» »

Montaža ventilatorja v kopalnici

Montaža ventilatorja v kopalnici

45cal ::

V mansardni kopalnici razmišljam o naknadni vgradnji ventilatorja za odvajanje vlage, pa bi prosil za mnenja, če je ta rešitev smiselna oz. na kaj moram paziti.

Podatki:
    - velikost kopalnice: cca 8,5 m²

- obstoječa cev za odvod zraka:
    notranji premer: cca 95 mm
    dolžina: cca 26 cm

- odvod gre direktno ven iz prostora

Zanima me:
- ali je na to obstoječo cev možno direktno montirati ventilator (glede na okvirni notranji premer)?
- ali je v tem primeru dovolj aksialni ventilator ali bi bila boljša kakšna druga rešitev?
- kakšen pretok (m³/h) bi bil primeren za tak prostor?

Za orientacijo sem gledal npr. Vortice Punto Ghost (~65 m³/h), ampak nisem prepričan, ali je to dovolj.

Če je kdo že delal kaj podobnega, bom vesel mnenj in opozoril, na kaj je smiselno paziti. 👍

• spremenil: 45cal ()

starfotr ::

Če nimaš ustreznega dovoda zraka, bo ventilator samo vrtil in stal na mestu.

DamijanD ::

45cal: tukaj imajo veliko izbire https://www.akvavent.si/en/97-za-v-kopa...

joez7 ::

Probaj s 100mm (95mm) ventom. Če ne bo šel v cev, bo nekaj malega dela.
Poštemaš okoli cevi, pol pa cev pogreješ in razširiš s kalibrom ( zagozdo iz lesa), pač mal inprovizacije.
Zunaj pa daš rešetko (loputo) da ne bo preveč kak tič ril notri.
V vsakem primeru bo bolje kot pa nič. Vent pa vežeš na obstoječo luč.
Po potrebi izvrtaš zračnike v vrata, ali pa vrata spodrežeš za par mm.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Zunaj je treba dat rozeto z lamelami.

Sej zunaj že ma že nekak rešeno (sodeč po slikah), problem ma notri.

bauci ::

Predlagam, da montiraš ventilator s senzorjem. Ko zazna osebo v prostoru se avtomatsko vključi. Čas in občutljivost lahko nastaviš. Če pa želiš, da dela tudi mimo senzorja ga pa vežeš še na stikalo za luč ali pa na posebno stikalo samo za ventilator. Jaz ga imam že par let in edinimproblem sem imel, da se mi je kljub zunanji rešetki not spravilo toliko smrdljivcev, da se ventilator ni mogel več vrteti :).

DamijanD je izjavil:

45cal: tukaj imajo veliko izbire https://www.akvavent.si/en/97-za-v-kopa...

Hvala za link. Glede na to, kar vidim, so večinoma ventilatorji s sprednjo večjo masko, ki so namenjeni direktni montaži na steno. V mojem primeru bi to verjetno pomenilo nekaj prilagajanja (npr. rezanje/odstranitev dela plastičnega ohišja), da bi ga lahko priklopil na obstoječo cev.
Zato se bolj nagibam k rešitvi, kjer se ventilator direktno vstavi v cev (Ø95mm tip), brez dodatnih predelav sprednje maske. Spredaj imam že rešetko v kopalnici, zunaj pa je prav tako urejen izpust.
Imate morda izkušnje, ali je v takem primeru boljša cevna (inline) izvedba ali klasičen stenski ventilator?

starfotr je izjavil:

Če nimaš ustreznega dovoda zraka, bo ventilator samo vrtil in stal na mestu.

Če imam npr. okno na kip ali vrata rahlo priprta, bi to v praksi zadostovalo kot dovod zraka, ali je to še vedno premalo za normalen pretok? V hotelih recimo kopalnice nimajo oken, pa ventilatorji vseeno normalno delujejo.

Zgodovina sprememb…

bauci je izjavil:

Predlagam, da montiraš ventilator s senzorjem. Ko zazna osebo v prostoru se avtomatsko vključi. Čas in občutljivost lahko nastaviš. Če pa želiš, da dela tudi mimo senzorja ga pa vežeš še na stikalo za luč ali pa na posebno stikalo samo za ventilator. Jaz ga imam že par let in edinimproblem sem imel, da se mi je kljub zunanji rešetki not spravilo toliko smrdljivcev, da se ventilator ni mogel več vrteti :).

Na zunanji strani imam plastično rešetko spodaj na sliki, pa do zdaj nismo imeli težav z žuželkami ali karkoli podobnega, da bi šlo v cev.

joez7 je izjavil:

Sej zunaj že ma že nekak rešeno (sodeč po slikah), problem ma notri.

Rešetke imam že nameščene na notranji in zunanji strani. Glede na to, kar sem uspel pogledati, bi verjetno prišel v poštev takle ventilator za vgradnjo v cev, skupaj z regulatorjem hitrosti.

Zgodovina sprememb…

Če imam npr. okno na kip ali vrata rahlo priprta, bi

Okno na kip je v redu. Ampak mora biti odprto takrat, ko ventilator deluje. Oziroma že prej ga moraš odpret nato pa vklopit ventilator.

Vrata (če misliš samo v sosednji prostor) pač niso dovolj, je treba odpret okno. Podtlak je ena izmed zadev, ki ni jasna veliki večini ljudi.

nejc_nejc ::

S cevjo si očitno omejen na cevne ventilatorje premere 90mm.
Kupi tega ki si ga nalimal in pika.

Za kable, če jih ni, jih daj nad keramiko pod novo zakljucno letev na stik keramika zid ali pa jih vstemaj v zidni del ter ponovno prekitaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

polozweii ::

Če je za obstoječo cev ventilator fi 90mm prešibek glede na volumen prostora bo pač dlje časa vrtel-ponavadi se da naštimat čas delovanja.

Ponekod vidiš rešetko spodaj na vratih ki služi izenačevanju zračnega tlaka. Če je rešetka odprta bi se znalo zgodit da ti od zunaj skozi ventilator in wc na hodnik po malem vleče dišave.
Če so te rešetke enosmerne (nisem prepričan če obstajajo) potem se vprašamo kolikšen je upor ki ga prispeva takšna rešetka na pretok zraka. Mogoče je zanemarljiv.

Ali ventilator dela, vleče, probaš z fajercajgom ali šibico pred njim, na začetku vklopa ter cez recimo 5, 10 min.

Glede na lego plamenčka, je enaka ali ne, 1, 2 in 3 "meritve" ter ukrepaš dalje kot so že predlagali.....

Zgodovina sprememb…

Ali pa če OP naroči nekoga, ki reže beton s kronsko ustreznega premera na ustrezni lokaciji in montira ventilator kot se zagre pa še nobenih težav ne bo z rezanjem ventilatorja.

Tile 90 so bol bogi (vetrnica 75mm). Probaj z 100mm (majo vetrnico 120mm), kolkor vidim maš del cevi v kopalnico - lepo jo pogrej in razširi - ti ne bo žal. Dobi pa se tudi adapter iz 95 na 110 ali 125 (poglej tam kjer prodajajo nape ali kopalniške ventilatorje - odrežeš tebi ustrezen del - pa zalepiš).
Okno je bolje, da je zaprto - drugače bolj slabo potegne vonjave ven. Čez priprta ali spodrezana vrata je mnogo bolje.
Še najboljša rešitev pa je vrtaj (star...)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

DamijanD ::

v 90 imaš 75; v 100 pa 120 - a je to res pravilno?

Se enkrat naj izmeri cev. Ne s koncem metra temvec od 10 cm naprej ali s šublerjem.

Pri vrtanji prakticno nima kam vpeti mašine. Bolje izštemat cev.

Zgodovina sprememb…

DamijanD je izjavil:

V notranjem 90 maš vetrnico manjšo od profila.
V zunanjem 100 maš vetrnico večjo od profila - zato tut maš zunanjost večjo in večji pretok zraka.

MadMax ::

V 100mm cev vstavljat 90mm vent res ne bo neke učinkovitosti, le žvižganje propelerja boš poslušal...

Z nekaj ročnih spretnosti narediš leseno (iz OSB, pa tudi če bo iz iverice/iverala ne bo konec sveta) "prilagodilno" škatlo (glede na steno in poševnino stropa), na katero montiraš večji ventilator. Tako ne rabiš čarat s cevmi, ne delaš gradbišča, le vizualno je pač neka škatla, katero na koncu prebeliš z jupolom.
Pa ne pozabi nepovratno loputo. Večji kopalniški jo imajo velikokrat priloženo (sicer običajno "folijska"), če ne pa vsaj zunaj zamenjaj z uno na pomične lamele (npr. https://www.merkur.si/zracnik-brez-regu... )
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

nejc_nejc je izjavil:

Se enkrat naj izmeri cev. Ne s koncem metra temvec od 10 cm naprej ali s šublerjem.

Pri vrtanji prakticno nima kam vpeti mašine. Bolje izštemat cev.

S šublerjem sem izmeril in imam cca 94 mm notranjega premera. Cevi praktično ne morem širiti, razen da bi šel ponovno vrtat večjo luknjo, kar mi ne pride v poštev.
Glede ventilatorja (odvod cca 92,5 mm), kot vidim na slikah, pride kabel z zadnje strani, tako da bi tistih par mm razlike lahko celo koristilo, da se kabel spelje mimo ventilatorja nazaj v kopalnico do priklopa.

joez7 je izjavil:

DamijanD je izjavil:

V zunanjem 100 maš vetrnico večjo od profila - zato tut maš zunanjost večjo in večji pretok zraka.

Tega pa ne razumem čisto - kako je lahko pri 100 mm ventilatorju vetrnica 120 mm? A ni premer ventilatorja vezan oz. manjši glede na premer cevi, v katero gre?

MadMax je izjavil:

V 100mm cev vstavljat 90mm vent res ne bo neke učinkovitosti, le žvižganje propelerja boš poslušal...

Z nekaj ročnih spretnosti narediš leseno (iz OSB, pa tudi če bo iz iverice/iverala ne bo konec sveta) "prilagodilno" škatlo (glede na steno in poševnino stropa), na katero montiraš večji ventilator. Tako ne rabiš čarat s cevmi, ne delaš gradbišča, le vizualno je pač neka škatla, katero na koncu prebeliš z jupolom.
Pa ne pozabi nepovratno loputo. Večji kopalniški jo imajo velikokrat priloženo (sicer običajno "folijska"), če ne pa vsaj zunaj zamenjaj z uno na pomične lamele (npr. https://www.merkur.si/zracnik-brez-regu... )

Razumem, kaj želiš povedat glede večjega ventilatorja. Ampak glede na to, da imam notranji premer cevi cca 94 mm, se mi zdi 90 mm ventilator najbolj enostavna rešitev brez večjih posegov (širjenje cevi, dodatne konstrukcije ipd.).
Ne rabim, da po tuširanju v 10 sekundah pobere vso vlago - bolj mi je pomembno, da zadeva deluje konstantno in odvaja zrak in vlago iz prostora.

45cal je izjavil:

joez7 je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Tega pa ne razumem čisto - kako je lahko pri 100 mm ventilatorju vetrnica 120 mm? A ni premer ventilatorja vezan oz. manjši glede na premer cevi, v katero gre?

V trgovini si jih malo oglej, na brzino nekaj podobnega https://vafra.net/izdelek/zracniki-za-k...

joez7 je izjavil:

45cal je izjavil:

joez7 je izjavil:

DamijanD je izjavil:

V trgovini si jih malo oglej, na brzino nekaj podobnega https://vafra.net/izdelek/zracniki-za-k...

Hvala za link ampak tole je bolj za kamin - za kopalnico bi bilo kar precej “škatla” iz stene. Raje iščem nekaj bolj primernega oz. diskretnega za v cev.

MadMax ::

Boš torej kupil onega 90mm za v cev in vsaj nekaj premaknil (morda bo celo zadovoljivo delalo), ali se boš raje do penzije otepal drugih predlogov? :)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prezračevalni sistem z rekuperacijo (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
805126425 (30) aytim
»

Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )

286100343 (28194) barracuda
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

34889516 (29713) edi123
»

Obnova kopalnice

357043 (2651) edi123
»

Tih oz. neslišen kopalniški/WC ventilator

Oddelek: Problemi človeštva
157601 (7224) DoberDan

Več podobnih tem