» »

Globalno človeštvo

Globalno človeštvo

«
1
2

ThePlayer ::

Na začetku 21. stoletja je človeštvo na točki, kjer ni bilo še nikoli prej. V preteklih 100 letih je napredovalo bolj kot v vseh prejšnjih letih skupaj. Razvoj pa je vse hitrejši, nekateri napovedujete celo singularnost v naslednjem desetletju. Mislim, da je umestno vprašanje, kam vse to pelje. Zdi se mi, da razvoj prehiteva človeka. V tem smislu, da se ne moremo tako hitro prilagajat nenehnim novim odkritjem (resnicam) o okolju, v katerem se nahajamo. Današnja družbena ureditev sveta bo (če ni že) po mojem postala omejitev za hiter tehnološki razvoj. Prej ali slej bo vprašanje, kam sploh želimo, postalo nujno. In tja, kamor bomo šli, bomo šli skupaj, torej kot human species. Zametki takega globalnega združevanja se že kažejo v visokotehnološki znanosti (npr. mednarodna vesoljska postaja), taka združitev pa bo nujna na vseh področjih. Mogoče to ni nič novega ampak zanimivo je, da ogromno ljudi temu nasprotuje. A to pomeni, da človeštvo enastavno ni dovolj zrelo za to stopnjo razvoja (če je to sploh možno)? Po mojem mnenju bo do take združitve nedvomno prišlo, po lepi ali grdi poti. Kaj vi mislite?

_marko ::

Velik del res morda ni zrel zato, sam tisti itak ne odločajo o ničemer glede znanosti in odkritij.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

NoUse4AName ::

Preberi si knjigo imenovano "Age of spiritual machines" - Ray Kurzweil. Sicer se knjiga predvsem nanasa na razvoj umetne inteligence je veliko drugih stvari napovedanih in to tako dobro utemeljeno, da nekako nimas izbire kot pa da se strinjas. Isti avtor je naredil ze kr nekaj napovedi, ki so se zgodile v casu ki ga je napovedal in tako kot jih je napovedal. Kurzweil je namrec eden velikih znanstvenikov danasnjega casa.
Glede odpora proti razvoju. Luditi bojo vedno obstajali in zelo mozno da bojo postajali tudi veliko bolj glasni v bliznji prihodnosti. Kurzweil celo napoveduje terorizem v teh smereh. Velika vecina bo pa namrec stvari sprejela. Vedno je bilo tako.
Razvoj se ne bo ustavil. Druzba se pa bo prilagodila. Lep primer so P2P programi. RIAA so nekaksni konzervatisti, ki zelijo uniciti napredek ampak jim to niti priblizno ne uspeva. Programi kot so iTunes, kazaa so prihodnost in ljudje so jih sprejeli z odprtimi rokami. Ko postanejo prednosti nove tehnologije ocitne jih ne bo nic ustavilo.
V 20. stoletju je bil napredek neverjeten, ampak to ne bo nic v primerjavi z 21. stoletjem. Razvoj namrec poteka eksponentno in na prelomu stoletja smo presli koren funkcije. Zdaj se bojo zacele sele pojavljati zelo zanimive stvari.
Nekako se mi zdi prihodnost tipa ghost in the shell zelo verjetna. V filmu in v veliki meri tudi v seriji ghost in the shell so nakazana nekatera velika vprasanja 21. stoletja.
Dokler so stvari, ki jih se ne vemo bo sel razvoj naprej in edina stvar, kar lahko to ustavi je vecinsko, ce ne popolno unicenje clovestva.

Thomas ::

Ja, se zelo strinjam z duhom teh dveh zadnjih postov. Kaj hudiča bi si sploh belili glavo zaradi raznih konzervativcev in jih prosili na kolenih?

Naj se kar vzvišeno smehljajo, ker nasmešek jim bo povsem zbledel, prej kot se sami rahlo bojijo, da bi jim pa morda lahko.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ThePlayer ::

Ja sej jest tud upam da bo razvoj šel naprej in da se bo pri tem druzba korenito spremenila. Samo v mislih sem imel predvsem nasprotovanje tistih, ki imajo ne glede na vse danes vpliv (državniki,...) in ki bodo (nekateri bodo) skušali ta vpliv zadržati. Torej, če ne bodo oni prevzeli vodilne vloge pri prehodu v novo ero ne bi bila nič čudnega nova (globalna) revolucija (glede na zgodovino celo neizogibna).

Thomas ::

Princ Charles, ki hoče da mu mati umrejo, da bo kdaj kralj, je zelo nastrojen proti nanotehnologiji in genetiki. George Bush noče nobenih embrijev v enačbah. Leon Kass predlaga uzakonitev statusa quo. Evropski kontinentalni politiki se bojijo genetskih sprememb, kot stekli vode. (Zato se steklina imenuje tudi hidrofobija.)

In zbor krepostnih mam nasprotuje, da bi sinkoti počeli neke določene reči s sabo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

NoUse4AName ::

Pa bojo tako kot tovarne se razvijalce prestavli v kaksno indijo ali kitajsko. Nekje se bo raziskovanje nadaljevalo ce bo pri nas prepovedano.

Thomas ::

Tega se pa bojijo še bolj! So, don't worry zaradi politikov. Worry zaradi 90% ljudi, ki so njihova "moralnopolitična baza"!

Med njimi so pa predlogi, "naj se ne bi šli več", kar precej popularni. Vsaj trenutno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

NoUse4AName ::

Torej je vprasanje samo kako dalec so politiki priravljeni iti in koliko procentov crede prebivalstva bojo uspeli prepricat. Kot sem rekel, prihajajo zelo zanimivi casi :)

ThePlayer ::

Ma ne, sej razvoj bo šel sigurno naprej. Vprašanje je sam kolk bo imel folk od tega. Današnja ureditev sveta bo takrat predstavljala veliko omejitev za splošne množice. Enostavno bo moralo priti do globalne enakopravnosti.

NoUse4AName ::

Ustaviti itak ne morejo. Ampak ne bojo se predali brez boja.

antonija ::

Ustavit razvoja ne bojo mogli, lahk ga pa pomojem usmerijo v doloceno smer (tisto ki jim bolj ustreza). Ce gre za znanost, krej materialne dobrine niso tako nujne (nizki stroski) pol tud najmocnejsi ne bojo mel kej pipat, ce je pa vklucen dnar (vecina naravoslovja) pol pa lahk se kako vplivajo na razvoj. Money makes the world go around. Zmeri blo pa zmeri bo tko...

Se pa strinjam da se je krivulja razvoja sele zacela vzpenjat in njen odvod se samo se veca. Sam bojim se da ko bom jst star deda da mi bojo se manj jasne nove stvari kot je pa moji babici racunalnik al pa mikrovalovka...:\
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nicnevem ::

ko boš ti deda bo že tehnološka singularnost in boš mel svoj IQ tolk naspidiran da se ti bo kar v "glavi" vrtilo - pa ne zato ker ne boš razumel kako "mikrovalovka deluje", ampak ti bo jasna the big picture vesolja....:D


aja, pa bog požegnaj zgornje besede...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nicnevem ()

antonija ::

Sej nism mislu tolk na "razumevanje delovanja" stvari, ampak bl na odnos kot ga majo starejsi ljudje do novejsih tehnologij. Ko so bli majhni jih ni blo in so zdaj kr malo sramezljivi z njimi, nekatere je celo strah. Zdej gre razvoj veliko hitreje naprej kot je sel takrat in vrjetno bo, ko bom jaz stari deda, na svetu ze tolko novih stvari da ni vraga da me bo kaksna od njih precej begala. Vsi smo ljudje (mladi al pa stari) in zarad tega se vsi vsaj podobno obnasamo ko vidmo nekej novega. A tuki noben ne razmislja o tem, da ko bo zelo star da ga bojo kaksne nove "pogruntavscine" vsaj begale, ce ne clo strasile?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

Se moraš odreči dosedanjim izkušnjam, ko nas stare dedote nove stvari begajo. Po upgradeu nas ne bodo več. In upgrade je pač samo ena od novotarij, ki nas ne bodo spravile v grob. Pač pa nasprotno, držale zunaj njega. See?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

antonija ::

Da bo v roku recimo 50 let obstajalo nekaj kar me do drzalo ven iz groba? Nekak sm skepticen... Sicer nisem informiran kaj vse je ze mogoce z nanotehnologijo naredit, sam mislim da je se dalec od tega da bi "servisirala" in "upgradela" ljudi. Ce bo pa res enkrat tko bo pa se kdo pogruntu kak jim nov firmware flashas pa bomo vedno blizje kakemu matrixu... Spooky!!!8-O

Je pa res da bo nasi generaciji verjetno lazje opustit stara prepricanja in navade in prevzet nove, kot pa je to generaciji nasih dedkov. Oni so prakticno cel zivljenje prezivel enako. Mogoce so se bral navodila za radio in znal z njim clo snemat na kasete (z naprednimi modeli), na TVju si pa ne znajo vec programov nastavit, da o kompjuterjih sploh ne govorim. Skratka nikol niso delal nic z nicemer, ker nic ni obstajalo.
Zdajsnji mladini (al pa vsaj meni) pa ni problem prakticno karkoli narest v softwareu potrosnih izdelkov (TVji, mp3 playerji,...), se kaksen softmod ni tko tezko izpeljat, z mal truda se pa tud kej bolj hardwareskega da narest. Sam to velja za zdej pa za to kar obstaja.
Ko bomo pa zrastli bo pa sigurno ze vsega cuda (OK, takle izraz je res malo pravljicen in sanjast) pa verjetno bojo znani ze kaksni drugi principi upravljanja ki jih danes se ne poznamo (kot moja babi ni poznala daljinca za TV). Pa glih take stvari znajo zbegat tud naso generacijo ko enkrat zraste...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

> bomo vedno blizje kakemu matrixu... Spooky!!!

Matrix ideologija, znana tudi kakor "brains in the jar" je že zastarela. Izmišljena 1928 in zastarela v trenutku, ko je bilo prvič izrečena beseda upload. Najkasneje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Jaz se sprasujem, kaj bo prej, ali singularnost ali pa to, da bo Jezus prisel znova na zemljo. Oboje mi je priblizno enako... ;)

Thomas, tvoj upload je religija, tako kot krscanstvo. Zaenkrat. :) Hmmm, lahko pa... Lahko pa dokazes nasprotno, ce vsi skupaj zberemo dovolj diskovja, kakih 900 TB (ne bi smelo biti pretezko), pa te kar takoj uploadamo? ;) 900TB bi moralo zadostovati, mar ne? ;)

Thomas ::

A bi res rad, da sem uploadan? Potem bi me bil poln cel Internet? Dominiral bi na vseh sajtih. Si res tega želiš?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

_marko ::

si ti? :D
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Thomas ::

Na tale net kot je ... niti ne. But then again ... hm ... premišljujem!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Da ne bos mislil, da te ne bi odklopil, ko bi bil transfer koncan.... (Tolk bi ze se pocakal...) ;)

Dokler ne bo svet zrel za take ideje... ;)

NoUse4AName ::

Do leta 2029 bo en oseben racunalnik za 1000$ imel racunsko zmogljivost kot 1000 cloveskih mozganov in zaradi nanotehnologije in podobnega bo pricakovana zivljenjska doba povprecnega cloveka krepko prek 100 let. V bistvu je cisto mozno, da ce nas ne bo probrala kaksna bolezen ali nesreca mi ne bomo poznali prave smrti (vsaj od starosti ne).

perci ::

A bi res rad, da sem uploadan? Potem bi me bil poln cel Internet? Dominiral bi na vseh sajtih. Si res tega želiš?

Glede na to, da s svojim "protokolom" itak ze zdaj hijackas pol tem na forumu, bi mislil, da si ze zdavnaj uploadan :D - mal heca ne škodi :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Thomas ::


Every time I write a post,
every time I improve the code,
... I upload a little!


:P
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ThePlayer ::

Zdajle sem na netu iskal odgovor na vprašanje, od kje izvira vsa toplota v Zemljini notranjosti. Vedno so nam govorili, da so v središču Zemlje izjemno visoke temperature, nobeden pa ni povedal od kje vsa ta toplota. Odgovor me je bolj kot ne presenetil, saj naj bi bil izvor toplote cepljenje jeder. Tega vsekakor prej še nisem slišal in po mojem tud ni tko splošno znano.

Link

In zakaj to dajem v to temo? Ja, ker je ta stran kar nekakšno opozorilo v obupu znanstvenikov, ker se ta naš ljubi planet-reaktor zaradi našega delovanja pregreva. Kakšen bo konec, če bo šlo tako naprej, vemo vsi.

Sej verjetno vam je to že znano, ker stran ni nova, bi pa povedal samo, da je to lep primer, kako vplivne (for example, Bush) lahko mirno boli k.... in nas vse vodijo v propad, čeprav tisti, ki vedo, že leta in leta opozarjajo.

Viva la revolucion!:D

Thomas ::

Link ki si ga dal,je popolnoma neresen.

Seveda, da je izvor Zemljine toplote razpadanje radioaktivnih elementov. Vendar da se zaradi človeškega delovanja pa zdaj ne bi več hladila - JE TOTALEN BULL.

Forget tisto stran.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

snow ::

Mi smo tak trenutno... mali kamenček pod kamionom vesoljnega dogajanja.

Da bi preusmerili ohlajanje planeta? Crap.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

||_^_|| ::

Upload?

Kako nej bi to zgledalo? Da se uploadamo na eno globalno mašino in zavržemo telo? Al kako?

Vesoljc ::

recimo ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

||_^_|| ::

Mah taka ideja mi ni čist nč všeč:)

Ok. Tko lahko razmišlamo mi ki živimo v razvitem svetu recimo. Kaj pa ves un "starvin marvin" folk k še vedno živi v hišah iz blata? Kam bomo pa njih dali?

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: OwcA ()

Thomas ::

No, iz pekla revne četrti Kalkute ga vzameš in ga treščiš v eno stoletje Hinduističnega raja - vsaj tako se mu zdi. Sprašuješ potem, ko si mora čez 100 let narest nov setup. Nov?

Seveda se to večini zdi nemogoče. Ampak ni dosti težje, kot v Ljubljani vreči v kanalizacijsko luknjo na Miklošičevi za en fižol veliko napravo, pa ima Ljubljana naslednji dan Subway delux.

Ko bomo atome kontrolirali kot zdaj bite ... bo vse to malenkost. Sej skozi to smo že 100X šli, ane?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

iration ::

vsi se tega veselimo, samo eni to priznamo, eni pač še ne.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

speed machine ::

Sam eno vprašanje tukaj. Če se uploadaš, pa zavržeš svoje telo, potem torej ti nehaš obstajati? Naprej pa živi tvoja kopija (samo to nisem jaz), ki pač biva na nekem drugem sistemu . V vašem primeru protokolu. Od česa točno imam potem jaz korist?
Z drugimi besedami zelo zakompliciran način za dosego smrti.
//

OwcA ::

Protokol kot je predstavljen tu je smiselen le, če sprejmeš zaključke iz teme Bela, zelena in modra soba.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

speed machine ::

Protokol kot je predstavljen tu je smiselen le, če sprejmeš zaključke iz teme Bela, zelena in modra soba.


Zgleda da bo res treba se spravit na branje. Že dolgo časa gledam to temo, pa nisem se mel veselja spravit nanjo. :))
//

BigWhale ::

Mogoce bi ti bilo ljubse, ce bi se imenovale: rdeca, bela, plava?

;>

gzibret ::

> Današnja družbena ureditev sveta bo (če ni že) po mojem postala omejitev za hiter tehnološki razvoj.

Se strinjam. To se dogaja že danes, če pogledamo področje genetske manipulacije in kloniranja človeka.

Glede uploada - vi se kar uploadajte, jaz pa bom lepo ostal tukaj (in vam iztaknil kabel iz vtičnice >:D ).
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

Pa še glede linka The Playerja:

> Celoten tekst tega članka je (ali bo kmalu) objavljen na NU Journal of Discovery na internetu, ki je (za razliko od večine drugih časopisov) zastonj dosegljiv brez kakršnihkoli omejitev.

Zato pa si lahko privošči, da piše oslarije. Naj to objavi v Nature ali kaki drugi resni reviji.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

> Naj to objavi v Nature ali kaki drugi resni reviji

Ni še tri mesece, kar je Nature objavil svetovno oslarijo, da ni črnih lukenj. Ker je pač Einstein med prvo svetovno vojno rekel isto, so imeli občutek, da ne morjo falit.

Zadeli so z glupo glavo v skalo.

Ne se preveč zanašat na avtoritete! Edina končna avtoriteta je razmislek z lastno glavo.

Thomas ::

Link na prvega, ki je razmišljal o p/p.

Mankind is governed by pain and pleasure


gzibret ::

Zanimivo! Samo IMO je ta lastnost bolj "živalska" kot "človeška". Vendar dominira pri večini ljudi.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

> samo IMO je ta lastnost bolj "živalska" kot "človeška".

Tudi tipično človeška je in ni nič narobe z njo.

_marko ::

->Vendar dominira pri večini ljudi.
No, pa daj primer kjer ne velja p/p!
IMO ga ni.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

gzibret ::

Kaj ti jaz vem. Primerov imaš na milijone. Vključno z vsemi osebami, ki se dajo operirat za lepoto. Tetovaža. Piercing. Kaj pa kamikaze? Boš trdil, da za njih tudi velja maksimiziranje ugodja in minimiziranje užitka?

Pa sam ne rečt, da te stvari nič ne bolijo.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Še bolj je bolelo, če za kamikaze niso šli.

Primerov ni na milijone. Nobenega primera ni.

gzibret ::

Tudi bolj boli, če si ne daš preluknjat popka kot pa če si ga daš?
Vse je za neki dobr!

snow ::

Sam si pol ful vesel ko maš zadevo tam in jo kažeš naokoli in te vsi občudujejo in se ti ta pleasure odtehta on pain prej.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Thomas ::

Poleg tega ti je prihranjeno še to ponižanje in bolečina, da si taka šleva, da si še popka ne upaš dat okrasit!

No sej, kakšen zračuna drugače in ta nima preluknjanega popka. Takih je po mojem kar precej na tem forumu.

Formula pa velja ista, jasno, tudi za te reve.

gzibret ::

OK, I give up! Recimo, da vam(a) dam prav.
Vse je za neki dobr!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IBM superračunalnik simulira mačje možgane (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
21714799 (11080) Okapi
»

V naslednjih pedeset letih (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
745501 (3649) sidd
»

Amerikanizacija

Oddelek: Problemi človeštva
343319 (2395) donfilipo
»

Večno življenje (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
39320619 (14796) Thomas

Več podobnih tem