»

Združene države so se lotile Appla

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo in 16 zveznih držav je vložilo dolgo pričakovano, veliko protimonopolno tožbo zoper Apple, zavoljo prijemov podjetja na tržišču pametnih telefonov.

Ameriški zvezni pravosodni organi so v zadnjih letih bistveno poostrili postopanje nasproti tehnološkim velikanom, ki se lahko nadejajo poostrenega gledanja pod prste. Tako želijo administracije odgovoriti na novejše, bolj prefinjene strategije podjetij, ki so se učinkovito prilagodila na protimonopolna pravila, postavljena pred več kot dvema desetletjema v ključni tožbi proti Microsoftu. Po dveh večjih procesih proti Googlu je naposled na vrsti še Apple. Takšen proces je bil že dolgo pričakovan, saj so se prva poročila o preiskavah pričela že pred petimi leti. Toda tožilci so imeli brez dvoma ogromno zahtevnega dela, saj znajo v Cupertinu mojstrsko hoditi po robu med ravno še opravičljivimi praksami in monopolnim delovanjem. Sedaj organi menijo, da imajo v rokah dovolj trdne dokaze, da lahko Applu...

5 komentarjev

Evropska komisija sprožila dve preiskavi zoper Apple

Apple Pay v akciji

vir: Wikipedia
Evropska komisija - Evropska komisija (EK) je začela preiskavi v zvezi z morebitnimi kršitvami konkurenčnosti zoper Applov AppStore in plačilno storitev Apple Pay.

Kar se tiče preiskave v zvezi s tržnico aplikacij, je bila ta spodbujena z dobro leto staro pritožbo Spotifya, kjer trdijo, da Apple zavira inovativnost in omejuje uporabnikovo izbiro s tem, ko preferira svoj Apple Music. Konkretno se pritožba nanaša na 30 odstotno provizijo, ki jo Apple zahteva za vse, kar se proda v njihovem Appstoru, seveda tudi pri plačilu naročnine na Spotify, ne pa tudi pri nekaterih drugih aplikacijah, denimo pri Deliveroooju. Predstavniki Spotifya so v pritožbi še navedli, da so bili zaradi nepravičnega "davka" prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala dražja od Applove. Podobno pritožbo je vložilo tudi knjigotrško podjetje Rakuten, kjer menijo, da je 30 odstotna provizija pri prodani knjigi nepoštena, sploh, ker Apple poleg oglašuje svojo storitev Apple Books.

Kot rečeno, se druga...

13 komentarjev

FBI želi Applovo pomoč pri odklepanju iPhona še v vsaj 12 primerih

The Wall Street Journal - Primer San Bernardino, v katerem želi pravosodno ministrstvo od Appla s sodno odredbo pridobiti orodje za razbijanje šifriranja v osumljenčevem iPhonu, postaja v ZDA tudi prvovrstna politična in ideološka bitka, ki je dobila minutažo celo v boju za predsedniško nominacijo. Apple se še vedno upira izdelavi posebne programske opreme (napisali so celo FAQ), ki bi jo namestili na zaklenjen telefon in ki bo omogočila preizkušanje gesel brez uničenja podatkov po desetem napačnem poizkusu, kot je to sicer...

51 komentarjev

FBI in sodišče želita odklep iPhona, Apple odklanjajoče opozarja na posledice

vir: Apple
Apple - Ameriško tožilstvo, policija in obveščevalne službe niso nikoli skrivali, da jim je Applovo šifriranje podatkov na iPhonu (in ostalih napravah z iOS 8 in novejšim) trn v peti, saj jim učinkovito preprečuje dostop do njih. Zadnji dogodki pa kažejo, da dejansko ne razpolagajo z načinom za razbitje teh šifer oziroma z drugimi besedami da je Apple šifriranje izvedel pravilno in brez (znanih) stranskih vrat.

Pred dvema mesecema je v strelskem pohodu dveh napadalcev v mestu San Bernardinu 14 ljudi izgubilo življenje. Napadalca sta pobegnila, a ju je policija v vsega nekaj urah izsledila in v obračunu tudi ubila. Za njima pa je ostal kup elektronike in orožja, med čemer je tudi iPhone s šifrirano vsebino. Ameriški organi...

22 komentarjev

FTC preverja, ali so Applove omejitve in marže pri aplikacijah zakonite

vir: Reuters
Reuters - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je začela preverjati, kakšen je vpliv Applove politike 30-odstotne marže na vse nakupe prek njihove platforme App Store na storitve za streaming glasbe, zdaj ko je tudi Apple predstavil Apple Music. Kot so za Reuters potrdili trije neodvisni viri, gre za prvo stopnjo pregleda, ki se kasneje lahko razvije v uradno preiskavo ali pa ne.

Glavni problem je 30 odstotkov, ki jih Apple...

22 komentarjev

Kitajska: iPhone je grožnja nacionalni varnosti

The Wall Street Journal - Na Kitajskem so Applov pametni telefon iPhone razglasili za grožnjo nacionalni varnosti, ker ima možnost sledenja uporabnikom. Čeprav to omogočajo prav vsi pametni telefoni, lahko taka nalepka Applu na ogromnem kitajskem trgu povzroči precej poslovne škode.

Kot grožnjo nacionalni varnosti so iPhone razglasili na državni televiziji CCTV, ki je podaljšana roke kitajske vlade. Problematična naj bi bila zlasti možnost Frequent Locations. Ves čas namreč iPhone pridno beleži, kje se nahajamo in kako dolgo se tam zadržimo. Ko zazna vzorce našega gibanja, določena mesta označi kot pogoste lokacije in precej dobro ugotovi, kje delamo, kje obedujemo, kje živijo naši prijatelji itd. Apple pravi, da je možnost mogoče izključiti, v...

23 komentarjev

Tajvan oglobil Apple zaradi določanja cen iPhona

The Wall Street Journal - Tajvanski varuh konkurence FTC (Fair Traded Commission) je kaznoval Apple z 20 milijoni novih tajvanskih dolarjev kazni (slabega pol milijona evrov), kjer je podjetje nezakonito vplivalo na ceno iPhona na Tajvanu.

Apple je izdelovalec iPhonov, a to mu ne daje pravice, da določa ceno izdelka na trgu. Po kolikšni ceni ga bodo operaterji prodajali, ne bi smelo biti odvisno od Appla, a to ni bilo tako. Elektronska korespondenca med Applom in tremi največjimi tajvanskimi operaterji je razkrila, da so ti pred začetkom prodaje Applu poslali finančni načrt, ki ga je Apple potrdil, preden so začeli prodajati iPhone na trgu. Apple je od podjetij zahteval (Chunghwa Telecom, Far Eastone Telecommunication, Taiwan Mobile) spremembo...

20 komentarjev

Eminem v. Universal

Eminem, med eno od svojih promocijskih obveznosti.

Techdirt - Dobra prodaja glasbe v digitalni obliki (iTunes, Google Play, Amazon, idr.) je na novo odprla vprašanja delitve dobička med založbo in avtorjem. Največji svetovni založnik Universal (odkar so minuli mesec zaključili prevzem EMI) je vztrajal pri starih procentih iz prodaje CD nosilcev, kjer založba dobi od 85 do 95% neto prihodkov, avtor pa tam od 15% dol. Tako velik delež pogače so utemeljevali s svojimi vložki v promocijo, zalaganjem avtorja (avans za čas ustvarjanja albuma), ter fizičnimi stroški izdelave ter distribucije CD-ja in ovitka. To slednje je pri digitalnih prihodkih seveda odpadlo, zato so nekateri izvajalci vztrajali, da bi morali dobiti večji delež ti. digital incoma.

...

44 komentarjev

Apple omilil pogoje uporabe za pisce naročniških aplikacij

Nov način naročanja je utrl Murdochov The Daily.

vir: Guardian
Ars Technica - Ko je Apple februarja ponudil API z možnostjo plačevanja in naročanja znotraj aplikacij v App Store, kar je uporabno za vsebine, ki se morajo periodično osveževati, kot so recimo digitalni časniki, so to storili zelo samosvoje. Razvijalci aplikacij so morali obvezno v aplikacijo integrirati gumb za naročilo iz same aplikacije, če je kje na spletu obstajala tudi druga možnost nakupa naročnine, pa so morali zagotoviti, da je bila ponudba v sami aplikaciji, ki je šla prek App Stora, vsaj enako poceni. Apple je s tem pridobil 30 odstotkov provizije od vseh prodanih naročnin, hkrati pa razvijalci niso dobili podatkov o strankah (kontaktni in profilni podatki). Sedaj so pogoje uporabe omilili.

Kot so prvi ugotovili pedantni Nemci, lahko razvijalci...

5 komentarjev

Varuhi konkurence preučujejo Apple

The Wall Street Journal - Ameriške in evropske protimonopolne inštitucije so začele preliminarne postopke v zvezi z novo Applovo storitvijo naročnin za medijske vsebine prek iTunes. Ameriško pravosodno ministrstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) sta v prvi fazi preučevanja primera, na koncu katere se bosta odločili, ali bosta sprožili protimonopolne postopke zoper Apple ali ne. Evropska komisija za zdaj "skrbno spremlja situacijo".

Pravosodno ministrstvo in FTC preučujeta, ali Apple s tem, ko je vtaknil vsa medijska podjetja v...

1 komentar

Apple ponuja naročnine na časnike prek App Stora

Nov način naročanja je utrl Murdochov The Daily.

vir: Guardian
Guardian - Po vzoru elektronskega časnika The Daily za iPad je Apple ponudil storitev naročanja časnikov prek App Stora za vse svoje naprave in za vse založnike. Nova storitev založnikom omogoča nastavitev cene in obdobja veljavnosti za ponavljajoča plačila (naročnine). S tem so olajšali njihovo delo, saj so morali doslej vsak izdelek prodajati ločeno. Spremembo je prinesel The Daily.

Apple pobere 30 odstotkov naročnine, preostanek pa dobi založnik. Če pa založnik novega naročnika pridobi izven Applove App Store (recimo na svoji strani), Apple ne prejme ničesar. Edina zahteva je, da založniki ponudijo vsaj tako ugodne ponudbe kakor izven App Stora tudi v njem in da neposredno iz aplikacije ne podajajo povezav na svojo stran. Logično, saj tako lahko...

0 komentarjev

Se Applu nemara obeta protimonopolni postopek?

Tržni delež iPhona

New York Post - Ameriško pravosodno ministrstvo in Zvezna trgovinska komisija se po poročanju New York Posta dogovarjata, katera institucija bo začela poizvedbo zoper Apple. Zbodla jih je predvsem zadnja Applova odločitev, da bodo razvijanje aplikacij za iPhone in iPad omejili le na uporabo njihovih lastnih orodij za programiranje. Z začetno poizvedbo bodo ugotavljali, ali nova politika na nedovoljen način ovira konkurenco.

Preiskava še ne pomeni, da bodo zoper Apple sprožili tudi postopek. Z začetno poizvedbo namreč organi le preverijo, ali je začetek polne in temeljite preiskave utemeljen. V tem primeru bi pristojna agencija Applu vročila nalog za predajo potrebne dokumentacije, preiskava pa bi lahko...

105 komentarjev

Opera Mini za iPhone oddana v obravnavo

Primerjava tržnih deležev v 2008 in 2009

vir: engadget
engadget - Norvežani so očitno dokončali svoj brskalnik za iPhone, Opero Mini, saj so jo odposlali k Applu, kjer jo bo preverila komisija za izbor aplikacij. Ta bo povedala, ali si brskalnik zasluži mesto v App Storeu, ali krši katero od strogih pravil. Podobno se je zgodilo že leta 2008 (takrat je bila kriva podvojena funkcionalnost Safarija), a tokrat so pri Operi lahko nekoliko bolj optimistični zaradi dogodka izpred enega leta, ko je Apple v App Store dovolil naložiti skupino brskalnikov, osnovanem na pogonu WebKit (slednjega uporabljata namizni različici Safarija in Chrome-a ter tako mobilna, iPhone različica Safarija kot nativni brskalnik na Androidu).

Po besedah Opere je Opera Mini kar šestkrat hitrejša od že tako ali tako hitrega Safarija na iPhone. Za dodatno hitrost je...

67 komentarjev

Prodaja mobilnih telefonov navzgor

CNet - V zadnjem četrtletju prejšnjega leta si je prodaja mobilnih telefonov opomogla, ugotavljajo analitiki. Svetovna prodaja je zrasla za 10 odstotkov, tako da je bilo prodanih 324,4 milijona telefonov, so izračunali v Strategy Analytics. To je znak, da se recesija končuje, saj gre za prvo pozitivno četrtletje po tretjem kvartalu leta 2008. Podobno so ugotovila tudi druga podjetja; ABI Research na primer ocenjuje rast kot 15-odstotno v primerjavi s četrtletjem poprej.

Huda konkurenca tišči cene k tlom. Povprečen telefon je stal 117,55 dolarjev, kar je dva odstotka manj kot tri mesece prej. Glavni igralec je še vedno Nokia, ki je zvišala svoj tržni delež na 37,7 odstotka, drugi pa je še vedno Samsung z 20,5 odstotka. Prodajo so povečali tudi drugi, Apple je tako skoraj podvojil prodajo iPhona v primerjavi z letom 2008. Slabše je šlo le Motoroli in Sony Ericssonu, ki sta izgubila tržni delež.

Celoletna bilanca leta 2009 je kljub temu rahlo rdeča, saj je bilo v 12 mesecih prodanih štiri...

0 komentarjev

Ameriško pravosodno ministrstvo preučuje dogovor Microsoft - Yahoo

Bloomberg - Avgusta se je končalo Microsoftovo dvorjenje Yahoo. Rezultat je bil dogovor o sodelovanju na področju spletnega iskanja in oglaševanja, kjer bosta podjetji združili moči in denarnice v boju proti Googlu. Dogovor je bolj ali manj dorečen, potrditi ga mora le še ameriško pravosodno ministrstvo, ki se je vzelo nekoliko več časa. Kot poroča Bloomberg, so zaprosili za več podrobnosti o poteku sodelovanja. To pomeni, da potrditev ne bo le formalnost, temveč bodo natančno premotrili poslovanje obeh podjetij.

Michael Katz, nekdanji vodilni ekonomist v protimonopolnem oddelku pravosodnega ministrstva pojasnjuje, da bosta imela podjetij obilico dela z dokazovanjem, da združitev ne bo ovirala konkurence. In to kljub temu da skupaj obvladujeta trikrat manj trga kot Google. Podjetji bosta morali razkriti investicije v brskalnik Bing, ceno oglaševanja in podobno. Microsoft mora o sodelovanju obvestiti še Evropsko komisijo, ki si prav tako lahko vzame 90 dni časa, da pregleda dogovor.

2 komentarja

Na iPhonu končno emulator C64

TG Daily - Podjetje Manomio je leto dni razvijalo svojo aplikacijo za iPhone, s katero so nameravali požeti obilo uspeha. Sredi junija so predstavili svoj emulator Commodora 64 za iPhone, ki bi omogočil poganjanje legendarnih iger izpred 20 let na zadnjem kriku tehnike. Vanj so uspeli sprogramirati prav vse lastnosti C64: pravo hitrost, zvok SID, samodejno shranjevanje, igralno palico in originalno tipkovnico, podporo za samodejno rotacijo iPhona. Vse skupaj so celo licencirali, saj so se povezali s podjetjem Kiloo Aps, ki ima licenco za C64. Žal Apple ni dovolil prodaje tega emulatorja, ker so avtorji naredili tako verno kopijo, da so v njej pustili še podporo za BASIC. Applova pogodba iPhone SDK Agreement pa eksplicitno prepoveduje aplikacijam samim nameščati ali poganjati...

28 komentarjev