»

FTC opozarja pisce aplikacij, da sledenje uporabnikom prek mikrofonov ni dovoljeno

Slo-Tech - Sledenje uporabnikom tudi med nepovezanimi napravami, za kar se uporabljajo vgrajeni mikrofoni in oddajanje neslišnih zvokov, postaja dovolj resen problem, da nanj opozarja tudi ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC). O tehnologiji smo pisali lani in če se je tedaj vse skupaj zdelo še precej futuristično, je danes tehnologija za sledenje prek naprav (cross-device tracking) že dobro razvita. Vodilni na tem področju je SilverPush.

Njegove knjižnice (SDK) uporablja čedalje več piscev aplikacij za mobilne naprave, ki jih prepoznamo tudi tako, da ob namestitvi zahtevajo pravico za dostop do mikrofona, čeprav ga glede na pričakovano funkcionalnost ne potrebujejo. Tovrstnih aplikacij ni malo, nepopoln seznam pa si lahko ogledamo na Addons Detectorju.

FTC je ta teden poslal pismo več razvijalcem dvanajstih aplikacij, v katerih so odkrili komponente...

4 komentarji

New York: Intel niti kriv niti nedolžen

Intel - V New Yorku se je končal sodni postopek iz leta 2009, v katerem je newyorško tožilstvu Intelu očitalo zlorabo monopolnega položaja. V obtožnici so procesorskemu gigantu očitali nudenje neprimernih popustov in dampinških cen sestavljavcem računalnikov, ki so se obvezali, da ne bodo uporabljali procesorjev konkurenčnega AMD-ja. Podobno tožbo je Intel izgubil v Evropi leta 2009, ko mu je EU naložila rekordno globo v višini 1,06 milijarde evrov. Ločeno sta se v ameriškem civilnem postopku AMD in Intel izvensodno poravnala, saj je Intel AMD-ju plačal 1,25 milijarde dolarjev. Tudi ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je leta 2010 Intel spoznala za krivega. To pot pa se je postopek v ZDA razpletel precej bolj Intelu v prid.

Intel in državno tožilstvo sta se sporazumela, da slednje od tožbe odstopi....

11 komentarjev

FTC končal preiskavo o Googlovem zbiranju podatkov prek Wi-Fi

Avtomobil za Google Street View

ComputerWorld - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je včeraj končala preiskavo, ki so jo zoper Google uvedli po majskem škandalu, ko se je izkazalo, da so Googlova vozila v okviru projekta Street View zbirala podatke o brezžičnih omrežjih in fragmente podatkov, ki so se po njih pretakali.

David Vladeck, direktor FTC-jevega Urada za varstvo potrošnikov je v pismu Googlu zapisal, da je nehoteno zbiranje podatkov vzbudilo pomisleke pri FTC-ju o notranji politiki in postopkih pri Googlu, ki so to omogočili. Ker je Google napovedal temeljito prevetritev internih postopkov, dodatno usposabljanje zaposlenih na področju varstva osebnih podatkov in brisanje vseh zbranih podatkov, se je FTC odločil, da...

1 komentar

Intel dosegel poravnavo s FTC-jem

Jon Leibowitz, predsednik FTC, na tiskovni konferenci

vir: Bloomberg
Bloomberg - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC), ki je postopek zoper Intel zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje in oviranja konkurence začela lanske jeseni, je objavila, da so dosegli poravnavo z Intelom (PDF-dokument). Dogovorili se niso nič pretresljivega. Intel ne sme uporabljati groženj, izsiljevanja, ekskluzivnih kupčij in podobnih taktik, da bi uporabnikom preprečil nakup konkurenčnih procesorjev, je leitmotiv poravnave.

Poravnava zajema centralne procesorje, grafične procesorje in vezne nabore. Poleg omenjenih taktik, ki so prepovedane, Intel tudi ne bo (več) smel zavajati kupcev...

6 komentarjev

nVidiini ekipi Tegra in nForce združeni

Kljub varčnosti zmogljivosti ne manjka

X-Bit Labs - V četrtek je nVidia javnosti razkrila, da so znotraj družbe združili ekipi, ki sta bili pred tem namenjeni razvoju sistemov-na-čipih (specifično na razvoju Tegre) oz. razvoju veznih čipovij za Intelove in AMD-jeve procesorje. Pred kratkim je Intel prišel celo pod drobnogled ameriške vlade, saj nVidii niso podelili licence za izdelavo veznih čipovij, ki s procesorjem komunicirajo prek vodila DMI. Njihova licenca velja le za starejše vodilo FSB, ki je uporabno samo s procesorji do serije Core 2. Podobno je storil tudi AMD, zaenkrat na strežniškem trgu, a se je enaka zgodba obetala tudi za namizne računalnike....

8 komentarjev

Larrabee še vedno trza

Oživitev prvih Pentiumov za potrebe grafičnih kartic

vir: TechEye
TechEye - Čeprav je bil projekt Larrabee, Intelova vstopnica na trg ločenih in zmogljivejših grafičnih čipov, do nadaljnjega ustavljen, ni bil popolnoma zavržen, vsaj če gre verjeti enemu izmed Intelovih uslužbencev, ki je bil (pomembnejši) član razvojne ekipe projekta Larrabee. Nekaj nejasnosti in dodatnih informacij je razkril za spletno stran TechEye, kjer je objavljeno tudi, da je Intel ukinitev programa izvedel popolnoma napačno, kar je v javnosti povzročilo napačno razumevanje, da je projekt popolnoma ukinjen in ne bo več ugledal luči sveta. Kot rečeno to ne drži, saj se lahko zgodi, da se bo Larrabee v prihodnosti vrnil še mnogo močnejši, kot je bilo sprva mišljeno....

10 komentarjev

FTC vložil tožbo proti Intelu

AnandTech - Čeprav sta se Intel in AMD pobotala (s pomočjo 1,25 milijarde dolarjev), to še ne pomeni, da ima Intel zdaj proste roke. Zaradi tožbe in kazni Evropske Unije, težav z AMDjem ter tožbe, ki so jo vložili v zvezni državi New York, so na vlak skočili tudi pri FTC (Federal Trade Commission) ter tudi sami vložili tožbo proti Intelu. Tožba je pravzaprav ponavadi vložena na polovici celotnega postopka FTCja, po preiskavi in notranjih pogajanjih, če le-ta propadejo. V tem primeru očitno so, FTC pa, kot v drugih primerih, Intelu očita onemogočanje konkurence.

Za spremembo FTC Intela ne toži le področju centralnih procesorjev, saj so jo razširili tudi na grafične čipe, kar pomeni, da v preiskavi in obtožnici niso vključena le dejanja iz preteklosti v zvezi z AMDjem, temveč tudi dejanja iz lanskega in letošnjega leta, ko so šikanirali nVidio. Na področju centralnih procesorjev poleg onemogočanja prodaje AMDjevih procesorjev s ponudbami, ki jih ni mogoče zavrniti, FTC Intel obtožuje tudi...

4 komentarji

Intel in Nvidia nista za skupaj

X-Bit Labs - Po spletu krožijo govorice, da bi se morebiti utegnila zgoditi poroka Intela in Nvidie. Še zlasti po ukinitvi razvoja grafičnega čipa Larrabee se je Intel znašel v skušnjavi, da bi v želji po svojem grafičnem procesorju Nvidio preprosto kupil, je pisal kolumnist Robert X. Cringely in razplamtel ugibanja. Analitiki temu navkljub pravijo, da do prevzema ne bo prišlo v dogledni prihodnosti.

V podjetju Jon Peddie Research je šef svoje negativno mnenje o prevzemu razčlenil takole:
  • med podjetjema so velike kulturne razlike;
  • zaradi ne preveč prijateljskih odnosov (nekateri v Nvidii Intel naravnost sovražijo) bi združitev terjala hude žrtve;
  • o ceni se zlepa ne bi mogli dogovoriti;
  • Nvidiin upravni odbor in delničarji ne bi nikoli odobrili prevzema, medtem ko bi sovražni prevzem trajal več kot leto dni;
  • s prevzemom bi nekatere Nvidiine tehnologije postale nepomembne, npr. Tegra, kar delničarjev ni bi razveselilo;
  • Intel je prepričan, da Nvidie ne potrebuje, saj imajo za grafični razvoj...

9 komentarjev

Intel in AMD dosegla poravnavo

bit-tech.net - Intel in AMD sta vsaj zaenkrat popolnoma zakopala bojno sekiro, saj sta sklenila izvensodno poravnavo in prekinila vse obstoječe sodne postopke. Glavna je tožba iz leta 2005, v kateri je AMD obtožil Intel, da je izkoriščal monopolni položaj ter je onemogočal konkurenco, predvsem s posebnimi ponudbami procesorjev velikim proizvajalcem, kot so Dell, HP, Lenovo in podobni. Obe podjetji sta izdali skupno izjavo, v kateri sta povedali, da je težavna preteklost za njima ter da se zdaj lahko oboji osredotočijo na razvoj novih izdelkov.

Obenem sta velikana podpisala tudi nov sporazum deljenja tehnologij, ki velja naslednjih pet let, Intel pa bo AMDju plačal kar 1,25 milijarde dolarjev. Pri Intelu se strinjajo tudi, da bodo upoštevali posebne poslovne pogoje, med katerimi piše, da proizvajalcem ne sme omogočati posebnih ponudb ter v zameno zahtevati izključno uporabo Intelovih procesorjev oz. vsaj zakasniti oz. zmanjšati prodajo računalnikov z AMDjevimi procesorji.

Kot že rečeno bo AMD...

14 komentarjev

Intel zaradi zlorabe monopolnega položaja tožen tudi v ZDA

CNet - Po milijardni globi, ki jo je Intelu izrekla Evropska komisija zaradi zlorabe monopolnega položaja, ko so na sestavljavce računalnikov pritiskali (ali pa nedovoljeno stimulirali), naj ne vgrajujejo preveč konkurenčnih procesorjev, se začenja podobna zgodba pisati tudi v ZDA. Newyorški generalni tožilec Andrew M. Cuomo je včeraj vložil tožbo (PDF) zoper procesorskega giganta. Očitki so znani: proizvajalci sistemov so dobivali neprimerne popuste za ohranjanje monopolnega položaja Intela. S tožbo želijo preprečiti nadaljnja monopolna dejanja Intela, obnoviti izgubljeno konkurenco in povrniti denarno izgubo, ki so jo zaradi te prakse utrpela newyorška podjetja, potrošniki in državni aparat.

Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy je že podal uradno stališče podjetja. Seveda se z navedbami ne strinjajo in pravijo, da so bili uporabniki pravzaprav na boljšem zaradi nižjih cen. Poleg tega je vse znano že iz postopka v Evropi in AMD-jeve tožbe iz leta 2005, tako da kaj...

37 komentarjev

Intel tudi pod ameriškim drobnogledom

Reuters - Maja letos je Evropska komisija Intelu izrekla astronomsko kazen zaradi zlorabe monopolnega položaja, ki je podjetje stala 1,06 milijarde evrov. Sporna je bila Intelova praksa dogovarjanja s sestavljavci računalnikov, ki so dobili kar opazne popuste pri nakupu Intelovih procesorjev, če niso vgrajevali preveč konkurenčnih (predvsem AMD-jevih) čipov. Sedaj pa Intelu drsi tudi na domačem terenu.

Po neuradnih informacijah, ki jih povzema Reuters, se tudi ameriški regulatorji trga pripravljajo na začetek postopka proti Intelu. Zvezna komisija za trgovino (FTC) je preiskavo uvedla lanskega junija. Trije izmed štirih komisarjev, ki primer proučujejo, naj bi se nagibali k začetku uradnega postopka, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih tednih.

Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy je podal uradno izjavo podjetja, ki pravi, da sodelujejo s FTC-jem in da so njihove poslovne prakse zakonite in v dobrobit potrošnikov. Spomnimo, da sta poleg EU tudi Južna Koreja in Japonska...

7 komentarjev

Blogerji morajo razkriti plačane recenzije

Slashdot - Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je prenovila svoja pravila na področju oglaševanja, ki jih je nazadnje posodobila leta 1980, pri čemer se je prvič dotaknila blogerjev. V ZDA je namreč bloganje bistveno bolj razširjeno kot pri nas, čeprav smo tudi pri nas pohvalno aktivni na tem področju, in ni malo blogov, kjer avtorji bolj ali manj pozitivno opisujejo tehnične igračke. To samo po sebi ni napak, če so recenzije pisane v dobri veri, in je zelo koristno za bodoče kupce, ki si lahko pred nakupom naprave preberejo prve vtise in kaj naučijo na tujih napakah.

Ker pa so proizvajalci zviti, so začeli blogerjem deliti brezplačne primerke naprav (analogija s Tom's Hardware je slučajna) ali jim celo primakniti kakšen dolar v zameno za ugoden opis naprave. FTC je odločila, da morajo blogerji te bonbončke v opisu jasno navesti, sicer jim grozi kazen v višini 11.000 dolarjev. Pravila stopijo v veljavo 1. decembra.

54 komentarjev

Intel ugovarja kazni Evropske komisije

CNet - Evropska komisija je maja Intelu naložila plačilo rekordne globe zaradi zlorabe monopolnega položaja - plačati morajo kar 1,06 milijarde evrov. V odločitvi so Intelu očitali sklepanje skrivnih dogovorov s proizvajalci sestavljenih sistemov, ki so dobivali popuste pri Intelovih procesorjih, če so obljubili, da ne bodo vgrajevali preveč AMD-jevih čipov. Intel se je na kazen pritožil. V pritožbi ugovarjajo, da Evropska komisija ni upoštevala, da je v danem obdobju AMD v resnici povečeval tržni delež, da ni uspela dokazati vzročne zveze med Intelovimi popusti in manjšo prodajo AMD-jevih procesorjev, da ni analizirala, kako so ti popusti vplivali na potrošnike in da se ni držala pravnih postopkov pri izreku kazni. Sedaj zahtevajo preklic kazni ali občutno zmanjšanje in plačilo vseh sodnih stroškov, ki jih bo utrpel Intel.

15 komentarjev

Larrabee načrtovan za 2010

bit-tech.net - Na pred kratkim predstavljenim grafičnem inštitutu, ki ga podpirata Intel in Univerza Saarland, je Justin Rattner, tehnični direktor Intela, pokazal prve slike jedra Larrabee. S slike sodeč dotično jedro sestavlja 32 manjših jeder (posebnost arhitekture Larrabeeja), 32 vektorskih procesnih enot in osem teksturnih kvadrantov. Po besedah bit-techa je še nekaj nedefiniranih predelov, za katere pa Intel ne želi razkriti več informacij. Po kontaktiranju so dejali le, da to ni nujno končna različica jedra Larrabee, ki je trenutno v delu v njihovih laboratorijih, projekt pa je popolnoma zdrav. Žal je načrtovan izid premaknjen...

32 komentarjev

Sony v poravnavi izplačal milijon dolarjev

Sony - Hčerinsko podjetje ameriške podružnice Sonyja, založba Sony BMG Music Entertainment, se je v poravnavi s FTC-jem (Federal Trade Commission) sporazumelo o plačilu milijona dolarjev odškodnine zaradi kršenja pravice do zasebnosti 30.000 mladoletnih otrok po zakonu COPPA (Children's Online Privacy Protection Act). Poleg tega bodo morali naslednjih pet let na svojih straneh objaviti povezavo do izobraževalnih materialov FTC-ja.

Srž problema je več kot tisoč spletnih strani glasbenikov in zabavljačev, ki jih predstavlja Sony BMG. Te od uporabnikov pri registraciji zahtevajo vrsto osebnih podatkov, med drugim rojstni datum. Na 196 takih straneh je Sony BMG zavestno zbiral osebne podatke otrok brez dovoljenja staršev. Mnoge izmed strani so jim poleg tega omogočale izdelavo osebnih podstrani, recenzije albumov, objavljanje lastnih fotografij in videov, komentiranje na forumih in uporabo pomenkov. Tako so lahko prišli v stik z drugimi uporabniki vseh starosti, tudi odraslimi, kar je...

10 komentarjev

Tožba proti Intelu za 43 milijonov

The inquirer - Malezijski proizvajalec matičnih plošč je vložil tožbo proti Intelu, v kateri zahteva prek 43 milijonov dolarjev, sklicujoč se na Intelovo prekršenje in neupoštevanje pogodbe, ki so jo bili sklenili poprej. Unico skupaj s podružnicami trdi, da ni utrpel zgolj škode v vrednosti tožbe, temveč so bili prisiljeni zaradi Intelovega ravnanja, ko so bojda neupravičeno preselili glavno proizvodnje na Kitajsko, celo zapreti nekaj tovarn, zato zahtevajo povračilo. Intel obtožb še ni komentiral. Klik!

5 komentarjev

Zaščita sevanja mobilnih telefonov: bedarija

Newsbytes - FTC je vložil tožbo proti dvema podjetjima (Stock Value 1 Inc. in Comstar Communications Inc.), ki sta se ukvarjali s prodajo onih 'ščitov', ki naj bi uporabnika ščitili pred sevanjem.

Tožba se opira na dejstvo, da škodljivost sevanja še vedno ni dokazana, prav tako pa na 'šlampastost' izdelkov, ki ščitita zgolj slušni del, nikakor pa ne antene, ki je največji oddajnik. Po drugi strani naj bi tovrstni izdelki celo motili sam signal telefona, zaradi česar bi porabil več energije, posredno pa oddal še več elektromagnetnega sevanja. Če bodo tožbo dobili, bosta podjetji najverjetneje morali povrniti denar vsem kupcev. Bomo videli.

2 komentarja

Microsoft obtožen nelojalnega oglaševanja

ZDNet - Microsoftovih težav ni in ni konec. Sedaj ga FTC (Federal Trade Commission) obtožuje nelojalnega oglaševanja, in sicer že drugič letos. Tokrat se je FTC zapičil v Microsoftovo agresivno oglaševanje proti Palm-u, ročnem računalniku, ki je konkurenca podobnim izdelkom, ki uporabljajo Microsoftov softver. Microsoft namreč oglašuje z naslednjimi besedami: "Can Your Palm Do That", ali prevedeno - Ali lahko vaš Palm to naredi?.
Čeprav te obtožbe niso povezane z sojenjem v zvezi z monopolom Microsofta na trgu, vendarle opominjajo na način poslovanja Microsofta, saj se na sojenju tudi zagovarja v zvezi z obtožbami o njihovi agresivni taktiki na računalniškem trgu.
Več o tem pa tukaj.

8 komentarjev

Še malo o Pentiumu 4

Digit Life - Zanje čase se govori samo še o tem procesorju: ali bo dober, ali bo slab, kakšne bodo specifikacije, pri kateri frekvenci bo izdan prvi iz serije itd... Na večino od teh vprašanj že vemo odgovor, manjkala je samo še stran z podrobno razloženo zgodovino vseh Intelovih procesorjev ter zelo podrobno primerjavo P4 s prejšnjimi serijami procesorjev. Tudi ta stran se je pojavila na Digit Lifeu. Tu so v dveh zelo obsežnih člankih predstavili in razložili vse, kar bi vas utegnilo zanimati. Seveda na čisto vsa vprašanja niso mogli odgovoriti, ker Intel ne bo izdal čisto vseh specifikacij do dvajsetega tega meseca. Članek je zelo poučen in zanimiv ter se, za razliko od veliko večih člankov na spletu, nanaša samo na dejstva iz dokumentacij ter se ne ozira na "trače". Članek si oglejte na tej strani.

0 komentarjev