» »

nVidiini ekipi Tegra in nForce združeni

nVidiini ekipi Tegra in nForce združeni

Kljub varčnosti zmogljivosti ne manjka

X-Bit Labs - V četrtek je nVidia javnosti razkrila, da so znotraj družbe združili ekipi, ki sta bili pred tem namenjeni razvoju sistemov-na-čipih (specifično na razvoju Tegre) oz. razvoju veznih čipovij za Intelove in AMD-jeve procesorje. Pred kratkim je Intel prišel celo pod drobnogled ameriške vlade, saj nVidii niso podelili licence za izdelavo veznih čipovij, ki s procesorjem komunicirajo prek vodila DMI. Njihova licenca velja le za starejše vodilo FSB, ki je uporabno samo s procesorji do serije Core 2. Podobno je storil tudi AMD, zaenkrat na strežniškem trgu, a se je enaka zgodba obetala tudi za namizne računalnike. Tako ali tako je AMD nVidio prehitel po kakovosti in naboru funkcij v veznih čipovjih za svoje procesorje, kupci plošč s čipovjem nForce pa so za obe platforme postajali vse redkejši. Obenem prihodnost prinaša vse večjo integracijo nalog veznega čipovja neposredno v centralni procesor, kar vrednost veznega čipovja še zmanjša.

Združena ekipa, ki bo najverjetneje delala predvsem na razvoju Tegre, na katero pri nVidii stavijo veliko, šteje okrog 650 članov. Z združitvijo lahko pričakujemo še varčnejše in zmogljivejše izdelke, ki bodo nadvse dobrodošli v raznih mobilnih napravah, kot so predvajalniki glasbe (Zune HD že uporablja Tegro) ter predvsem mobilni telefoni. Pripravljajo tudi različico, posebej namenjeno tabličnim računalnikom, kot je Applov iPad.

8 komentarjev

Pyr0Beast ::

Atom je IMO ena velika packarija, sklumpan CPU iz vseh prejsnjih razlicic in cipseti ki sodijo bolj na navadno mamoplato kot v prenosnik. nVidii, ce ji ta projekt uspe, se obetajo se lepi casi na podrocju netbookov.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

hojnikb ::

Zato bi pa mogl bit v netbookih kaki bol zmogljivi arm proci, ne pa to sranje.
#brezpodpisa

Mitch ::

Atom ima eno veliko prednost in to je, da podpira x86 ISA. Procesorji na ARM arhitekturi imajo zato velik hendikep že v štartu, ker je velika večina programske opreme razvite za x86 arhitekturo... Se pravi, da so ARMi omejeni na Linux operacijski sistem (morda še kakšen BSD OS)...

win64 ::

@Mitch: nisi še nikoli slišal za Windows CE? Bi rekel, da operacijski sistem nikakor ni problematičen pri tej zadevi. Je pa res, da je relativno malo programov pisanih za ARM.

Nevem na kakšen segment so ciljali z Atomom, po porabi podobni so Core 2 ULV(ki so tudi malenkost zmogljivejši), lahko je cena malo višja?

Če bo poceni in kolikor toliko zmogljiv bo vsekakor uporaben za kaki htpc, ali celo mobitel. Se ne bi branil imeti x86 računalnika v žepu...

hojnikb ::

No arm netbook bi bil za kako optimizirano distribucijo linuxa čist vredu.Kak Windows-only software odpade, sam zato itk niso netbooki.
Za nekoga ki uporabla prenosnik sam za net,im in podobne zadeve verjetno sploh nebi opazu (razn da gre za drug vmesik) da laufa na arm čipovju.
#brezpodpisa

OBELIKS ::

Ne vem zakaj bi bil ARM hendikep za netbooke in tablice. Tako ali tako niso namenjeni zahtevnim igram in profesionalnim programom.
Sploh če imaš že sedaj OS kot je Android.

oldguy ::

win64:
nisi še nikoli slišal za Windows CE?


Mitch ima prav - ne mešat Win32 in CE, api je dovolj drugačen da dejansko ni primerjave. WindowsCE so IMHO slepa ulica, dosti firm ne bo šlo portat programov nanje zaradi stroškov, povezanih s tem. Zato je tudi Atom našel svojo tržno nišo. Embedded svet ga je dobesedno pograbil. Je pa res, da mu Intel z 945 chipsetom dela krivico...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oldguy ()

FireSnake ::

650 ljudi??!!??

Kapo dol!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podpora SLI prihaja v AMD-jeva čipovja

Oddelek: Novice / Matične plošče
74004 (3508) Jst
»

ION 2 potrjen, Intel meni, da je predrag

Oddelek: Novice / Matične plošče
53851 (3407) PrimozR
»

ION 2 že naročen?

Oddelek: Novice / Matične plošče
123494 (2851) Dr_M
»

nVidia prekinja razvoj veznih čipovij (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Matične plošče
567915 (6550) Dr_M
»

Združitev nVidiie in ULi Electronics

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
194382 (3868) sirotka

Več podobnih tem