» »

e-voting

e-voting

Vesoljc ::

jest: kdaj mislite da bo e-voting? 2007?
Gandalfar: Nisem preprican, ce to res hocmo

zakaj pa ne bi hoteli tega?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Gandalfar ::

Zato, ker potem se bomo priblizali neposredni demokraciji in se bo pojavilo vprasanje, ce je volilna baza sploh dovolj strokovno usposobljena za taksno kolicino volitev, ki bodo naenkrat na voljo.

Vesoljc ::

jah, enkrat je treba zacet... zakaj ne bi ze 2007? ;)

en dizajn prehoda iz celuloze na polprevodnike je pa tako ali tako nujno potreben. stevilo refernedumov pa se itaq ne sme toliko povecati ze na zacetku. postopoma, pa cim prej je treba razdelit te e-certifikate 8-)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Gandalfar ::

Ti si za tak voting, da ko zvecer pogledam maile mimogre poklikam se par 'anket' na volitve.gov.si in s tem odlocam o usodi nase drzave?

Vesoljc ::

mimogrede niti ne...
skoraj obvezno bi rekel
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

DavidJ ::

Če lahko zagotovite, da bo vsak volilec sam in tajno klikal na računalnnik, potem kar.

Spet ena izmed modnih neumnosti, ki se je prijela pri nas. In edini argument, ki so ga lahko pobudniki te ideje ponudili, je bil ta, da v nekaterih državah razmišljajo o tem.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Luka Percic ::

No, to bo. Prej ali slej.
Samo je treba premislit.
2x premislit.
3x premislit.
4x premislit.

Zlorabe so dokaj preproste. Nevem zakaj bi mogli bit mi poskusni zajček. Naj se drugi opečejo. Jast nočem zaradi tega, da bomo prvi, gledat kapitalsko zelo podprt LDS še dodatne štiri leta na oblasti.

Kar se pa tiče referendumov, pogoji o podpisih bi lahko še vedno veljali.
Pač elktronsko bi podpisal da podpiraš razpis referenduma za .........
Eden na mesec bi bilo povsem dovolj.

Vesoljc ::

mah sej vsi itaq ne morejo tako glasovati (zaenkrat), nekateri bi pa lahko. zakaj bi moral prehoditi celih 500m do volišča če to lahko storim iz domače sobe? če mamo e-dohodnino, e-index, e-...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Gandalfar ::

Vesoljc: problem zagotavljanja anonimnosti glasovanja

Vesoljc ::

ehh, en integer bomo pa že znal zakodirat
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Gandalfar ::

samo kako bos anonimno oddal glas pri cemer bos zagotovo vedel, da je bil pravilno oddan ter da ni bil narobe prestet. Papirnate glasovnice lahko prestejes...

Tilen ::

in potem se bo en windows server spet zrusil in OPA nov referendum >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Luka Percic ::

Bolj kot anonimnost, pomoje predstavlja možnost zlorabe pri "štetju/zbiranju" glasov.

Posjetje ki sistem naredi, bi vedno lahko vdelalo back door, za spreminjanje volilnih rezultatov. In če bi kdo zadosti plačal, bi to podjetje preko teh "vrat" lahko prirejalo rezultate.
Al pa ne samo podjetje. Tudi kašn heker. Ki bi bil dovolj plačan al pa razočaran v življenju.
A da bi bilo open source?
Potem bi pomoje bilo še bolj nevarno.

Potem je problem, ker bi lahko kdo svoj e- certifikat tudi prodal.

Zato ni treba hitet.
No, pa tudi bremzat ne.
La vse dvakrat premislit.

Vesoljc ::

Papirnate glasovnice lahko prestejes...
Ki bi bil dovolj plačan al pa razočaran v življenju.

tudi pri stetju sem se ze nickolikokrat zmotil... namerno ali pa nenamerno
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Luka Percic ::

Verjamem, da se v volilnih odborih dogajajo manjši prekrški.
Vandar je to se zmeraj največ 0,1%(ok, ugibam).
V e- volitvah, bi komot prišel do 2% plusa ali minusa.

Avenger ::

Na podlagi česa pa to sklepaš? :\

Meni se zdi zamisel več kot odlična, ker precej logično pomeni, da bo 'udeležba' na volitvah mnogo večja kot je zdaj. Ah ja, če se bo le ljudem ljubilo pridobit e-podpise. Jaz ga že mam, btw.

Seveda pa bi bilo potem nujno potrebno spremenit zakon o referendumih (al je to že v ustavi zapisano? sem pozabil...) tako, da se jih ne bo moglo sklicat za vsako figo in sploh za kako zelo pomembno stvar, ki po naravi ne bi smela biti v rokah neuke raje.

Jasno pa je, da bi potem obstajala zelo realna nevarnost takih in drugačnih zlorab. Zgodovina nas uči, da je vsako ključavnico, ki jo je naredil človek možno ali odpreti ali zlomiti. Nevarnost zlorabe bi lahko teoretično zmanjšali na minimum, če bi se sistem updejtal zelo pogosto in na vseh možnih nivojih, HIV style. Kljub temu, bi pa še vedno obstajala nevarnost 'koruptiranja ključavničarja'. Denarci in moč, ki se tukaj vrti (oziroma od samostojnosti praktično samo poganja korenine) lahko dela čudeže. Poleg tega, bi bila kontrola zelo zelo centralizirana, medtem ko je pri klasičnem načinu volitev zelo razpršena, listkov ne šteje 1 človek, ampak skoraj cela množica. Tukaj bi jih pa štel računalnik pod kontrolo enega ali nekaj sysadminov ali koga podobnega. Ne vem, si ne znam predstavljat, kako bi bilo možno zagotovit nukeproof varnost, zato sem odločno proti elektronskim volitvam.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Gandalfar ::

Za zacetek zacnes z open-source audited also by public programsko kodo do cim nizjega nivoja... ampak smo se zmer proti :>

goku :) ::

Pri vsakih volitvah so tudi tuji opazovalci, ki ogutavljajo poštenost volitev. Če bi se odločili za kaj takega, bi bil nadzor s tujine verjetno še toliko večji (neki novga).
Pa tudi relativno težko bi bilo pripeljati kr ene glasove, ker bi glasovi prihajali iz točno določenih lokacij, če glas nima lokacije ni veljaven, če pa ima lokacijo ima tudi geslo, če ne veš gesla ne moraš glasovati.


Tako, da jst mislim, da bi se to čist dal.
Tudi glasovane bi lahko bilo tajno, če daš nekomu uporabniško ime ni geslo to ni noben poroblem. Zgoraj sem prebral, da bi lahko piršlo do troanja z temi gesli. Moje mnenje je da ni nobne tako neumen da bi nekomu plačal z en bogi listek, ki ima zelo majhno moč. Če pa bi to bilo množično, bi zunanji opazovalci to znova opazili.



Vem, da se da čisto vse, sam če bi se dobro pripravili nebi bilo sporno.
Navijanje je kamen modrosti

Vesoljc ::

hmm, bolj zaupate samo človeku (ki šteje) kot človeku z računalnikom (ki šteje)?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Gandalfar ::

naj bi izjavil:


Pa tudi relativno težko bi bilo pripeljati kr ene glasove, ker bi glasovi prihajali iz točno določenih lokacij, če glas nima lokacije ni veljaven, če pa ima lokacijo ima tudi geslo, če ne veš gesla ne moraš glasovati.


Problem anonimnosti. Gre se zato, da ko ti koncas z glasovanjem lahko listke prestejes. Tudi trikrat. Poglej recimo kaj se je zgodilo v S Koreji, ce se ne motim. Zapecatili so skatle z listki in dali tako vedet, da ne dovolijo preverjanja. Borci za pravico se lahko bunijo in eventuelno morda celo dosezjo recount. Ce je pa vse kar ti imas en integer v bazi od vsakega ti tega ne mores se enkrat prestet in tudi ne mores vedet, ce ti ni nekdo slucajno sel bazo popravljat. Pojavi se vprasanje kako zagotoviti veljavnost tiste baze podatkov in hkrati ohraniti tajnost volitev. Npr. debian ima online volitve za svojega leaderja in vse ampak so volitve javne. In potem z recountom ni problem in tudi vsak lahko rece jzt sem glasoval za to in to tm pa pise to in to. Kako bos ti to zagotavljal pri anonimnih volitvah?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: BigWhale ()

DavidJ ::

Še enkrat. Lepota sedajšnjih volitev je, da vsak odda glas TAJNO in SAM. Če bi imeli e-voting od doma, tega ne moremo zagotoviti, razen če pošljemo inšpektorje v vsako hišo, ki ima računalnik, kar bi stalo več kot sedaj.

Tudi če bi imel vsak svoje geslo, obstaja fizična ovira, kako vsakemu posamezniku omogočiti, da bo SAM tipkal na računalnik. Nam verjetno ne bi delalo težav, kaj pa starejši, ki jih je čas že povozil?

Druga ovira je TAJNOST. Torej, kako speljati volitve, da volivcem ne bodo drugi gledali na ekran?

Da o logih, ki bi jih delal centralni računalnik, ne govorim. Lahko rečemo, da so uradno zapečateni. Hkrati pa vemo, da jih lahko enako hitro odpečatimo. Imeli bi enako situacijo, kot jo imamo pri preverjanju napovedi za dohodnino. Naj bi se naključno prevelilo določeno število napovedi, pri ostalih pa ne. Naključno izbiranje je pa zavito v meglo.

Trenutno imamo velik problem s funkcionalno pismenostjo, pri teh volitvah pa zahtevamo še informacijsko, ki je še znatno nižja.

Zbudite se v realnost.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Več kot šestina Estoncev voli prek interneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
9836425 (31873) SkipEU
»

Norveška ukinja glasovanje prek interneta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
14254775 (50357) BigWhale
»

(Ponovna) Želja po uvedbi e-volitev v Sloveniji

Oddelek: Problemi človeštva
322902 (2498) Mipe
»

Slovenija poživlja ali o glasovanju na volitvah preko interneta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11112400 (9572) Daedalus
»

Referendum o RTV (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
35953710 (48228) Brane2

Več podobnih tem