»

Spet težave s TETRO

TETRA radijska postaja.

vir: Motorola
24 ur - Težav s policijskim sistemom ne vedno oz. ne najbolje šifriranih walkie-talkijev TETRA očitno še ni konec. Državna revizijska komisija je namreč razveljavila majsko odločitev Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) o izbiri Telekoma Slovenije kot dobavitelja nekaj manj kot 5000 novih TETRA radijskih postaj za ceno dobrih 10 milijonov evrov, ker naj bi MNZ tekom izbirnega postopka neenakopravno obravnaval konkurenčne ponudnike. MNZ bo zdaj moral ta izbirni postopek ponoviti. S tem pa se bo nakup novih radijskih postaj, ki traja že štiri leta, samo še zavlekel.

Kot pišejo pri 24ur.com, se problemi tokrat niso sukali okoli varnostnih vidikov radijskih postaj, temveč zgolj okoli njihove velikosti. MNZ je namreč od ponudnikov...

52 komentarjev

Tajne preiskovalne metode

Harisovi IMSI lovilci, vsi poimenovani po plenilskih morskih živalih.

Slo-Tech - To pomlad bo v parlamentarno proceduro vložena najbrž najbolj agresivna novela Zakona o kazenskem postopku doslej. Ministrstvo za notranje zadeve - policija namreč želi v ZKP-M vključiti IMSI lovilce in policijske trojance, nedvoumno dovoliti razkrivanje identitete uporabnikov interneta brez sodne odredbe, razmišlja pa se še o iskanju pripornic s prisluškovanjem sorodnikov, sosedov in znancem. O vsem tem bo treba še precej napisati (Anže je že, priporočamo), a za zdaj en kratek intermezzo v Čezlužje, po lekcijo, kako se stvari ne lotiti.

Torej... Več zveznih in državnih policijskih služb v ZDA že kar nekaj let veselo...

33 komentarjev

Poletna novela zakona o varovanju državljanov v kazenskem postopku

Slo-Tech - Medtem ko se večina državljanov hladi na morju, ali si tega vsaj želi, so na Ministrstvu za pravosodje in javno upravo bolj pridni. Kot ugotavljajo, ravno te dni mineva dva meseca od začetka veljave prejšnje spremembe, zato je že primeren čas (da ne rečemo skrajni čas) za novo novelo Zakona o kazenskem postopku (ZKP-L). Trenutno je v medresorskem usklajevanju. Spremembe so manjše narave in pravzaprav si želimo, da bi bila še kakšna več.

Pa kar po vrsti. V imenu javnofinančne odgovornosti je zdaj jasneje določeno, da bodo stroški postopka bremenili oškodovanca, ki je podal predlog za pregon (potreben za en kup lažjih kaznivih dejanj) in ga kasneje, ko se je draga pravosodna mašinerija že zagnala umaknil, in s tem izsilil konec postopka brez obsodilne sodbe. Sprememba bo številnim oškodovancem dala misliti, zmanjšala število teh postopkov in spodbujala k zunajsodni ali civilni poravnavi s storilcem.

Dalje se dokončno odstranjuje dolgo trajajoča pravna fikcija, da v Sloveniji...

20 komentarjev

Googlovi zaposleni obsojeni zaradi spornega posnetka na Google Video

Google - Neki italijanski učenci iz Torina so leta 2006 na Google Video naložili videoposnetek, v katerem se spravljajo na avtističnega sošolca. Posnetek je presegal vse meje dobrega okusa, zaradi česar so ga le nekaj ur po prejemu obvestila italijanske policije na Googlu odstranili. Poleg tega so sodelovali s policijo pri identifikaciji tistega, ki je posnetek naložil na splet. Storilka in nekaj ljudi iz posnetka je bilo kasneje obsojenih na 10 mesecev družbenokoristnega dela. Pričakovali bi, da se zgodba tu konča, a ni bilo tako.

Javni tožilec iz Milana je štiri Googlove uslužbence - to so David Drummond, Peter Fleischer, George Reyes in Arvind Desikan) - obtožil razžalitve in kršitve italijanskega zakona o varstvu zasebnosti. Omenjeni zaposleni so leta 2008 zapustili Google. Seveda nihče izmed njih ni imel ničesar opraviti s spornim posnetkom, saj se niso pojavili v njem, niso ga posneli, niso ga naložili niti ga pregledali pred ali po objavi.

Zato je toliko bolj presenetljivo, da je...

21 komentarjev

Nizozemska vlada ne zna izbrisati prisluhov telefonskim pogovorom osumljencev z odvetniki

Slashdot - Nizozemska zakonodaja zahteva, da je prisluhe, na katerih se osumljenci pogovarjajo z odvetnikom, potrebno izbrisati. Vendar pa se je izkazalo, da nihče v Nizozemski državni upravi ne ve, kako te sporne pogovore sploh izbrisati. Posnetki se namreč nahajajo na posebni napravi, na kateri teče lastniška programska koda.

Kot razkriva pismo enega izmed policijskih uradnikov, gre za tehnologijo podjetja NetApp, ki je njihova poslovna skrivnost. Nizozemska policija sedaj skuša problem rešiti s pomočjo izraelskega podjetja Verint.

16 komentarjev

Ustavno sodišče odločilo v zadevi SOVA

Slo-Tech - Na spletni strani Ustavnega sodišča je bila včeraj objavljena razsodba iz 8. januarja 2009 v katerem je Ustavno sodišče sprejelo odločitev o zahtevi za oceno ustavnosti 21. člena Zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji.

Kot je znano je postopek za oceno ustavnosti pred približno letom dni sprožila Informacijska pooblaščenka in sicer zato, ker je v inšpekcijskem pregledu na SOVI ugotovila, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da prisluškovanje odobri direktor SOVE. Zakon o SOVI namreč določa, da lahko tako odredbo za prisluhe mednarodnim sistemom zvez izda direktor SOVE sam, po mnenju Pooblaščenke pa je to neustavno, saj 37. člen Ustave izrecno zahteva odredbo sodišča.

Ustavno sodišče si je za odločanje vzelo skoraj leto dni, nato pa odločilo, da zahtevo za oceno ustavnosti zavrže.

V obrazložitvi je Ustavno sodišče zapisalo, da je Pooblaščenka v okviru inšpekcijskega postopka ugotovila, da je SOVA v konkretnem primeru osredotočeno spremljala tuj...

17 komentarjev

Državni zbor ugotavlja, da je prisluškovanje SOVE v skladu z ustavo

Dnevnik - Marca letos je Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o Slovenski obveščevalno - varnostni agenciji (ZSOVA), saj je Informacijska pooblaščenka v okviru nadzora na SOVI ugotovila, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da prisluškovanje odobri direktor SOVE.

Težava je v tem, da slovenska ustava za prisluškovanje komunikacijam izrecno zahteva odločbo sodišča, zakon o SOVI pa določa, da lahko tako odločbo izda kar direktor SOVE sam. Zato je po mnenju Informacijskega pooblaščenca Zakon o SOVI v neskladju s 37. členom Ustave.

Prejšnjo sredo pa so svoje mnenje podali še poslanci Državnega zbora. Na seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve so podali mnenje, da sta Zakon o Sovi in Zakon o obrambi - v skladu z ustavo.

Zanimivo je, da so bili poslanci takega mnenja kljub izrecni ustavni določbi in kljub dejstvu, da je znan vsaj en primer spornega prisluškovanja s strani SOVE (Sanader - Janša). Mnenje je soglasno podprlo 15 navzočih...

17 komentarjev

Za preiskovanje zaseženih telefonov (in računalnikov) je potrebna sodna odredba

Slo-Tech - Drugega oktobra 2008 je Ustavno sodišče sprejelo pomembno odločitev glede varstva komunikacijske zasebnosti v Sloveniji. Gre za odločbo Up-106/05, v kateri je sodišče odločilo glede preiskave zaseženega mobilnega telefona.

Pritožnik je bil pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici obsojen za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z mamili. V kazenskem postopku je zatrjeval, da so bili podatki, ki so se nahajali na zaseženi kartici SIM, pridobljeni brez odredbe preiskovalnega sodnika, zato naj bi šlo za nedovoljene dokaze. Policija je namreč pritožniku med zakonito izvedeno preiskavo zasegla mobilni telefon ter ga nato, vključno s SIM kartico pregledala. Po pritožnikovem mnenju pa naj bi bilo to preiskovanje nezakonito, saj policija ni pridobila še (dodatne) odredbe za nadzor nadzor telekomunikacij.

Ustavno sodišče je v primeru odločilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter s tem dalo prav pritožniku. S tem se je Ustavno sodišče tudi...

24 komentarjev

NSA v prostem času prisluškuje za zabavo

Schneier.com - Da pavšalno prisluškovanje vsem telefonskim klicem seveda ne more predstavljati dobre stvari je bilo očitno že na začetku izbruha prisluškovalne afere v ZDA, ko se je izkazalo, da NSA prislušuje ameriškim civilistom, sedaj pa je tudi potrjeno, da različni analitiki pri NSA med svojimi manj zanimivimi delovnimi urami prislušujejo (tudi) za lastno zabavo.

Tako sta dva analitika, ki sta bila v NSA-jevi izpostavi za srednji vzhod opisala kako so prisluškovali ameriškim vojaškim oficirjem, novinarjem in humanitarnim delavcem in v primeru različnih humorističnih pogovorov (npr. telefonski seks, pogovori s puncami/ženami in skorajda kakršni koli osebni telefonski pogovori z pikantnimi podrobnostmi), sodelavce opozorili na le-te in na nujnost poslušanja.

Ko je ob različnih priložnosti kateri izmed analitikov opozoril na kršenje zasebnosti tudi nadrejene, so le-ti opomnili analitika, da trenutni ukazi velevajo prepis vseh telefonskih pogovorov. NSA je vse obtožbe že zavrnila in dejala, da...

79 komentarjev

Identifikacija posameznikov s pomočjo satelitskih posnetkov

Slo-Tech - Kot poroča New Scientist je Adrian Stoica, inženir v Nasinem Jet Propulsion Laboratory razvil programsko opremo, ki omogoča identifikacijo posameznikov na podlagi gibanja njihovih senc.

V osnovi gre sicer za tehniko identifikacije posameznikov glede na način njihove hoje (ang. gait analysis), ki pa je ni mogoče izvajati v primeru, ko je na voljo posnetek posameznikov iz višine. Na primer - iz satelita. Satelitski posnetki namreč vsebujejo samo posnetek glave in ramen, zato naj bi bili - tako se je domnevalo do sedaj - za samodejno identifikacijo posameznikov neuporabni.

Stoica pa je ugotovil, da je dovolj informacij o načinu hoje mogoče dobiti že iz senc posameznikov. New Scientist poroča, da je Stoica napisal programsko opremo, ki je zmožna na video posnetku zaznati človeško senco in ob upoštevanju pozicije sonca ter kota snemanja pridobiti dovolj podatkov za pozitivno identifikacijo posameznika.

Razvoj tehnike je sicer še v zelo začetni fazi in v kratkem ni pričakovati da bo v...

35 komentarjev

Odzivi na zahtevo za oceno ustavnosti zakona o SOVI

Slo-Tech - Potem, ko je bila prejšnji teden na Ustavno sodišče vložena zahteva za oceno ustavnosti Zakona o SOVI, smo te dni že doživeli prve politične odzive.

Poslanec SDS Miro Petek je tako mnenja, je potrebno biti pri obravnavanju dela tajnih služb "tenkočuten in previden", ter dodal, da se "ne more znebiti občutka, da nekateri skušajo onesposobiti Sovo" s posegi v 21. člen SOVE.

Glede na izjavo se zdi, da nekaterim politikom vladajoče stranke nenadoma ni več v interesu zakonito in ustavno delovanje SOVE - torej tisto delovanje, ki ga je lansko leto s sprožitvijo ti. "afere SOVA" skušala zagotoviti prav vlada.

Dejstvo namreč je, da je bilo v okviru inšpekcijskega nadzora ugotovljeno, da SOVA v okviru nadzora mednarodnih sistemov zvez nadzoruje konkretne in fizično določljive posameznike, nadzor pa poteka na mednarodnih telekomunikacijskih vodih, ki potekajo preko Slovenije. Prav tako je Ustavno sodišče decembra leta 2005 ugotovilo, da je SOVA leta 1996 nezakonito prisluškovala...

0 komentarjev

Nemško zvezno ustavno sodišče razsodilo, da uporaba policijskega spywarea predstavlja poseg v zasebnost

Slo-Tech - Nemško zvezno ustavno sodišče je razsodilo, da kibervohunjenje oz. uporaba tim. policijskega spywarea (policeware) predstavlja kršitev pravice do zasebnosti, zato se ga lahko uporablja le v izjemnih primerih.

S tem je ustavno sodišče zavrnilo določbe zvezne države Severno Porenje - Vestfalija, ki so preiskovalcem omogočale tajno on-line preiskovanje osebnih računalnikov brez odredbe sodišča.

Ustavno sodišče je tako pravico do zasebnosti "razširilo" tudi na informacije in podatke shranjene v informacijskih sistemih. Pravica seveda ni absolutna, vendar je po mnenju nemškega zveznega ustavnega sodišča mogoče vanjo poseči zgolj na podlagi odredbe sodišča.

3 komentarji

Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o SOVI

Slo-Tech - Pred dvema dnevoma je Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o Slovenski obveščevalno - varnostni agenciji (ZSOVA).

Vloga je bila vložena na podlagi inšpekcijskega nadzora, ki ga je pooblaščenec opravil na SOVI. V okviru nadzora je bilo ugotovljeno, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da direktor SOVE odobri nadzor nad konkretno telefonsko številko, SOVA pa v svojih bazah podatkov vodi tudi imena in priimke nadzorovanih oseb (torej osebne podatke). Hkrati je pooblaščenec ugotovil, da se ukrep izvaja na ozemlju Slovenije, s strani uradnih oseb Republike Slovenije in na komunikacijah, ki fizično potekajo preko Slovenije. Poleg tega ukrepi tudi niso časovno omejeni. Z drugimi besedami - nadzor mednarodnih sistemov zvez SOVA izvaja na mednarodnih telekomunikacijskih vodih, ki potekajo preko Slovenije.

Spremljanje mednarodnih sistemov zvez po 21. členu Zakona o SOVI je po mnenju Informacijskega pooblaščenca v neskladju s 37. členom...

13 komentarjev

Prva obsodba zaradi sovražnega govora na internetu

Slo-Tech - Pred skoraj dvemi leti smo poročali, da je bila na pobudo lokalnega župana podana prva kazenska ovadba zaradi zbujanja sovraštva, razdora in nestrpnosti na internetu v Sloveniji. Na spletnem forumu Lendava.net se je namreč 11. junija 2004 zvečer pojavilo sporočilo, ki poziva k pobojem Romov, omenja Hitlerja in širi nestrpnost.

Sodni mlini so mleli in primleli do prve obsodbe. Okrajno sodišče v Lendavi je po predlogu Okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti za izdajo kaznovalnega naloga, izdalo sodbo v kateri je enemu storilcu za kaznivi dejanji zbujanja narodnostnega rasnega sovraštva, razdora ali nestrpnosti po 1. odstavku 300. člena Kazenskega zakonika in kaznivega dejanja žaljive obdolžitve po 1. odstavku 171. člena Kazenskega zakonika, izreklo pogojno obsodbo. Sodišče mu je določilo enotno kazen 6 mesecev zapora, ki pa ne bo izrečena, če v času enega leta ne bo storil novega kaznivega dejanja. Sodba je že pravnomočna.

Pri istem sodišču je bil zoper drugega storilca...

86 komentarjev

Amnesty International obtožuje IT podjetja pomoči represivnim režimom

ZDNet - ZDNet poroča, da organizacija Amnesty International obtožuje IT podjetja, da represivnim režimom omogočajo dostop do infrastrukture namenjene kršitvam človekovih pravic. Po mnenju britanske Amnesty International ter organizacije Internet surveillance monitoring, ta podjetja s kršitelji človekovih pravic tudi sodelujejo.

Z represivnim kitajskim režimom so v preteklosti tako že sodelovali Microsoft, ki je pomagal zapreti blog oporečnika Zhao Jinga, kitajska različica Googlovega iskalnika prikazuje cenzurirane rezultate, Yahoo je pomagal pri razkritju identitete in posledično aretaciji novinarja Shija Taoja (omenjeni oporečnik je bil obsojen na deset let težke delovne ječe), Cisco in Sun pa sta po mnenju Amnesty International kitajskim oblastem pomagala vzpostaviti sistem filtriranja oziroma cenzure interneta.

Cisco je sodelovanje s kitajskim režimom že zanikal, priznava pa, da le-ta uporablja njihovo tehnologijo. Predstavnik Cisca je za ZDNet povedal, da oni samo proizvajajo...

9 komentarjev

SOVA bo lahko prisluškovala 2 leti

RTV Slovenija - Poslanci so ob obstrukciji dveh največjih opozicijskih strank sprejeli novelo zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Slednja bo tako lahko dve leti (doslej 6 mesecev) nadzirala elektronsko pošto in prisluškovala telefonskim pogovorom posameznikov, ki naj bi ogrožali varnost države.

Spomnimo, da je podaljšanje časovne omejitve posega v komunikacijsko zasebnost posameznika sprožilo vrsto polemik, tako s strani opozicijskih poslancev, kot tudi strokovne javnosti. Vlada je v predlogu novele najprej predlagala popolno odpravo časovne omejitve. Opozicija je nato 10. maja na seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb vložila dopolnilo, s katerim se je v predlogu novele čas nadzora omejil na leto dni, kar je komisija sprejela. Kljub temu so koalicijski poslanci menili, da je leto dni prekratek rok in za plenarno zasedanje pripravili amandma, s katerim se dovoljeni čas nadzora podaljšuje na 24 mesecev.

Največji očitek sprva predvideni popolni odpravi časovne...

9 komentarjev

Ko ima policija težave, SOVA priskoči na pomoč

Slo-Tech - Osmega decembra 2005 je Ustavno sodišče RS izdalo odločbo Up-412/03-21 iz katere izhaja, da je SOVA leta 1996 nezakonito prisluškovala posamezniku. Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da: "dejavnosti SOVE ni mogoče razumeti kot zakonito tehnično pomoč na podlagi 142. člena ZKP".

Za kaj konkretno gre?
Pritožnik je bil najprej osumljen, nato pa tudi obsojen za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa z mamili. Njegov zagovornik je trdil, da so kriminalno dejavnost izzvali tajni policijski sodelavci, tajno snemanje telefonskih pogovorov naj bi se začelo šele nekaj časa po pridobitvi odredbe (v vmesnem času nekaj pogovorov iz katerih naj bi bilo razvidno izzivanje kriminalne dejavnosti ni bilo posnetih), prisluškovanje in snemanje telefonskih pogovorov pa je izvajala SOVA, čeprav bi ga morala izvajati policija. Prisluškovanje naj bi se izvajalo na način, ki naj bi omogočal zlorabe (npr. montaža, brisanje, vnašanje novih besedil), obramba pa v nasprotju s tožilcem ni mogla...

111 komentarjev

Elektronski dosjeji za Nizozemce

24 ur - 24ur.com poroča, da bodo na Nizozemskem leta 2007 uvedli elektronske dosjeje za vse prebivalce.

V elektronskih dosjejih se bodo zbirali podatki o zdravju otroka, stanju v družini, šolskem uspehu ter o morebitnih kršitvah zakona. Tako se bodo na enem mestu zbirali vsi podatki o vseh državljanih.

Vlada pravi, da bo dostop do posameznih delov dosjeja omejen, tako da jih nepooblaščene agencije ne bodo mogle pregledovati. Vendar pa je eden izmed namenov uvedbe elektronskih dosjejev tudi ta, da bi različnim državnim službam omogočili enostavnejše spremljanje posameznikov. Tako na primer navajajo, da bo s pomočjo novega ukrepa policija imela enostavnejši dostop do podatkov o npr. mladoletnem prestopništvu.

V luči teh razlag zagotovila o preprečevanju nepooblaščenega dostopa do podatkov izpadejo kot skrajni cinizem, saj je precej verjetno, da bodo - potem, ko bodo dosjeji enkrat vzpostavljeni - posamezne državne ustanove dobile večja pooblastila za brskanje po njih.

9 komentarjev

Ali lahko zaupamo nadzornikom?

24 ur - 24ur.com poroča, da naj bi na SOVI odkrili dva primera "infiltracije" uslužbencev s ponarejenimi spričevali.

O enem primeru konkretno navajajo tole: "Bolj neroden je primer Bojana Bratuša, ki se je v Sovi zaposlil pred desetimi leti, in je, kljub pomanjkljivi izobrazbi in sicer spričevalu poklicen šole, za katero se je pozneje izkazalo, da je ponarejeno, hitro napredoval znotraj hierarhične lestvice. V zadnjih letih je bil šef t. i. oddelka prisluha etra in fizičnega priklopa, kar z drugimi besedami pomeni tehniko, ki s pomočjo računalniškega programa lahko razvozla zapletene signale mobilne telefonije."

SOVA sicer POP TV o konkretnem primeru ni dala izjave. A če drži, da je bil šef "oddelka za prisluškovanje" zaposlen na podlagi ponarejenega spričevala, je to lahko zelo zaskrbljujoče.

Prisluškovanje je resen poseg v človekove pravice. V demokratičnih in pravnih državah je spoštovanje in upoštevanje zakonodaje, ki to področje ureja izredno zelo pomembno. Če so moralna načela...

32 komentarjev

Majhna sprememba pravil

Slo-Tech - Zaradi odkritja določenih "lukenj" v naših pravilih smo spremenili člen o gusarstvu... Po novem se glasi takole:

Iskanje in oglaševanje nelegalne avtorsko zaščitene intelektualne lastnine je prepovedano. Kazen: razglasili vas bomo za Zobato OwcoTM, v primeru nadaljnjih kršitev pa boste razglašeni za GnojaTM.

Sprememba začne veljati takoj!

Dodali smo tudi 15. člen: Uporabnik s pošiljanjem svojih sporočil na stran Slo-Tech pristane, da ima Slo-Tech prenosljivo, neukinljivo, neekskluzivno in avtomatično pravico do uporabe (objave) sporočil. Slo-Tech ima prav tako pravico neobjave vsebine, ki je v nasprotju s temi pravili.



Člen je bil zaradi vaših ugovorov malo popravljen. Sedaj se glasi:
Uporabnik s pošiljanjem svojih sporočil na stran Slo-Tech pristane, da ima Slo-Tech neprenosljivo, neukinljivo, neekskluzivno in avtomatično pravico do objave sporočil. Uporabnik te pravice ne more preklicati brez soglasja Slo-Techa. Slo-Tech ima prav tako pravico neobjave vsebine, ki je v...

50 komentarjev