» »

FTC vložil tožbo proti Intelu

FTC vložil tožbo proti Intelu

AnandTech - Čeprav sta se Intel in AMD pobotala (s pomočjo 1,25 milijarde dolarjev), to še ne pomeni, da ima Intel zdaj proste roke. Zaradi tožbe in kazni Evropske Unije, težav z AMDjem ter tožbe, ki so jo vložili v zvezni državi New York, so na vlak skočili tudi pri FTC (Federal Trade Commission) ter tudi sami vložili tožbo proti Intelu. Tožba je pravzaprav ponavadi vložena na polovici celotnega postopka FTCja, po preiskavi in notranjih pogajanjih, če le-ta propadejo. V tem primeru očitno so, FTC pa, kot v drugih primerih, Intelu očita onemogočanje konkurence.

Za spremembo FTC Intela ne toži le področju centralnih procesorjev, saj so jo razširili tudi na grafične čipe, kar pomeni, da v preiskavi in obtožnici niso vključena le dejanja iz preteklosti v zvezi z AMDjem, temveč tudi dejanja iz lanskega in letošnjega leta, ko so šikanirali nVidio. Na področju centralnih procesorjev poleg onemogočanja prodaje AMDjevih procesorjev s ponudbami, ki jih ni mogoče zavrniti, FTC Intel obtožuje tudi prirejanja testnih programov, plačevanja izdelovalcev aplikacij, da so slabše izkoriščale AMDjeve procesorje, prirejanje rezultatov testov ter napačnega oglaševanja.

Pri grafičnih procesorjih oz. tehnologijah je večina očitkov prav tako že znanih, ciljajo pa predvsem na onemogočanje uporabe spodobnih grafičnih čipov v veznih čipovjih. To je Intel dosegel tako, da nVidii ni dal licence za DMI povezavo, da so posamezne procesorje Atom prodajali dražje, kot v kompletu z veznim čipovjem, FTC pa jih obtožuje tudi napačnega oglaševanja v zvezi z Larrabeejem. Le-tega naj bi Intel razvijal, da bi javnost odvrnil od prednosti GPGPU računanja, čeprav je Larrabee pravzaprav že od začetka zamujal oz. je bil obsojen na propad.

Točke v obtožnici, skupaj z njihovimi razlagami si lahko ogledate v izvornem članku na AnandTechu (branje priporočamo), skupaj z Intelovim odgovorom na celotno stanje. Sami seveda menijo, da so nedolžni ter jim je žal, da se z FTCjem niso zmogli dogovoriti interno. Za to krivijo nemogoče pogoje, ki jih je zastavil FTC in si jih lahko ogledate na drugi strani članka na AnandTechu. Zanimivo je tudi, da FTC noče denarja, kot je to zahtevala Evropska Unija. Proces bo dolgotrajen, saj se sojenje začne šele v septembru leta 2010.

4 komentarji

MrStein ::

je bil obtožen na propad.

"obsojen", najbrž. ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

PrimozR ::

Je tako.

TechStreme ::

Skratka favoriziranje Intela v testnih in drugih aplikacijah sedaj tudi kot del obtožnice. (about time)
Ph2 940BE 3.6GHz; MSI K9A2 Platinum; 2×2Gb DDR800 4-4-4-12 CR1; 2×4850 CF

PrimozR ::

Tudi, pa false advertising pa to.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Se Facebooku v ZDA obeta rekordna globa?

Oddelek: Novice / Tožbe
64814 (3863) vahid
»

Intel pripravlja Ultrabooke

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
105303 (4570) Phobias
»

Intel dosegel poravnavo s FTC-jem

Oddelek: Novice / Tožbe
64852 (4606) Isotropic
»

Clarkdale in Arrandale na testnih mizah

Oddelek: Novice / Procesorji
304330 (3017) BigWhale
»

ION 2 potrjen, Intel meni, da je predrag

Oddelek: Novice / Matične plošče
53857 (3413) PrimozR

Več podobnih tem