Prijavi se z GoogleID

» »

Večji nadzor blackberryjev na Bližnjem vzhodu

Večji nadzor blackberryjev na Bližnjem vzhodu

Slo-Tech - Pisali smo, da na Bližnjem vzhodu vlade omejujejo rabo blackberryjev, ker jim ti z načinom hrambe in šifriranega prenosa podatkov prek tujih strežnikov onemogočajo prisluškovanje. Najbolj grobo bodo v uporabo blackberryjev zarezali v Združeni arabskih emiratih, kjer bo od sredine oktobra prepovedano in blokirano brskanje po spletu, branje elektronske pošte in uporaba hipnih sporočil. Podobne zamisli imajo tudi v Saudovi Arabiji, kjer so problematična le hipna sporočila, ki naj bi bila blokirana že od začetka avgusta, a so našli skupni jezik s proizvajalcem blackberryjev RIM-om.

Po dogovoru, ki so ga sklenili v teh dneh, bodo v Saudovi Arabiji postavili BlackBerryjev strežnik, ki bo oblastem omogočal nadzorovanje hipnih sporočil. Na ta način bodo zagotovili, da storitev ne bo uporabljena v nezakonite namene. Neimenovani predstavnik Saudove Arabije je neuradno potrdil, da testi namestitve strežnika že tečejo s polno paro. V RIM-u poročanja ne komentirajo.

Kritiki medtem svarijo, da gre za še en, dokaj uspešen, poskus omejevanja svobode izražanja na Bližnjem vzhodu in širše. Poleg že omenjenih Združenih arabskih emiratov imajo tudi Indonezijci in Indijci želje po večjem nazoru nad podatki, ki se pretakajo po blackberryjih. RIM je dejal, da vladam lahko ponudijo pomoč, a kaj dosti ne morejo storiti. Verzija blackberryjev za domače uporabnike nima zelo močne zaščite, medtem ko imajo poslovni uporabniki takšne različice, da tehnologija ne dovoljuje branja šifriranih elektronskih sporočil in drugega prometa z njih.

1 komentar

JurijTurnsek ::

Zelo me čudi, da je popustil RIM in ne vlada - dejansko bi si s tem večjo gospodarsko škodo naredila vlada in ne RIM... So v ozadju kake grožnje?
http://www.slatnaskejta.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Združeni arabski emirati omejujejo BlackBerryje

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
92837 (2279) Lonsarg
»

Imamo prve nelatinične vrhnje domene

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
399253 (7768) Poldi112
»

Nenavadne okvare na podmorskih kablih na Bližnjem vzhodu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
396589 (3596) MrStein
»

Palestisnko-Izraelska kriza (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
1849319 (6772) jype

Več podobnih tem