Forum » Omrežja in internet » Hitrost mobilnega interneta
Hitrost mobilnega interneta
marta67 ::
Na lokaciji brez optike, kjer razmišljamo o nakupu Router-ja na SIM kartico (4G) sem na mobilnem telefonu izmerila v povprečju nekje 30 MB prenosa podatkov (Hot oz. omrežje A1). Zanima me, če se odločim za paket HOT giga ali kateri drugi npr. pri A1 ter stvar uporabim v Router-ju, lahko pričakujem približno enako hitrost ali je vseeno hitrost nekoliko višja? Se trenutno že splača kupiti router, ki podpira tudi 5G signal, glede na to, da je njihova cena precej višja?
DePalmo ::
30 Mbit verjetno? Ker 30MB je kar konkretna številka ...
Jaz imam internet izključno preko LTE modema. Sem tudi tuhtal o 5G modemu, a zaenkrat ostajam na 4G ker je 5G oprema predraga. Trenutno ta modem uporabljam že na drugi lokaciji, na obeh je pa bilo skupno da je hitrost preko telefona in modema bila nekje 1:2. Torej če mi je speedtest preko telefona pokazal okoli 50Mbit, je preko modema bila okoli 100Mbit. Pa telefoni niso neki nizkocenovni, prvi je bil Huawei P20 Pro, drugi OnePlus 12.
Zanesljivost je pa tako. Nimam težav, niti ob večerih ko se ljudje ponavadi obesijo na internet in se naj bi poznalo na hitrosti. Se mi ne. Večji problem so nadgradnje na oddajnikih, katere pa niso napovedane, internet pa uporabljam za službo. Tukaj bi si želel da se še mobilni operaterji posodobijo kot so se operaterji za elektriko. Pri njih dobim obvestilo dan vnaprej in nato še uro ali dve pred odklopom, da lahko planiram kaj in kako.
Jaz imam internet izključno preko LTE modema. Sem tudi tuhtal o 5G modemu, a zaenkrat ostajam na 4G ker je 5G oprema predraga. Trenutno ta modem uporabljam že na drugi lokaciji, na obeh je pa bilo skupno da je hitrost preko telefona in modema bila nekje 1:2. Torej če mi je speedtest preko telefona pokazal okoli 50Mbit, je preko modema bila okoli 100Mbit. Pa telefoni niso neki nizkocenovni, prvi je bil Huawei P20 Pro, drugi OnePlus 12.
Zanesljivost je pa tako. Nimam težav, niti ob večerih ko se ljudje ponavadi obesijo na internet in se naj bi poznalo na hitrosti. Se mi ne. Večji problem so nadgradnje na oddajnikih, katere pa niso napovedane, internet pa uporabljam za službo. Tukaj bi si želel da se še mobilni operaterji posodobijo kot so se operaterji za elektriko. Pri njih dobim obvestilo dan vnaprej in nato še uro ali dve pred odklopom, da lahko planiram kaj in kako.
hojnikb ::
na solidni lokaciji na 5G kamot dosezeš 500-1000Mbit... Pa 5G modemi so danes 200€, kar tudi ni huda reč več
#brezpodpisa
marta67 ::
Res je ja Mbit. Pri paketu A1 ultra dobiš modem zraven brez doplačila? Njihov modem lovi 5G signal?
starfotr ::
Na lokaciji brez optike, kjer razmišljamo o nakupu Router-ja na SIM kartico (4G) sem na mobilnem telefonu izmerila v povprečju nekje 30 MB prenosa podatkov (Hot oz. omrežje A1). Zanima me, če se odločim za paket HOT giga ali kateri drugi npr. pri A1 ter stvar uporabim v Router-ju, lahko pričakujem približno enako hitrost ali je vseeno hitrost nekoliko višja? Se trenutno že splača kupiti router, ki podpira tudi 5G signal, glede na to, da je njihova cena precej višja?
Če imaš hot se odloči za hot dvojček. No, saj to upam da poznaš. Potem pa seveda potrebuješ ustrezno kakovosten lte modem. O tem je napisano že veliko na forumu. Pobrskaj.
Andraz201 ::
https://www.a1.si/omrezje/dela-na-omrez...
Nimamo vsi A1 ;) Telemach tega ne podpira, ima spletno stran kjer moraš sam prebrat vse, da bi se naročil na kakšno obveščanje pa nisem našel. Sicer pa, vse novice so take:
Nič lokacije, kar mi zelo pomaga. Dvomim da bodo motnje po celo Sloveniji.
Na primer elektro: https://www.elektro-ljubljana.si/stanje... in dobim email ter SMS, kdaj bom brez elektrike ter za koliko časa.
Spoštovani,
Uporabnike obveščamo, da bodo dne 06. novembra 2024 med 19:00 in 03:00 uro na omrežju potekala vzdrževalna dela, zaradi katerih bo prišlo do motenj v delovanju mobilnih storitev. Za morebitne nevšečnosti se opravičujemo.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje,
Vaš Telemach
Nič lokacije, kar mi zelo pomaga. Dvomim da bodo motnje po celo Sloveniji.
Na primer elektro: https://www.elektro-ljubljana.si/stanje... in dobim email ter SMS, kdaj bom brez elektrike ter za koliko časa.
starfotr ::
Če imaš internet za posel in ti je to tako zelo pomembno, si naroči poslovni internet, z ustrezno SLA pogodbo.
Predvsem pa za začetek razmisli o žični povezavi, če ti je pomembna zanesljivost in ne brezžični.
Predvsem pa za začetek razmisli o žični povezavi, če ti je pomembna zanesljivost in ne brezžični.
Karen ::
Kot je napisal predhodnik, kar se mene tiče je boljša fiksna ADSL 10/10 linija (ali še manj) kot pa mobilen net (po možnosti omejen po kapaciteti), sploh če rabiš za poslovno rabo. Praviloma ni nikoli tako da bi res rabil (razen če točiš velike količine backupov na drugo lokacijo) veliko pasovno širino oz. res "hitro" nalaganje strani - med 10 in 100mbit v brskanju res ni da bi povprečnega userja zvilo, ne bo vedel kakšna je hitrost linije. Za doma je lahko spet drug use case, ampak če bo en član familije streamal film tudi na mobilu ne bo nihče od ostalih userjev srečen.
Je pa na koncu vse stvar cene in dejanskih potreb, težko rečemo kaj je za posameznega userja bolje. Jaz bi recimo za doma raje imel DSL kot mobilne podatke, ne glede na hitrost, ker so pač potrebe takšne. Seveda bi razlika v ceni naredila končno odločitev...
Mogoče ideja: če je doma tak router ki dela log in/out prometa recimo zadnjih 24 ur, ali pa zadnji teden (to zna marsikateri) se pogleda kako izgleda povprečen obseg prometa notri in ven in se vidi dejanske potrebe.
Je pa na koncu vse stvar cene in dejanskih potreb, težko rečemo kaj je za posameznega userja bolje. Jaz bi recimo za doma raje imel DSL kot mobilne podatke, ne glede na hitrost, ker so pač potrebe takšne. Seveda bi razlika v ceni naredila končno odločitev...
Mogoče ideja: če je doma tak router ki dela log in/out prometa recimo zadnjih 24 ur, ali pa zadnji teden (to zna marsikateri) se pogleda kako izgleda povprečen obseg prometa notri in ven in se vidi dejanske potrebe.
Žična povezava ni opcija. Sem jo imel cca. 8 let nazaj, ADSL 10/1. Realnost je večkrat bila 5/0.2, zanesljivost pa recimo da je bila. Od takrat sem se selil dvakrat, kjer ADSL sploh ni mogoč, kaj šele optika.
Če lahko planiram okoli (napovedanih) elektro izpadov, se vam ne zdi da bi lahko planiral tudi okoli izpada mobilnega interneta? Večja težava nastane ko se usedem za računalnik in takrat ugotovim da ga internet spet serje.
Sicer pa, povdaril sem slabosti in dobre stvari, da OP ve kaj pričakovati.
Če lahko planiram okoli (napovedanih) elektro izpadov, se vam ne zdi da bi lahko planiral tudi okoli izpada mobilnega interneta? Večja težava nastane ko se usedem za računalnik in takrat ugotovim da ga internet spet serje.
Sicer pa, povdaril sem slabosti in dobre stvari, da OP ve kaj pričakovati.
twom ::
Jaz sem namesto Telemachove optike za 38 EUR na mesec (samo internet, drugega ne rabim) pred kratkim zamenjal za A1 Ultra (17 EUR na mesec, skupaj z opremo).
Ni nek presežek (je bila optika hitrejša), deluje pa v redu in ne opažam težav. Tamal je parkrat pojamral da mu malo lega Play station, verjetno ker sem takrat dolvlekel kakšen torent.
Med korono sem uporabljal BOB Tethering, tudi za službo, delovalo je presenetljivo zanesljivo, brez prekinitev (stelen VPN v službeno omrežje). Ko sem prišel domov sem mobitel vklopil v prenosni router za 35 EUR in je imel domači VLAN dostop do interneta. Edino kakšnih 10 GB velikih backupov nisem pustil da mi delejo kadar sem bil doma (takrat so imeli BOB paketi občutno nižje količine podatkov).
Na Telemachovo optiko sem pa šel ker je tamal dobil Playstation in je bilo na BOBu na voljo premalo podatkov. Kot omenjeno, sedaj sem na A1 Ultri.
Ni nek presežek (je bila optika hitrejša), deluje pa v redu in ne opažam težav. Tamal je parkrat pojamral da mu malo lega Play station, verjetno ker sem takrat dolvlekel kakšen torent.
Med korono sem uporabljal BOB Tethering, tudi za službo, delovalo je presenetljivo zanesljivo, brez prekinitev (stelen VPN v službeno omrežje). Ko sem prišel domov sem mobitel vklopil v prenosni router za 35 EUR in je imel domači VLAN dostop do interneta. Edino kakšnih 10 GB velikih backupov nisem pustil da mi delejo kadar sem bil doma (takrat so imeli BOB paketi občutno nižje količine podatkov).
Na Telemachovo optiko sem pa šel ker je tamal dobil Playstation in je bilo na BOBu na voljo premalo podatkov. Kot omenjeno, sedaj sem na A1 Ultri.
Rias Gremory ::
Trenutno sem na BOBu, kjer si preko telefona delim povezavo. Zvečer, ko so špice, mi hitrost (k meni) pade tudi na cca 1 Mbit/s.
Bi to rešil s paketom za brezžični internet (HOT, A1 ultra, itd.)? Sprašujem, ker ne vem, ali je problem bazna postaja ali 4G ali operater (in nižja prioriteta)?
Lahko nekdo, ki ima nek paket brezžičnega interneta testira hitrost enkrat med 20 in 21 uro in prilepi rezultate?
Bi to rešil s paketom za brezžični internet (HOT, A1 ultra, itd.)? Sprašujem, ker ne vem, ali je problem bazna postaja ali 4G ali operater (in nižja prioriteta)?
Lahko nekdo, ki ima nek paket brezžičnega interneta testira hitrost enkrat med 20 in 21 uro in prilepi rezultate?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
To je sedajle, Telemach, okolica Žirov, Huawei B535, LTE, laptop preko wifi: https://www.speedtest.net/result/169424...
DL je skakal med 110 in 140, UL je bil zabetoniran na 20, zgleda kot omejitev (ne vem ali modema ali omrežja, nisem raziskoval, zame je dovolj).
Če se spomnim še zvečer, ti ponovno nalepim.
DL je skakal med 110 in 140, UL je bil zabetoniran na 20, zgleda kot omejitev (ne vem ali modema ali omrežja, nisem raziskoval, zame je dovolj).
Ok, hvala.
fikus_ ::
Obremenjena bazna postaja.
Lahko pa poskusiš to:
https://www.bob.si/ponudba-bob/narocnis...
Če bo delovalo.
Lahko pa poskusiš to:
https://www.bob.si/ponudba-bob/narocnis...
Če bo delovalo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Daniel ::
To je sedajle, Telemach, okolica Žirov, Huawei B535, LTE, laptop preko wifi: https://www.speedtest.net/result/169424...
Katera podvarianta B535? To so že kar precej solidne hitrosti za ta modem.
@fikus
Hvala. Sem že probal in ne deluje. Očitno telefon (Galaxy XCover 5) ne podpira.
Hvala. Sem že probal in ne deluje. Očitno telefon (Galaxy XCover 5) ne podpira.
Evo: https://www.speedtest.net/result/169443...
Moj predlog, isto sem naredil jaz. Vzameš kakšen spodoben telefon in predplačniške od različnih ponudnikov in narediš speed test. Jaz sem testiral A1, BOB in nato Telemach na (takrat, cca. 3 leta nazaj) dve lokacije: okolica Grosuplja in okolica Cerkna (dobesedno hribi). Telemach je zmagal, A1 je bila pa žalost na obeh lokacijah. Vedi pa da boš z namenskim modemom imel boljše hitrosti, kot preko telefona. Ampak speedtest preko telefona ti da vsaj občutek kateri ponudnik bi bil dober zate.
Katera podvarianta B535? To so že kar precej solidne hitrosti za ta modem.
B535-232
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DePalmo ()
DjTonic ::
Rias Gremory je izjavil:
Trenutno sem na BOBu, kjer si preko telefona delim povezavo. Zvečer, ko so špice, mi hitrost (k meni) pade tudi na cca 1 Mbit/s.
Vzameš A1 Ultra in če nisi zadovoljen lahko v 100 dneh prekineš, tako, imajo navedeno na spletu.
Jaz imam njihov mobilni net Ultra na eni lokaciji brez optike in mi je ok. Omejil sem si QOS na routerju na 50/15, max mi je šlo blizu 70 Mbit 5G, ni polni signal, ker nisem čisto v mestu in nisem še videl, da bi mi padlo pod 15/10 Mbit zvečer.
@Depalmo
Hvala. Ja, sigurno bi pomagal boljši telefon. Kljub temu, da trenutni Galaxy XCover 5 ne podpira 5G, bi pričakoval boljše hitrosti.
@djtonic
Ja, verjetno bom res to probal.
Hvala. Ja, sigurno bi pomagal boljši telefon. Kljub temu, da trenutni Galaxy XCover 5 ne podpira 5G, bi pričakoval boljše hitrosti.
@djtonic
Ja, verjetno bom res to probal.
LeQuack ::
V tujini imaš 5G in dejansko hiter internet, pri nas pa je to samo na papirju, kako imaš lahko teoretično nevemkolk Mbit, ampak v praksi kot je nekdo zgoraj omenil, se na A1 omrežju zvečer zabaše in potem je hitrost kot starem kabelskem internetu ali še slabše.
Quack !
adol2 ::
Po nekaj mesečnih testiranjih različnih 4G in 5G usmerjevalnikov (zunanji in notranji) sem le prišel do končnega cilja - čez 200 Mbit na A1 bazni postaji.
Na Telekomu (bazna malenkost bolj oddaljena) niti polovica tega...
Zmagovalec testiranja je pa kitajskega izvora: https://store-eu.gl-inet.com/collection...
Ampak ima vse, kar imajo veliki & še več :) Meni je sicer pomembna diagnostika povezave do bazne postaje, tukaj je OpenWRT programska oprema, je kar lepo narejeno.... Aja, pa dual SIM - za nas, ki radi testiramo :)
Na Telekomu (bazna malenkost bolj oddaljena) niti polovica tega...
Zmagovalec testiranja je pa kitajskega izvora: https://store-eu.gl-inet.com/collection...
Ampak ima vse, kar imajo veliki & še več :) Meni je sicer pomembna diagnostika povezave do bazne postaje, tukaj je OpenWRT programska oprema, je kar lepo narejeno.... Aja, pa dual SIM - za nas, ki radi testiramo :)
delavec44 ::
To je vse super ampak kaj ti modem za 300€ koristi, ko zvečer ob 19h bazna od A1 počepne, ker je preveč ljudi gor in ti da 10 Mbit ven. Kaj mi potem 150 Mbit ob polnoči koristi.
@adol
Hvala za prispevek. Napiši še približno lokacijo prosim.
Mimogrede, včeraj sem malo prebral glede LTEja. Obstajata LTE in LTE Advanced standarda. Prvi podpira 150 Mbps/50 Mbps (te hitrosti naj bi dosegal npr. na BOBu, če ne dokupiš opcije za višje hitrosti), drugi pa podpira 1000 Mbps/500 Mbps.
več na: 4G @ Wikipedia
Hvala za prispevek. Napiši še približno lokacijo prosim.
Mimogrede, včeraj sem malo prebral glede LTEja. Obstajata LTE in LTE Advanced standarda. Prvi podpira 150 Mbps/50 Mbps (te hitrosti naj bi dosegal npr. na BOBu, če ne dokupiš opcije za višje hitrosti), drugi pa podpira 1000 Mbps/500 Mbps.
več na: 4G @ Wikipedia
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Rias Gremory ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | kater 5g modem (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 9184 (1555) | _Denny_ |
» | Namesto Starlinka (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 5464 (1345) | Daniel |
» | Carrier AggregationOddelek: Omrežja in internet | 4859 (466) | beta1 |
» | Kater LTE modem? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Omrežja in internet | 10566 (2797) | WaterBoy |
» | slab internet na lokaciji (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 5908 (4028) | Tech909 |