» »

Prekinitev optike ob menjavi naročnika in začasni LTE internet?

Prekinitev optike ob menjavi naročnika in začasni LTE internet?

Temo vidijo: vsi

mmahn1 ::

Pozdravljeni,
zanima me, ali je imel kdo podobno izkušnjo pri Telekomu oziroma z GVO.
Do zdaj je bil internetni paket na istem naslovu pisan na mojega pokojnega očeta. Ker sem želel urediti naročniško razmerje na svoje ime, so staro razmerje prekinili in sklenili novo. Fizično je na hiši že vse urejeno. Optični kabel, priključek in oprema so že bili nameščeni ter so normalno delovali.
Kljub temu so mi povedali, da mora priti do odklopa in ponovnega priklopa optike, postopek pa naj bi trajal približno 2–3 tedne. Trenutno smo zato popolnoma brez optičnega interneta.
Kot začasno rešitev sem dobil oziroma uporabljam FRITZ!Box 6890 LTE, vendar je pri nas mobilna pokritost precej vprašljiva. Nahajamo se na območju, ki naj bi bilo po zemljevidih nekje med rumeno in rdečo cono, zato LTE ni ravno zanesljiva zamenjava za optiko. Trenutno se LTE modem sploh ne more povezati z internetom.
Zanima me:
- Ali je normalno, da se ob spremembi nosilca naročniškega razmerja fizično odklopi že delujoča optična povezava?
- Ali je kdo uspel postopek pospešiti prek Telekoma ali neposredno prek GVO?
- Kakšne hitrosti oziroma stabilnost ste imeli z LTE modemom na območjih s slabšo pokritostjo?
- Ali bi v takem primeru pomagale zunanje LTE antene za FRITZ!Box 6890 LTE?

Ne gre mi toliko za administrativni prenos naročnika, ampak za to, da mi ni jasno, zakaj mora gospodinjstvo zaradi spremembe imena ostati več tednov brez delujoče optike.
Hvala za vse izkušnje in predloge.

d4vid ::

Na A1 sem naredil prenos iz pokojnega dedka nase sicer že kar nekaj let nazaj, še na ADSL, nisem opazil niti malo downtime-a, uporabniško ime za PPPoE je še vedno staro. Nobenega tehnika, nič. Samo drugo ime na položnici.

2-3 leta nazaj smo končno dobili optiko (rune). Takrat sem pri prenosu iz ADSL na optiko imel cca 2 uri izpada, ker rune nekaj ni uredil pravilno.

Tako da ne, 3 tedne čakanja definitivno ni normalno v letu 2026, ko je dejansko treba menjat samo naročnika.

unn:doo ::

Ocitno "normalno" za Telekom, ce imas izkusnjo kot pravis. Zivi obup.
AKOS, pa se pritozi, menjava narocnika na aktivnem prikljucku je administrativna zadeva, ne pa tehnicna, razen v primeru menjave operaterja, tam gre za tehnicni poseg, ampak nisi BREZ, pac cakas na prestop in si do tedaj pri starem.

Skrajni cas za menjavo operaterja, tudi cena bo gotovo ugodnejsa.

Cigav je FTTH vod na objektu, OSO, RUNE, operatersko?

Pusti LTE na ruralnih obmocjih, ker je loterija. FWA gre ce je 5G in blizu oddajnik (1-2km) in vidna linija, sicer pozabi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: unn:doo ()

starfotr ::

Kontaktirat jih je treba čim prej in jih vprašat po zdravju.

Optika je OŠO. Zaenkrat bi vseeno ostal pri Telekomu, ker mi je do zdaj delal brezhibno, tudi bolje kot kolegom v okolici pri drugih operaterjih. Cena je tudi konkurenčna, ker sem sklenil novo naročniško razmerje.
Je pa ravno zato prišlo do odklopa - nisem prevzel očetovega paketa, ampak odprl novega na svoje ime. Še vedno pa mi ni jasno, zakaj mora biti zaradi tega isti aktiven priključek odklopljen 2-3 tedne.

delavec44 ::

Brez tega pa ne bi dobil popusta. Še dobro da so mu ga dali, Telemach recimo zahteva da je priključek izklopljen 3 mesece za popust novega naročnika.

tikitoki ::

Greš k drugemu ponudniku, pa odjebes telekom.

kakor sem prej omenil mi je pri njih use super delovalo do sedaj. Če se pa to ne reši do petka bom začel resno razmišljati o menjavi, je pa res da so zdaj kolektivni in tehnikov ni tako da tudi menjava operaterja ne reši moje težave takoj. Klical sem tudi na GVO ki ima čez optiko in se mi nihče ne javi.

tony1 ::

delavec44 je izjavil:

Brez tega pa ne bi dobil popusta. Še dobro da so mu ga dali, Telemach recimo zahteva da je priključek izklopljen 3 mesece za popust novega naročnika.

this.

fikus_ ::

Tehnikov sploh ne rabijo, ker fizično ne bo kaj drugače!
Še enkrat/večkrat zateži na online pomoči (dopoldne), mogoče dobiš na drugi strani koga bolj kompetentnega in sposobnega, ne enega študenta, ki flika dopuste.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

mmahn1 je izjavil:

kakor sem prej omenil mi je pri njih use super delovalo do sedaj. Če se pa to ne reši do petka bom začel resno razmišljati o menjavi, je pa res da so zdaj kolektivni in tehnikov ni tako da tudi menjava operaterja ne reši moje težave takoj. Klical sem tudi na GVO ki ima čez optiko in se mi nihče ne javi.

No, saj ti bo kocno le potegnilo da se NORCUJEJO iz tebe kot narocnika.
Menjaj, in to takoj, samo bos cakal na priklop 3-5 tednov zaradi OSO.
Pa na OSO je vedno slab popust pri vseh.

Telekom ima se vedno pppoe (leta 2026 je to smesno), pa tudi TV paket je povprecna stvar. Cene in popusti pa niso bog ve kaj. Po opisani izkusnji, kar razmisljaj se par tednov, ali pa let! GVO se s tabo ne bo ukvarjal, ce je OSO6 te imajo obesenega za jajca. Uzivaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: unn:doo ()

razor1911 ::

Tole kar je fikus_ predlagal.

Sicer namesto upanja, je bolje, da zamoriš prvo linijo podpore do te mere, da te predajo naprej tehničnim, kar je
za njih sicer samo prevezava klica ampak so tam, da spravijo ves netehnični drek stran od njih.

Recimo: "Opazil sem, da prihaja do napačnega usmerjanja prometa skozi vaša mednarodna vozlišča. Ali lahko prosim govorim z nekom, ki lahko preveri BGP usmerjevalne tabele za AS1919 proti ciljnemu avtonomnemu sistemu?"

Seveda ne dobesedno citirat :)), ampak you get the idea. Ko dobiš na drugi strani tehnično usposobljenega samo zamenjaj
temo pogovora, sicer obstaja velika možnost, da te bo v podzavesti ves čas pošiljal v kurac, ampak ker se pogovor snema bo sladek in bo
prijazno problem uredil ali pa te bo vrnil nekomu, ki ga bo pred tem napizdil (tačas, ko ti poslušaš glasbo), zakaj ne počne svojega dela in se bo
zato ekstra potrudil, da ti ustreže.

Odlično deluje pri vseh providerjih RAZEN pri A1, ki imajo tako obupno podporo, da tehničnega zadaj sploh ni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: razor1911 ()

Nikonja ::

razor1911 je izjavil:

Tole kar je fikus_ predlagal.

Sicer namesto upanja, je bolje, da zamoriš prvo linijo podpore do te mere, da te predajo naprej tehničnim, kar je
za njih sicer samo prevezava klica ampak so tam, da spravijo ves netehnični drek stran od njih.

Recimo: "Opazil sem, da prihaja do napačnega usmerjanja prometa skozi vaša mednarodna vozlišča. Ali lahko prosim govorim z nekom, ki lahko preveri BGP usmerjevalne tabele za AS1919 proti ciljnemu avtonomnemu sistemu?"

Seveda ne dobesedno citirat :)), ampak you get the idea. Ko dobiš na drugi strani tehnično usposobljenega samo zamenjaj
temo pogovora, sicer obstaja velika možnost, da te bo v podzavesti ves čas pošiljal v kurac, ampak ker se pogovor snema bo sladek in bo prijazno problem uredil. Odlično deluje pri vseh providerjih RAZEN pri A1, ki imajo tako obupno podporo, da tehničnega zadaj sploh ni.

Ja je ampak je tako kot pri "IT Crowd", boli ga đoksi za tvoj problem :D

Sem še malo klical naokoli in prišel direktno do vzdrževalca na OŠO. Povedal mi je, da čakanje 2-3 tedne sploh ni problem na njihovi strani, ampak pri Telekomu, ker se jim podatki očitno prepočasi osvežujejo.
Moram pa pohvaliti človeka z OŠO, ker je sam kontaktiral pristojno osebo na Telekomu in bosta poskusila zadevo urediti čim prej. Tako da očitno le ni vse tako brezupno, kot si napisal.

Saj ne da ti ne verjamem, ampak leta 2026 "se jim podatki očitno prepočasi osvežujejo".

Kaksen bullshit je pa to, ker nas izgleda trolas z racunom odprtim danes, kajne?

Pa moje sozalje.

aytim ::

unn:doo je izjavil:

mmahn1 je izjavil:

No, saj ti bo kocno le potegnilo da se NORCUJEJO iz tebe kot narocnika.
Menjaj, in to takoj, samo bos cakal na priklop 3-5 tednov zaradi OSO.
Pa na OSO je vedno slab popust pri vseh.

Je pa vsaj na novejših OŠO linijah pogoj, da se v paroh letih celotna mreža nadgradi na 10gbit. Čeravno meni zgolj Telemach ni hotel dati. Normalnega popusta za nove uporabnike, vsi ostali pa znajo dati spodobne cene

Račun je bil res odprt danes ker ga prej nisem potreboval. Vsake toliko sem se med prakso prebral kaj se folk pogovarja tem pa nisem odpiral.

Kar se pa tega da se podatki počasi osvežuje tiče se popolnoma s tabo strinjam da je to nateg.

Reketirajo na terenu kjer je GVO dobil razpis in izvedel omrezje (stare PTT metode).

AKOS in ukrepaj, izgubiti nimas kaj, tako sikaniranje s polno izogovori nima mesta nikjer, ker sicer ne bodo zlepa prehehali.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Optično omrežje optic-tel

Oddelek: Omrežja in internet
335170 (396) Andraz201
»

RUNE Rural optika na vašem naslovu (strani: 1 2 3 422 23 24 25 )

1238305112 (6253) Alexius Heristalski
»

Komplikacija z optiko (strani: 1 2 3 4 )

15528975 (8414) starfotr
»

OŠO hitrost (strani: 1 2 )

9619428 (10221) Lightning5
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

30676967 (43026) Lonsarg

Več podobnih tem