» »

Rimova prihodnost odvisna predvsem od navdušenja razvijalcev za prihajajoči BB10

Rimova prihodnost odvisna predvsem od navdušenja razvijalcev za prihajajoči BB10

Network World - Medtem ko se bomo na torkov prvomajski večer Slovenci spraševali, kaj nam je še ostalo od obljub iz drugega člena ustave, bo kanadski RIM v Floridi ravno odpiral vrata svoje redne letne konference Blackberry World. Vzdušje bo tokrat malo bolj resno kot na februarski razvijalski konferenci v Amsterdamu. Novi operacijski sistem BB 10 in telefoni zanj ne bodo na voljo še vsaj do konca leta, bržkone šele po izdaji naslednjega iPhona in sveže dišečih Android 5.0 Jelly Bean telefonov. Lansko zimsko četrtletje je že tako šlo že zelo slabo, z 25 odstotki manj prihodkov glede na leto prej.

Ključna naloga RIMa bo prepričati razvijalce, da je platforma še živa, torej da se jim splača čez poletje in jesen usesti za mizo in pripraviti dostojen komplet aplikacij za BB 10. Kompatibilnosti za nazaj namreč ne bo, ker sistem temelji na povsem novem operacijskem sistemu, obenem pa so ta mesec z ne najlepšimi besedami odstranili možnost prepakiranja obstoječih Android aplikacij, bojda zaradi njihove nizke kvalitete, vsesplošnega piratiziranja in drugih virulentnih kvalitet. Odločitev so mnogi sprejeli s presenečenjem, ker AppWorldu (njihovi trgovini) resnično krvavo primanjkuje aplikacij, zato je novih uporabnikov sila malo, obstoječi pa niso pretirano zainteresirani za nakupe novejših modelov in v znatnih številkah ostajajo na že priletnem OS 6 (sveža rezličica je 7.1, 8 in 9 ne bo). Na omenjeni februarski konferenci so, zanimivo, največ govorili prav o prihodu Android aplikacij na blackberrije.

RIM bo med prisotne razdelil nekaj predoglednih različic svojega telefona (bojda je izdaja zelo omejena), in jim ponudil kar štiri razvijalske komplete, vse v beta različici. Eden bo za izkušene z Adobe AIR, eden za tiste z Androidom in še eden za HTML5 navdušence. HTML5 podpora spričo lanskega nakupa podjetja Torch Mobile in njihovega WebKit brskalnika ni slaba, tam nekje v sredini, zdaj pa pridejo še možnost debugiranja spletnih aplikacij z web inspectorjem (preko mreže, ne usb-ja), html5 file api, WebGL, SVG tipografije in podpora za nedavno predstavljeni Mozillin standard za notifikacije. To so kazali že februarja, na precejšnje navdušenje razvijalcev, a se je nato izkazalo, da dela le napol (notifikacijo se je dalo prikazati, ni pa mogel uporabnik z njo nič storiti). Četrti in po besedah nekaterih "edini resni" dev kit je seveda nativen in deluje kot mešanica njihovega javanskega API-ja in HTML5 podpore skozi vrajen webkit gradnik. Ta na žalost ne bo čisto nared vsaj do konca leta.

Vprašanje je, ali bo to dovolj. RIM sicer vztraja, da je bilo letošnje prvo četrtletje odlično, da je njihov App World druga najbolj profitabilna mobilna trgovina (za Applovim App Storom in pred Googlovim Play); posledično tudi da večina razvijalcev letno zasluži šestštevilčno dolarsko vsoto. Še dobro, ker je kotizacija za konferenco 1600 dolarjev za tri dni, dnevna karta pa je 600 dolarjev + 150 dolarjev za vstop na večerno zabavo.

Sent from my Blackberry Curve.

5 komentarjev

RejZoR ::

Sej je itaq dandanes ekosistem aplikacij glavni pogoj za uspeh katerekoli platforme. Lep odraz tega je BadaOS, ki je totalen fail. Samsung nima nekega hudega zanimanja za svojo stvaritev, posledično imajo razvijalci pri ustvarjanju bolj zvezane roke in manj zanimanja. Ker uporabniki nimajo zanimanja za OS, ki nima veliko aplikacij na izbiro se tud razvijalci čedalje manj zanimajo za OS in zadeva v začaranem krogu enostavno pogori. Sej je čist logično in drugače skoraj ne more bit.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Gregor P ::

Sent from my Blackberry Curve.

Ali je bilo tudi napisano na njemu?:P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Bistri007 ::

Ključna naloga RIMa bo prepričati razvijalce, da je platforma še živa, torej da se jim splača čez poletje in jesen usesti za mizo in pripraviti dostojen komplet aplikacij za BB 10.

Na http://www.drdobbs.com/ imajo kar veliko pop-up reklamo za BB 10 Jam.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Saladin ::

Saj ne pratim na veliko te tehnologije, ampak a ni bila poglavitna prednost Blackberryev stalno šifriranje oz. anonimizacija uporabnikov, ki pa so jo morali v večih državah odpreti državnim organom (in je praktično od takrat uspešnost celotne platforme stalno pada)?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Icematxyz ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prve Tizen naprave morda že letos

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
236450 (4814) shubell
»

V sredo dan D za blackberryje

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
3810798 (7873) LordPero
»

Blackberriji več niso dovolj dobri za Yahoo

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
166329 (4659) Lonsarg
»

RIM razprodaja Playbooke, BB 10 telefonov ne bo do konca leta, drugače pa so stvari s

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
4711516 (9357) nekikr
»

RIM polaga vse upe v nov mobilni OS - BBX

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
136716 (5576) Bananovec

Več podobnih tem