Forum » Loža » Ustavno sodisce/sodniki
Ustavno sodisce/sodniki
tzpods ::
Pozdravljeni, nocem da se ta tema spreverze v politicno obracunavanje, me pa res zanima samo delo oziroma poklic ustavnega sodnika. Na zalost v zadnjem casu vidimo da vse vec zadev roma na ustavno sodisce kjer oni "finalno" odlocijo.
Fascinanto se mi zdi ko gledam dnevne rede https://www.us-rs.si/sl/seje/seje-ustav... kako sirok spekter zadev obravnavajo, kako je sploh mogoce da se ustavni sodnik oziroma vec njih spozna na vse zadeve?
Primeri obsegajo od zdravniskih odlocitev, bank, interventnega zakona, eksplozivnih sredstev, privat tozb itd. itd.
Razumem da se drzijo prava po crki zakona, kar je tudi najboljse za neodvisnost in vladavino prava, ampak vseeno kot vemo so velikokrat sive cone pri vsaki stvari. Ker se clovek ne more spoznati na vse ali imajo kaksne izvensodne ljudi ki so specializirani za posamezna podrocja in podajo svoje mnenje?
Imamo kaksnega pravnika tu gor ki opise kako zgleda njihov delovnik? Kako se odlocijo skupaj "debatno" ali vsak posebej premleva zadevo in poda svoj glas/odlocitev? Hvala!
Fascinanto se mi zdi ko gledam dnevne rede https://www.us-rs.si/sl/seje/seje-ustav... kako sirok spekter zadev obravnavajo, kako je sploh mogoce da se ustavni sodnik oziroma vec njih spozna na vse zadeve?
Primeri obsegajo od zdravniskih odlocitev, bank, interventnega zakona, eksplozivnih sredstev, privat tozb itd. itd.
PIRO PLANET storitve in trgovina d.o.o. in drugi, Celje – Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (Uradni list RS, št. 35/08 in 19/15) in Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih ...
-------------
Samir Mukhtarzade, Ljubljana – Ustavna pritožba zoper sklep Vrhovnega sodišča. Pravda, nedopustnost izvršbe za izpraznitev nepremičnine, aneks k pogodbi o leasingu...
-------------
OTP banka d.d., Ljubljana – Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti tretjega odstavka 46. člena, tretjega odstavka 138. člena in prvega odstavka 150. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju...
Razumem da se drzijo prava po crki zakona, kar je tudi najboljse za neodvisnost in vladavino prava, ampak vseeno kot vemo so velikokrat sive cone pri vsaki stvari. Ker se clovek ne more spoznati na vse ali imajo kaksne izvensodne ljudi ki so specializirani za posamezna podrocja in podajo svoje mnenje?
Imamo kaksnega pravnika tu gor ki opise kako zgleda njihov delovnik? Kako se odlocijo skupaj "debatno" ali vsak posebej premleva zadevo in poda svoj glas/odlocitev? Hvala!
- spremenilo: tzpods ()
mtošev ::
Saj se ne spoznajo na vsako stvar, ampak samo na ustavno pravo. Nima veze o čem presojajo, ugotoviti morajo samo če je v skladu z ustavo RS.
johnnyyy ::
Bistvo ustavnih sodnikov in ustavnega prava je v tem, da preverjajo ali so zakoni v skladju z Ustavo RS. Mene pri vsem skupaj najbolj moti nesorazmernost. Namreč pri nas DZ sprejema zakone sorazmerno po hitrem postopku in potem to kasneje roma na ustavno sodišče, da se ugotovi, ali je zakon skladen z ustavo. Mar ne moremo narediti tako, da je zakon skladen z ustavo, še preden pride v uradni list?
nejcek74 ::
- vsak ustavni sodnik ima svoje področje
- ustavni sodniki imajo podrejene sodelavce, ki obravnavajo različne
- določene zadeve odločajo po trije, določene pa vsi
- seveda se utapljajo v primerih, ker mislim da morajo obrazložiti vsak zahtevek, tudi zakaj je bil zavrnjen v obravnavo
- ustavni sodniki imajo podrejene sodelavce, ki obravnavajo različne
- določene zadeve odločajo po trije, določene pa vsi
- seveda se utapljajo v primerih, ker mislim da morajo obrazložiti vsak zahtevek, tudi zakaj je bil zavrnjen v obravnavo
Legon ::
Sem napisal daljsi odgovor, pa je bil zbrisan ker je presegal intelektualni domet moderatorja. Na tem forumu zgkeda steje samo se trolanje in nabijanje v tri dni.
@Legon sem videl tvoj odgovor preden je bil izbrisan, ni mi jasno zakaj, mi je deloval cisto ok.

trololololo ::
Marsikateri ustavni sodnik ima zelo pomanjkljive izkušnje iz prakse (so pa močni teoretiki-akademiki, to drži), kar se odraža tudi v nekaterih odločitvah ustavnega sodišča, ki so naravnost "vesoljske". Eno je teorija, drugo pa realnost. Zato smo tam, kjer smo ...
primoz4p ::
Jan Zobec, dr. Jernej L. Černič: Ustavno sodišče nima strokovnjaka za ustavno pravo (Slo35, 30.5.26)
Pogovor s prof. ddr. Klemnom Jakličem, nekdanjim ustavnim sodnikom in rednim profesorjem ustavnega prava, ni bil samo pogled nazaj na njegov devetletni mandat na ustavnem sodišču. Bil je predvsem ostro pričevanje o stanju slovenske pravne države, o tem, kaj pomeni svobodna demokratična družba, in o vprašanju, ali najvišje institucije države še zmorejo delovati kot nepristranska varovala ustavnosti. Jakličev odgovor je skrb vzbujajoč: po njegovi oceni je ustavno sodišče po zadnjih kadrovskih spremembah dokončno spolzelo med institucije, ki so formalno državne in ustavne, vsebinsko pa ujete v interese tranzicijske oziroma globoke države.
https://domovina.je/ddr-klemen-jaklic-u...
https://365.rtvslo.si/arhiv/intervju/17...
Pogovor s prof. ddr. Klemnom Jakličem, nekdanjim ustavnim sodnikom in rednim profesorjem ustavnega prava, ni bil samo pogled nazaj na njegov devetletni mandat na ustavnem sodišču. Bil je predvsem ostro pričevanje o stanju slovenske pravne države, o tem, kaj pomeni svobodna demokratična družba, in o vprašanju, ali najvišje institucije države še zmorejo delovati kot nepristranska varovala ustavnosti. Jakličev odgovor je skrb vzbujajoč: po njegovi oceni je ustavno sodišče po zadnjih kadrovskih spremembah dokončno spolzelo med institucije, ki so formalno državne in ustavne, vsebinsko pa ujete v interese tranzicijske oziroma globoke države.
https://domovina.je/ddr-klemen-jaklic-u...
https://365.rtvslo.si/arhiv/intervju/17...
Dober video hvala!
Hja to tudi mene skrbi, vsak clovek pa naj bo to sodnik ali kdorkoli drug ima svoja prepricanja, politicno usmerjenost itd. Ampak ja drugo kot da verjames da ravnajo strokovno pri svojih odlocitvah ti itak ne preostane. Morda kaksna uvedba AI-ja ki bi znala biti vsaj v pomoc pri odlocitvah v prihodnosti.
Hja to tudi mene skrbi, vsak clovek pa naj bo to sodnik ali kdorkoli drug ima svoja prepricanja, politicno usmerjenost itd. Ampak ja drugo kot da verjames da ravnajo strokovno pri svojih odlocitvah ti itak ne preostane. Morda kaksna uvedba AI-ja ki bi znala biti vsaj v pomoc pri odlocitvah v prihodnosti.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | SOVA še vedno skovika na vaših žicahOddelek: Novice / NWO | 15083 (11238) | zmaugy |
| » | Integriteta Ustavnega sodiščaOddelek: Problemi človeštva | 5932 (4650) | imagodei |
| » | Avstrijsko ustavno sodišče v dvomih glede retencije prometnih podatkovOddelek: Novice / NWO | 6299 (5471) | Gregor P |
| » | Ustavno sodišče odločilo v zadevi SOVAOddelek: Novice / Zasebnost | 6730 (5816) | poweroff |
| » | Zakon o izbrisanih (strani: 1 2 3 4 … 7 8 9 10 )Oddelek: Problemi človeštva | 51468 (45673) | majcenf |