»

Meta bo spet odpuščala

Bloomberg - Lastnica Facebooka in Instagrama je napovedala nadaljnja odpuščanja, potem ko so novembra število zaposlenih znižali za 13 odstotkov. V tistem valu so odslovili 11.000 zaposlenih, kar je bilo sploh prvo množično odpuščanje v tem podjetju. Sedaj bodo odpustili še nekaj tisoč zaposlenih, poroča Bloomberg, s čimer želijo učinkovitost podjetja približati ostalim tehnološkim gigantom. Meta je namreč edina, ki je v letih 2020-2022 ustvarila manj prihodkov na število novozaposlenih kakor v letih 2017-2019, in sicer okoli 800.000 dolarjev.

Uradne potrditve odpuščanja iz Meta še ni. Viri iz podjetja poročajo, da bo program pripravlja že v naslednjem tednu. V Meti novi krog odpuščanj ni nobena skrivnost, temveč pričakovan dogodek med zaposlenimi. Tudi vodstvu je v večkrat dejalo, da bo leto 2023 leto učinkovitosti. Zaposleni so zaradi tega precej zaskrbljeni, še posebej ker bo novi krog odpuščanj dokončan pred izplačili rednih letnih bonusov. Medtem pa so investitorji nad dogajanjem...

12 komentarjev

Amazonov podpredsednik odstopil zaradi nestrinjanja s sankcioniranjem živžgačev

vir: Vice
Vice - Amazonov podpredsednik Tim Bray je protestno odstopil zaradi načina, kako je podjetje obravnavalo zaposlene v skladiščnih in odpuščalo tiste, ki so si drznili spregovoriti. Svoje razloge, da zapušča dobro plačano delovno mesto, zaradi česar bo zgubil približno milijon dolarjev, je pojasnil na blogu. V zadnjih tednih je podjetje odpustilo vsaj tri posameznike, ki so odkrito kritizirali nekatere prakse v podjetju in se zavzemali za več zaščite za delavce.

Zgodba se začenja v letu 2019, ko je 8700 zaposlenih podpisalo odprto pismo Amazon Employees for Climate Justice, v katerem so se zavzeli, da bi tudi Amazon ukrepal v globalnem boju proti podnebnim spremembam. To je tudi vodstvo prisililo, da je predstavilo svoj načrt, a so v podjetju vseeno grozili z odpuščanjem pobudnikom akcije.

Podoben pristop je imelo podjetje tudi med zadnjo pandemijo. Posameznike, ki so spregovorili o pogojih dela in zahtevali več zaščite, je podjetje želelo očrniti in vsaj tri so tudi odpustili. Najprej so...

16 komentarjev

Množičen protest Googlovih zaposlenih

vir: Medium
Medium - Prvega novembra je 20.000 zaposlenih v Googlovih pisarnah po vsem svetu prekinilo delo in protestno zapustilo svoja delovna mesta. T. i. walkout, nekakšno blažjo obliko stavke, je povzročilo poročilo New York Timesa, ki je razkrilo, da so soavtorja Androida Andyja Rubina odpustili iz podjetja, potem, ko se je izvedelo za obtožbe zoper njega o spolnem napadu, a so mu ob odhodu izplačali 90 milijonov dolarjev odpravnine.

Google ima po vsem svetu približno 95.000 zaposlenih, kar pomeni, da je v walkoutu sodelovala petina vseh, kar je spoštovanja vreden delež. Prav zato se je v trenutku, ko je bil znan obseg protesta, oglasil tudi izvršni direktor Sundar Pichai in napovedoval, da se bo v ponedeljek srečal z...

177 komentarjev

Yahoojev novi lastnik bo najbrž Verizon

The New York Times - Sicer ni še nič uradno, a vsi veliki finančni portali pišejo, da je prodaja Yahooja oddaljena zgolj le še nekaj dni, kupec pa da je prav tako že izbran. Spletnega velikana, ki se nikakor ne more vrniti na pota stare slave, bo kupil Verizon, pravijo viri blizu podjetij. Zanj bo odštel pet milijard dolarjev.

Verizon ni novo ime med kandidati za prevzem. Nasprotno, že dlje časa se je omenjal kot najverjetnejši kupec, zato vest ni presenečenje. Prevzel bo Yahoojevo osnovno dejavnost, torej spletno oglaševanje in iskanje (Yahoojevo iskanje, Yahoo Mail, Yahoo Sports, Tumblr, oglaševanje) ter nepremičnine. Večino Yahoojeve vrednosti pa predstavlja Yahoojeva naložba v Alibabo, ki je vredna okrog 30 milijard dolarjev in bo ostala v holdinškem podjetju, ki bo ostalo od...

11 komentarjev

Yahoo odpušča, krči in se deli

Slo-Tech - Yahoojeva izvršna direktorica je ob razgrnitvi poslovnih rezultatov najavila precejšno reorganizacijo podjetja, zaradi katere bodo odpustili 15 odstotkov zaposlenih, zaprli pet pisarn v tujini in dezinvestirali. Povedala je, da bodo iskali "strateške alternative" za svoj spletno poslovanje, kar vključuje osredotočenje na "manjši portfelj izdelkov, ki poudarjajo Yahoojevo osnovno dejavnost". Igre in pametni televizorji sta primera skupin izdelkov, ki ju bodo v tem letu ukinili. Stremeli bodo k znižanju stroškov, kar bo vključevalo odpuščanje več kot 1700 zaposlenih ter zaprtje pisarn v Dubaju, Ciudad de Mexicu, Buenos Airesu, Madridu in Milanu, s čimer bodo privarčevali 400 milijonov dolarjev.

Marissa Mayer je v težkem položaju, saj iz vrst...

28 komentarjev

Uradno: Microsoft za 18.000 ljudi vitkejši

Microsoft - Potrdile so se torkove napovedi, da namerava Microsoft odpuščati. Število zaposlenih nameravajo zmanjšati za 18.000, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih. Tako obsežnega odpuščanja v Microsoftu vse od ustanovitve še ni bilo.

Novi izvršni direktor Satya Nadella ni okolišil, temveč je zaposlenim jasno sporočil, da bodo do konca leta na cesto poslali 13.000 ljudi, v prihodnjem letu pa še okrog pet tisoč. Čeprav bo več podrobnosti sporočil šele 22. julija, ko bo Microsoft predstavlja poslovne rezultate za pretekli kvartal in zaključeno fiskalno leto 2014, že zdaj vemo poglavitno.

Levji delež odpuščanj bo odpadel na prevzeto Nokio, iz katere se bo moralo posloviti 12.500 ljudi. To je nujno potrebno, ker se številne naloge podvajajo z že obstoječimi v...

11 komentarjev

V Yahooju nič več dela od doma, zaposleni besni

AllThingsD - O delu od doma z uporabo modernih telekomunikacijskih smo pisali že večkrat. Študije in nekateri primeri iz prakse kažejo, da čeprav v tem primeru nimamo šefa, ki nam lahko vsak trenutek stopi v pisarno, storilnost naraste. Ljudje niso le učinkovitejši, ampak tudi delajo več, podjetje pa privarčuje pri obratovalnih stroških za delovne prostore. Pričakovali bi torej, da bodo podjetja zelo zagreta za to vrsto dela, a realnost ni tako enostavna. Yahoo je eno izmed podjetij, ki delo od doma celo ukinja.

Yahoojeva izvršna direktorica Marissa Mayer je zaposlenim poslala okrožnico, v kateri jih obvešča, da bo od junija delo na domu preteklost. To je...

34 komentarjev

Lexmark ne bo več izdeloval brizgalnih tiskalnikov

Reuters - Poznani ameriški proizvajalec tiskalnikov, skenerjev in opreme zanje Lexmark je napovedal korenito prestrukturiranje, v okviru katerega bodo ukinili proizvodnjo brizgalnih tiskalnikov (ink-jet). Ti že sedaj niso blesteli ne po kakovosti ne po ceni, zato je imel Lexmark obilico težav konkurirati Canonu, Hewlett-Packardu in Epsonu, ki so na tem področju vodilni igralci z več kot 90-odstotnim tržnim deležem. Zato se je Lexmark odločil, da se tega posla ne gre več in je že v začetku leta začel počasi krčiti svoj inventar ter umikati tiskalnike iz prodajaln. Sedaj je prestrukturiranje začelo teči s polno paro, saj druge izbire niti niso imeli. Samo v zadnjem letu so namreč prihodki od prodaje brizgalnikov upadli za dve...

17 komentarjev

RIM bo odpustil še vsaj 2000 zaposlenih

Žalosten, a vse bolj verjeten scenarij.

CNet - Marčevska objava slabih poslovnih rezultatov je vodstvo kanadskega RIMA prisilila k resnemu razmisleku, in očitno bodo spet odpuščali. Kot poroča časopis Globe and Mail, ki se sklicuje na vire znotraj podjetja, naj bi že s 1.6. delovne knjižice vrnili vsaj 2000 zaposlenim. Na tapeti bodo predvsem kadrovniki, pravniki, komercialisti, marketingarji in nižji menedžerji, inženirji pa tokrat očitno ne.

RIM je na podoben način odpuščal že lani poleti, ko so se prav tako znebili nekje 2000 zaposlenih. Junija jih bodo potem imeli le še 14.500, od več kot 20.000 v najboljših časih.

Letos so skoraj...

0 komentarjev

Yahoo začenja masovna odpuščanja

Reuters - Kot smo napovedali včeraj, je Yahoo resnično objavil načrt velikih odpuščanj, s katerimi želi novi izvršni direktor podjetja rešiti, kar se rešiti da. Brez dela bo ostala skoraj šestina zaposlenih.

Izvršni direktor Scott Thompson je zaposlenim včeraj poslal obvestilo (besedilo okrožnice), da bodo zaradi prestrukturiranja odpustili 2000 zaposlenih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih. Yahoo naj bi s tem poslal vitkejše podjetje, ki se bo laže posvetilo svojemu glavnemu poslanstvu (to je oglaševanje in spletno iskanje). Yahoo ima namreč 14.000 zaposlenih in je lani zbral pet...

28 komentarjev

Facebook z nasprotno tožbo odgovarja na Yahoojevo tožbo

ZDNet - Prejšnji mesec smo pisali, da se Yahoo pripravlja na tožbo proti Facebooku zaradi domnevnih kršitev patentov. Gre za patente, ki se nanašajo na oglaševanje, personalizacijo spletnih strani, socialna omrežja in hipna sporočila. Namero si izpolnili in kasneje resnično vložili tožbo zoper Facebook zaradi kršitev 10 patentov, za kar zahtevajo plačilo visoke licenčnine in trojno odškodnino.

Facebook je kmalu zatem od IBM-a odkupil 750 patentov, kar je bila odkrita vojna napoved Yahooju. Včeraj so jo udejanjili, saj so vložili nasprotno tožbo (besedilo dokumenta) proti Yahooju, v kateri iskalnemu gigantu očitajo kršitve prav tako 10 patentov, ki jih slednji krši s svojo spletno stranjo, algoritmom za razvrščanje relevantnosti...

2 komentarja

Yahoo se pripravlja na tožbo proti Facebooku

The New York Times - Nič novega ni, da ima Yahoo težave z izgubljanjem tržnega deleža in padanjem dobička. Zato se je morala posloviti tudi nekdanja izvršna direktorica Carol Bartz, ki jo je nasledil Scott Thompson, odstopil pa je tudi Yahoojev predsednik Jerry Yang. Thompson je začel odločno pometati, kar bojda pomeni masovna odpuščanja. Kdo in kam bo šel, ni znano, govori pa se o več tisočih zaposlenih - podrobnosti pričakujemo do konca meseca. Poleg tega je napovedal še tožbo proti Facebooku, od katerega želi iztisniti nekaj denarja.

Če smo doslej na področju patentnih vojn večidel pisali o proizvajalcih...

7 komentarjev

Odstopil Yahoojev predsednik Jerry Yang

vir: Reuters
Reuters - Kadrovske rošade v Yahooju se nadaljujejo. Zgolj dva tedna po ustoličenju novega izvršnega direktorja Scotta Thompsona, ki je zamenjal lani septembra odstavljeno Carol Bartz, je nepreklicno odstopno izjavo podal še Yahoojev ustanovitelj in predsednik Jerry Yang. Vlagatelji so se napovedi razveselili.

Yang je leta 1994 skupaj z Davidom Filom ustanovil spletno stran "David and Jerry's Guide to the World Wide Web", ki sta jo še istega leta preimenovala v Yahoo, kar naj bi bila kratica za Yet Another Hierarchical Officious Oracle. Domeno Yahoo.com in istoimensko podjetje sta registrirala naslednje leto in legenda se je rodila. Yahoo je postal sinonim za vstopno točko na internet, ki združuje iskanje in širši portal....

3 komentarji

Philips bo zaradi manjšega dobička odpuščal

Guardian - Največji evropski proizvajalec zabavne elektronike in največji svetovni proizvajalec svetil, nizozemski Philips je objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje. Zaradi hudega padca dobička, ki se je skrčil za 85 odstotkov, so napovedali množična odpuščanja.

V zadnjih treh mesecih se je v primerjavi z enakim obdobjem lani prodaja povečala za šest odstotkov, a so skupni prihodki zaradi negativnih tečajnih razlik upadli za en odstotek na 5,4 milijarde evrov. Čisti dobiček se je z lanskih 448 milijonov evrov zmanjšal na 76 milijonov evrov, predvsem zaradi višjih stroškov materialov, tečajnih razlik, izgube iz nekaterih dejavnosti v ukinjanju in stroškov prestrukturiranja.

Philips je zato že napovedal, da bodo odpustili 4500 zaposlenih,...

44 komentarjev

Cisco krči število zaposlenih za skoraj šestino

CNet - Cisco se še vedno ni izvil iz težav, ki sta letos nakazala ukinitev znamke Flip in odpuščanje zaposlenih ter spremljala izguba zaupanja investitorjev. Tedaj so odpustili okrog 550 zaposlenih, kar pa je bil le začetek. Uresničila so se ugibanja z začetka prejšnjega tedna, da naj bi Cisco odpustil kakšno šestino vseh zaposlenih. V Ciscu bo 11.500 manj zaposlenih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih v Ciscu po celem svetu. Brez dela jih bo sicer ostala le polovica izmed teh.

Prihranili bodo približno milijardo dolarjev na letno ravni tako, da bodo prekinili delovno razmerje 6500 zaposlenim v matičnem podjetju. Od teh se jih bo 2100 predčasno upokojilo, ostali pa bodo odpuščeni....

19 komentarjev

Yahoo povečal dobiček ob upadu prihodkov

PhysOrg.com - Yahoo je v torek popoldne napovedal, da bo odpustil približno odstotek zaposlenih, le nekaj ur pozneje pa so objavili tudi poslovne rezultate za preteklo četrtletje. Pokazalo se je, da Yahoo z odpuščanjem in vsesplošnim krčenjem stroškov zasopihan lovi konkurente. Za zdaj jih še dohaja.

Dobiček je v preteklem četrtletju znašal 312 milijonov dolarjev, kar je za 104 odstotke več kot v enakem obdobju leto poprej. Sliši se odlično, a takoj dodajmo, da so prihodki upadli za 12 odstotkov na poldrugo milijardo dolarjev. Dobiček se je povečal le zaradi intenzivnega krčenja stroškov, v čemer marsikateri vlagatelj vidi indic, da nova izvršna direktorica Carol Bartz ni pravi človek za to nalogo.

Yahoojev finančni direktor Tim...

2 komentarja

Microsoft nadaljuje z odpuščanjem

ComputerWorld - Microsoft nadaljuje z odpuščanjem svojih zaposlenih. V drugem valu odpuščanj, ki ga je podjetje naznanilo že januarja, so sedaj na cesto poslali 3000 ljudi. Takrat so napovedali, da bodo odslovili 5000 zaposlenih, izmed katerih so jih 1400, pretežno iz Seattla, še v istem mesecu. Preostanek, ki ni omejen le na ZDA, je novice prejel včeraj, s čimer se je Microsoft skoraj v celoti približal zadani kvoti 5000, ki jo kani izpolniti do junija 2010.

Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je v elektronski pošti zapisal, da skrbno spremljajo vpliv ekonomskega pešanja na podjetje in da bodo po potrebi izvedli še dodatne varčevalne ukrepe, tudi odpuščanja. To ne pomeni, da ostajajo redmondska vrata zaprta, saj namerava Microsoft v prihodnjih 18 mesecih zaposliti 2000 do 3000 delavcev. Kot so sporočili SEC-u (ameriški ATVP) 23. aprila, so že ustvarili 237 milijonov dolarjev rezervacij za odpravnine 3400 odpuščenim zaposlenim, ki bodo podjetje zapustili do konca prihodnjega junija.

7 komentarjev

Western Digital z dobičkom

Heise - Western Digital je objavil poslovne rezultate (PDF) za izteklo se četrtletje, ki kažejo, da so se špartanski varčevalni ukrepi, kakor bi lahko poimenovali odpuščanje več kot 10 odstotkov vseh zaposlenih in zaprtje nekaj tovarn, izplačali. Kljub manjšemu prometu, ki se je z 1,8 skrčil na 1,6 milijarde dolarjev, so se uspeli obdržati v zelenih številkah in zabeležili 50 milijonov dolarjev dobička, kar je 82 odstotkov manj kot četrtletje poprej, pri čemer so že upoštevali stroške s prevzemom Silicon Systemsa in decembrskega prestrukturiranja.

Izvršni direktor John Coyne pravi, da so zadovoljni, saj so z vrsto ukrepov uspeli svojo dejavnost prilagoditi spremenjenim tržnim razmeram (sem sodi devet odstotkov nižje povpraševanje po trdih diskih) in poslovati pozitivno. Tudi nedavni prevzem podjetja Silicon Systems po njegovih besedah daje dobre rezultate. Klik!

0 komentarjev