» »

Elektronski dosjeji za Nizozemce

Elektronski dosjeji za Nizozemce

24 ur - 24ur.com poroča, da bodo na Nizozemskem leta 2007 uvedli elektronske dosjeje za vse prebivalce.

V elektronskih dosjejih se bodo zbirali podatki o zdravju otroka, stanju v družini, šolskem uspehu ter o morebitnih kršitvah zakona. Tako se bodo na enem mestu zbirali vsi podatki o vseh državljanih.

Vlada pravi, da bo dostop do posameznih delov dosjeja omejen, tako da jih nepooblaščene agencije ne bodo mogle pregledovati. Vendar pa je eden izmed namenov uvedbe elektronskih dosjejev tudi ta, da bi različnim državnim službam omogočili enostavnejše spremljanje posameznikov. Tako na primer navajajo, da bo s pomočjo novega ukrepa policija imela enostavnejši dostop do podatkov o npr. mladoletnem prestopništvu.

V luči teh razlag zagotovila o preprečevanju nepooblaščenega dostopa do podatkov izpadejo kot skrajni cinizem, saj je precej verjetno, da bodo - potem, ko bodo dosjeji enkrat vzpostavljeni - posamezne državne ustanove dobile večja pooblastila za brskanje po njih.

9 komentarjev

mavec ::

Pa ja. Larifari. Najbolje, da na osebo namestijo še kamere, da bodo imeli vpogled kje, kdaj in kako je bila na določenem kraju. Pa saj zasebnosti taki ali tako več ni ;(( .

osrdek ::

Tinkec, ne se bat, to še vse pride. Za kakšnih 5,6 let ti bodo potrkali na vrata da ti bodo namestili kamere po stanovanju. Vse v imenu varnosti seveda:\

Stepni Volk ::

Big brother is watching...

In tudi za prvega aprila bo vsako leto bolj burno. Nikoli ne boš vedel, kaj ti bodo v dosje podtaknili kakšni hacker-ski prijatelji. Preprodajalec drog ali samo odvisnik? Pedofil? Morilec?
Zna biti zanimivo zbujanje na takšen dan :)

christooss ::

Ja Mreža se bliža :)
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Z-lot ::

Nič novega. V tistem koncu Evrope so bili v prvi polovici dvajsetega stoletja tudi prvi pri uveljavljanju dokumentov za evidenco. Zgodbo o sledeči zasedbi nacistov pa menda poznamo vsi?

poweroff ::

V bistvu je bilo malo drugače. Nizozemska vlada je pred 2WW hotela uvesti "foolprof" živilske karte. In je nekdo (nek statistik Jacobus Albertus Lentz) predlagal, da bi na živilske karte dali osebne podatke. Vlada je njegov predlog zavrnila, češ, da bi šlo za kriminilizacijo prejemnikov živilskih kart (se pravi cele populacije).

Potem so prišli nacisti in isti osebek je nacistom predlagal uvedno napredne osebne izkaznice. In nacisti so to z veseljem sprejeli. Gor je bilo vse, vključno s fotografijo in prstnim odtisom. Imeli so pa celo eno rubriko, kjer je pri Judih pisalo "J". In potem je bilo nekega dne posedovanje osebne izkaznice s črko "J" enako smrtni obsodbi. Death toll med Judi na Nizozemskem je bil okrog 75%. V Franciji recimo samo 25%.

Je to naključje, glede na to, da so v Franciji sistematično uničevali popisne podatke, ki so omogočali identifikacijo Judov?

toliko o nadzoru.
sudo poweroff

Kami ::

Pol pa bodo našli varnostni lukno, pa bo joj...

aljazh ::

Tudi v Sloveniji že obstajajo zametki, ki bi lahko nekoč privedli do tega, da bi vsak posameznik imel svojo e-kartoteko.

Letos je bil uveden elektronski matični register - podatki iz rojstnih knjig se bodo prenesli v elektronsko obliko. Novorojenih se ne vpisuje več v "papirno" pač pa le še v elektronsko matično knjigo. Vanjo se vpisujejo tudi smrt, poroka, spremembe imen, ...

Najbrž ni vprašanje ali, pač pa kdaj bo prišlo do povezave vseh sedaj obstoječih baz podatkov v eno samo. Kot osnova bi najbrž lahko služil centralni register prebivalstva (CRP).

BBB ::

aljazh, saj niti ni treba, da gre za centralno bazo. Vsekakor pa bo postala organizacija dokumentacije čedalje učinkovitejša in obširnejša. Kakšen odpor proti temu bo uvajanje kvečjemu za nekaj let zavr, preprečil pa ga ne bo. Bomo pač ovčice pod takrko pastircev.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

www.udba.net (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Loža
62957174 (16796) AC_DC
»

Ameriška vlada blokirala bančni račun Wikileaks

Oddelek: Novice / NWO
3711234 (9140) Icematxyz
»

V Nemčiji je avtomatsko preverjanje registrskih tablic neustavno (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6810076 (8869) darkolord
»

Google bo ponudil nadzor brskanja

Oddelek: Novice / Zasebnost
224313 (2883) Jst
»

www.udba.net (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7419517 (19517) NoUse4AName

Več podobnih tem