Forum » Loža » TČ in zalogovnik (plastovitost)
TČ in zalogovnik (plastovitost)
DamijanD ::
Ko so pri meni montirali TČ, je monter rekel, da recimo v Nemčiji so zalogovniki obvezni - zakaj točno se pa ne spomnim. In ja je logično, da bi najbolj vročo vodo dal direktno v radiatorje, problem je samo pri defrostih, ko pa TČ potegne v kontra smer in brez zalogovnika se ti bodo potem ti radiatorji hitro ohladili. Sicer verjetno na temperaturo v prostoru ne bo imelo bistvenega vpliva (~3 - ~10 minut trajanje defrosta), ampak verjetno pa zna konkretno pokati zaradi krčenja in raztezanja. In to je vsaj meni dokaj moteče in če imaš ravno pravšnje razmere zunaj, se ti to ponavlja vsako uro...
DarwiN ::
Zakaj oz. po kakšni logiki pa misliš da bi blo bolje najprej v zalogovnik pošiljat vodo? Men se zdi logika da če maš radiatorje hočeš v njih najbolj 'vročo' vodo, kar pa je tisto kar pride direkt iz toplotne.
Poglej moje skice.. Pri tvoji vezavi (shema A) zalogovnik hrani vodo s temperaturo povratne vode. Torej ohlajeno vodo, ki prihaja iz radiatorjev. Če pa imaš zalogovnik pred radiatorji (shema B), pa ta hrani vročo vodo, kar pride še kako prav, ko obrne smer pri defrostu, saj celoten sistem hrani več energije...
Razen če ga kje biksam pri teh mojih številkah?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
joez7 ::
Smer vode je vedno ista. Tako pri gretju, kot pri defrostu. Spremenijo se samo temperature vode.
Ko greje, JE normalno, da na izhodu TČ gre ven toplejša voda. V fazi defrosta, pa TČ dejansko odvzema toploto iz ogrevalnega kroga za svojo odtajanje, zato teče iz TČ nladna voda. Še najbolj podobno je, da takrat deluje kot klima.
V fazi defrosta odvzame nekaj kWh iz sistema - zato tudi potem ta manjko poskuša nadoknadit s povišanim obratovanjem.
In ravno Baffer je hranilnik te energije - skrbi za čimbolj enakomerne temperature v sistemu, tako med obratovanjem, kot v fazi defrosta in po njem. Obenem pa v fazi taktiranja (ko moč TČ, presega odjem), znatno podaljša čase med dvema intervaloma (men na nekje 2h).
Takole se meni obnaša https://ibb.co/93qLfZVY
Ko greje, JE normalno, da na izhodu TČ gre ven toplejša voda. V fazi defrosta, pa TČ dejansko odvzema toploto iz ogrevalnega kroga za svojo odtajanje, zato teče iz TČ nladna voda. Še najbolj podobno je, da takrat deluje kot klima.
V fazi defrosta odvzame nekaj kWh iz sistema - zato tudi potem ta manjko poskuša nadoknadit s povišanim obratovanjem.
In ravno Baffer je hranilnik te energije - skrbi za čimbolj enakomerne temperature v sistemu, tako med obratovanjem, kot v fazi defrosta in po njem. Obenem pa v fazi taktiranja (ko moč TČ, presega odjem), znatno podaljša čase med dvema intervaloma (men na nekje 2h).
Takole se meni obnaša https://ibb.co/93qLfZVY
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
joez7 ::
Težava z visoko temperaturo DV (radiatorji), pa se rešuje z:
1. v prostoru, kjer je prehladno, se poveča grelno telo.
2. v objektu se poskuša doseč zrakotesnost
3. v objektu se poskušajo zmanjšat toplotne izgube
4. točko vklopa el. grelcev prestavit nižje (-10 ali -15°C) ali pa del el. grelcev izklopit.
5. pravilna velikost in vezava bafferja
6. pravilna nastavitev ogrevalne krivulje (krivulja mora imeti odstopanje od izračunanih izgub)
v praksi se na izračunano temperaturo DV pri +15°C doda nekje od 3-5°C, pri 0°C=korekcija 0, in pri -10°C= korekcija -2-3. To je izhodišče, potem, pa se še po potrebi minimalno spreminja po 1°C. Pri +15 mora glavno vlogo prevzet start-stop avtomatika.
1. v prostoru, kjer je prehladno, se poveča grelno telo.
2. v objektu se poskuša doseč zrakotesnost
3. v objektu se poskušajo zmanjšat toplotne izgube
4. točko vklopa el. grelcev prestavit nižje (-10 ali -15°C) ali pa del el. grelcev izklopit.
5. pravilna velikost in vezava bafferja
6. pravilna nastavitev ogrevalne krivulje (krivulja mora imeti odstopanje od izračunanih izgub)
v praksi se na izračunano temperaturo DV pri +15°C doda nekje od 3-5°C, pri 0°C=korekcija 0, in pri -10°C= korekcija -2-3. To je izhodišče, potem, pa se še po potrebi minimalno spreminja po 1°C. Pri +15 mora glavno vlogo prevzet start-stop avtomatika.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Dimnik ::
Joez, ja to je tako pri dveh pumpah, pri toplotni direkt radiatorji, zalogovnik, pa je drugače.
Trenutno tudi jaz furam ta sistem z dvema pumpama in daljše pavze med ponovnim zagonom, ampak, toplotna na 36 in ko izklopi potem nekaj časa kroži do 31 in spet vklop. Kar je po eni strani brezveze v radiator manj kot 33, po drugi strani pa pač držiš temperaturo, da toplotne ne začne ogrevat pri nizki temp., če izklopim pumpo za radiatorje pri npr 33, se ohladijo na 25 in ko zalogovnik pade na 31 da se vklopi toplotna pktem dobi šok iz radiatorjev 25.
Info glede yorka 12kw, ko ulovi ritem, dela z 1000-1080w.
To leti na en post višje
Trenutno tudi jaz furam ta sistem z dvema pumpama in daljše pavze med ponovnim zagonom, ampak, toplotna na 36 in ko izklopi potem nekaj časa kroži do 31 in spet vklop. Kar je po eni strani brezveze v radiator manj kot 33, po drugi strani pa pač držiš temperaturo, da toplotne ne začne ogrevat pri nizki temp., če izklopim pumpo za radiatorje pri npr 33, se ohladijo na 25 in ko zalogovnik pade na 31 da se vklopi toplotna pktem dobi šok iz radiatorjev 25.
Info glede yorka 12kw, ko ulovi ritem, dela z 1000-1080w.
To leti na en post višje
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dimnik ()
DarwiN ::
Update: Zaenkrat sem uspel porihtat.. Trenutno pičlih 0.7C razlike med vhodom v zalogovnik in izhodom proti radiatorjem na drugi strani.
Nekoliko sem povečal pretok Daikinove obtočne črpalke tako, da sem v nastavitvah znižal želeni delta T na 5C, na drugi strani sem pa še dodatno zmanjšal pretok Seltronove črpalke tako, da sem delno priprl fizične ventile na ceveh.. Rezultat: manj mešanja v zalogovniku in vroča voda dejansko ostane na vrhu ter gre v radiatorje..
Čas bo pokazal, če res vse štima. Ko bo zunaj minus in se bodo delali defrosti..
Ampak ja. Tolk specifične zadeve, pa ti nihče ne zna prav pomagat.. Tehnik od Seltrona mi je celo po telefonu rekel, da je vse ok, mešanje je ok in 5C razlike mora bit... To niso nobene izgube, vse štima. :SSS Ja, toplota se res ne izgubi, ampak učinkovitost pa je močno padla zaradi tega mešanja... Ker najbrž ni isto, če imaš 100l ali 500l zalogovnik, kjer težje pride do mešanja in so malo večji pretoki neškodljivi.
Tule pa 5 stopinj šlo v nič.. Pri nizkotemperaturni TČ.. Da bi moral Daikin proizvajat 50C, če bi želel imeti 45C v radiatorjih? To je najbrž ~30% višja poraba za enak učinek kot takrat, ko ni bilo zalogovnika. Kot bi se ustrelil v lastno koleno.
Anyways, hvala za predloge in informacije.
Nekoliko sem povečal pretok Daikinove obtočne črpalke tako, da sem v nastavitvah znižal želeni delta T na 5C, na drugi strani sem pa še dodatno zmanjšal pretok Seltronove črpalke tako, da sem delno priprl fizične ventile na ceveh.. Rezultat: manj mešanja v zalogovniku in vroča voda dejansko ostane na vrhu ter gre v radiatorje..
Čas bo pokazal, če res vse štima. Ko bo zunaj minus in se bodo delali defrosti..
Ampak ja. Tolk specifične zadeve, pa ti nihče ne zna prav pomagat.. Tehnik od Seltrona mi je celo po telefonu rekel, da je vse ok, mešanje je ok in 5C razlike mora bit... To niso nobene izgube, vse štima. :SSS Ja, toplota se res ne izgubi, ampak učinkovitost pa je močno padla zaradi tega mešanja... Ker najbrž ni isto, če imaš 100l ali 500l zalogovnik, kjer težje pride do mešanja in so malo večji pretoki neškodljivi.
Tule pa 5 stopinj šlo v nič.. Pri nizkotemperaturni TČ.. Da bi moral Daikin proizvajat 50C, če bi želel imeti 45C v radiatorjih? To je najbrž ~30% višja poraba za enak učinek kot takrat, ko ni bilo zalogovnika. Kot bi se ustrelil v lastno koleno.
Anyways, hvala za predloge in informacije.
You don't see faith healers working in hospitals
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 40021 (3) | DamijanD |
| » | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 81 82 83 84 )Oddelek: Loža | 790404 (2904) | letmein |
| » | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 … 31 32 33 34 )Oddelek: Loža | 150518 (7990) | floyd1 |
| » | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 75432 (10087) | feryz |
| » | prenizek tlak v sistemu ogrevanjaOddelek: Loža | 31201 (8905) | Horas |