» »

Larrabee še vedno trza

Larrabee še vedno trza

Oživitev prvih Pentiumov za potrebe grafičnih kartic

vir: TechEye
TechEye - Čeprav je bil projekt Larrabee, Intelova vstopnica na trg ločenih in zmogljivejših grafičnih čipov, do nadaljnjega ustavljen, ni bil popolnoma zavržen, vsaj če gre verjeti enemu izmed Intelovih uslužbencev, ki je bil (pomembnejši) član razvojne ekipe projekta Larrabee. Nekaj nejasnosti in dodatnih informacij je razkril za spletno stran TechEye, kjer je objavljeno tudi, da je Intel ukinitev programa izvedel popolnoma napačno, kar je v javnosti povzročilo napačno razumevanje, da je projekt popolnoma ukinjen in ne bo več ugledal luči sveta. Kot rečeno to ne drži, saj se lahko zgodi, da se bo Larrabee v prihodnosti vrnil še mnogo močnejši, kot je bilo sprva mišljeno. Isti vir je povedal, da kljub objavljanju podatkov, ko bi morali biti ti skriti, ne bi stavil proti Intelu na področju grafičnih čipov (prav to je namreč naredila večina poznavalcev in spletnih strani, domačih s to tematiko), saj naj bi Larrabee, če bi izšel pravočasno, povzročil revolucijo na trgu grafičnih čipov.

Po besedah neimenovanega vira naj bi bila Intelova prednost dejstvo, da Larrabee lahko izda, ko se jim bo zdel pravi čas, saj je to zanje novo področje in ne potrebujejo novega nabora modelov, da bi zadovoljili velike proizvajalce računalnikov. Tako lahko arhitekturo v miru dodelajo do potankosti in zagotovijo konkurenčnost z rešitvami, ki bodo v času potencialnega izida na trgu. Nekatere informacije in laži, ki so projekt črnile, naj bi izvirale tudi pri nekdanjih članih ekipe, katerim očitno ni bilo po godu, da so postali bivši sodelavci. Nekaj več na to tematiko si lahko preberete v izvorni novici na TechEye.

10 komentarjev

Bistri007 ::

Kdo pa je kdaj sploh napisal, da bi bil projekt Larrabee ustavljen oziroma ukinjen?
:O

Decembra 2009 je bilo povedano, da trenutna generacija silikona ne bo prišla v komercialne grafične kartice. Vseeno pa izdana za razvijalce iger in HPC. Naslednja iteracija silikona bo šele ciljala na množičen trg. Prva in druga generacija naj ne bi bili programsko kompatibilni.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

bf4ed ::

Silikon je za fugiranje in leplenje.;((

Še vedno se niste naučili? Osnovnošolska kemija...
Ali samo še na netu živite?
Silicij je to kaj mislite povedat...

LuiIII ::

Po mojem bo Intel rezultate Larrabee projekta v roku dveh let še kako rabil in jih morda nikoli ne bo predstavil v ločeni grafični kartici. CPU in GPU se bosta prej ali slej združila. Letos prihaja prvi ADM-jev APU (Llano), ki bo dokaj zanimiv pokazatelj prednosti in slabosti tega pristopa. Sam sem nad združevanjem GPU in CPU kar navdušen saj to pomeni, da bodo močno paralelne operacije podprte na ravni CPU (bolje rečeno APU) kar predstavlja še enostavnejšo implementacijo kot v primeru GPGPU in za nekaj razredov hitrejše izvajanje npr. izračunov nad rastri. Zadnjo besedo ima pa pri tem seveda support na ravni operacijskega sistema.

Icematxyz ::

Bodo skopirali pri konkurenci in potem dali nekaj na tržišče. Sami so poskusili pa pač ni šlo. Do takrat pa seveda je projekt "živ". In bi radi še zadevo malo "dodelali".

Zgodovina sprememb…

mtosev ::

Go intel, go:)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Mitch ::

Morda pa čakajo, da Nvidia propade in jo kupijo za male pare... Potem bo naveza Intel+Nvidia strah in trepet za AMD+Ati...

Icematxyz ::

Problem je samo v tem da kot kaže nVidia nima namena propast. In ostaja strah in trepet AMD/ATI in Intel skupaj. Nenazadnje kot kaže so prvi in edini tam kjer bi vsi drugi radi bili. Heh.

Zgodovina sprememb…

butl4d ::

Icematxyz je izjavil:

Problem je samo v tem da kot kaže nVidia nima namena propast. In ostaja strah in trepet AMD/ATI in Intel skupaj. Nenazadnje kot kaže so prvi in edini tam kjer bi vsi drugi radi bili. Heh.


V nategovanju? :)

823483 ::

Mitch je izjavil:

Morda pa čakajo, da Nvidia propade in jo kupijo za male pare... Potem bo naveza Intel+Nvidia strah in trepet za AMD+Ati...

No, no...
Ne vem kdo je začel z govoricami o bližnjem propadu nvidie, toda po približno letu, če ne več, nvidia še zmeraj stoji precej dobro. Mislim da se je vse začelo s tistimi prenosniškimi čipi, ki so imeli čipe slabo pricinjene, kar je lahko sčasoma pripeljalo do okvare cele kartice. Nvidia je morala takrat plačati kar precejšen znesek.
Potem pa je prišel slavni Fermi, počasi bo zamuda merila že eno leto. Za razliko od splošnega prepričanja na tem forumu, si to nvidia z lahkoto lahko privošči. Trg gejmerskih grafik najnovejše generacije je precej majhen in je bolj kot ne le bojišče, kjer se gre za ugled. Pravi dobički se kujejo pri sestavljalcih kot so HP in podobni, pri prenosnikih in pri grafičnih karticah starejših generacij.
S Fermijem nvidia vstopa na resne trge in počasi zapušča njene zveste fane, ki se tega očitno (še) ne zavedajo. Čipi so orjaški in močni, podpirajo CUDO. Fermi je čip, ki ima mesto v manjših super-računalnikih, v vladah za razbijanje šifer, ipd.
Tam se obračajo pravi denarji, ne pa v trgovinicah, kjer navdušenci kupujejo grafične, ki jih sami vgradijo v svoje računalnike. To je samo vrh ledene gore.

kihc ::

LuiIII je izjavil:

Letos prihaja prvi ADM-jev APU (Llano), ki bo dokaj zanimiv pokazatelj prednosti in slabosti tega pristopa.


Mnja, dvomim da bo AMD še letos prešel na 32nm ...
x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel razgrnil načrte s proizvodnimi procesi

Oddelek: Novice / Procesorji
226094 (4129) LightBit
»

Intel razgrnil skice novega diskretnega grafičnega čipa

Oddelek: Novice / Grafične kartice
3312047 (9576) Heavy
»

Začel se je Computex 2010

Oddelek: Novice / Android
62560 (2269) dzinks63
»

Larrabee postavljen na hladno

Oddelek: Novice / Procesorji
463871 (2238) Bistri007
»

Larrabee s približno 1,7 milijarde tranzistorjev

Oddelek: Novice / Procesorji
394950 (3567) PrimozR

Več podobnih tem