»

Po Avstraliji, nad šifriranje še Indija

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Indijska vlada je včeraj pooblastila deseterico državnih agencij, da po potrebi prestrezajo, spremljajo ali dešifrirajo podatke na napravah, ki se nahajajo na območju njihove države. Gre za že obstoječ, a po novem precej razširjen predpis, ki ponudnikom in naročnikom storitev oz. komurkoli, ki mu je naprava poverjena v nadzor, nalaga, da pri dostopu do podatkov nudi vso tehnično in drugotno pomoč prej omenjenim agencijam. V nasprotnem primeru je zagrožena denarna kazen in tudi do kar sedem let zapora.

Podoben ukrep, a na ravni zakona in vendarle v nekoliko milejši obliki, je nedavno sprejela Avstralija. Indijske oblasti ta nekakšen pogrom zagovarjajo z domnevno varovalko, po kateri bo...

20 komentarjev

Saudijci rekrutirali uslužbence Twitterja?

The New York Times - Saudova Arabija je zaradi nedavnega umora disidenta Jamala Khashoggija stopila na naslovnice medijev, ki zdaj postopoma razkrivajo, kako so njihova prizadevanja za utišanje nasprotnikov režima na družabnih platformah v preteklosti dosegla neslutene razsežnosti. To je okusil tudi Khashoggi, ki je bil pred smrtjo izpostavljen hudim osebnim napadom s strani troll farm, organiziranih kot podaljšanje roke saudske vlade.

Kot te dni poroča New York Times, so njihovi aktivisti delovali organizirano, z izmenjavo list posameznikov, ki jih je potrebno nadlegovati, temami, ki so jih orkestrirano nadzorovali ter provladnimi sporočili s katerimi so prek lažnih računov zasipali javnost. Ena takih tem...

14 komentarjev

Skype dobil šifriranje Signal

Slo-Tech - Ker večina programov za medsebojno komunikacijo že podpira šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end), je bilo le vprašanje, kdaj bo to funkcijo dobil tudi Skype. Potem ko je bil Skype dolgo tarča kritik zaradi lastnega in zaprtega protokola, se to spreminja. Skype odslej podpira protokol Signal, ki ga imajo istoimenska aplikacija, WhatsApp, Facebook Messenger in Google Allo ter ob primerni implementaciji omogoča popolnoma varno komunikacijo.

Skype je novo funkcijo vpeljal kot Private Conversations, ki je za zdaj na voljo le članom predoglednega programa Insider. Verzije Insider so na voljo za iOS, Android, Linux in macOS, medtem ko verzija Universal Windows Platform, ki je priporočena za...

9 komentarjev

RIM dokončno uredil prestrezanje Blackberrijev v Indiji

India Times - Kot smo že pisali, je proizvajalec BlackBerrijev, RIM, zaradi slabe prodaje svojih pametnih telefonov in tablic v precejšnjih finančnih težavah. Novi modeli sicer so, vendar ne morejo konkurirati trenutni Applovi oz. Android ponudbi, večje spremembe pa prihajajo šele naslednjo pomlad (naj bi bile že lani, potem letos poleti, potem letos konec leta, zdaj kot rečeno naslednjo pomlad).

Posledično se še kako držijo trgov, kjer dejansko imajo rast, kot je Indija. Tam so v zadnjih treh letih potrojili prodajo z 1 na 3 milijone kosov, pri čemer znaten delež državljanov sploh še nima (pametnega) telefona. BB-ji so, podobno kot v Veliki Britaniji (če se spomnite #londonriots), popularni zlasti...

24 komentarjev

RIM pokazal BB10

Nova virtualna tipkovnica naj bi se naučila vaših navad.

vir: CNet
CNet - Kot napovedano, je RIM na svoji poslovni konferenci BlackBerry World predstavil prihajajoči mobilni operacijski sistem BB10.

Med videnim izstopa predvsem nova virtualna tipkovnica, ki se sproti uči najbolj pogostih besed, kratic, tipkarskih navad, in napak uporabnika, tako da s lahko sčasoma s sprotnimi popravki precej izboljša hitrost in učinkovitost tipkanja. Precej pozornosti sta poželi še nova kamera, ki preventivno zajame še nekaj sličic pred in po škljocu (ker bi morda izgledale lepše), in pristna večopravilna narava operacijskega sistema, ki možno olajšuje hkratno poganjanje različnih aplikacij, preklapljanje med njimi ter prejemanje push oz. pull notifikacij. Prenovljen je tudi e-poštni klient, skupaj s svojimi filtri za hitri predogled PDF, DOCX in...

3 komentarji

RIM, Nokia in Apple vgradili stranska vrata za potrebe indijske vlade

ZDNet - Na internet curljajo nove informacije, ki so se odkrile ob nedavnem vdoru hekerske skupine Dharamraja na strežnike indijske vojske. V petek smo pisali, da so hekerji uspeli odtujiti izvorno kodo za nekatere Symantecove programe, ki jo je slednji moral posredovati indijski vladi v pregled pred podpisom pogodbe o nakupu licenc (tovrstne zahteve velikih institucionalnih uporabnikov niso nič nenavadnega). Vdor v indijske strežnike pa je razkril še interne dokumente, ki pričajo o precej bolj zanimivem vgrajevanju stranskih vrat v prenosne telefone podjetij RIM (proizvajalec blackberryjev), Nokia in Apple, da bi indijski vladi omogočili prisluškovanje.

Dokumenti, katerih avtentičnost še ni potrjena, razkrivajo domnevni obstoj sistema RINOA SUR (RIM, Nokia, Apple, medtem ko pomen kratice SUR ni znan, verjetno pa pomeni nadzor - surveillance), ki je omogoča prisluškovanje in prestrezanje mobilnih komunikacij. Indijska...

33 komentarjev

Storitve BlackBerry ponovno dosegljive

Ars Technica - Po štirih dneh težav, ki so se začele v ponedeljek v Veliki Britaniji in razširile po vsej Evropi, Severni Afriki, Bližnjem vzhodu (regija EMEA), Indiji, ZDA, Kanadi, Argentini, Braziliji in Čilu, je RIM-u uspelo ponovno vzpostaviti storitve ali se temu vsaj zelo približati. Te še niso polno delujoče in po besedah izvršnega direktorja Mika Lazaridisa je še prezgodaj špekulirati, kdaj se bo to zgodilo, a so na zelo dobri poti.

Kot smo že pisali, jim jo je v ponedeljek zagodel usmerjevalnik prometa za regijo EMEA v Veliki Britaniji, medtem ko so čez vikend izvajali nadgradnjo programske opreme. Po izpadu so promet prevzeli rezervni strežniki za ostala področja, ki pa povečanega prometa niso zdržali, tako da se je napaka z efektom domin...

4 komentarji

Izpad storitev BlackBerry se nadaljuje in širi

Tovrstni štosi so bili še malo nazaj precej pogosti. App World, BB-jeva različica App Stora, ponuja razmeroma malo izbire, vse najbolj popularne aplikacije, od twitterja do foursquare-a, pa razvija BB sam, ne neodvisni razvijalci.

vir: Daily Mail
Reuters - Ponedeljkove težave z delovanjem storitve BlackBerry, o katerih smo poročali tudi na naših straneh in so prizadele tudi slovenske uporabnike, še niso končane. Dogaja se prav nasprotno, saj se seznam prizadetih držav širi, RIM pa se že tri dni obupano trudi odpraviti težave in storitve vnovič zagnati.

Težave so se začele okrog poldneva v ponedeljek, ko so zaradi napake v podatkovnem centru Slough blizu Londona prenehale delovati storitve v Evropi, Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu (regija EMEA). Odpovedali so...

14 komentarjev

RIM začenja testirati storitev BBM Music

vir: CNet
CNet - RIM je predstavil novo storitev BBM Music, ki je namenjena deljenju glasbe in s katero želi povečati priljubljenost svoje platforme BlackBerry. Za zdaj je BBM Music še v zaprti testni fazi beta, uradni izid pa naj bi se zgodil še pred koncem leta.

RIM se je povezal z založniki Universal, Sony, Warner in EMI. Tako bodo uporabniki lahko sestavili lastni glasbeni profil 50 najljubših skladb izmed več milijonov, ki bodo v zbirki v oblaki. Tega bodo nato lahko neomejeno poslušali na prenosnih telefonih BlackBerry, tudi ko ne bodo imeli dostopa do interneta. Vsak mesec bodo lahko zamenjali do...

2 komentarja

Indija še vedno zahteva prestrezanje telekomunikacij

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

Slashdot - Indija je že lani od vseh ponudnikov telekomunikacij v državi zahtevala, da ji omogočijo prisluškovanje oziroma prestrezanje vseh telekomunikacij na indijskih tleh. Največ težav pri tem je imela z RIM-om, ki ji tega na blackberryjih ne more omogočiti, ker je komunikacija šifrirana. Vmes so jim rok, do katerega morajo izpolniti zahteve, večkrat podaljšali, a pričakovati drugačen izid je bilo iluzorno.

Ta teden je indijsko notranje ministrstvo ponovno opomnilo ministrstvo za telekomunikacije, da želijo dostop. Videti je, da želi Indija razširiti nadzor, saj so po novem prestrezanje zahtevali tudi od Facebooka in Twitterja, ki tehnično gledano nista telekomunikacijska operaterja. Podjetji se na zahtevi še nista odzvali.

...

7 komentarjev

Protestniki v Londonu za komunikacijo uporabljajo blackberryje

Guardian - V Londonu že od sobote divjajo nemiri, v katere so se sprevrgle demonstracije zaradi policijskega uboja Marka Duggana. Zadnjo noč se je nasilje razširilo tudi v druga britanska mesta, med drugim Birmingham, Liverpool in Manchester. Kot vedno je zanimivo pogledati, kako se protestniki koordinirajo. Za razliko od arabske pomladi ne uporabljajo Facebooka, ampak BBM (BlackBerry Messenger), ki je aplikacija za hipna sporočila na blackberryjih.

Začelo se sicer je na Facebooku, kjer je bila kmalu po sobotnem streljanju postavljena spominska stran za Duggana. Nemire naj bi podžgal komentar za posnetke protestov v Tottenhamu in od takrat je na britanskih ulicah prava mala vojna.

Protestniki se sporazumevajo...

58 komentarjev

Nova blackberryja z novim BlackBerry 7 OS

Ars Technica - Kanadski RIM je včeraj predstavil dva nova blackberryja, ki ju poganja tudi nova verzija operacijskega sistema BlackBerry OS. Novinca BlackBerry Bold 9900 in 9930 imata nameščen BlackBerry 7 OS, ki se bil moral prvotno imenovati BlackBerry 6.1, a je RIM uvedel toliko sprememb, da so se odločili za preskok v novo verzijo in hkrati nepodporo starejšim modelom telefonov.

Oba imata na dotik občutljiva zaslona, ki zmoreta prikazati sliko ločljivosti 640 x 480 (diagnola 2,8 palca), kar je bistveno več od predhodnikov. V 10,5 milimetra debelem ohišju najdemo procesor Snapdragon z 1,2 GHz in podporo HSPA+ za omrežja 4G. Programska oprema vključuje polno verzijo Docs to Go za urejanje Wordovih, Excelovih in PowerPointovih dokumentov, odjemalca...

0 komentarjev

RIM ne more ugoditi indijskim zahtevam

vir: BBC
BBC - Indija je lani zahtevala dostop do vseh telekomunikacij v državi. Podjetja, ki nudijo različne storitve za komunikacijo, so obvestili, da morajo poskrbeti, da bo vlada imela dostop do prenesenih podatkov, sicer ne bodo smeli več poslovati v državi. V težavah se je znašel kanadski RIM, saj njegovi blackberryji omogočajo šifrirano komunikacijo, kar je trn v peti številnim državam, zlasti na Bližnjem vzhodu. RIM si je izposloval nekaj odlogov, zadnji rok pa...

13 komentarjev

Dell ne mara več za blackberryje

Dell Venue Pro

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Dell bo v sklopu varčevalnih ukrepov svojim 25.000 uslužbencem zamenjal mobilne telefone. Doslej so uporabljali RIM-ove blackberryje, sedaj pa bodo uporabljali plodove lastnega razvoja - prihajajoči Dell Venue Pro, na katerem bo tekel Windows Phone 7. Ponudili jim bodo tudi Googlov sistem Android. Prehod se bo pričel prihodnji teden,...

19 komentarjev

Silovit napad na internet v Mjanmaru

Slashdot - Mjanmar, nekdaj znan pod imenom Burma, je vse od 25. oktobra pod silovitim kibernapadom, ki preprečuje normalen dostop do interneta v državi, poroča Myanmar Times. Napad vpliva na vse pore življenja, tako na turizem, kjer je še zlasti problem spletna rezervacija letalskih vozovnic, kot tudi na druge industrije.

Vzrok in izvor DDOS-napada sta še neznana, medtem ko je cilj poznan - tamkajšnje ministrstvo za pošto in telekomunikacije, kjer je glavno vozlišče v internetni infrastrukturi v državi. V Arbor Networks ocenjujejo, da Mjanmar napadajo z 10 do 15 Gbps, zaradi česar je dostop resno moten. Razlog za napad bi utegnile biti volitve, špekulirajo zunanji opazovalci, ki bodo v Mjanmaru potekale to nedeljo. V Mjanmaru je namreč cenzura še vedno zelo stroga.

15 komentarjev

RIM dobil odlog pri indijskih zahtevah

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

ComputerWorld - Proizvajalec blackberryjev RIM se še vedno trudi ugoditi indijskim zahtevam po postavitvi ustrezne infrastrukture v tej azijski državi, ki bi oblastem omogočila prisluškovanje šifriranim sporočilom prek blackberryjev, kar je pogoj za ohranitev storitve BlackBerry v tej državi. Zadnji aktualen rok se izteče 31. oktobra, a časniki v Indiji poročajo, da si je RIM izposloval odlog do konca leta, medtem ko Ministrstvo za telekomunikacije (DOT) to zanika. RIM prav tako ni želel komentirati navedb, saj da zaupnih reči ne komentirajo v javnosti.

Indija se namreč boji, da bi šifrirane komunikacije lahko zlorabili teroristi, zato so začeli striktneje izvajati leta 2000 sprejeti IT Act, ki terja dostopnost vseh informacij organom...

0 komentarjev

Indija razvija svoj operacijski sistem iz varnostnih razlogov

V. K. Saraswat

Slo-Tech - Indijska Organizacija za obrambne raziskave in razvoj (DRDO), ki deluje pod okriljem indijske vojske, je objavila, da bodo razvili svoj operacijski sistem. Predsednik DRDO V.K. Saraswat je novinarjem pojasnil, da bodo na razvojnih mestih v Bangaloreju in New Delhiju začeli razvijati sistem, ki bo podoben že napisanim, le da bosta izvorna koda in arhitektura v ekskluzivni lasti indijske vojske. Na ta način se želijo obvarovati pred zunanjimi grožnjami in kibernapadi iz tujine, saj jih sila moti, da so vsi operacijski sistemi razviti v tujini. Na projektu za zdaj deluje 50 najpametnejših znanstvenikov iz različnih laboratorijev (Indian Institute of Science, Indian Institute of Technology) in zasebnih podjetij.

Ideja...

26 komentarjev

Blackberryji ostajajo v ZAE

Guardian - V ponedeljek se izteče rok, do katerega mora RIM poskrbeti, da bodo lahko oblasti v Združenih arabskih emiratih prisluškovale šifriranih komunikaciji, sicer bodo prepovedali brskanje po spletu, branje elektronske pošte in uporabo hipnih sporočil. Kot je bilo pričakovati, se napovedi o blokiranju ne bodo uresničile.

Včeraj so namreč z agencije za telekomunikacije v ZAE poslali obvestilo, da so vse storitve na blackberryjih v skladu z lokalno zakonodajo, tako da bo lahko pol milijona uporabnikov nemoteno delalo tudi prihodnji teden. Ni še znano, kaj točno je RIM storil, da je pridobil pozitivno mnenje, a predvidevamo lahko, da je v ZAE postavil nekaj svojih strežnikov, preko katerih bo mogoče prisluškovati vsaj delu komunikacije. Uradno RIM ni dal...

0 komentarjev

Šifriranje v blackberryjih pomanjkljivo

Slashdot - Podatki na telefonih znamke BlackBerry so šifrirani, kar jih je skupaj s podporo elektronski pošti in drugimi funkcijami upravljanja pred leti naredilo za edino resno rešitev za poslovne uporabnike. Z leti je te zmožnosti usvojila tudi konkurenca, a so blackberryji v veliki meri zadržali svojo bazo uporabnikov. Rusko programsko podjetje ElcomSoft poroča, da prve prednosti nimajo več, saj so uspeli razbiti šifriranje, ki ga blackberry uporablja za shranjevanje podatkov na telefon.

Celotna zasnova varovanja podatkov je zelo dobra, a je njen najšibkejši člen ustvarjanje varnostne kopije podatkov. Ta je šifrirana z 256-bitnim ključem z algoritmom AES, ki se generira na podlagi gesla, ki ga vnese uporabnik. Problem predstavlja funkcija PBKDF2 za generiranje ključa, ki se uporablja samo v eni iteraciji (za primerjavo, Apple v iOS 4 uporabi 10.000 iteracij). Težava je tudi, da podatke šifrira program BlackBerry Desktop in ne sam telefon, tako da se med računalnikom in telefonom prenašajo...

2 komentarja

Indija hoče dostop do vseh telekomunikacij v državi

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

BBC - Indija je prejšnji mesec od RIM-a zahtevala dostop do podatkov, ki jih preko šifriranega protokola blackberryjev pošiljajo njihovi lastniki. Ker v Indiji blackberryje uporablja več kot milijon ljudi, je RIM popustil. Indijci so sedaj v istem slogu vsa podjetja, ki nudijo telekomunikacije (Google, Skype in celo ponudnike VPN-ja), obvestili, da ima indijska vlada zakonsko pravico do dostopa do prenesenih podatkov.

Za The Times of India so pojasnili, da mora biti vsa komunikacija dostopna organom pregona. S tem se morajo strinjati vsi ponudniki telekomunikacij, sicer v Indiji ne bodo smeli več poslovati. Carsten Casper, analitik iz podjetja Gartner, je za BBC pojasnil, da Indija v bistvu le uresničuje svoj IT Act of 2000,...

2 komentarja

RIM popustil tudi v Indiji

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

Reuters - Nedavno smo poročali, da je Saudova Arabija zagrozila, da bo prepovedala pošiljanje hipnih sporočil na blackberryjih. Zaplet je RIM rešil tako, da je napovedal postavitev lokalnega strežnika za blackberryje v tej državi, do katerega bodo imele dostop tudi saudske oblasti. Podobne pomisleke, češ da šifrirana komunikacija, ki jo nudijo blackberryji, služi teroristom, so imeli tudi Indijci in tudi tu je RIM pokleknil.

RIM jim je namreč obljubil tehnično rešitev za dešifriranje podatkov z blackberryjev, so v petek potrdili v New Delhiju. Rok za izpolnitev za zaveze se bo iztekel 31. avgusta. Če ga RIM ne bo spoštoval, indijske oblasti grozijo z ukinitvijo storitve BlackBerry v državi. V tako radikalen razplet seveda ne gre...

0 komentarjev

Večji nadzor blackberryjev na Bližnjem vzhodu

Slo-Tech - Pisali smo, da na Bližnjem vzhodu vlade omejujejo rabo blackberryjev, ker jim ti z načinom hrambe in šifriranega prenosa podatkov prek tujih strežnikov onemogočajo prisluškovanje. Najbolj grobo bodo v uporabo blackberryjev zarezali v Združeni arabskih emiratih, kjer bo od sredine oktobra prepovedano in blokirano brskanje po spletu, branje elektronske pošte in uporaba hipnih sporočil. Podobne zamisli imajo tudi v Saudovi Arabiji, kjer so problematična le hipna sporočila, ki naj bi bila blokirana že od začetka avgusta, a so našli skupni jezik s proizvajalcem blackberryjev RIM-om.

Po dogovoru, ki so ga sklenili v teh dneh, bodo v Saudovi Arabiji postavili BlackBerryjev strežnik, ki bo oblastem omogočal nadzorovanje hipnih...

1 komentar

Združeni arabski emirati omejujejo BlackBerryje

BlackBerry Bold

vir: CNet
CNet - RIM-ovi BlackBerryji so še vedno prva izbira za mnoge poslovne uporabnike, čeprav mnoge njihove prednosti dandanes podpirajo različne platforme pametnih mobilnikov. A v Združenih arabskih emiratih bodo BlackBerryji izgubili še nekaj izmed svojih prednosti, s čimer bodo prišli skorajda na raven običajnih, neumnih mobilnikov. Z enajstim oktobrom bodo v ZAE mobilni operaterji namreč začeli z blokiranjem brskanja po spletu, branja elektronske pošte in uporabe BlackBerryjeve storitve instantnih sporočil. Težava se namreč skriva v načinu hrambe in prenosa podatkov, povezanih s temi storitvami.

To gre...

9 komentarjev

BlackBerry Tablet prihaja

Beta News - Govorice o prihajajočem BlackBerry Tabletu, ki krožijo že več mesecev, so potrdili tudi viri blizu RIM-a. Prve informacije so napovedovale 8,9-palčni zaslon, petkovo razkritje Ashoka Kumarja iz Rodman & Renshawa pa govori o 7-palčnem zaslonu in Marvellovem procesorju z 1 GHz. Za razliko od iPada bo imel BlackBerry Tablet strojno podporo za Flash in dvoje kamer. Flash bo gotovo dodatna prednost v primerjavi z Applovim iPadom, druga prednost pa bo znamka, saj so blackberryji še vedno mnogo bolj razširjeni od iPhona. Natančnih podatkov o datumu izida še ni, omenja pa se december.

39 komentarjev

RIM prevzema QNX

Information Week - Kanadsko podjetje Research in Motion (RIM), ki ga poznamo po pametnih telefonih znamke BlackBerry, je objavilo podpis dogovora o prevzemu podjetja QNX Software Systems. Z nakupom QNX-a želijo zakorakati v avtomobilske vode; natančneje gre za sisteme zabavne platforme za avtomobile. QNX namreč ponuja operacijski sistem Neutron, ki ga najdemo v avtomobilski industriji, telekomunikacijah, medicini in aeronavtiki. RIM bo svoje blackberryje sedaj lahko tesneje povezal z avtomobilskimi navigacijskimi sistemi. RIM-ov izvršni direktor Mike Lazaridis dodaja, da bo poleg navigacije QNX prinesel podporo za kopico še nenajavljenih zmožnosti, ki bodo obogatile njihov portfelj.

Finančne podrobnosti prevzema niso znane. Če bodo regulatorji trga prevzem potrdili, bo dokončan v prihodnjih dveh mesecih.

0 komentarjev

BlackBerry: Ko (nevladne) robide obmolknejo

The Economist - Ameriško javnost zadnje mesece vse bolj pretresajo novice o sporu med upraviteljem komunikacijskega omrežja BlackBerry, kanadskim RIM (Research in Motion), ter ameriškim NTP, ki sicer ne proizvaja ali prodaja ničesar, pač pa s svojo pravno ekipo bdi nad patenti (sedaj pokojnega) izumitelja Thomasa Campane.

Pritožbeno sodišče je v sodbi nesporno ugotovilo, da je RIM kršil patente, hkrati pa tožencu naložilo tudi plačilo odškodnine (oz. licenčnine) v višini ca. 8,55 % realizacije, kar naj bi do leta 2012, ko se izteče kritje spornih patentov, zneslo približno milijardo dolarjev. V primeru, da RIM ne plača oz. ne pride do sporazuma med strankama, omrežju BlackBerry grozi sodno odrejeno prenehanje delovanja na področju Združenih držav.

Po ocenah tržnih analitikov bi to na zadevnem območju - ki sicer velja za eno najbolj zasvojenih (zaradi česar nekateri napravico imenujejo tudi "CrackBerry") - kjer se precej gospodarstvenikov, politikov in reševalnih služb za svojo redno...

10 komentarjev