» »

Lexmark ne bo več izdeloval brizgalnih tiskalnikov

Lexmark ne bo več izdeloval brizgalnih tiskalnikov

Reuters - Poznani ameriški proizvajalec tiskalnikov, skenerjev in opreme zanje Lexmark je napovedal korenito prestrukturiranje, v okviru katerega bodo ukinili proizvodnjo brizgalnih tiskalnikov (ink-jet). Ti že sedaj niso blesteli ne po kakovosti ne po ceni, zato je imel Lexmark obilico težav konkurirati Canonu, Hewlett-Packardu in Epsonu, ki so na tem področju vodilni igralci z več kot 90-odstotnim tržnim deležem. Zato se je Lexmark odločil, da se tega posla ne gre več in je že v začetku leta začel počasi krčiti svoj inventar ter umikati tiskalnike iz prodajaln. Sedaj je prestrukturiranje začelo teči s polno paro, saj druge izbire niti niso imeli. Samo v zadnjem letu so namreč prihodki od prodaje brizgalnikov upadli za dve tretjini. To je po eni strani posledica zaostrovanja gospodarskih razmer in varčevanja v podjetjih, medtem ko so domači uporabniki izgubili potrebno po tiskanju tudi zaradi širitev tabličnih računalnikov in pametnih telefonov.

Do prihodnjega leta bodo ukinili ves razvoj in proizvodnjo brizgalnih tiskalnikov, do leta 2015 pa bodo zaprli tudi filipinske tovarne za proizvodnjo dodatkov. Proizvodnja potrošnega materiala (kartuše) bo ostala, ker je to ena največjih molznih krav. Delo bo izgubilo 1700 ljudi oziroma 13 odstotkov vseh zaposlenih. Že januarja so odpustili skoraj 700 zaposlenih. S tem načrtujejo prihranke v višini 85-95 milijonov dolarjev letno (sprva manj, kasneje več). Enkratni strošek prestrukturiranja bo znašal 160 milijonov dolarjev. Hkrati bodo izvedli nakup in umik lastnih delnic v višini 100 milijonov dolarjev, kar predstavlja približno 6-7 odstotkov vseh izdanih delnic (odvisno od nihanja tečaja). Delničarji so nad napovedmi navdušeni, saj je delnica Lexmarka danes poletela za 15 odstotkov (je pa res, da je bila pred tem na dvoletnem dnu).

17 komentarjev

bf4ed ::

oooo super, itak so za k... :)
Drivere si mogel sam napisat, ker našel jih na njihovi strani nisi...

FlyingBee ::

imel enega leta 1998, delal je super (no, počasi in nizek dpi), kartuše so bile zelo drage, je pa puščal zelo veliko vlage na listih, ki so se kar upogibali ... glede driverjev pa mislim, da nisem imel probleme, res pa je, da je bilo vse priloženo na cd-ju, interneta takrat sploh nisem imel

user1618 ::

Aja, šele zdaj.
"If we were supposed to talk more than listen
we would have been given two mouths and one ear"
- Mark Twain

black ice ::

Čudi me, da so se tako dolgo obdržali na tem trgu glede na ceno in slabo kvaliteto njihovih izdelkov.

boolsheat ::

Ne vem no, sem imel Lexmark večfunkcijsko napravo in v primerjavi s kakšnim Epson klumpom deloval prav solidno. Kartuše so imele sicer visoko ceno, ampak so pa zdržala kar lep čas.

king67 ::

Novejši lexmarki so zelo solidne naprave in mi je žal za njih.

lp,
king67

nOrO ::

Brizgalni tiskalniki so postali zelo poceni, vendar kaj ko so kartuše in barve za njih še vedno precej predrage za brezskrbno tiskanje. Lexmarkova odločitev tega dejstva ne bo nič izboljšala...
:/

king67 ::

Črna kartuša za 510 listov za Lexmark Pro serijo stane med 5 in 6 EUR.

lp,
king67

Blinder ::

kupi kdo enga 10 let starega lexmarka? Nazadnje je delal, njegove kartuše pa ne.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

biorudi ::

Ah, Lexmark, moj prvi printer.
Ko sem šel čez dva tedna po novi kartuši, je bil nov printer s kartušama cenejši kot dve novi...
Nekaj časa se je na njem še nabiral prah, nato pa je šel na smetišče. Kot nov.

nekikr ::

nOrO je izjavil:

Brizgalni tiskalniki so postali zelo poceni, vendar kaj ko so kartuše in barve za njih še vedno precej predrage za brezskrbno tiskanje. Lexmarkova odločitev tega dejstva ne bo nič izboljšala...
:/

Ni čisto res. Brizgalni tiskalniki nekako niso bili mišljeni za masovno tiskanje temveč zgolj za domačo rabo. Za tvoje brezskrbno tiskanje imaš in si imel na voljo laserske, ki so bistveno cenejši pri izpisu. Imaš pa tudi posebne serije brizgalnih, ki so narejene za masovno tiskanje in imajo celo nižjo ceno od laserskih na natisnjeno stran (recimo HP OJ Pro 8500/8600). Zavisi torej, za kaj rabiš tiskalnik. Nekako ne moreš bentiti nad Cliom, ker z njim prevažanje 100 ton robe skuri 3x toliko bencina, kot če bi imel dostavnika...

Zheegec ::

Dejansko so se zadeve kar izboljšale do neke mere. Osnovni printerji imajo še vedno oderuško drage kartuše (20€ za 200 printov po ISO standardu, torej dejansko 100), novi Photosmarti pa imajo HP655 kartušo, ki naredi za 11€ 500 printov po ISO.

Za veliko tiskati pa to še vedno ni, ne kartuše ne mehanika sama. Potrebno kupiti kakšen soliden laserc -> soliden = 500€ in več za črnobeli mrežni laserc. Ne pa multifunkcijski črnobeli laserc za 150€, potem pa toner za 1500printov pride 70€ :) Soliden črnobeli multifunkcijski laserc mora biti vsaj 1000€, drugače se bolj splača zgoraj omenjeni Officejet.

Me pa zanima, kaj bo sedaj naredil Canon, ker že nekaj časa nimajo kakšne res posebne novosti... Še par let nazaj je bil Canon top zadeva :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

borisk ::

naj bi izjavil:

(recimo HP OJ Pro 8500/8600)


Tole je best buy kar se injeta tiče. Smo v družinskem podjetju iskali multifuncijki aparat, in kolebali med čb in barvnim laserjem. potem pa so nam v podjetju kjer že 15 let kupujemo računalnike predlagali 8600, ker ga imajo tudi sami v pisarni. hitrosti izpisa je neverjetna za injet...

lexmark pa je bil prvi tiskalnik ki sem ga imel, spomnim se zasušenih kartuš, druga pa ne :|

BoZo ::

Očitno ima večina izkušnje le z njihovimi cenejšimi modeli za katere so kartuše nenormalno drage.
Povsem druga pesem pa je njihova Pro serija, ki ma najugodnejšo ceno črno-belega izpisa.
Ko sem lansko leto iskal ink-jeta s ceno okoli 200€ je izračun pokazal, da je najugodnejši barvni izpis imel HP, najugodnejši črno-beli izpis pa Lexmark Pro serija (slabih 5€ za 500 izpisov).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BoZo ()

dexterboy ::

Upam, da bo tole barvno sceno za domačo uporabo cenovno popravil xerox. Njihovi LED tiskalniki naj bi bili prava bomba za domačo uporabo. Črnobeli laserc je 50 ali manj evrov, barvni je pa nekja čez 200.. upajmo na najboljše.
Drugače pa, ko smo že pri inkjetih; kateri nadomestni proizvajalec po vaših izkušnjah je dober za Epsona? Imel SX-218, pa so nadomestne v leclercu po 6 ojrov, potlej sem pa nabavil Stylus Office BX 525WD pa nimajo žal nadomestnih...
Hvala vnaprej za info.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

pi pawr ::

Imam 5 let star brezžičen vse-v-enem, z winsi dela super, z Linuxom pa sploh ne.;((So pa kartuše precej drage (xl varianta).

roli ::

Jaz moram pa enkrat zamenjat eno staro HPjevo multifunkcijsko napravo (HP PSC 1315) in pa Lexmarkov Laser (E120). Tista HPjeva jajca so ga začela srat s kartušami in je s pakrtično novo kartušo začel tarnat kako je zanič. Včasih sicer kaj natisne ampak ponavadi ne. Pa sem spucal kontakte in vse ampak ne pomaga.

Lexmarkov Laser, ki je sicer odličen je začel pa delat packe na papirju. Nevem zakaj ampak, če dam tiskat prazno stran ne dobim ven prazne strani ampk stran polno nekih črnih pack. Če daš tiskat 10 strani bo ena od njih prišla ven uporabna. Sem gledal že zgoraj omenjene HPjeve zadeve z 655 kartušo (ta naprimer: http://www.mimovrste.com/artikel/283013... ), ki je sicer poceni in vse in ima poceni kartuše. Samo nekako ne maram ravno inkjetov zaradi obupnih izkušenj z njimi.
http://www.r00li.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Twitter in Snapchat odpuščata

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
511841 (11402) urbnzy
»

AMD zaradi izgube odpušča

Oddelek: Novice / Rezultati
145027 (3981) opeter
»

Yahoo začenja masovna odpuščanja

Oddelek: Novice / Ostale najave
2810168 (8775) Gandalfar
»

Kodak ukinja proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
86775 (5648) bMozart
»

AMD napovedal odpuščanje

Oddelek: Novice / Rezultati
3211756 (9426) Isotropic

Več podobnih tem