»

Google videoposnetke uporabnikov pomotoma poslal neznancem

Slo-Tech - Google je začel obveščati uporabnike, ki so uporabili storitev Takeout, da so njihove videoposnetke morda posredovali naključnim uporabnikom. Incident se je zgodil lani med 21. in 25. novembrom, a uporabnike obveščajo šele sedaj. Prizadetih naj bi bilo 0,01 odstotka uporabnikov Takeouta, medtem ko druge storitve niso imele težav. Napaka je bila omejena le na videoposnetke in ni prizadela fotografij ali drugih vsebin.

Takeout je storitev, ki omogoča izvoz vseh osebnih podatkov in vsebin, ki jih imamo pri Googlu, da naredimo varnostno kopijo ali jih uvozimo kam drugam. Iz javnosti neznanih razlogov pa se je novembra v teh arhivih, ki jih prenesemo z Googlovih strežnikov, znašel tudi kakšen videoposnetek neznancev (in obratno, kakšen je tudi manjkal, ker so ga namesto lastnika dobili neznanci). Google je težav odkril in odpravil, so še zapisali.

Tovrstni spodrsljaji, dasiravno redki, so lahko zelo problematični. Prav tako je bil Google pri razkritju težave zelo redkobeseden,...

7 komentarjev

Na YouTubu prvi posnetek v ločljivosti 8K

Slo-Tech - Googlov YouTube je dobil prvi posnetek, ki je za ogled na voljo tudi v ločljivosti 8K (oziroma 7680 x 4320 točk). Medtem ko so 4K podprli že pred petimi leti in danes ne manjka posnetkov v tej resoluciji, smo morali na 8K počakati.

V Googlu so sicer povedali, da je YouTube ločljivost 8K formalno podpiral že od leta 2010, da pa so letos dodali napis 4320p v meni. Uporabniki po svetu ugotavljajo, da se je zadnja sprememba zgodila šele pred dnevi. Glede podpore posnetkov pa ne moremo reči ni konkretnega, ker do včeraj ni bilo naloženega nobenega posnetka v tej ločljivosti, torej je tudi podpora bolj filozofsko vprašanje.

Kakorkoli, posnetek Ghost Towns, dasi 8K za zdaj deluje le v Chromu. Posneli so ga s kamero RED Epic Dragon 6K v pokončni orientaciji in potem v...

86 komentarjev

Google+ ne uspe prepričati uporabnikov

Slo-Tech - Storitev Google+, ki je nadomestila Buzz in Wave, je bila odgovor na Facebook, a Google kljub ogromni masi uporabnikov, ki posegajo po ostalih njegovih storitvah, ni uspel zakorakati na področje družabnih omrežij. Google+ je imel težave s popularnostjo ob nastanku in jih ima še danes (navdušenje na dan predstavitve je izjemno hitro splahnelo).

Alfa in omega družabnih omrežij Facebook je imel konec leta 864 milijonov uporabnikov, ki so bili aktivni vsak dan. V povprečju so vsak dan za Facebook porabili 21 minut. Število vseh uporabnikov pa je že zdavnaj preseglo milijardo in se bliža poldrugi milijardi. Google+ ima po drugi strani registriranih 2,2...

26 komentarjev

Google omogoča izdelavo GIF-ov iz videoposnetkov

TechCrunch - Google je brez velike najave dodal možnost izdelave animiranih sličic v formatu GIF neposredno na strani YouTube iz tamkajšnjih videoposnetkov. Kot je pri Googlu že v navadi, se bo novost v naš vsakdanjik priplazila postopoma. Tako še ni dostopna na vseh videoposnetkov, na nekaterih pa vendarle je. Avtorji videoposnetkov jo morajo namreč odobriti.

Storitev uporabimo tako, da v meniju pod videoposnetkom kliknemo Share (Skupna raba) ter izberemo novo možnost GIF. Nato izberemo začetno in končno časovno točko v posnetku, morebitne napise ter kliknemo ustvari. Nastale datoteke GIF gostujejo kar na YouTubovih strežnikih, tako da jih ni težko deliti naokoli. Dolžina posnetka je omejena na šest sekund. Za uporabo storitve moramo biti prijavljeni.

Ni še jasno - iz Googla namreč...

7 komentarjev

YouTube podpira 60 sličic na sekundo

Slo-Tech - Google je izpolnil junijsko obljubo in omogočil podporo za videoposnetke s frekvenco 60 sličic na sekundo (fps). Za zdaj je podpora še bolj polovičarska, saj so poskrbeli le za lasten brskalnik Chrome, medtem ko uporabniki ostalih domnevno še pridejo na vrsto. Če posnetek visoko frekvenco podpira, jo vključite z izbiro možnosti 720p60 ali 1080p60 v meniju z nastavitvami desno spodaj.

Vseeno brez drobnega tiska ne gre. Google mora vaš videoposnetek posebej odobriti, da bo dobil možnost predvajanja s 60 fps. Po Googlovih besedah bodo to predvsem posnetki z veliko prizori premikanja (motion intense), medtem ko bo večji preostanek ostal pri 30 fps. YouTube tako zlagoma izboljšuje kakovost videoposnetkov, ki jih je mogoče naložiti; pred...

100 komentarjev

Googlova sprememba politike zasebnosti povezuje podatke iz vseh storitev

Google - Google je včeraj zvečer najavil veliko prenovo svoje politike upravljanja z osebnimi podatki uporabnikov in pogojev uporabe, ki začneta veljati 1. marca. Glavna novost je združenje več kot 60 različnih dokumentov o varovanju zasebnosti, ki so doslej razkropljeni pokrivali vsak svojo Googlovo storitev, v en sam dokument. Hkrati to pomeni tudi poenoteno obravnavo uporabnika na vseh storitvah, ali povedano drugače, združitev in enotno hranjenje zbranih podatkov o uporabniku na vseh Googlovih storitvah.

Ti se doslej namreč niso povezovali. Čeprav je Googlov račun en sam in omogoča prijavo v vse storitve z istim geslom in uporabniškim imenom (npr. v YouTube, Gmail, koledar, Google Search itd.), Google ni konsolidiral zbranih podatkov. To...

35 komentarjev

YouTube dodaja funkcijo urejanja videov v brskalniku

CNet - Doslej je bilo mogoče videoposnetke na YouTube zgolj nalagati, medtem ko jih spreminjati ni bilo možno. Vso obdelavo je bilo predhodno izvesti lokalno. Za profesionalne stvaritve to tako ali tako ni problem, medtem ko so amaterski posnetki običajno priromali na YouTube kar v surovi, nespremenjeni obliki. Da bodo tudi ti lahko deležni manjših popravkov, je YouTube dodal funkcijo za enostavno urejanje že naloženih videoposnetkov.

Sedaj jih je mogoče vrteti, spreminjati svetlost, prilagajati kontrast, barve in nasičenost. Prav tako je moč odrezati začetek ali konec, zmanjšati tresenje ali uvesti nove filtre. Ti omogočajo uporabo 14 različnih učinkov, npr. črnobelo ali umetno postarano sliko. Dodana je tudi možnost spreminjanja avdio...

27 komentarjev

Google ustanovil konzorcij za obrambo prostosti WebM

vir: CNet
CNet - Google je včeraj ustanovil novo skupino WebM Community Cross-License, kamor želi združiti vsa podjetja, ki imajo v lasti kakršnekoli z WebM povezane patente. Trenutno sodeluje 17 podjetij (Google, Matroska in Xiph.org so nosilci, sodelujejo pa še AMD, Cisco, Huawei, LG, Logitech, MIPS, Mozilla, Opera, Pantech, Quanta, Samsung, STMicro, Texas Instruments in Verisilicon), ki si bodo medsebojno navzkrižno licencirala patente. Na ta način želi Google poskrbeti, da bo WebM v praksi ostal brezplačen in odprt kodek za video. Na seznamu manjkajo še podjetja Microsoft, Panasonic, Philips Electronics, Sharp in Sony, ki prav tako držijo vrsto pomembno patentov za video, ki bi se lahko izkazali kot pomembni za implementacijo WebM.

Spomnimo, da je MPEG LA februarja začel graditi portfelj patentov, ki bi pokrivali VP8 (video del WebM) in tako terjali plačevanje...

6 komentarjev

Google vendarle ne bo pobrisal videoposnetkov z Google Video

vir: Google
Google - Pretekli teden smo poročali o Googlovi nameri, da ob dokončnem slovesu storitve Google Video vso vsebino enostavno pobriše. Uporabniki so sicer dobili možnost, da svoje posnetke shranijo, kar lahko storijo do 13. maja. Takrat bo Google Video dokončno ugasnil, medtem ko posnetkov ne bo mogoče več predvajati že konec tega meseca. Google je zavoljo te nakane prejel mnogo pritožb uporabnikov, zato so se odločili za razumnejši pristop - videoposnetkov ne bodo pobrisali.

Namesto tega bodo avtomatično prenesli vsebino z Google Video na YouTube. Če želijo uporabniki obdržati nadzor nad njo, lahko svoj račun v Google Video povežejo s tistim za YouTube in ročno zaženejo prenos vsebine. Prav tako ostaja možnost prenosa svojih vsebin na lokalni računalnik. Še vedno pa ostaja 29. april datum, ko bo Google Video prenehal obratovati.

3 komentarji

YouTube začenja prekodiranje videoposnetkov v WebM

vir: Google
Google - Google se je odločil, da bo izkoristil svojo ogromno bazo uporabnikov v bitki formatov, ki poteka med WebM in H.264. Prvega podpira Google (podporo slednjemu so iz svojega brskalnika v celoti umaknili), medtem ko drugega zagovarjata Microsoft in Apple. Zato je Google začel prekodiranje vseh videoposnetkov na YouTubu v format WebM.

Vse na novo naložene posnetke že sproti prekodirajo v format WebM, medtem ko v času manjše obremenitve pretvarjajo tudi starejše gradivo. To je mamutski projekt, saj je baza filmov nepredstavljivo velika. Vsak dan prejme za približno šest let videomateriala. Doslej so pretvorili že 30 odstotkov posnetkov, ki predstavljajo 99 odstotkov vseh ogledov na YouTubu.

Seveda to ne pomeni, da...

136 komentarjev

Google izdal WebM vključek za Internet Explorer, prihaja strojna podpora za VP8

Video na Youtube v WebM v IE9

vir: CNet
CNet - Google se je držal svoje napovedi in izdal vključek za popolnoma sveži Internet Explorer 9, ki bo v najnovejšem Microsoftovem brskalniku omogočil podporo za predvajanje videa v formatu WebM. S tem Internet Explorer 9 postaja četrti brskalnik, ki podpira WebM, po Operi, Firefoxu in Chrome, medtem ko glavna konkurenta Internet Explorer in Safari sicer še vedno stavita na uradno podporo za h.264 (v stanju iz škatle). Spomnimo se, da je podoben vključek za Chrome izdelal tudi Microsoft, s katerim so povrnili možnost predvajanja posnetkov v h.264, seveda le za uporabnike sistemov Windows. Vključek za Internet Explorer 9 je zaenkrat še v fazi tehnološkega predogleda, a ga je vseeno mogoče namestiti z uradne strani.

Omenimo lahko še, da prihaja...

2 komentarja

MPEG LA začel zbirati patente za napad na VP8

vir: Heise
Heise - MPEG LA je začel postopek zbiranja patentov, ki so bistveni za uporabo standarda VP8, ki je odprtokodni kodek za stiskanje videa, vključen v WebM. VP8 je brezplačen in odprtokoden od leta 2010, ko je Google kupil On2, ki je format razvilo. Sedaj MPEG LA vabi vse lastnike patentov, ki bi se lahko izkazali za bistvene pri implementaciji VP8, da ji predložijo na vpogled do 18. marca. Na ta način MPEG LA napoveduje vojno Googlu, saj je cilj vzpostaviti portfelj patentov, ki bi terjali plačevanje licenčin za uporabo WebM.

Firefox in Opera podpirata WebM in Ogg Theora, medtem ko bo Chrome kmalu podpiral le WebM, saj bodo ukinili podporo za H.264 (ostal bo sicer podprt prek Microsoftovega vtičnika za Chrome)....

21 komentarjev

Podpora h-264 se vrača v Chrome

Ars Technica - Google je nedavno iz svojega brskalnika Chrome odstranil podporo kodeku h.264 v sklopu standarda HTML5, saj so se odločili podpreti lasten odprt in brezplačen kodek WebM. Velika večina video vsebin, tako na Googlovem YouTubu kot na npr. enem izmed večjih strani z video posnetku, Vimeu, je v formatu h.264, zamenjava na drug kodek pa bi bila zahtevno opravilo. A Chrome navsezadnje ne bo izgubil podpore plačljivemu kodeku h-264, vsaj ne na operacijskih sistemih Windows 7. Microsoft namreč pripravlja vključek, ki bo vrnil podporo v Chrome 8 in novejših različicah, podobno kot so že storili s...

54 komentarjev

Chrome ne bo več podpiral H.264, le WebM

TechSpot - Google je v bitki za video format v prihajajočem standardu HTML5 ta teden jasno zavzel stran, ko je napovedal ukinitev podpore za H.264 v brskalniku Chrome. Odločili so se, da bodo v prihodnjih mesecih po odstranitvi H.264 podpirali le ta hip še nekoliko manj znani WebM in Theoro. Spremembe jasno ne bodo izvedli čez noč, saj želijo dati razvijalcem dovolj časa, da se pripravijo in spremenijo svoje vsebine.

WebM je bil razvit lani, ko je postalo jasno, da bomo v HTML5 potrebovali visokokakovostni in odprti format za video vsebine (H.264 namreč ni povsem zastonj v vseh primerih). Podporo so mu napovedali Google, Mozilla in Opera, medtem ko se Microsoft in Apple nagibata k H.264. Internet...

140 komentarjev

YouTube še naprej podpira Flash

TechCrunch - Bitka med Flashom in standardom HTML5 je svoj vrhunec nedvomno doživela s predstavitvijo Applovega iPada in kasnejšo komunikacijo med Applom in Adobeom. Zdaj je nekaj vode na mlin Adobea prilili še John Harding, eden izmed razvijalcev pri YouTubeu. Povedal je, da je ideja standardnega predvajalnika v obliki standarda HTML5 dobra, a je še daleč od realnosti oz. masovne uporabe. Težava se skriva predvsem v trenutnem stanju standarda HTML5 oz. njegovega dela, povezanega z videoposnetki.

Najpopularnejši kodek na večini spletnih strani je h.264, a njegova uporaba zahteva plačevanje licenčnine. Njegova odprtokodna in brezplačna konkurenca je nekoliko slabša ko pride do kakovosti slike, zato so roke pri izbiri standarda dvignili celo pri W3C....

72 komentarjev