej novembra (180 dni po IPO), nismo več nikoli videli. Kdor je tole zamudil, je pač zamudil. Od novembra 2012 je delnica pridobila 90% vrednosti in je danes celo minimalno nad IPO - pri 38.15 USD.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Hayabusa ::

Invictus je izjavil:

Ko boš ti naredil za 23 milijard prometa z delnicami v enem dnevu, se mi pa javi.

In lastniki so prodali vse delnice. Super. Dobili so keš. Kar je bila poanta IPOja.

Kako pa se potem na borzi odvija, te boli k****. Ti si svoj denar dobil ...

Promet =! dobiček.

Mipe ::

Zvoniš vsaj eno leto po toči.

globalna80 ::

A samo za dobiček se vam gre. Podprli bi katerokoli podjetje, samo da je denar?
Great spirits have always found violent opposition from mediocre minds.
Albert Einstein

nekikr ::

Če sodeluješ na borzi, kako pa še gre drugače?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V živo: dan D za Twitter

Oddelek: Novice / Rezultati
128280 (6229) frke
»

Facebookova javna ponudba delnic še vedno buri duhove

Oddelek: Novice / Ostale najave
225370 (3934) nekikr
»

Facebook za IPO izkoristil zadnji vlak

Oddelek: Novice / Ostale najave
1411340 (9860) gslo
»

Facebookov IPO povzročil vihar tožb in preiskav

Oddelek: Novice / Ostale najave
97176 (5819) wooted

Več podobnih tem