» »

NSA v prostem času prisluškuje za zabavo

NSA v prostem času prisluškuje za zabavo

Schneier.com - Da pavšalno prisluškovanje vsem telefonskim klicem seveda ne more predstavljati dobre stvari je bilo očitno že na začetku izbruha prisluškovalne afere v ZDA, ko se je izkazalo, da NSA prislušuje ameriškim civilistom, sedaj pa je tudi potrjeno, da različni analitiki pri NSA med svojimi manj zanimivimi delovnimi urami prislušujejo (tudi) za lastno zabavo.

Tako sta dva analitika, ki sta bila v NSA-jevi izpostavi za srednji vzhod opisala kako so prisluškovali ameriškim vojaškim oficirjem, novinarjem in humanitarnim delavcem in v primeru različnih humorističnih pogovorov (npr. telefonski seks, pogovori s puncami/ženami in skorajda kakršni koli osebni telefonski pogovori z pikantnimi podrobnostmi), sodelavce opozorili na le-te in na nujnost poslušanja.

Ko je ob različnih priložnosti kateri izmed analitikov opozoril na kršenje zasebnosti tudi nadrejene, so le-ti opomnili analitika, da trenutni ukazi velevajo prepis vseh telefonskih pogovorov. NSA je vse obtožbe že zavrnila in dejala, da je večina obtožb lažnih ali močno prirejenih in da v primeru ugotovitve dejanj, ki kršijo ukaze in zakone, ukrepa hitro in učinkovito, določene obtožbe pa še preiskujejo.

Le zakaj bi prijateljem pošiljali nezanimiva verižna sporočila o smislu življenja in kako vas bo jutri poklicala dolgo iskana ljubezen, če pa jim lahko pošljete posnetek telefonskega seksa?

79 komentarjev

«
1
2

Dr_M ::

Bolniki...

Ljudje res vsako stvar izkoristijo, za svojo zabavo. Celo v tako "obcutljivi" ustanovi.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

fabrskd ::

Pa nj prisluškujejo a je kšna panika. Zaboli me kita če vse posnamejo.
Screw you guys i'm going home!!!

Pyr0Beast ::

Absolute power corrupts absolutely ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

k4vz0024 ::

Zasebnost je mrtva, naj živi Zasebnost.:D

jype ::

Halo? Ne mi rečt da je kdo nad tem presenečen.

Pyr0Beast ::

Sem presnečen da to ni že prej prišlo na dan [:D]
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Shegevara ::

ma to se že ve odkar je bush predsednik

morbo ::

Poklicna deformacija

Vajenc ::

Halo? Ne mi rečt da je kdo nad tem presenečen.
Jaz sem presenečen, da podatki tako hitro "uidejo".

amigo_no1 ::

Priložnost dela tatu ;)

Loki ::

se sprasujem, kako bi se vi kratkocasili med dolgocasnim dnevom, ce bi vedeli, da ste above the law in da ne boste naskrali...
pa naceloma so lahko samo delali pac svoje delo; med ne-geeki se dogaja tudi phone sex, bi rekel, tako da pac obcasno prestrezejo katerega. ce ga pa zraven se poslusajo vsi, pa se toliko boljse ane. (itak majo vsi security clearance, da lahko poslusajo)
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

Pyr0Beast ::

Hja, with great power comes great responsibility .. ne vem, zakaj bi ravno si želel vedeti čimveč informacij o drugih, včasih sem to počel, potem pa videl, da v tem ni prav nobenega smisla ter škoda diska za te podatke ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

sss ::

med ne-geeki se dogaja tudi phone sex


med geeki pa cyber-sex ^^

jlpktnst ::

Točno tako, Pyr0Beast ... točno tako.

Samo kaj, ko v tako pomembnih ustanovah kot je NSA niso zaposleni ljudje tvojega kova. Gre pač za čisto navadne Janeze. In to je največji problem.

Sicer ste pa vsi gledali das Experiment.

Mogoče bom ravno zaradi tega na stara leta začel zagovarjati razne aristokratske sisteme - tam so tisti ki so "nad zakonom" vsaj natrenirani in navajeni. Pa itak imajo polno rit vsega in se jim verjetno ni treba s tem ukvarjat. Right? (da bom lažje spal recite DA)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jlpktnst ()

#000000 ::

NE

squngy ::

Ja dokler je še phone sex kšne večje škode ni (itaq niti ne veš da so ti prsluškval).
Bolj je problem če ti nekdo z malo manj moralne zavesti prisluškuje ko nekomu poveš svoje bančne račune, kakšno kodo, poslovne načrte... (v primeru premožnejših/vplivnejših ljudi seveda)
Take podatke še posebaj v večjih količinah se da zelo dobro izkoristiti in večinoma na račun prisluškovanim.

poweroff ::

Kako da ni škode jebemti?!!

Škodi sta vsaj dve:

1. Neupravičeno posegajo v temeljne človekove pravice nedolžnih posameznikov!

2. Čas, ki bi ga lahko namenili iskanju pravih teroristov zapravljajo z igračkanjem - zapravljajo davkoplačevalski denar!
sudo poweroff

#000000 ::

Pri nas se kej tazga pomojem ne more zgodit :)

Itak nekatere ne moti, češ men sigurno ne bodo poslušal ker nimam kej za skrivat :) Boli njih patka kdo ima in kdo nima razloga za skrivat, važno je da se posluša

Tear_DR0P ::

mogoče je pa to dokaz da v iraku ni teroristov, če prisluškovalna enota nima kaj delat :)
drgač pa res ne vem kaj mate za skrivat - če hočete met z ženo phone sex, je ja bolje da se na web cam posname in posnetek na *tube objavi, bomo vsi mel kaj od tega - ne pa sam vidva z ženo in NSA
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

redo ::

Kako da ni škode jebemti?!!

Škodi sta vsaj dve:

1. Neupravičeno posegajo v temeljne človekove pravice nedolžnih posameznikov!

Ah. Kaj pa ko sosed posluša tebe in tvojo drugo polovico, ko sta v sobi, sama, ...? Prisluškovanje ni nov izum. Niti tako redko uporabljan, kot bi nekateri radi, da verjamemo. In nikakor ne bom trdil, da je prisluškovanje vedno slabo (ni bilo pred nekaj časa, ko je sosed prisluškoval sosedovi kameri in so tako našli neko sekto, ki zlorablja otroke; čigavo pravico naj bi spoštovali v takih primerih? ali preprosto rečemo, da eno ni človek? preprosto se je obnašati, da ena pravica ne nasprotuje drugi).

Obsedeni smo z zasebnostjo. Potem pa se dogajajo razni Fritzli, dveletna trupla v postelji, ...

2. Čas, ki bi ga lahko namenili iskanju pravih teroristov zapravljajo z igračkanjem - zapravljajo davkoplačevalski denar!

LOL. Menda ne, da hočeš povedati da iskanje "pravih" teroristov (kaj bi bil pravi terorist pred dejanjem?) pa ni zapravljanje?

Ampak če že imata sex po telefonu, tako nedolžna že ne moreta biti. ;)

elhombre ::

NSA je above the law.lahko ubije,ugrabi,muci sumljive osebe.Tole prisluskovanje se omembe ni vredno.
Doomsday is coming!!

krneki0001 ::

In nikakor ne bom trdil, da je prisluškovanje vedno slabo (ni bilo pred nekaj časa, ko je sosed prisluškoval sosedovi kameri in so tako našli neko sekto, ki zlorablja otroke; čigavo pravico naj bi spoštovali v takih primerih? ali preprosto rečemo, da eno ni človek? preprosto se je obnašati, da ena pravica ne nasprotuje drugi).


No, ni našel lih sekto, ki je samo zlorabljala otroke, našel je familjo, kjer je mati imela 9 letnega sina priklenjenega na verige, rezala z njega kose mesa in to meso potem pekla, ter ga jedla skupaj s svojo sestro,pa še sina je futrala znjim.
Bilo je pa to na Češkem.

poweroff ::

Ne mešat ekscesnih primerov, kjer so zatajile socialne službe. Jaz lahko naštejem primere, ko so ljudem prisluškovali in jih ugrabljali, pa se je izkazalo, da so bili nedolžni.
sudo poweroff

redo ::

Ne mešat ekscesnih primerov, kjer so zatajile socialne službe.

Ah, seveda so ekscesni. Ampak ne v smislu v katerem misliš. Niso ekscesni v tem, da obstajajo, ampak v krutosti. Baje je vsaka sedma posiljena, vsaka peta pa pretepena, ali kako že. To pa ni več eksces. Ampak po eni strani bi rad, da socialna služba vidi vse to, po drugi pa bi rad svojo zasebnost? Oboje pač ne gre. To je tisti žalostni del tistega, "kar se zgodi v moji spalnici, tam tudi ostane".

Jaz lahko naštejem primere, ko so ljudem prisluškovali in jih ugrabljali, pa se je izkazalo, da so bili nedolžni.

In ti naj bi dokazovali kaj, pravzaprav?

Jaz razumem, da to ni to, kar je NSA počel v prostem času za zabavo (niti kar takšne službe počnejo). Verjetno, če so slišali, da se kje dogaja kaj takega, so gladko preslišali (in bi jim zameril). Niti nebi bil presenečen, če se to vedno presliši ("ni naš problem, mi se ne ukvarjamo s tem", ...). Ampak trditi, da je zasebnost nek sveti gral je ravno tako zmotno, IMHO.

jlpktnst ::

Ja torej trdiš da je boljše da imamo 100% prisluškovanje? NAjboljše da imamo obvezno prisluškovanje, recimo neko služenje "prisluškovalnega roka" vsake par let eno leto si javni uslužbenec in prisluškuješ drugim, pol se pa mal menjaš.

Tako itak noben več nič ne bo upal in bomo meli eno dolgočasno družbo enakih ljudi.

Za nasilje v družini so tudi drugi znaki in ni nujno potrebno kršit zasebnosti.

Problem je pa imo veliko bolj naraščajoč trend organiziranega kriminala in organiziranih pretepaških skupin.

redo ::

Ja torej trdiš da je boljše da imamo 100% prisluškovanje?

Tega ne trdim.

Plamenjak ::

V Sloveniji je v zvezi z nezakonitim prisluškovanjem "za zabavo" še dodaten problem, namreč majhnost države oz. populacije. Rek, da vsakdo pozna vsakogar za nas še kar velja. No,v razmislek vsem tistim, ki se vam takšno poseganje v zasebnost ne zdi problematično: bi bili pripravljeni najbolj intimne osebne zadeve, ki jih zaupate zgolj partnerju/ki, razbobnati vsej slovenski javnosti (ali če smo skromni, le preljubim sosedom)? Močno dvomim. Res je sicer, da se s pomočjo nezakonitega prisluškovanja informira majhno ljudi, a misel na to, da se nekdo zabava na naš račun in da ve tako rekoč najbolj osebne zadeve, ni najbolj prijetna.
In tisti argument, da nimamo nič za skrivati...to pogojno velja zgolj za kazniva dejanja. Nekaj masla na glavi (kot se baje reče), ob katerem bi se javnost posmehovala, pa ima vsakdo.

Looooooka ::

heh...ce hocs zaposlenim prsluskvat rabis samo napis "pogovori so snemani" pa je cist legalno.
Tko da tist k ma privat pogovore na sluzbeni liniji...njegov problem.

Daedalus ::

Tega ne trdim.


Nah, boljš da delamo štih probe. Ti boš prvi... kaj jaz vem, da doma ne skrivaš kakega trupla al pa froca v kleti, zdaj pa zagovarjaš nadzor zato, da bi zgledalo, kot da se pri tebi ne splača malo pošpegat v bajto.

Ampak trditi, da je zasebnost nek sveti gral je ravno tako zmotno, IMHO.


Zasebnost ni sveti gral. Če obstaja utemeljen sum, da delaš pizdarije, se ti pravica do zasebnosti lahko ukine (se ti prisluškuje, sledi, snema, preišče stanovanje). Če tega suma ni, pol pa tud zasebnosti ne moreš kr tako ukinit. Razen seveda če radikalno zamenjamo to paradigmo za ono totalitaristično. Ki pravi, da je vsak državljan potencialen rušilec oblasti, divji element in je zato kr najboljše vse nadzorovat (ali vsaj čimveč), da si ne bi kdo kaj mislil. S tem pa se lepo vračamo v zlata leta raznih *izmov, kar je glede na osnovne vrednote, ki bi naj veljale na Zahodu - mim.

Samo enim to ne potegne.

heh...ce hocs zaposlenim prsluskvat rabis samo napis "pogovori so snemani" pa je cist legalno.
Tko da tist k ma privat pogovore na sluzbeni liniji...njegov problem.


Ma ne. Najboljš je dat napise "snemamo vas" in pol vsakemu zaposlenemu kamero direkt nad monitor. Pa seveda Nagios skripto, ki piska, če kamera predolgo ne zazna "tipičnega gibanja tajnice pred zaslonom". Da ne bi kdo slučajno scal na wc-ju kako minuto predolgo, bemumast!

Pa še razni bolniki bi pol lahko z zanimanjem opazovali zaposlene, kako si vrtajo po nosu. Priceless, vam rečem.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

BigWhale ::

Ampak trditi, da je zasebnost nek sveti gral je ravno tako zmotno, IMHO.


Res ni. Imas prav. Zaupaj nam stevilko tvojega TRRja, stanje na njem, zadnjih 20 klicanih telefonskih stevilk v tvojem telefonu in kratko vsebino pogovorov. Potem pa se povej kje si bil vceraj ob osmih zvecer, kaj si delal, s kom si bil. Povej to se za pred vcerajsnjim in se dan prej.

Noces? Ziher nekaj skrivas! Terorist in Fritzl v eni osebi! Garant.

redo ::

Tega ne trdim.


Nah, boljš da delamo štih probe. Ti boš prvi... kaj jaz vem, da doma ne skrivaš kakega trupla al pa froca v kleti, zdaj pa zagovarjaš nadzor zato, da bi zgledalo, kot da se pri tebi ne splača malo pošpegat v bajto.

Jaz trdim, da se prisluškovanje ne dela samo organizirano s strani za to določenih služb. Tistih Čehov ni našla služba, našel jih je sosed. Sedaj naj se ga pa toži za roko in nogo, ker je neutemeljeno posegel v temeljno človekovo pravico do zasebnosti.

In kot da ti pa ne približno veš, kdaj sosed pride iz službe, kdaj ima piknik, ali ima klavir, kdaj je soseda glasna, itd.

Če se boš potrudil in imel popolno zasebnost, boš jo imel tudi takrat, ko bo kaj narobe. Boš lahko kričal na pomoč - v zasebnosti.

Samo enim to ne potegne.

Daedalus ::

In kot da ti pa ne približno veš, kdaj sosed pride iz službe, kdaj ima piknik, ali ima klavir, kdaj je soseda glasna, itd.


Ne, ker me ne zanima. Če kdo nad mano igra klavir, pa ga slučajno slišim, ga pač slišim. Da bi pa to v meni zbujalo zanimanje po tem, kdo je ta človek - ne. Ljudi pustim na miru in rad vidim, da ljudje mene pustijo na miru. Pa če bi htel vedet za sosede v 18 nadstropnem bloku, kjer živim, bi mi to vzelo preveč časa. Ga rajši porabim za kaj bolj koristnega.

Če se boš potrudil in imel popolno zasebnost, boš jo imel tudi takrat, ko bo kaj narobe. Boš lahko kričal na pomoč - v zasebnosti.


To je rizik, ki sem ga pripravljen sprejet. Ne maram, da se kdorkoli (ki za to z moje strani nima odobravanja) vtika v mene. Pa če bom zarad tega prepričanja in ustreznega ravnanja enkrat nekje crknil, pač bom. Iz točno tega razloga (vtikanje tretjih oseb v vse naokoli) sem se odselil iz "rodnega kraja." Mam rajši mir in vsaj delno anonimnost mesta, kjer se mi ni treba ubadat s tečnimi sosedi. In seveda, sosedom ne s tečnim mano.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

techfreak :) ::

> Res ni. Imas prav. Zaupaj nam stevilko tvojega TRRja, stanje na njem, zadnjih 20 klicanih telefonskih stevilk v tvojem telefonu in kratko vsebino pogovorov. Potem pa se povej kje si bil vceraj ob osmih zvecer, kaj si delal, s kom si bil. Povej to se za pred vcerajsnjim in se dan prej.

TTR: (NLB) 02140-0015556761 (če mi kaj nakažeš nimam nič proti)
Stanje: približno 10€ (nevem natančno)

Na telefonu imam samo zadnjih 5 različnih številk:
- klical sem trgovino Big Bang in sem spraševal, če imajo na voljo iPod Touch nove serije, rekli so, da ga še nimajo
- klical sošolca Roka - ker sem v petek manjkal v šoli me je zanimalo kaj so delali in če je kaj novega, ugotovil sem, da ni bilo nič posebnega
- klical bivšega sošolca Matjaža - klical sem ga, da bi skupaj šla v šolo
- Apple Inc. (US) - klical sem za foro, če je sploh številka prava, ker pač ni bilo številke za US pred številko sem dobil nek servis za Moneto, če jo želim vključiti, ...

Včeraj ob 8pm sem bil doma, na računalniku sem gledal epizodo serije Prototype This!, bil sem sam.
Predvčerajšnjim ob 8pm sem poslušal glasbo (Moj Radio) in brskal po forumih (Slo-Tech, RN, ...)
Dan prej ob isti uri sem pa gledal serijo Chuck.

Še kaj bolj podrobno te zanima?

Drugače pa verjamem, da jim je dolgčas in verjetno res nimajo kaj drugega bolj pametnega za delati.:D


(Those informations are purely fictional, any similarities to real life is just a coincidence.)

Zgodovina sprememb…

Legend(SLO) ::

citat: "Baje je vsaka sedma posiljena, vsaka peta pa pretepena, ali kako že."

Mislm kakšen beden izgovor za vdiranje v zasebnost celotne populacije. Mislm sej lahko te ženske prijavijo posilstvo in telesno poškodbo. Oboje je kaznivo dejanje. Če pa se veliki večini ne zdi tega prijavljat pa ne vem zakaj naj bi se vsi ostali ukvarjali s tem in ubogo žensko oz. moškega prepričval, da je bila posiljena in pretepena. Pač naj ma vsak svoje spolne igrce kakršne mu paše met.
Če pa komu ne paše ma pa vedno pravico oditi in vložiti kazensko ovadbo.
Torej nobene potrebe po poseganju v zasebnost, razen, če se to kombinira z ugrabitvijo.

Volenti non fit inuria!
krneki

poweroff ::

DejanL15 - če mi prosim poleg številke TR pošlješ še tvoj točen naslov in seveda ime in priimek, ti bom pokazal, kako ti lahko iz računa ukradem skoraj poljubno vsoto denarja. No, recimo ene par sto EUR..

Sam tolk, v vednost, da ne boš preveč podatkov javno objavljal.
sudo poweroff

techfreak :) ::

DejanL15 - če mi prosim poleg številke TR pošlješ še tvoj točen naslov in seveda ime in priimek, ti bom pokazal, kako ti lahko iz računa ukradem skoraj poljubno vsoto denarja. No, recimo ene par sto EUR..

Sam tolk, v vednost, da ne boš preveč podatkov javno objavljal.

Pošlji mi ZS, če si zainteresiran.

root987 ::

DejanL15 - če mi prosim poleg številke TR pošlješ še tvoj točen naslov in seveda ime in priimek, ti bom pokazal, kako ti lahko iz računa ukradem skoraj poljubno vsoto denarja. No, recimo ene par sto EUR..

Sam tolk, v vednost, da ne boš preveč podatkov javno objavljal.

Pošlji mi ZS, če si zainteresiran.

Lej si to terorista! Kaj pa skrivaš, da nočeš povedati imena, priimka in naslova javno? Racijo hitro naredit pri teb!
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Pyr0Beast ::

Samo kaj, ko v tako pomembnih ustanovah kot je NSA niso zaposleni ljudje tvojega kova. Gre pač za čisto navadne Janeze. In to je največji problem.
Posameznik ni niti približno toliko nevaren kot množica ljudi, kjer dejanja kmalu eskalirajo.

Če gledaš in opazuješ vidiš marsikaj. Gruča -mentalno nazadovanih osebkov- pretepe nekoga, po možnosti to še kdo snema, in nato se po vseh gostilnah in pivnicah hvalijo o svojih podvigih. Tolpa, klan in podobne združbe si kajhitro ustvarijo svojo mentaliteto, neglede in neupoštevajoč ostale. Ponavadi ne mine dolgo preden se kaj takega že širi po medmrežju.

Das Experiment je bila lepa štala. Poklicna deformacija, kot pravijo nekateri, se je lepo pojavile že s samo postavitvijo vlog. Kdor ima moč bo vedno izkoriščal tiste, kateri jo nimajo, vedno.



.. če si eden želi zgubiti zasebno -deviškost- pred oblastjo to še ne pomeni, da tako želijo tudi ostali.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

poweroff ::

DejanL15 - aj lahko javno objaviš. Obljubimo, da ne bomo zlorabili (enako, kot je obljubila NSA).
sudo poweroff

redo ::

Ne, ker me ne zanima.

In zanimanje je predpogoj ali kako? Ko slišiš glasno govorjenje iz spodnjega nadstropja ne prisluhneš? Ko slišiš glasno glasbo ne prisluhneš?

Če kdo nad mano igra klavir, pa ga slučajno slišim, ga pač slišim. Da bi pa to v meni zbujalo zanimanje po tem, kdo je ta človek - ne.

In kdo je rekel, da mora vzbujati zanimanje? Meniš, da je za prisluškovanje potreben namen? Slučajno prisluškovanje ni prisluškovanje? Si prejemnik informacije, ki ti ni bila namenjena. Si jo prejel slučajno ali ne, je nepomembno niti ni preprosto dokazljivo (če je sploh). Tisti Čehi spet pridejo na misel (baje je bilo slučajno, slučajno kolikokrat pa ni bilo zapisano).

Ljudi pustim na miru in rad vidim, da ljudje mene pustijo na miru.

Ampak tu ne govoriš več samo o zasebnosti, kajne? Zasebnost je nadzor nad informacijami o tebi, ne pa dejanja, ki jih na podlagi teh informacij nekdo stori.

To je rizik, ki sem ga pripravljen sprejet.

Se pravi meniš, da je produkt verjetnosti in nastale škode večji, oziroma povprečna škoda večja, če te okrade Matthai s podatki, ki jih ima vsak trgovec, tvoj ožji družinski krog in še kdo, kot pa da se ti kdaj zgodi nesreča pri tebi doma?

Legend(SLO)
Mislm kakšen beden izgovor za vdiranje v zasebnost celotne populacije.

Precej bedno, ko imajo ljudje težave z bralnim razumevanjem. Prosim citat, kjer sem zgornje trdil.

destiny ::

In kdo je rekel, da mora vzbujati zanimanje? Meniš, da je za prisluškovanje potreben namen? Slučajno prisluškovanje ni prisluškovanje? Si prejemnik informacije, ki ti ni bila namenjena. Si jo prejel slučajno ali ne, je nepomembno niti ni preprosto dokazljivo (če je sploh). Tisti Čehi spet pridejo na misel (baje je bilo slučajno, slučajno kolikokrat pa ni bilo zapisano).


Hočeš rečt da je nepomembno na kakšen način si prišel do informacij? Da se enako tretira če slučajno ujameš nek pogovor na ulici ali pa če sosedu zvrtaš luknjo v zid in namestiš prisluškovalne naprave?
Pa ti si mal bolan...

redo ::

Hočeš rečt da je nepomembno na kakšen način si prišel do informacij? Da se enako tretira če slučajno ujameš nek pogovor na ulici ali pa če sosedu zvrtaš luknjo v zid in namestiš prisluškovalne naprave?

Hm. Imaš prav. Vendar, ti trdiš, da če slučajno slišim, kako se nekdo za zaprtimi vrati v zasebnem prostoru pogovarja in jaz nisem soudeleženec, da je to kaj manj prisluškovanje? Da je to prisluškovanje pa kar sprejemljivo? Povezuješ sprejemljivost s tehnologijo? Z namenom? Kaj potem NSA pošlje agente v vse hodnike in je kar naenkrat pa sprejemljivo? Če pa to isto naredi sosed, pa je? Je kaj drugače, če sosed uporabi kozarec na steni, vratih? Če pride do vrat je, če pa uporabi kozarec pa ni več?

Bi se strinjal, da je odvisno od organiziranosti, kaj je sprejemljivo in kaj ne, nebi pa se strinjal, da je odvisno od tehnologije same (čeprav ta ponavadi pride z organiziranostjo, ne vem), še manj pa od namena, ker kaj bi naj le-ta bil? Jaz se popolnoma strinjam, da je organizirano prisluškovanje (na ravni agencij) nesprejemljivo, ampak ne si delat utvar. Ne-tako-organiziranega, morda ne vedno slučajnega prisluškovanja je kar nekaj. Verjetno več, kot organiziranega. In kot sem že povedal, trdim le in samo, da to ni nujno vedno slabo in ni vedno zločin samo po sebi, pa čeprav gre za neutemeljeno kršenje temeljnih človekovih pravic. Sicer kaj naj, naj potem tistega Čeha vržejo v samico ali kako? In če še vedno nisem dovolj jasen, sprašujem kje je meja.

Pa ti si mal bolan...

Pa dobro no, na katerem forumu sem jaz to zdaj? A ti jaz, ko ti poveš kakšno misel zabrusim, da si kreten? Znaš normalno povedat, "jaz se s tabo ne strinjam zato pa zato pa zato"? Ali si pač učen že prišel na svet? Veš, morda, če boš normalno povedal in če se bom strinjal, bom rekel "imaš prav".

poweroff ::

redo: razlika je, če ti slučajno ujameš nek pogovor - ali pa če sistematično hodiš od vrat do vrat poslušat.

V resničnem svetu bi te - če bi hodil od vrat do vrat poslušat - hitro strpali na zaprti oddelek umobolnice, saj ej to skrajno bolno.

Če pa se razglasiš za tajno službo oz. varuha nacionalne varnosti, pa očitno dobiš "licenco" za izživljanje svojih bolanih deviantnosti.
sudo poweroff

miroB ::

redo: če nimaš kaj za skrivat, pa prosim objavi katero čokolado ima tvoja hčerka najrajši, kakšno muziko rada posluša... oziroma tvoja kaka 10 letna sorodnica, kje je doma in na katero šolo hodi.

redo ::

V resničnem svetu bi te - če bi hodil od vrat do vrat poslušat - hitro strpali na zaprti oddelek umobolnice, saj ej to skrajno bolno.

Za neko definicijo skrajno bolno. Nebi te. Rekli bi ti paparazzo in dobil bi plačilo, za kar bi slišal in videl (oziroma posnel in poslikal). Če bo le ljudem dovolj zanimivo. Če bi te že kam zaprli, je to zapor, če bi kršil kakšen zakon.

destiny ::

Pa ti si mal bolan...


Pa dobro no, na katerem forumu sem jaz to zdaj? A ti jaz, ko ti poveš kakšno misel zabrusim, da si kreten? Znaš normalno povedat, "jaz se s tabo ne strinjam zato pa zato pa zato"? Ali si pač učen že prišel na svet? Veš, morda, če boš normalno povedal in če se bom strinjal, bom rekel "imaš prav".


Priznam da sem zapretiraval in se ti opravičujem :). V danem trenutku nisem mogel verjet da lahko vse mečeš v isti koš in me je malo zaneslo.

Hm. Imaš prav. Vendar, ti trdiš, da če slučajno slišim, kako se nekdo za zaprtimi vrati v zasebnem prostoru pogovarja in jaz nisem soudeleženec, da je to kaj manj prisluškovanje? Da je to prisluškovanje pa kar sprejemljivo? Povezuješ sprejemljivost s tehnologijo? Z namenom? Kaj potem NSA pošlje agente v vse hodnike in je kar naenkrat pa sprejemljivo? Če pa to isto naredi sosed, pa je? Je kaj drugače, če sosed uporabi kozarec na steni, vratih? Če pride do vrat je, če pa uporabi kozarec pa ni več?


Sprejemljivost je najbolj povezana z namenom oz. s pomanjkanjem le tega. Torej če nimaš namena, informacijo kvečjemu lahko dobiš slučajno, če pa npr NSA pošlje agente na vse hodnike pa to niti približno ni slučajno. Koliko je to dokazljivo je spet druga stvar, ampak to ni poanta te debate.

gzibret ::

DejanL15 daje številko TRR od Karitasa :D

Očitno mu vendarle ni vseeno do vdiranja v njegovo zasebnost.
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

Matthai> DejanL15 - če mi prosim poleg številke TR pošlješ še tvoj točen naslov in seveda ime in priimek, ti bom pokazal, kako ti lahko iz računa ukradem skoraj poljubno vsoto denarja. No, recimo ene par sto EUR..


Nemogoče! Razen, če ne greš ponarejat njegovo osebno in bančno.
Vse je za neki dobr!

techfreak :) ::

@gzibret: Kaj veš na pamet TTR od Karitasa?

@Matthai: Povej kako bi ti dobil denar ...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NSA zmore zapisati večino pogovorov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5026183 (21898) 7982884e
»

NSA za nekaj držav hrani vse telefonske pogovore

Oddelek: Novice / NWO
237578 (6113) LJ4L
»

Snowden zadovoljen s svojo misijo, NSA se utaplja v podatkih

Oddelek: Novice / Zasebnost
288676 (5384) k4vz0024
»

Malo googlanja, pa imaš policijo pred vrati (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
8933114 (27470) trizob
»

Vlada ZDA ne bo odgovarjala za večletno nezakonito prisluškovanje

Oddelek: Novice / NWO
135283 (4117) 3furious

Več podobnih tem