» »

MPEG LA začel zbirati patente za napad na VP8

MPEG LA začel zbirati patente za napad na VP8

vir: Heise
Heise - MPEG LA je začel postopek zbiranja patentov, ki so bistveni za uporabo standarda VP8, ki je odprtokodni kodek za stiskanje videa, vključen v WebM. VP8 je brezplačen in odprtokoden od leta 2010, ko je Google kupil On2, ki je format razvilo. Sedaj MPEG LA vabi vse lastnike patentov, ki bi se lahko izkazali za bistvene pri implementaciji VP8, da ji predložijo na vpogled do 18. marca. Na ta način MPEG LA napoveduje vojno Googlu, saj je cilj vzpostaviti portfelj patentov, ki bi terjali plačevanje licenčin za uporabo WebM.

Firefox in Opera podpirata WebM in Ogg Theora, medtem ko bo Chrome kmalu podpiral le WebM, saj bodo ukinili podporo za H.264 (ostal bo sicer podprt prek Microsoftovega vtičnika za Chrome). Google je že napovedal podporo WebM. Pred MPEG LA bodo stopili v bran tudi z ustanovitvijo konzorcija podjetij, ki se bodo zavezala ne sprožati pravnih postopkov zoper tehnologijo, ki je uporabljena v VP8. Na ta način želijo obdržati odprtokodni kodek prost.

21 komentarjev

Mr.B ::

DRM vojna se je začela.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Highlag ::

Začela se DRM vojna je. Bi moral napisat :-)
Never trust a computer you can't throw out a window

zee ::

DRM wars begun have.

Se pa strinjam z mnogimi komentatorji na tem in drugih spletnih straneh, da je trenutna implementacija IP povsem neprimerna za tretje tisočletje oz. za področje programske opreme.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Mr.B ::

No v bistvu, je zgodba, ta, da je strem preko interneta vedno bolj aktualen. Danes od vsakega izdelanega čipa v TV-ju, in takem ter drugačnem predvajalniku poberejo svoj pa še teko mali procentič. Če pa je večina web contenta na free zadevi, bodo ob velik kos $$$$$ pogače.
Kolikor vem pa je največji trn v peti : Google's new open source VP8 video codec can't do DRM
Vse ostalo je nepomembno, saj od DRM-ja dobijo drugi del pogače. Torej zgubijo še več $$$$$$ pogače.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

zee ::

Ne vem, če je problem v DRM-ju. Na youtube denimo DRM ni implementiran, pa lastniki avtorskih pravic še vedno dobijo svoj del pogače, čeprav ne toliko, kot bi si ti želeli/hoteli, kar ima pa več skupnega s pohlepom kot čem drugim.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Quikee ::

Ne razumem kaj ima to veze z DRM sploh. DRM je po navadi implementiran na nivoju kontejnerja (ki združuje audio, video in ostale stream-e skupaj v celoto) ali celo še en nivo višje. Torej teoretično lahko vsak kodek "oviješ" v DRM. Za VP8 bo tudi DRM, ko ga bo podpiral Flash. HTML5 video element pa ne bo standardno podpiral DRM ne glede na video kodek uporabljen.

Gavran ::

In spet bo šel denar v tožbe (beri k advokatom) namesto v razvoj
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Manu ::

Meni se ta napad ne zdi normalen. To je neumnost.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

ender ::

Tole nima veze z DRM - to so patenti, kjer je pri problem v tem, da tudi če prideš do neke rešitve neodvisno, moraš imet licenco, če jo je nekdo prej že patentiral - pri softverskih patentih pa je patentiranih malo morje povsem trivialnih algoritmov.

Kot je precej lepo povedal Carmack: The idea that I can be presented with a problem, set out to logically solve it with the tools at hand, and wind up with a program that could not be legally used because someone else followed the same logical steps some years ago and filed for a patent on it is horrifying.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

WhiteAngel ::

Toplo upam, da MPEG LA zgubi morebitno tožbo in to toliko, da samo še dol zaprejo.

l0g1t3ch ::

Glede na količino denarja v igri bodo težko zgubili. V vsakem primeru bo pa bitka dooooolga in težka.

RejZoR ::

To je pomoje čist samo zato ker jih je Google odjebal v Chromu. Drugače se ne bi nič pritoževal...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

gendale ::

glede na to kake bedarije se dajo patentirat sem siguren, da ima tudi google kak patent (oziroma lahko odkupi kako malo podjetje, ki ga ima), ki je kršen v h264

BlueRunner ::

Ja, kakšno malo podjetje, kot so npr. Sony, Microsoft, Apple .... To so tisti, ki najraje zbirajo patente za obrambo in za napade. Hkrati pa bodo to podjetja, ki jih bo (jih bi?) zmanjšanje prihodkov iz naslova licenčnin za MPEG serijo standardov dejansko tudi zabolelo.

BigWhale ::

Vse kar lahko resi situacijo je dokazovanje prior arta v primeru konkretne tozbe.

fireice ::

Tocno ta primer je bistvo tega, kar je narobe pri softverskih patentih...

hook ::

Mah, prior art je zelo težko dokazovat. Lažje je, da dokažeš, da patenta kljub navedbam ne kršiš.

Sicer pa:
* Google se poteguje, da bi bil VP8 kodek sprejet kot IETF internetni "standard", kar pomeni, da bo mora relevantne patente ponuditi brez licenčnine (royalty free)
* MPEG LA zgleda, da hkrati razmišlja o ISO Option-1, kar pomeni, da bi bil novi MPEG tudi brez licenčnine za patente (royalty free)

...upam, da je oboje res in brez kakšnih haklcov.

P.S. Sicer pa menim, da je potrebno softwerske patente uničiti (c.f. Cato de Carthago)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hook ()

Icematxyz ::

Tukaj se gre za "boj patenti proti patentom". Tudi VP8 je patentno zaščiten. Gre se tudi za to, kar se je govorilo v drugih temah in sicer napad na podjetje Google, saj je to intelektualna lastnina zaščitena s patenti podjetja Google. Se pravi kot sem rekel že prej, "kogarkoli napadeš", dejansko napadeš podjetje Google.

DRM neposredne zveze tukaj nima. To je drugo področje. Gre se pa predvsem na napad na "royalty free" uporabo te tehnologije, ki jo nudi podjetje Google in nič drugega.

Tudi če to "pade" to ne pomeni konec VP8. Škoda bi bilo le tako kvalitetne in dovršene rešitve, ki je ne bi več mogel uporabljati/implementirati vsakdo in morda tudi samo upravljanje (pogoji dostave) video vsebine morda ne bi več bila v domeni "lastnika" video vsebine, ampak bi sama uporaba in posredovanje bilo podvrženo določilom raznih licenc tam, kjer seveda imajo veljavo. Tako kot je to pri H.264. Tudi "sprememba" VP8 je možna in tudi če bi neki patenti uničili "royalty free" naravo/uporabo VP8 to ne pomeni, da se VP8 ne more "spremeniti". Če bi vztrajal pri tem, potem bi vztrajal pri tem, da ima nekdo v lasti patent, kako on in le on lahko izdela neko rešitev na tem področju. Kar je pa v bistvu neumnost, ker takšnega patenta ni! VP8 še samo naj v bodoče gre čez kakšno telo za standardizacijo, koda je odprta že od začetka in uporaba je "royalty free".

Potrebe po takšnih rešitvah dan danes so za moje pojme prevelike, da na koncu takšne rešitve ne bi obstajale in se seveda uporabljale!

Zgodovina sprememb…

Bistri007 ::

S tem dela MPEG LA kodeku VP8 dejansko uslugo: prej se razčisti stvar okoli patentov, bolje je za VP8 kodek.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

noraguta ::

Tukaj se gre za "boj patenti proti patentom". Tudi VP8 je patentno zaščiten. Gre se tudi za to, kar se je govorilo v drugih temah in sicer napad na podjetje Google, saj je to intelektualna lastnina zaščitena s patenti podjetja Google. Se pravi kot sem rekel že prej, "kogarkoli napadeš", dejansko napadeš podjetje Google.

je pa druga plat zgodbe , dokler uporabljaš zadevo si odvisen od googla. kateri se lahko premisli ali pa je kupljen.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Icematxyz ::

The project releases WebM related software under a BSD license and all users are granted a worldwide, non-exclusive, no-charge, royalty-free patent license.


Although Google has irrevocably released all of its patents on VP8 as a royalty-free format, the MPEG LA, licensors of the H.264 patent pool, have expressed interest in creating a patent pool for VP8.


WebM wiki

Irrevocable trust. In contrast to a revocable trust, an irrevocable trust is one in which the terms of the trust cannot be amended or revised until the terms or purposes of the trust have been completed. Although in rare cases, a court may change the terms of the trust due to unexpected changes in circumstances that make the trust uneconomical or unwieldy to administer, under normal circumstances an irrevocable trust may not be changed by the trustee or the beneficiaries of the trust.


Trust law

Torej ne, kaj se tiče intelektualne lastnine zaščitene s patenti podjetja Google, ki se nahaja v VP8, so pogoji uporabe bolj ali manj nepreklicni.

Tožbe s strani MPEG LA pa bodo verjetno napadale predvsem področja, kjer bodo ocenjevali, da niso pokrita s strani intelektualne lastnine zaščitene s patenti podjetja Google. Kako bodo pri tem uspešni, pa bomo seveda videli!

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MPEG LA zbral patente 12 podjetij, ki domnevno pokrivajo VP8

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
4514232 (12969) gnilojabolko
»

YouTube začenja prekodiranje videoposnetkov v WebM (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
13628507 (24989) Lonsarg
»

Google ustanovil konzorcij za obrambo prostosti WebM

Oddelek: Novice / Tožbe
64343 (3872) Icematxyz
»

Google I/O se je začel

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
288159 (6821) Icematxyz

Več podobnih tem