» »

Dokon─Źno: Policija podatke o bralcih spletnih portalov pridobivala nezakonito

Ministrstva so se po seriji mnenj o ravnanju policije poenotila: policisti podatkov o bralcih spletnih portalov brez sodne odredbe ne morejo pridobivati. A zdaj bi rada s spremembo zakonodaje policiji omogo─Źila pridobivanje podatkov mimo sodi┼í─Ź. Informacijski poobla┼í─Źenec pa opozarja: kljub spremembam bi bilo tak┼íno pridobivanje podatkov neustavno.


Januarja smo objavili poro─Źilo Informacijskega poobla┼í─Źenca, ki ugotavlja ponavljajo─Źe nezakonite prakse policije pri pridobivanju podatkov o bralcih spletnih portalov. Policija je namre─Ź podatke od upravljavcev spletnih portalov redno pridobivala brez odredbe sodi┼í─Źa, kar je v nasprotju z Zakonom o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT) in z Ustavo RS.

Za kakr┼íno koli pridobivanje podatkov o imenu, priimku, elektronskem naslovu, IP ┼ítevilki in ostalih podatkih o bralcih in predvsem piscih komentarjev na spletnih portalih mora namre─Ź policija po osmem ─Źlenu ZEPT in 37. ─Źlenu Ustave RS pridobiti odredbo sodi┼í─Źa. A policija je leta 2012 glede na poro─Źilo Informacijskega poobla┼í─Źenca podatke s sodno odredbo pridobila le v ┼ítirih primerih, v preostalih 31 primerih pa je informacije zahtevala mimo sodi┼í─Ź. V 23 primerih so upravljavci portalov policiji kljub nezakonitosti zahteve podatke tudi posredovali.

A Policija oziroma ministrstvo za notranje zadeve, ki je Policiji nadrejen organ, se z mnenjem Informacijskega poobla┼í─Źenca najprej nista ─Źisto strinjala. Ob razkritju ugotovitev Informacijskega poobla┼í─Źenca sta se namre─Ź v odzivnem mnenju oklepala re┼íilne bilke v obliki 149.b ─Źlena zakona o kazenskem postopku (ZKP). Ta ─Źlen dolo─Źa slede─Źe:

»─îe so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno, oziroma da se pripravlja kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dol┼żnosti in je za odkritje tega kaznivega dejanja ali storilca potrebno pridobiti podatke o lastniku ali uporabniku dolo─Źenega komunikacijskega sredstva za elektronski komunikacijski promet, ki niso objavljeni v naro─Źni┼íkih imenikih in o ─Źasu, v katerem je tako sredstvo bilo oziroma je v uporabi, lahko policija od operaterja zahteva, da ji na njeno pisno zahtevo, tudi brez privolitve posameznika, na katerega se ti podatki nana┼íajo, sporo─Źi te podatke.«


Po mnenju notranjega ministrstva bi lahko termin operater v zgornjem ─Źlenu pomenil tudi upravljavca spletnega portala. Zato bi lahko policija na podlagi tega ─Źlena morda podatke le pridobivala brez sodne odredbe. Policija se je sicer v svojih zahtevah na 149.b ─Źlen sklicevala le pri pridobivanju podatkov o 11 bralcih od skupno 43.

Sklicevanje na 149.b ─Źlen ZKP je bilo na precej majavih tleh – kot smo pisali pred mesecem dni, po zakonu o elektronskih komunikacijah (ZEKom) upravljavec spletnega portala ni operater. ZEKom namre─Ź operaterja definira kot »fizi─Źna ali pravna oseba, ki zagotavlja javno komunikacijsko omre┼żje ali pripadajo─Źe zmogljivosti.« Upravljavci spletnih portalov pa takega omre┼żja seveda ne zagotavljajo. Kljub temu je ministrstvo za notranje zadeve pravosodno ministrstvo zaprosilo za razlago, ali bi 149.b nemara lahko zagotavljal pravno podlago za pridobivanje podatkov od upravljavcev portalov mimo sodi┼í─Ź.

Ministrstvo za pravosodje notranjemu ministrstvu ni moglo odgovoriti, saj ni vedelo, kak┼ína je to─Źna definicija termina operater. Zato se je obrnila na ministrstvo za gospodarstvo, ki je pristojno za tolma─Źenje zakona o elektronskih komunikacijah. A tudi to dileme ni moglo razre┼íiti, zato je vpra┼íanje posredovalo direktoratu za informacijsko dru┼żbo na ministrstvu za izobra┼żevanje. To pa je pritrdilo na┼íim ugotovitvam in ugotovitvam informacijskega poobla┼í─Źenca: operaterji so le tista podjetja, ki zagotavljajo prenos signalov po elektronskih telekomunikacijskih omre┼żjih, in so zato tudi navedena v evidenci agencije za komunikacijska omre┼żja in storitve. V tej evidenci pa upravljavcev spletnih portalov, z izjemo RTV Slovenija (MMC portal), seveda ni.

Predlagane spremembe zakonodajeV dokon─Źnem, februarskem odgovoru na ugotovitve Informacijskega poobla┼í─Źenca, mu notranje ministrstvo priznava, da je policija v vseh 31 primerih pridobivanja podatkov brez sodne odredbe ravnala nezakonito. A odgovor razkriva ┼íe nekaj: ministrstvo za pravosodje namerava s spremembo ZKP 149.b ─Źlen preoblikovati tako, da bi policiji omogo─Źal pridobivanje podatkov o bralcih portalov tudi mimo sodi┼í─Ź. Novela ZKP je po na┼íih informacijah trenutno v medresorskem usklajevanju, Informacijski poobla┼í─Źenec pa bo uradno mnenje o predlagani spremembi ZKP javno podal v prihodnjih tednih.

Iz odgovora Informacijskega poobla┼í─Źenca na priznanje notranjega ministrstva lahko sicer sklepamo, kak┼íno to mnenje bo. Informacijski poobla┼í─Źenec je namre─Ź zapisal, da tudi tak┼ína sprememba ZKP policiji ne bi omogo─Źilo pridobivanja IP naslovov bralcev oziroma piscev komentarjev na spletnih portalih. IP naslov ra─Źunalnika, na podlagi katerega se da identificirati, kdo je naro─Źnik internetnega priklju─Źka, je namre─Ź komunikacijski oziroma prometni podatek. Pridobivanje slednjega pa ┼í─Źiti 37. ─Źlen ustave, ki dolo─Źa, da lahko organi podatke o komunikaciji zahtevajo le z odredbo sodi┼í─Źa.

Zmedena komunikacija znotraj ministrstvaMinistrstvo za notranje zadeve je Urad Informacijskega poobla┼í─Źenca ┼íe o┼ívrknilo, ker medijem januarja posredovali predhodno mnenje notranjega ministrstva o ugotovitvah poobla┼í─Źenca. Zapisali so namre─Ź, da so »vmesno poro─Źilo, ki smo ga 13. 12. 2013 poslali na va┼í naslov zasledili na internetnih straneh (objavljeno je z va┼ío sprejemno ┼ítampiljko), nad ─Źemer smo presene─Źeni saj v njem niso navedene na┼íe dokon─Źne ugotovitve.«

A ta o─Źitek je nenavaden, saj so portalu podcrto.si na na┼ío pro┼ínjo vmesno poro─Źilo poslali tudi z Direktorata za policijo in druge varnostne naloge ministrstva za notranje zadeve. To ravnanje je bilo, kot v odgovoru na o─Źitek navaja Informacijski poobla┼í─Źenec, tudi pravilno, saj je moralo ministrstvo na na┼íe zaprosilo na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega zna─Źaja njihovo vmesno poro─Źilo tudi posredovati.

Bo kdo odgovarjal?Ker zdaj ni ve─Ź dvomov v nezakonitost po─Źetja policije, se odpirata vpra┼íanji, v kak┼ínem obsegu je policija nezakonito pridobivala podatke in kdo bo za to po─Źetje odgovarjal. Informacijski poobla┼í─Źenec je namre─Ź analiziral le pridobivanje podatkov v letu 2012. Zato smo na policijo in ministrstvo za notranje zadeve ┼że poslali pro┼ínjo za podatke o pridobivanju podatkov policije od upravljavcev spletnih portalov za preteklih pet let in kako bodo ugotavljali odgovornost za serijske nezakonitosti na tem podro─Źju.

Odgovore bomo objavili takoj, ko jih dobimo.

An┼że Voh Bo┼ític je avtor in urednik spletnega portala podcrto.si.
Zakoniti nadzor v Sloveniji

Zakoniti nadzor v Sloveniji

Po 11. septembru se je v ZDA kasneje pa tudi drugod po svetu začel povečevati nadzor nad državljani. Povečala so se pooblastila policije in tajnih služb (predvsem v ZDA), policije različnih držav in tajne službe so začele med seboj tesneje sodelovati in si ...

Preberi cel članek »

Bit na bit - programska koda, evro na evro - palača

Bit na bit - programska koda, evro na evro - palača

Odprtokodno oziroma prosto programje v zadnjem času postaja zelo resna alternativa lastniškemu programju in po svetu je čedalje več primerov ustanov in podjetij, ki zaradi številnih prednosti prehajajo na uporabo odprte kode. Poleg ugodne cene (odprtokodno programje je praviloma na voljo brezplačno) ...

Preberi cel članek »

Test: Pet ministrstev ni dalo zahtevanih informacij javnega značaja

Test: Pet ministrstev ni dalo zahtevanih informacij javnega značaja

Kar 15 izmed 55 javnih ustanov, med njimi pet ministrstev, je ignoriralo naše vprašanje o stroških za službena potovanja njihovega predstojnika, dve pa sta celo spraševali, zakaj podatke rabimo. Izvedli smo namreč test odzivnosti ministrstev, organov v sestavi in mestnih občin na vprašanja državljanov. ...

Preberi cel članek »

Policija nezakonito pridobivala podatke o bralcih spletnih portalov

Policija nezakonito pridobivala podatke o bralcih spletnih portalov

Policija je v letu 2012 podatke o bralcih spletnih portalov od upravljavcev portalov brez sodne odredbe, kar je v nasprotju z zakonom, zahtevala v 31 primerih, le v štirih primerih pa so imeli sodno odredbo zanje. Kljub nezakoniti poizvedbi so upravljavci spletnih portalov v 23 primerih podatke o njihovih ...

Preberi cel članek »

Notranje ministrstvo: policija gre╣ila pri pridobivanju podatkov

Notranje ministrstvo: policija gre╣ila pri pridobivanju podatkov

Notranje ministrstvo je v odgovoru Uradu Informacijskega pooblaščenca delno soglašalo z ugotovitvami urada, da je policija podatke o bralcih spletnih portalov od upravljavcev portalov zahtevala na podlagi napačne pravne podlage. Z ugotovitvami pooblaščenca se »načeloma strinjajo« tudi na vrhovnem ...

Preberi cel članek »