Forum » Na cesti » Ali menjati samo verigo?
Ali menjati samo verigo?
EU_zamašek- ::
Imam staro kolo, kupil poceni rabljeno, 26 col, rog dakota starejšega datuma.
3x7 prestav, levo prestavno ročico sem dal dol, ker je lezla dol, kolo uporabljam za mestno vožnjo v slabem vremenu, pozimi ali za slabe poti, makadam ...
Stanje zobnikov vidno na slikah, obraba verige že okrog 1.
Ali bi glede na stanje zobnikov bila nova veriga smiselna? Kaj drugega ne bi menjal.
3x7 prestav, levo prestavno ročico sem dal dol, ker je lezla dol, kolo uporabljam za mestno vožnjo v slabem vremenu, pozimi ali za slabe poti, makadam ...
Stanje zobnikov vidno na slikah, obraba verige že okrog 1.
Ali bi glede na stanje zobnikov bila nova veriga smiselna? Kaj drugega ne bi menjal.
joez7 ::
Za verigo obstaja merilec raztega https://www.mimovrste.com/orodje-za-kol... , če te prav razumem - maš razteg 1mm. Jaz menjam že prej.
Glej samo, da vzameš ustrezno verigo - če maš 7x - mora bit veriga 7x (8x). Če ti ne preskakuje, bo sam veriga zadost. Če pa ti že preskakuje, prvo verigo, če pa ne bo vredu še zadnjo kaseto. Spredaj kar dolgo zdrži. Zadaj ponavadi preskakuje v 5-6 ali 7 prestavi (ko močno zagoniš).
Glej samo, da vzameš ustrezno verigo - če maš 7x - mora bit veriga 7x (8x). Če ti ne preskakuje, bo sam veriga zadost. Če pa ti že preskakuje, prvo verigo, če pa ne bo vredu še zadnjo kaseto. Spredaj kar dolgo zdrži. Zadaj ponavadi preskakuje v 5-6 ali 7 prestavi (ko močno zagoniš).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Ja, s tem sem meril.
LLM mi je odgovoril, da bi pri tej obrabi moral menjati še kaj drugega kot verigo ... Ampak sam mislim, da bi že menjava verige bila dovolj, za lepo vreme imam drugo kolo, s tem itak ne divjam, mi je pa priročno za zimo in dež, ima širše gume ...
Tudi stroški pri menjavi česa drugega hitro rastejo, veriga+menjava pride 20-30 e, za nekaj let potem še bo.
Verigo imam skozi na srednjem kolutu in v najvišji prestavi, tu pa tam v dveh nižjih, ampak zelo redko.
Po hribih z njim ne vozim.
LLM mi je odgovoril, da bi pri tej obrabi moral menjati še kaj drugega kot verigo ... Ampak sam mislim, da bi že menjava verige bila dovolj, za lepo vreme imam drugo kolo, s tem itak ne divjam, mi je pa priročno za zimo in dež, ima širše gume ...
Tudi stroški pri menjavi česa drugega hitro rastejo, veriga+menjava pride 20-30 e, za nekaj let potem še bo.
Verigo imam skozi na srednjem kolutu in v najvišji prestavi, tu pa tam v dveh nižjih, ampak zelo redko.
Po hribih z njim ne vozim.
Kockar ::
veriga kmc z7 stane 7€, zamenjaš jo lahko sam, kaseta (če je treba, verjetno ni) pa cca 10€ iz nemčije
ššš ::
Ne. Pusti kot je. Ce bos zamenjal samo ketno, ti bo preskakvala in skrtala. Ko se ti strga dej en link stran pa gasa dalje. Ce bi se hobi mehanicno udejstvoval naroci kaseto in ketno na bike discount. To je po 10evrov + posta,... Pa na orodje ne pozabit.
Hvala za odgovore.
Za zdaj bom pustil tako kot je.
Ko ne bo več šlo, bom menjal pogon ali pobral dobre dele kolesa.
Za zdaj bom pustil tako kot je.
Ko ne bo več šlo, bom menjal pogon ali pobral dobre dele kolesa.
Ne. Pusti kot je. Ce bos zamenjal samo ketno, ti bo preskakvala in skrtala. Ko se ti strga dej en link stran pa gasa dalje. Ce bi se hobi mehanicno udejstvoval naroci kaseto in ketno na bike discount. To je po 10evrov + posta,... Pa na orodje ne pozabit.
Jojjj, preskakuje ko je preveč raztegnjena ketna in obrabljena kaseta. Če že prej ne preskakuje, tut po menjavi ketne NE bo slabš - ampak bolš. Ti kar menjaj ketno, pa gasa.
gen Maister ::
Jaz ne bi nič menjal! 
Spucaj dobro ketno z wd in jo namaži z dobro mastjo. In tudi feder za menjavo prestav našpricaj in spucaj...
Spucaj dobro ketno z wd in jo namaži z dobro mastjo. In tudi feder za menjavo prestav našpricaj in spucaj...
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko
Če je veriga raztegnjena SE MENJA. WD nima kaj iskat na verigi. Za verigo je olje ali mast + krpa.
WD preveč razmasti verigo (notranje glide) in je potem za v smeti. Še slabš pa je Meglio ali kateri drug razmaščevalec. Veriga se menja, ko raztegnjena nekje od 0.6-0.8 dalje.
WD preveč razmasti verigo (notranje glide) in je potem za v smeti. Še slabš pa je Meglio ali kateri drug razmaščevalec. Veriga se menja, ko raztegnjena nekje od 0.6-0.8 dalje.
PacificBlue ::
Silikonski sprej, vmes samo po potrebi obrišeš prah s suho krpo, nič ne mažeš z mastjo.
Vse kar je mastno veže nase prah in umazanijo.
Vse kar je mastno veže nase prah in umazanijo.
Kockar ::
kaj vse človek ne prebere... namazat z wd40, mastjo, silikonskim sprejem...
ajde v četrto gre rado, bo komu uspelo pravilni odgovor?
ajde v četrto gre rado, bo komu uspelo pravilni odgovor?
MadMax ::
EU_zamašek- je izjavil:
Glede na ta zapis imaš bolj "dve levi" (da tudi menjavo verige moraš nekomu plačat)?
V tem primeru pusti kot je, kvečjemu lahko verigo rahlo namažeš z redkim oljem.
Ako pa kljub vsemu imaš tudi desno, pa verigo stakni, temeljito operi v bencinu (po možnosti še izpihaj z zrakom), posuši in pusti čez noč v olju. Naslednji dan jo za par ur obesi da se odcedi, obriši s krpo in montiraj nazaj.
Vmes operi/očisti še zobnike.
Za vse nadalnje posege ti bo delo že samo povedalo, kaj storiti/zamenjati.
Je pa na forumu že nekaj tem o biciklih, kjer je marsikaj že opisano, omenjena pa so tudi "specialna" maziva, če si želiš komplicirat z npr. kuhanjem v vosku
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Ja, menjavo verige plačam. 10 e stroška si na nekaj let lahko privoščim, nimam niti orodja za to.
Kljub dvem levim rokam in popolni nenadarjenosti za take zadeve sem vse ostalo uspel narediti: zavore, menjave zračnic, pnevmatik, nastavitev menjalnika ...
Res je, če se lotim še menjave verige, sem skoraj "samooskrben" ...
Saj bi se tudi mogoče lotil, ampak nimam toliko znanja, da bi ocenil, ali je to smiselno na tem kolesu ... Za ceno korektnega popravila - tudi če naredim vse sam, dobim na Bolhi podobno kolo za 30 e.
Recimo tole:
https://www.bolha.com/gorska-kolesa/gor...
Kljub dvem levim rokam in popolni nenadarjenosti za take zadeve sem vse ostalo uspel narediti: zavore, menjave zračnic, pnevmatik, nastavitev menjalnika ...
Res je, če se lotim še menjave verige, sem skoraj "samooskrben" ...
Saj bi se tudi mogoče lotil, ampak nimam toliko znanja, da bi ocenil, ali je to smiselno na tem kolesu ... Za ceno korektnega popravila - tudi če naredim vse sam, dobim na Bolhi podobno kolo za 30 e.
Recimo tole:
https://www.bolha.com/gorska-kolesa/gor...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: EU_zamašek- ()
Tole je pa predrago, namenjeno retro navdušencem in nostalgikom zgleda:
https://www.bolha.com/gorska-kolesa/rog...
https://www.bolha.com/gorska-kolesa/rog...
MadMax ::
Torej le nimaš dveh levih 
Je pa izplačljivost pri takih cenah vedno pod vprašajem...
Je pa izplačljivost pri takih cenah vedno pod vprašajem...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
bm1973 ::
Zakaj bi sploh karkoli menjal pri kolesu, ki je za na pir v mesto ?!"?!?!
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Dobro v vprašanje. Za lepo vreme sem si malce predelal mestno kolo, s katerim "divjam" v lepem vremenu po poteh, ki niso preveč luknjaste.
Tega pa imam za zimo, dež, blato, listje in kake nakupe, ko moram prenašati dosti teže v nahrbtniku, pa za luknjaste kolesarske poti.
Še vedno se splača vložiti vanj kakih 40 e, glede na pogostnost uporabe bi potem lahko zdržal še leta. Pnevmatike sem zamenjal lani poleti.
Uporablja se tedensko kaki 1-2 uri, razen v dveh zimskih mesecih - takrat se uporablja redno.
Tega pa imam za zimo, dež, blato, listje in kake nakupe, ko moram prenašati dosti teže v nahrbtniku, pa za luknjaste kolesarske poti.
Še vedno se splača vložiti vanj kakih 40 e, glede na pogostnost uporabe bi potem lahko zdržal še leta. Pnevmatike sem zamenjal lani poleti.
Uporablja se tedensko kaki 1-2 uri, razen v dveh zimskih mesecih - takrat se uporablja redno.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Katero kolo (strani: 1 2 3 4 … 113 114 115 116 )Oddelek: Šport | 1166649 (5586) | Scorpy84 |
| » | Shimano vs Decathlon verižnikOddelek: Loža | 3113 (2092) | NekdoPach |
| » | Multitool za popravilo kolesa na poti (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 14253 (11060) | jotunn2 |
| » | Veriga ali zobati jermen. (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 41428 (31572) | iloveboobz |
| » | Klenkanje verige na kolesu.Oddelek: Loža | 2406 (2119) | BlaY0 |