»

Stanford ponuja dodatnih 6 brezplačnih internetnih predavanj

reddit - Avgusta je bilo objavljeno, da Stanford ponuja brezplačna internetna predavanja iz podatkovnih baz, strojnega učenja in umetne inteligence.

Včeraj so na strani predmeta za strojno učenje objavili, da bodo v januarju in februarju ponudili še 6 brezplačnih predavanj:

Predmeti niso nuno tako naporni kot piše. Za trenutne tri porabim skupno od 5-15 ur tedensko. Se je pa treba zavedati da se temu posveti vse vikende in proste trenutke.

24 komentarjev

Stanford ponuja brezplačna internetna predavanja iz računalništva

Slashdot - Univerza Stanford se je zaradi dobrega odziva občinstva odločila razširiti ponudbo predmetov, ki so v celoti skupaj s posnetimi predavanji in nalogami za slušatelje dostopni na spletu. Začela sta Sebastian Thrun in Peter Norvig, ki sta na splet priobčila osnove umetne inteligence (skupina na redditu), sedaj pa sta dostopna še dva druga predmeta.

Gre za strojno učenje, ki ga predava Andrew Ng, in podatkovne baze, ki jih predava Jennifer Widom. Slušatelji - prijavi se lahko dobesedno kdorkoli, umetna inteligenca jih je imela prek 100.000 - bodo spremljali predavanja, ki so za lažje sledenje razkosana v 10-minutne prispevke. Poleg tega bodo dobivali tudi tedenske naloge, ki jih bodo na Stanfordu tudi pregledali in posredovali povratno informacijo. Posamezen predmet naj bi vzel od osem do deset ur časa tedensko, od tega bosta približno dve tretjini odpadli na samostojno delo pri reševanju problemov.

Prijave...

36 komentarjev

Spolirana različica MonoMac 1.0 na voljo

Slo-Tech - Microsoft pridobiva na popularnosti v res zanimivih krogih. Mono, odportokodna izvedba .NET razvojnega okolja, je v stabilni različici zdaj na voljo še za MacOS in njegovega mobilnega brata Mobile iOS. Pisanje aplikacij z jabolčnim izgledom v C# in Visual Basicu je s tem postalo povsem mogoče in se s tem pridržuje drugim alternativam Objective C-ja, npr. MacRuby-ju. Novica bo pomembna zlasti za številne Microsoft razvijalce in uporabnike, ki razmišljajo o prehodu na Mac.

Paket vključuje razvojno orodje MonoDevelop, izdelane...

1 komentar

Poljuben razgled s plazemskim oknom

Slo-Tech - Winscape je projekt, ki nastane ob združitvi dveh lukenj v steni, čez kateri sta nameščena plazemska zaslona, MacBooka Pro, ustreznega programa zanj in aplikacije za iPhone. Princip delovanja je preprost. Wii Remote sledi uporabniku, ki nosi sledilno ogrlico, da lahko na zaslonih-oknih prikazuje sliko poljubne okolice iz prave perspektive, namesto sosedove kuhinje, parkirišča mestnega prometa in obvoznice na drugi strani. Tako se lahko nagnete proti oknu, pogledate bolj od strani ali od zgoraj in vidite na primer most Golden Gate v San Fraciscu iz različnih kotov, kakor da bi resnično stanovali nad sanfranciškim zalivom. Namesto tega se lahko znajdete v japonskih vrtovih, na morskem dnu ali kod drugod. Cena programske opreme je 10...

28 komentarjev

Alternativni načini upravljanja iger na GDC 2010

Heise - Ta konec tedna se je v San Franciscu sklenila Game Developers Conference, kjer so podjetja kazala obrise prihodnosti pri upravljanju videoiger. Obširno smo se razpisali o Sonyjevem PlayStation Move, a to ni bila edina nova zamisel na konferenci. Poglejmo si še ostale.

Mokre sanje vseh igralcev je seveda upravljanje z mislimi, čemur se proizvajalci sramežljivo bližajo. Neurosky je izdelal poceni sistem in k sodelovanju pritegnil podjetje Mattel z Mindflexom. Za 200 dolarjev so izdelali primitiven vmesnik med možgani in računalnikom v obliki slušalk s štirimi elektronskimi senzorji, ki zaznavajo alfa (8-13 Hz) in gama (nad 30 Hz) možganske valove. Cilj je doseči stanje maksimalne...

5 komentarjev

Predprodajno 'povpraševanje' po iPadu večje od iPhona

engadget - S predstavitvijo iPada je Apple zaključil dolga leta govoric o tabličnem računalniku, na kar so nakazovali razni patenti v preteklih letih. Sama naprava je glede na pričakovanja publike nekoliko razočarala, sploh glede na pomanjkanje Adobovega Flasha v brskalniku. Mnogi so napovedovali, da se iPad ne bo prodajal dobro oz. vsaj ne tako dobro kot iPhone, a to morda ne drži.

Izmed 3200 anketirancev v raziskavi podjetja ChangeWave jih kar 13% namerava iPad kupiti, izmed katerih je 4 odstotne točke takšnih, ki so v nakup skorajda prepričani. V podobni raziskavi iz leta 2007, kjer so anketirance povprašali o prvotnem iPhonu, bi slednjega kupilo 9% anketirancev s 3 odstotnimi točkami anketirancev prepričanih v nakup. Nekoliko očitno preseneča tudi nizka cena, saj je le-ta ta težava (torej je previsoka) za le 8% udeležencev ankete, medtem ko je ta odstotek za iPhone kar 20 točk višji pri 28%.

Čeprav to ne da nobene napovedi za prihodnost, vsi vemo, kako se je iztekla zgodba z iPhoneom....

55 komentarjev

Aplikacija za tolmačenje na telefonih iz Toshibe

ComputerWorld - Poročali smo že o aplikaciji za iPhone, ki jo je razvil profesor s Carnegie Mellon University in je namenjena simultanemu prevajanju iz angleščine v španščino in nazaj. Podobno reč razvijajo tudi Azijci, le da so se omejili na svoje jezike. Toshiba je namreč razvila nov sistem, ki se bo namestil na prenosne telefone in bo omogočal prepoznavanje glasov in prevajanje med angleščino, kitajščino in japonščino. Gre za okleščeno verzijo aplikacije, ki jo Toshiba že prodaja za PC-je na Japonskem in obvlada te iste jezike.

V teoriji je delovanje preprosto. Najprej telefon prepozna izgovorjene besede, jih razkosa na posamezne pomene, nato jih prevede bodisi s statistično bodisi z metodo na osnovi pravil in naposled sintetizira zvok prevedenega besedila. Statistična metoda deluje na osnovi verjetnosti in besednega reda, ki ju uporabi za konstrukcijo prevoda. Tak način aplikacija ubere za prevode angleško-kitajsko, kitajsko-angleško in kitajsko-japonske, medtem ko se ostale smeri in...

0 komentarjev

Avtor Rickroll črva dobil službo

bit-tech.net - Ob novici, da je zaposlitev pri razvijalcu aplikacij (avstralski Mogeneration) za iPhone dobil Ashley Towns, avtor prvega črva za iPhone, so se zgrozile nekatere družbe, ki se ukvarjajo z elektronsko varnostjo. Ashley Towns je črva spisal bolj kot dokaz koncepta, nato pa je prerasel v Rickrollanje jailbreakanih iPhonov z nameščenim SSH klientom, ki je imel privzeto geslo. To je nato preraslo celo v zahtevanje odkupnine za odklep naprave ter krajo bančnih podatkov.

Čeprav je v elektronsko-varnostnem svetu običajno, da pisci virusov in črvov ter hekerji dobijo legalno službo prav pri družbah, ki se proti njim borijo (pisci antivirusnih programov in požarnih zidov), so tokrat prav ti hinavci. Pravijo, da je narobe, da je nekdo nagrajen za napačno početje, še posebej glasen pa je bil Graham Cluley, eden izmed članov razvijalske ekipe pri Sophosu, ki se ukvarja z razvojem antivirusnih programov. Povedal je, da je narobe, da Ashley svojih dejanj ne obžaluje (in je zanje celo nagrajen)...

7 komentarjev

Apple odobril politično aplikacijo, izgublja razvijalce

Karikiran John McCain s svojimi kontakti

vir: CNet
CNet - Prejšnji teden je v javnosti ponovno završalo, ker je Apple z dokaj slabim razlogom zavrnil umestitev aplikacije v App Store za iPod Touch in iPhone. Vest se je razširila zahvaljujoč avtorju aplikacije, ki je o tem napisal prispevek na svoj blog ter v njem tudi citiral del Applovega sporočila, ki je vključeval uradni razlog za zavrnitev.

Aplikacija, ki je poleg vseh kontaktnih poti za 540...

17 komentarjev

Aplikacije Pinch Media za iPhone vohunijo

ComputerWorld - Prejšnji teden se je na spletu bliskovito razširila vest, da operacijski sistem WebOS, ki teče na Palmovih dlančnikih Pre, zbira podatke o geografski lokaciji in uporabniških navadah lastnikov. Kdor je podrobno prebral licenčno pogodbo ob namestitvi (EULA), je to vedel, vseeno pa je občutek, da vas Palm lahko ves čas nadzoruje, neprijeten.

Danes pa je završalo med lastniki iPhonov, saj so podobne aplikacije tudi v njihovem svetu. Odkrili so, da kopica aplikacij vsebuje knjižice podjetja Pinch Media, ki prav tako zbirajo podatke o vašem trenutnem položaju in jih posredujejo avtorjem. Ker je vse skupaj odobrena aplikacija, tega seveda ne more početi skrivoma, tako da pred prvim javljanjem uporabnika pozove, naj dovoli uporabo svoje lokacije. Če odkloni, bo isto vprašanje sledilo čez minuto in tako naprej, dokler se uporabnik končno ne vda.

Kot kaže, se v lokalni podatkovni bazi SQLlite zbirajo sledeči podatki: ID in model telefona, verzija OS, verzija aplikacije, podatek, ali je...

25 komentarjev

TomTom izdal navigacijsko aplikacijo za iPhone

Slashdot - Nizozemski proizvajalec navigacije, ki je pred časom zaslovel s tožbo zoper Microsoft - končala se je, kakopak, s poravnavo - je izdal težko pričakovano aplikacijo, ki na iPhone 3G in 3GS (podpora za starejše modele in iPod Touch je obljubljena kmalu) pripelje GPS-navigacijo. Sicer ima iPhone že vgrajen Google Maps, a temu do resnega navigacijskega pripomočka manjka kar dosti, saj nima glasovne navigacije, avtomatskega preračuna nove poti ipd.

Tu je svojo nišo izrabil tudi TomTom. Cenovna politika je zanimiva: na Otoku stane 60 funtov, pri nas 80 evrov, v ZDA pa 100 dolarjev - na voljo pa so tudi cenejše verzije z bolj okleščenimi zemljevidi. Napravo so si na Recombu.com že ogledali in bili z njo zadovoljni, moti jih le kar zasoljena...

7 komentarjev

Na iPhonu tudi Sonic The Hedgehog

TechCrunch - Programerji so na Applov iPhone z veliko hitrostjo začeli postavljati klasične igre, kot sta Myst in Wolfenstein 3D, ki novodobne skupke bitov in bajtov običajno še vedno povsem prekosijo pri igralnosti. Zadnja dobrota, ki smo jo dobili na iPhone, je modri ježek z nadzvočno hitrostjo, ki ga je daljnega 1991 uvedla Sega, da bi konkurirala Nintendovemu vodovodarju Mariu. Sonic The Hedgehog stane razumnih 5,99 dolarjev.

Ježka krmilimo z dvema navideznima gumboma, ki ju igra izriše v spodnjem levem in desnem kotu touchscreena. Izkušnja sicer ni tako dobra kot pri klasičnem gamepadu, a ker večinoma rabimo le desni gumb, navideznost ni tako boleča. Tako ali tako pa bo iPhone 3.0 prinesel možnost, na Iphone priključiti...

7 komentarjev

Japonski študenti dobili brezplačen iPhone

vir: engadget
engadget - Približno 500 študentov in uslužbencev na japonski univerzi Aoyama Gakuin bo prejelo brezplačen iPhone. Pogoj za to ugodnost je obiskovanje novega programa, ki poučuje o mobilnih in mrežnih skupnosti. Univerza ima zanimiv načrt, kjer upa, da bodo s pomočjo v iPhone vgrajene podpore za GPS lahko sledili študentom in tako vedeli, če so bili prisotni na predavanjih ali ne. Načrtujejo še, da bi z uporabo mobilnikov študenti opravljali domače naloge oz. kratke teste (morda s posebej za to namenjeno aplikacijo?).

Naprave in vse z njimi povezane storitve bo brezplačno posredoval mobilni operater Softbank Mobile. Program bo sprva le testen, začne pa se letošnjo jesen.

Na predavanju pa en študent s prisotnostjo tridesetih.

83 komentarjev

Prodaja iPhonov peša

The Register - Podatki ekskluzivnega prodajalca iPhonov za ZDA kažejo, da zanimanje uporabnikov za tu čudo elektronike počasi jenja. AT&T je v svojih finančnih izkazih za prvo letošnje četrtletje razkril, da je število aktivacij iPhonov upadlo na 1,6 milijona, medtem ko je ta številka v prejšnjih četrtletjih znašala 2,4 in nato 1,9 milijona. Vprašanje je, zakaj.

Prvi upad se je zgodil v drugem četrtletju lanskega leta, ko so to pripisali čakanju kupcev na poleti izšli iPhone 3G. Ko je ta julija ugledal luč sveta, so se prodajne številke domala podvojile. Prodajalci sklepajo, da uporabniki ponovno čakajo na novo različico iPhona, ki jo Apple napoveduje za junij. S čim točno bodo privabili lastnike starejših in nove kupce, še znano, se pa omenjajo videopošta, biometrična varnost, fotoaparat s 3,2 megapiksli, urejanje videa itn. Nekaj teh reči je Apple že patentiral, a to ni nobena garancija, da se bodo dejansko pojavile v končnem izdelku.

Zanimivo pa je še, kako zelo je AT&T odvisen od iPhonov....

85 komentarjev

Cooliris prihaja na Linux

Slo-Tech - Cooliris je priljubljen vtičnik za Safari, Firefox in Internet Explorer, ki omogoča 3D-pregledovanje slik in video posnetkov. Doslej je bil na voljo le za platforme Windows, Mac OS X in iPhone, z novo izšlo verzijo 1.10 pa se bo znašel tudi na Firefoxu 3 pod Linuxom.

Poleg podpore za novo okolje, ki zahteva novo verzijo Linuxa (recimo distribucije Ubuntu 8.04, Fedora 10, OpenSuse 11), grafiko s strojnim pospeševanjem, Flash 10 ali več in Firefox 3, je nova inačica prinesla še nekaj novosti. Omeniti velja možnost pregleda slikovnih datotek, ki so na lokalnih diskih, s čimer se briše meja med spletnim in lokalnim. Za prihodnje verzije načrtujejo še podporo lokalnim video posnetkom. Dodali...

7 komentarjev

Stanford ponuja brezplačne tečaje programiranja aplikacij za iPhone

engadget - Ameriški Stanford po novem ponuja tečaje razvoja aplikacij za iPhone. Posebnost je, da so predavanja na voljo brezplačno komurkoli preko Stanfordovega iTunes kanala. Če se želite učiti programiranja za iPhone pa boste potrebovali nekaj predznanja o objektnem programiranju, dostop do Maca z Intelovim procesorjem ter poznavanje programskega jezika C. Prvega izmed predavanj, ki je že na voljo za ogled vodita dva izmed Applovih programerjev, kmalu pa bo sledilo še več predavanj, ki jih bodo vodili različni Applovi strokovnjaki. Če imate potrebno znanje in opremo, ter želite razvijati aplikacije za iPhone pa le brž odklikajte na spletno stran po prvo lekcijo.

2 komentarja

Novosti iz Redmonda

Seadragon

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoftovi inženirji so pripravili dve zanimivi novosti, ki si ju velja ogledati. Kot odgovor na Googlovo aplikacijo Notebook, ki omogoča uporabnikom zapisovanje in kopiranje informacij, na katere naletijo pri brskanju po internetu in jih bodo še potrebovali, je Microsoft razvil Thumbtack. Čeprav je ideja podobna Notebooku in nekdanjemu vtičniku za Mozillo Joey, razvijalci trdijo, da je njihov...

10 komentarjev

V Indiji jim iPhoni ne dišijo

Apple - V državi z več kot milijardo prebivalcev in ogromnim trgom, Indiji, je Apple prodal vsega 11.000 iPhonov od septembra, ko je vstopil na trg z iPhoni 3G. Kako majhna je ta številka pove podatek, da toliko telefonov proda Applova trgovina v San Franciscu tedensko. Apple je bil sicer že od začetka skeptičen, saj je v začetnem valu Indiji namenil zgolj 50.000 primerkov, a tako slabega starta vendarle ni pričakoval.

Razlogi za slab uspeh na trgu, kjer se vsako leto proda 120 milijonov mobilnih telefonov, od tega šest milijonov smartphonov, in kjer Nokia obvladuje 60 do 70 odstotkov trga, so večplastni. Prvi je visoka cena, ki znaša 30.000 rupij ali skoraj 500 evrov, in je posledica drugačnega načina prodaje kot drugod, saj v Indiji operaterji telefonov ne subvencionirajo. Pomembnejši razlog pa je porazno oglaševanje, saj ga na zapletenem indijskem trgu niso reklamirali tako agresivno kot drugod.

20 komentarjev

Izšel brezplačni VMware ESXi Hypervisor

vir: VMware
VMware - Na VMware strani so 28. julija objavili novico, da je na voljo brezplačna okleščena verzija ESX Serverja, imenovanega ESXi Hypervisor.

ESXi v primerjavi z različico ESX ne vsebuje servisne konzole, zaradi česar je ESXi hipervizor OS neodvisen. ESX različica bazira na RH Linuxu in ponuja standardno Linux servisno konzolo, VMware ESXi hipervizor pa deluje bolj kot nekakšen firmware. Ker ni "Linux based" in je inštalacija precej preprosta, je menda primeren tudi za IT oddelke, ki šele začenjajo z virtualizacijo in imajo manj izkušenj z Linuxom. Namesto servisne konzole ESXi zato ponuja t.i. RCLI (Remote Command Line Interface) funkcionalnost, administracija pa je možna tudi...

25 komentarjev

.NET guru: "iPhone najmočnejša mobilna platforma"

9to5Mc - Kevin Hoffman, eden izmed najbolj uveljavljenih razvijalcev za .NET platformo in avtor večih knjig na temo .NET-a, je pred dnevi na svojem blogu podal nadvse direktno mnenje o iPhone-u kot razvijalski platformi in številnih kritikah NDA pogodb, ki so jih morali razvijalci podpisati ob vstopu v iPhone Developer Program.

Hoffman, sicer že večkratni predavatelj o razlikah med .NET in Cocoa platformo ima svojevrsten pogled na obe platformi, ki ga poseduje le redkokateri razvijalec. Po njegovem mnenju je tako iPhone daleč najmočnejša mobilna platforma za razvijalce do današnjega dne. Besede, ki vsekakor ne bodo dišale Microsoft-u, še manj pa njegovemu PR oddelku, naj bi izrekel med enim izmed svojih predavanj na WWDC-ju. NDA pogodbe pa so kot vse pogodbe po njegovem mnenju popolnoma upravičene in na koncu dneva prostovoljne - če razvijalcu nenazadnje ne dišijo določene omejitve o razkrivanju internih informacij lahko vedno izbere da NDA-ja ne bo podpisal in se osredotoči na druge...

48 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Cyc ali kako zakodirati zdravo pamet?

Slo-Tech - V Kiberpipi ta teden organiziramo dodatno predavanje z naslovom Cyc ali kako zakodirati zdravo pamet?, ki ga bo imel Michael Witbrock, podpredsednik razvoja v CyCorp.

Med najbolj razvpitimi sistemi v umetni inteligenci je sistem Cyc. Ideja Cyc-a izhaja iz začetka osemdesetih let, ko je bil cilj skupine znanstvenikov iz univerze v Stanfordu, da bi naredili bazo znanja, ki bi vsebovala večino znanja s katerim operiramo v vsakdanjem življenju.

Na vrhu tega bi bil pa mehanizem za sklepanje, ki bi omogočal uporabo zakodiranega znanja za izpeljavo novih sklepov.

Za slovensko sceno je še posebej zanimivo, da je Cycorp nedavno odprl podružnico v Ljubljani, ki bo...

8 komentarjev

Naučimo se programirati

Slo-Tech - Za vse ki bi se radi naučili programiranja, v Kiberpipi organiziramo delavnico, na kateri se bodo udeleženci naučili osnovnega programiranja v C++ programskem jeziku. Namenjena je tako popolnim začetnikom v programiranju, kot tudi tistim, ki programirati sicer znajo, a bi se radi naučili še več.

Ni hujšega kot postati suženj računalnika, ki nam ukazuje, jemljedragoceni čas in nikoli ne uboga. To je žal prej resnica kot redkost. Pomislimo, kako lepo bi bilo, če bi računalnik vedno ubogal na ukaz, delal to kar želimo, ter nam nikoli ne pokvaril dneva.

Seveda lahko vedno izberemo drug program, saj je dandanes na internetu moč dobiti skoraj vsakršen računalniški program, a večinoma gre za kupovanje (ali pa le “dol-potegovanje”) mačka v žaklu, saj nikoli ne vemo, koliko napak ima program in potihem upamo, da nam bo pridno služil in opravljal svojo funkcijo.

Večino takih strahov in predsodkov je odpravila odprta koda, saj ima tako praktično vsakdo možnost pogledati v drobovje programa...

3 komentarji

Ruby - programski jezik

Slashdot - Kljub že kar lepemu številu programskih jezikov, se še vedno pojavljajo novi. Vendar ti novi programski jeziki v večini primerov niso namenjeni vsestranskemu programiranju (C++), ampak so namenjeni le nekateremu ožjemu področju. Eden izmed novincev je programski jezik Ruby, ki je bil narejen na Japonskem in je nekakšna variacija na Perl in tudi druge programske jezike, kot so C++ in Python. Po besedah avtorja članka je Ruby dokaj preprost in lahek za uporabo, vendar zelo močno orodje za uporabo. Če vas Ruby zanima, potem oddeskajte na to stran, kjer boste našli kratko lekcijo, ter nekaj povezav do ostalih virov. Ampak začetnega "Hello world" se pa še vedno ne boste morali znebiti :).
Za novopečene programerje bi še dodal, da se raje za nekaj dni ustavite na enem primeru, kot pa da bi na hitro preleteli vse skupaj, saj boste drugače odnesli zelo malo ali skoraj nič. Sam se spomnim, ko sem se učil programiranja v HTML, JavaScriptu in Javi in sem v vsej svoji zagnanosti na hitro...

3 komentarji