»

Star Citizen postal prva AAA igra, financirana izključno s skupnostnim financiranjem

Hangar modul: vesoljska ladja Constellation, namenjena 4 igralcem

Slo-Tech -

O igri Star Citizen ter o njeni crowdfunding kampanji se je na SloTech-u že pisalo, ko je igra pred časom podrla rekord z največjim zneskom, zbranim s skupinskim financiranjem. Takrat je igra podrla prejšnji rekord ure Pebble Watch, ko je presegla zbranih 10.266.845 dolarjev, in je s tem postala največji projekt s skupnostnim financiranjem do danes.

Sedaj pa je igra Star Citizen podrla še en mejnik: postala je prva AAA (visokoproračunska) igra na svetu, katere razvoj je financiran izključno s crowdfundingom: z zbranimi 23 milijoni dolarjev so pokriti vsi osnovni razvojni stroški igre do dneva, ko bo igra uradno ugledala luč dneva. Znesek je igra presegla le nekaj dni po prvi obletnici javne predstavitve projekta, do splavitve dokončane igre pa je še leto in...

727 komentarjev

Test: Pet ministrstev ni dalo zahtevanih informacij javnega značaja

Slo-Tech - Kar 15 izmed 55 javnih ustanov, med njimi pet ministrstev, je ignoriralo naše vprašanje o stroških za službena potovanja njihovega predstojnika, dve pa sta celo spraševali, zakaj podatke rabimo. Izvedli smo namreč test odzivnosti ministrstev, organov v sestavi in mestnih občin na vprašanja državljanov.

Komentar informacijske pooblaščenke: Takšna ignoranca je nedopustna.

73 komentarjev

'Najdražja' vojna se dogaja na spletu

vir: PC World
PC World - Katera je najdražja vojna v zgodovini človeštva - vojna v Koreji, Vietnamska, ameriško posredovanje na Bližnjem Vzhodu ali katera izmed Svetovnih Vojn? Če bi bilo za vojaško opremo, strelivo ter ostalo municijo potrebno plačevati v igri Call of Duty:Black Ops, bi bila med najdražjimi prav ta vojna. Številke so namreč impresivne oz. strašljive, saj je od izida v začetku novembra umrlo že za celo populacijo zemlje igralcev, 6,9 milijarde. Igra je jasno prodajni uspeh, saj je v prvih petih dneh na policah trgovin založnikom prinesla 650 milijonov ameriških dolarjev.

A toliko bolj zanimivi so še ostali podatki, ki govorijo o uporabi opreme. Izstreljenih je bilo kar 138 milijard nabojev. Le 561...

31 komentarjev

Remedy želi razviti Alan Wake 2

bit-tech.net - Remedy, razvijalski studio, odgovoren za razvoj Alana Wakea in serije Max Payne, si želi razviti nadaljevanje pravkar predstavljenega Alana Wakea. Pravijo, da je bila opcija za nadaljevanje vključena že v pogodbo o razvoju prvega dela, sprva mišljenega kot ekskluziva za Windows Vista, ki bi dodobra obremenila moderne računalnike. Kot vemo do tega ni prišlo, saj je bila kasneje dodana različica Xbox, nedolgo pred izidom pa je bila različica za osebne računalnike celo odpovedana. Pri Remedyju pravijo, da so pri Microsoftu z Alanom Wakeom zadovoljni ter da ne vidijo razloga, zakaj do nadaljevanja ne bi prišlo, čeprav ga pri Microsoftu še niso potrdili. Dolgotrajen razvoj prvega dela se jim ne zdi problematičen, saj so povedali, da je razvoj prvega Maxa Paynea...

14 komentarjev

Bo Ubisoftov DRM deloval?

Prva popularna igra z delujočo zaščito?

vir: Slashdot
Slashdot - Pred praktično točno mesecem dni smo poročali, da bo Ubisoft pripravil novo protipiratsko oz. DRM zaščito za svoje igre, ki bo za igranje le-teh zahtevala delujočo povezavo na internet tudi ves čas igranja in ne le za zagon. Takrat smo poročali, da bo s tem odpravljena zahteva po vstavljenem optičnem mediju, težav pa naj ne bi bilo več tudi s številom namestitev igre, ki so v nekaterih primerih zdaj omejene na 3. Omenjeno je bilo tudi, da se bodo igre shranjevale v oblak, kar bo omogočalo nadaljevanje igre s kateregakoli računalnika na katerikoli lokaciji, ki ima internet.

Prav zaradi shranjevanja igre in kasneje njenega nalaganja, ko zgodbo želite nadaljevati, boste potrebovali internetno povezavo. Seveda je to nekoliko diskriminatorno do uporabnikov...

124 komentarjev

Wii še nekaj časa brez naslednika

Kar v nakup, življenjska doba je še dolga

vir: engadget
engadget - Kot kaže so govorice o potencialnem nasledniku nadvse popularnega Wiija, ki je s svojo igralnostjo kljub slabšemu strojnemu delu dolgo časa imel boljše prodajne rezultate od konkurentov v obliki PlayStation 3 in Xbox 360, neresnične, vsaj glede na intervju, ki ga je z GameSpot opravila Cammie Dunaway. S tem je zanikala tudi namigovanja samega Shigeruja Miyamota, ki je namesto revolucije omenjal evolucijo trenutne strojne opreme, kar je tudi podžgalo govorice o Wii HD.

Cammie Dunaway je tako v intervjuju povedala, da še vsaj nekaj let ne bomo dobili uradne zamenjave za Nintendov Wii. Slednji ima glede na čas prodaje boljše rezultate, kot jih je v enakem obdobju v življenju imel Sonyjev...

16 komentarjev

Visoke kazni za dogovarjanje o cenah LCD-jev

Slashdot - Ameriški pravosodni organi so pritisnili na tajvansko podjetje Chi Mei Optoelectronics, ki je četrti največji proizvajalec TFT-LCD panelov na svetu. Tajvanci so priznali (PDF) dogovarjanje o cenah LCD-panelov in kršenje Sherman Acta. V zameno za nekoliko bolj prizanesljivo obravnavo bodo popolnoma sodelovali s pravosodnim ministrstvom, naložili pa so jim še globo v višini 220 milijonov dolarjev. Poleg njih je sooblikovanje cen med 14. septembrom 2001 in 1. decembrom 2006 priznalo že pet drugih podjetij, aretirali pa so tudi devet menedžerjev. Skupno so izrekli za 860 milijonov dolarjev kazni.

35 komentarjev

America's Army 'požrla' skoraj 33 milijonov dolarjev

GameSpot - Med popularne prvoosebne streljačine s širokim krogom medmrežnih igralcev nedvomno spada tudi America's Army, projekt ameriškega Ministrstva za obrambo. Leta 2003, ko je bila javnosti predstavljena različica 1.0, je prinesla pravo malo revolucijo v svet iger, saj je bila popolnoma brezplačna za vse igralce na svetu. Glavni namen tega projekta ameriškega Ministrstva za obrambo je bil prikazati vojskovanje in delovanje vojske širšemu krogu ameriške mladine in jih s tem zvabiti v svoje vrste, zaradi česar je bil projekt tudi brezplačen. Sčasoma so na njeni osnovi izdelali tudi lepo število pripomočkov za učenje že izurjenih vojakov.

Ker mora nekdo razvoj igre tudi plačati, brez reklam v...

24 komentarjev

Francozi in Švedi s prehodom na odprto kodo nižajo IT stroške

Slo-Tech - Na Centru odprte kode Slovenije poročajo o dveh prehodih na odprto kodo v tujini, ki bosta prinesla kar nekaj prihrankov.

V prvem primeru bodo na 130.000 računalnikov francoskega finančnega urada namestili odprtokodni odjemalec e-pošte Mozilla Thunderbird. Pred tem so za branje e-pošte uporabljali Microsoft Outlook in Lotus Notes. Za skupinsko delo načrtujejo uporabo Open Business Management, kot nadomestek za Exchange.

V drugem primeru pa nameravajo na Švedskem s prehodom na odprto kodo na strežniškem področju v naslednji 5 letih prihraniti kar 20 milijonov EUR. Izračunali so tudi, da v njihovem primeru na področju strežniških rešitev odprtokodne rešitve znašajo le eno petino stroškov primerljivega komercialnega programja, v primeru baz podatkov, pa odprtokodne rešitve znašajo le eno sedmino stroškov. Do 70-odstotno znižanje stroškov programske opreme je s prehodom na odprto kodo dosegla tudi francoska policija, temu zgledu pa sledijo tudi njihovi kolegi na Nizozemskem, kjer...

200 komentarjev

Nov članek: Stroški za IT v slovenskem proračunu

Stroški za IT za leto 2010 glede na namen porabe

Slo-Tech - Ministrstvo za javno upravo je 28. septembra 2009 na spletnih straneh objavilo dva predloga letnih načrtov pridobivanja stvarnega premoženja države (za leti 2010 in 2011). Del načrta je tudi načrt informatizacije, ki vsebuje predlog odhodkov proračuna za nakupe iz področja informacijske tehnologije.

Proračun za IT za leto 2010 predvideva 135.217.041,03 EUR odhodkov, za leto 2011 pa 117.473.669,37 EUR odhodkov. Že hiter pregled pokaže, da gre za precej zanimivo branje, da pa bi bila slika stroškov bolj jasna, smo podatke statistično analizirali in pripravili nekaj sumarnih prikazov.

Za vzdrževanje licenc bomo v dveh letih davkoplačevalci odšteli 47,5 milijona...

52 komentarjev

Google in Yahoo vsak na svoje

Google - Takole gre to v svetu, kjer so stave visoke in se sučejo milijoni dolarjev. Še predvčerajšnjim smo poročali, da se bosta Google in Yahoo zedinila, pošteno oklestila nameravani dogovor in ga še enkrat predložila ministrstvu za pravosodje, da oceni skladnost s protimonopolno zakonodajo. Danes je to že zgodovina.

Včeraj je Google uradno objavil, da odstopa od predloga o sodelovanju, ker so kljub temeljiti preureditvi načrta, o čemer smo pisali v torek, dobili indice, da ministrstvo projekta ne bo odobrilo. Nadaljevanje nestrinjanju navkljub bi vodilo do dolgotrajnih pravnih bitk in bi kvarno vplivalo na Googlove odnose s partnerji, so zapisali. Yahoo se je na novico že odzval in poudaril, da še vedno verjamejo, da bi sodelovanje koristilo obema, ter izrazil razočaranje nad Googlovo odločitvijo. Več informacij imata CNet in BBC.

5 komentarjev

Ameriško ministrstvo za obrambo želi razvoj nevidnega detektorja laži

New Scientist - Kot poroča NewScientist je ameriški ministrstvo za obrambo objavilo javni razpis za razvoj naprave poimenovane Remote Personnel Assessment (RPA).

Naprava naj bi s pomočjo laserja ali mikrovalov izmerila nekatere lastnosti posameznika, in to brez fizičnega stika. Dodaten pogoj je, da naj bi naprava delovala tudi na premikajočih in tim. nekooperativnih posameznikih.

Parametri, ki naj bi jih naprava merila so srčni utrip, frekvenca dihanja in spremembe v električni prevodnosti kože. To pa so točno tisti parametri, ki jih meri klasični detektor laži.

Ideja je že naletela na številne kritike. Nekateri so mnenja, da bi imel tak oddaljeni detektor laži lahko zelo slabe posledice na odnose v vsakdanjem življenju, drugi, npr. preiskovalec Bruce Burgess, pa so mnenja, da tak detektor laži sploh ne bi deloval. Po njegovem mnenju namreč osebe, ki ne vedo, da so podvržene poligrafiranju, lažejo brez skrbi, zato detektor laži ne zazna ničesar.

15 komentarjev

IBM-ov veliki posel

The Register - IBM je, kakor poročajo na Registru, dobil naročilo ameriškega ministrstva za energijo za 290 milijonov dolarjev.

Gre za sistem dveh trenutno najhitrejših računalnikov z imenoma ASCI Purple in Blue Gene/L. Nekaj od njunih karakteristik je:

  • 460 teraflopov
  • 12,544 POWER5 procesorjev
  • 156,000 GB pomnilnika
  • 50 TB diskovnega prostora
Računalnika bosta preračunavala premike jedrskega orožja in pa določene znanstvene podatke. Več najdete tukaj.

7 komentarjev

Konec e-poštnih virusov?

MSNBC - V britanskem ministrstvu za obrambo so odkrili način, kako preprečiti hitro razširitev e-poštnih virusov, preden se izmaknejo kontroli. Ta način se pri tem ne zanaša na tradicionalne metode odkrivanja virusov.
DERA (defence evaluation and research agency), ki tesno sodeluje z britanskim ministrstvom za obrambo, je izdelala program, imenovan ::Mail, ki odkriva, če virus poskuša poslati e-pošte vsem naslovom v uporabnikovem e-poštnem programu. Tako so se širili hrošči kot ILOVEYOU in Kurnikova ter povzročili vsesplošen kaos. Program zahteva, da uporabnik sam avtorizira pošiljanje pošte vsem naslovom ter tako (vsaj v teoriji) lahko pristriže peruti takšnim hroščkom.

3 komentarji