»

Nemški urad za konkurenco po Facebooku, Amazonu in Googlu še nad Apple

Bundeskartellamt - Nemški urad za konkurenco (Bundeskartellamt) je uvedel postopek zoper Apple, v katerem bo preveril, ali ima Apple prevladujoč vpliv na trgih. Podobne postopke je Urad letos že uvedel tudi proti Facebooku, Amazonu in Googlu. Postopek se uvede na podlagi nove nemške zakonodaje, ki omogoča zgodnje preverjanje, ali imajo tehnološki giganti vpliv, ki se razteza prek več različnih trgov (npr. oglaševanje, iskanje, aplikacije). Zakon je začel veljati januarja letos, v novem 19.a členu pa omogoča zgodnje ukrepanje. V dvostopenjskem postopku Uradu omogoča, da podjetjem, ki imajo na več trgih velik vpliv, prepove monopolna dejanja.

Direktor Urada Andreas Mundt je dejal, da je uvedba postopka prvi korak, v katerem bodo preverili, ali Apple takšen prevladujoč vpliv na več trgih sploh ima. Če se ekosistem podjetja razteza prek več trgov, je to lahko znak, da takšen vpliv ima. Konkretno bodo preverili, ali iOS in vse okoli iPhona (App Store, iCloud, AppleCare, Apple Music, Apple Arcade, Apple...

15 komentarjev

Upravno sodišče v primeru ADSL pritrdilo Telekomu

Slo-Tech - Upravno sodišče je odpravilo odločbo Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK), s katero je ta ugotovila, da naj bi Telekom Slovenije najmanj od 1. 12. 2002 do 5. 9. 2005 zlorabljal prevladujoč položaj na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim dostopom prek bakrenega omrežja in tako v škodo potrošnikov omejevalo tehnični napredek. Gre za zloglasni primer ADSL/ISDN, ko je Telekom Slovenije do septembra 2005 naročilo ADSL pogojeval z nadgradnjo telefonskega priključka na ISDN. Postopek, ki se na AVK in sodiščih vleče že od leta 2004, gre ponovno od začetka, saj bo AVK spet presojala.

Tedanji Urad za varstvo konkurence (UVK) je leta 2004 na zahtevo neimenovanega prijavitelja uvedel...

57 komentarjev

Telekom Slovenije z vezavo ISDN/ADSL zlorabil monopolni položaj

Slo-Tech - Agencija za varstvo konkurence (AVK) je ugotovila, da je Telekom Slovenije zlorabljal prevladujoči položaj na trgu, ko je priklop širokopasovnega priključka ADSL operaterjem in ponudnikom interneta pogojeval z nakupom storitve ISDN s strani končnega uporabnika. V obdobju med 1. decembrom 2002 in 5. septembrom 2005 je Telekom Slovenije z omenjeno prakso kršil zakon o preprečevanju omejevanja konkurence (9. člen).

Tedanji Urad za varstvo konkurence je že 31. marca 2008 v odločbi ugotovil isto kršitev, a jo je Telekom Slovenije izpodbijal na upravnem sodišču. To je 18. novembra 2009 odločilo (U 959/2008), da se odločba UVK-ja odpravi v delu, v katerem je ugotovil kršitev, in vrne v ponovno odločanje. AVK, pravna naslednica...

90 komentarjev

Okrogla miza: ACTA in SOPA: Trgovinski sporazumi, ki grozijo svobodi spleta?

Slo-Tech - Včeraj zvečer je v Kiberpipi potekala okrogla miza na temo ACTE. Udeležili so se je Andrej Piano, sekretar na ministrstvo za gospodarstvo, Jure Logar, državni nadzornik v Uradu informacijskega pooblaščenca, Tadej Hren, SI-CERT, dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M., ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, Matija Šuklje, član društva FSFE. Iz občinstva pa posebej poudarjamo tudi prispevke informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar ter direktorja Datalaba Andreja Mertlja.

Debata je postala živahnejša, ko je Informacijska pooblaščenka iz občinstva vprašala državnega sekretarja Andreja Piana, ali so na ministrstvu pripravili analizo, katere zakone bi bilo potrebno spremeniti, da bi ACTA lahko zaživela v slovenskem...

28 komentarjev

SAZAS proti državi: zgodba zadnjih 6 let

Matjaž Zupan (Združenja SAZAS), dr. Jurij Žurej (Urad RS za intelektualno lastnino - URSIL) in Jani Soršak, nekdanji direktor Urada za varstvo konkurence (UVK). [1]

Slo-Tech - Društvo Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito avtorske pravice Slovenije, v javnosti bolj znano pod kratico in palindromom SAZAS, v zadnjih mesecih nima najboljših odnosov z državnimi organi. Kup starih zadev, ki se kuhajo že nekaj let, je dobilo zobe v obliki upravnih odločb.

S pregledom novic na strani Urada za intelektualno lastnino (URSIL) smo sestavili kratko kronologijo dogodkov.

SAZAS v vojni z nadzornikom

Glavni kamen spotike pri SAZASovem poslovanju (in tudi obstoju) je seveda denar. Konec decembra 2006 je SAZAS sprejel sklep o novi tarifi za javno priobčitev glasbenih del (kakor se uradno reče predvajanju v lokalih in drugih javnih prostorih). S tem so zneske pretvorili v evro in jih hkrati znatno zvišali, resda prvič od sprejetja tarife, vendar za skoraj 60%. Urad za intelektualno lastnino, ki ima pravno obvezo nadzora nad...

61 komentarjev

Solomonov Seminar: Inteligenca – naravna, umetna in inženirska

Inštitut Jožef Stefan - V četrtek, 31.03 ob 12. uri bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko, predavalnica PRJA, Jadranska 21
v okviru Solomonovega seminarja Matjaž Gams ob izvolitvi v naziv rednega profesorja imel svoje inavguracijsko predavanje - Inteligenca – naravna, umetna in inženirska.

Predstavljeni bojo koncepti naravne inteligence, pomembni za razumevanje tega pojava in posredno, na podlagi odkritij, za izdelovanje bolj "inteligentnih" računalniških sistemov. Omenjena bodo tudi nekatera nova spoznanja, ki pomembno dograjujejo vedenje izpred nekaj let, npr. to, da je vsak nevron samostojna računska enota, kar pomeni, da so možgani še bistveno bolj zapleteni, kot smo sklepali do sedaj.

Pri analizi umetne inteligence oz. inteligentnih sistemov bo predstavitev posvečena vprašanju relevantnosti - kako lahko s temi tehnikami izboljšamo znanje in obnašanje ljudi od pokojninske reforme dalje. Predstavljeni bodo nekateri konkretni projekti in akademske objave, večinoma narejene v Odseku IJS za...

4 komentarji

Kako zlomiti konkurenco in odnesti celo kožo?

Kiberpipa - Zadnji torek v marcu bo v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu predaval Boris Horvat iz podjetja ABM d.o.o, ki je pred kratkim doseglo pomembno zmago v desetletje trajajočih sporih z nacionalnim telekomunikacijskim operaterjem. Vrhovno sodišče Slovenije se je prvič izreklo o varstvu konkurence in razsodilo da operater s prevladujočim tržnim položajem le-tega ne sme zlorabljati in na kakršenkoli način diskriminirati drugih operaterjev. Predavanje bo imalo krajši teoretični uvod o varstvu konkurence, temu pa bo sledila podrobna analiza konkurenčnih sporov med Telekomom Slovenije in tako imenovanimi alternativnimi ponudniki interneta, ki so pripeljali do današnjega stanja na trgu. Več o dogajanju si preberite tukaj. Vabljeni v Kiberpipo v torek, 31.3. ob 19. uri!

Spletne urice na Dan norcev odpadejo. Vljudno vabljeni!

0 komentarjev

Siol je ponovno pod okriljem Telekoma Slovenije

Dnevnik - Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na današnji seji dal soglasje k predlogu uprave o pripojitvi družbe Siol k matičnemu podjetju. Uveljavljena blagovna znamka Siol ostaja tako na trgu, njeno trženje pa prevzema Telekom Slovenije. Z novo organiziranostjo naj bi Telekom Slovenije lažje zagotovil najnovejše tehnologije slovenskim uporabnikom. Največji slovenski ponudnik internetnih storitev bo sestavni del Telekoma Slovenije postal predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta, so še sporočili iz materinskega podjetja. Več v izvorni novici in v debati na forumu.

55 komentarjev

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta

Slo-Tech - Naslednje v seriji mnenj o omejevanju dostopa do interneta na podlagi grozilnih dopisov. Še vedno iščemo pisca za nasprotno stališče (pišite nam). Matej Kovačič je tokrat malo podrobneje obdelal stališče, da tako izvedena cenzura v pravni državi ni dopustna.

Z današnjim dnem se je operaterjem, ki so upoštevali grozilni dopis Urada pridružil tudi SiOL. Koliko je tak ukrep smiselen, si lahko ogledate sami na www77.bwin.com.

Veselo branje

291 komentarjev

Dražji klicni dostop do interneta

Telekom Slovenije - Za takole vroče sobotno dobro jutro malce manj vesela novica za vse uporabnike klicnega dostopa do interneta. Telekom bo v ponedeljek podražil tarifo za dostop do interneta prek številk 0880, 0888 in 0889. Novost je uvedba enotne tarife, ki bo nadomestila cenejšo (ki je veljala ponoči in ob vikendih) ter dražjo.

Minuta klica na 0880 (dostop do SiOL-a) bo po novem stala 2,52 tolarja (37 % več glede na višjo oz. 147 % več glede na nižjo tarifo). Minuta klica na 0888 vas bo stala 5,26 tolarja (podražitev: 25 % oz. 57 %), ARNES-ovi uporabniki (številka 0889) pa boste plačali 3,06 tolarja na minuto (podražitev: 35 % oz. 143 %).

Cenik.

57 komentarjev

Postopek proti Telekomu Slovenije zaradi suma kršitve konkurenčnega prava

Slo-Tech - Urad za varstvo konkurence Republike Slovenije je 15. oktobra v Uradnem listu objavil sklep o uvedbi postopka proti Telekomu Slovenije zaradi ugotavljanja domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu s pogojevanjem zakupa priključka ADSL s hkratnim zakupom priključka ISDN in z oglaševanjem zgolj enega ponudnika ADSL povezave v internet (svoje hčerinske družbe SIOL d.o.o.).

Pobudnik postopka oziroma prijavitelj je Boris Horvat. Pogovor, v katerem opisuje razloge za svojo pobudo, je bil je bil objavljen v DELU, 15. oktobra 2004 na strani 18, DELO pa je 22. oktobra 2004 na straneh rubrike "Informacijska tehnologija" objavilo tudi prve odmeve na uvedbo postopka, med drugim sta svoje mnenje povedala tudi direktor Telekoma, ki je mnenja, da Telekom ni zlorabil prevladujočega položaja na trgu in (trenutno še) minister za informacijsko družbo Pavle Gantar, ki je povedal, da so na MIDu zelo zainteresirani za razvezavo ADSL in ISDN, saj bi to po njihovem mnenju občutno povečalo delež...

54 komentarjev

Zarota ali korupcija?

Finance - Kot se je v preteklosti že zgodilo, se bo tudi tokrat zgodba vrtela okoli Onkološkega inštituta, ki ga rakava Slovenija več kot potrebuje. Pri nakupu telefonske centrale, katere kupec je omenjeni Inštitut, je razpis dobilo podjetje Procom in tako premagalo Telekom, kot drugo na razpis prijavljeno podjetje. Bojda je sporno to, da je Inštitut nakup opravil po svetovanju Agencije za telekomunikacije, ki jo vodi Nikolaj Simič. Slednji pa je solastnik podjetja, ki je zmagalo na razpisu.

Vendar pri Inštitutu pravijo, da so od Agencije zahtevali le strokovno mnenje o vsebini obeh ponudb in dobili odgovore brez navedb priporočenega prodajalca. Nikolaj Simič pa obljublja, da bo svoj delež podjetja, ki je dobilo razpis, prodal v naslednji dneh kot je to pred časom že zagotovil. Izstopa pa tudi njegov očitek, da za "napadom" nanj stojijo igralci na telekomunikacijskem trgu, ki ne želijo sprememb (namig: monopolni trg). Agencija ostaja odločna odpreti trg telekomunikacij, zagotavlja...

0 komentarjev

Festival računalništva

Slo-Tech - Ravno sedaj sem prišel iz osmega festivala računalništva, kjer sem tekmoval v drugi skupini med srednješolci. Primož je, kot naš ponos in sreča, tekmoval v najtežji, tretji skupini. Dogodek je bil zanimiv, pozdravit nas je pa prišel gospod eminenca, minister za informacijsko družbo, g. Pavle Gantar. Rezultate dobimo popoldne, o tej temi se bom pa razpisal še v forumu z nekaj zanimivostvmi :D.

7 komentarjev

Telekom

Finance - Telekom začne jutri komercialno tržiti svojo ponudbo ADSL. Celih 145 milijonov tolarjev vreden biznis je pripadel Iskratelu, ki ga je Telekom izbral med tremi različnimi ponudniki. Telekom pričakuje, da bo do konca leta napeljali okoli 20.000 ADSL priključkov. We shall wait and see... Celoten članek si oglejte tukaj. Thnx, J-A-G!

11 komentarjev