Forum » Loža » Zdrava prehrana - najnižji stroški
Zdrava prehrana - najnižji stroški

Okapi ::
Iz radovednosti me zanima, koliko bi stala najcenejša zdrava prehrana pri nas (kupljena v trgovini). Za 2500 kcal na dan Copilot pravi 5-6 evrov na dan, se pravi 150-180 evrov na mesec. Je to realno? Se da še kaj znižati?
Lowest-Cost Healthy Diet (2500 kcal/day)
Meal Component Affordable Options Estimated Daily Cost (EUR)
Grains & starches Oats, rice, pasta, potatoes, bread EUR1.00–1.50
Proteins Eggs, lentils, beans, frozen chicken, tofu EUR1.50–2.00
Vegetables Seasonal fresh produce, frozen veggies EUR1.00–1.50
Fruits Apples, bananas, seasonal fruit EUR0.50–1.00
Dairy Yogurt, milk, cottage cheese EUR0.50–1.00
Fats (basic) Sunflower oil, margarine EUR0.20–0.50
Total: ~EUR4.70–6.00/day → EUR140–180/mo
- spremenil: Okapi ()

_Denny_ ::
Obišči stran katerekoli trgovine z dostavo in preveri. Cene tega AI pametnjakoviča mi delujejo malo smešne, sploh sploh tista z oljem in margarino. 500g trgovinske znamke stane tam 1.50€, 1L olja je tudi blizu; pri 20-50 centov na dan bi moral porabiti vsaj tretjino vsakega in pa olje lahko uporabiš tudi večkrat. 1kg (sezonskega) sadja/zelenjave in cele glave solate tudi verjetno ne boš pojedel naenkrat. Te cene so bolj za veččlansko družino, ne samo eno osebo.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 5080 16GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, TCL 55C7K 144Hz
RTX 5080 16GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, TCL 55C7K 144Hz

starfotr ::
Najcenejša zdrava hrana kjerkoli na svetu so osnovne surovine.
In treba je vedet kaj je zdrava hrana in neprocesirana hrana.
In treba je vedet kaj je zdrava hrana in neprocesirana hrana.

111111111111 ::
Uravnotežena, nepredelana.
Recimo krompir, solata in zrezki, s čimanj maščobe.
Kje pa imaš meso na seznamu?
Kje pa imaš meso na seznamu?
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

111111111111 ::
Piščanec ni meso, to spada pod zelenjavo. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

bm1973 ::
111111111111 je izjavil:
Zakaj čim manj maščobe? Ta mit je že zdavnaj mimo.
Brez sladkorja, to pa ja...

Twixz ::
Samo to realno izračunat je neverjetno težko zaradi vseh dejavnikov.
Kupuješ na zalogo, dobiš popust. Če se ti vserje (kot se je men npr. v Tušu, ki je meni najbližja trgovina in hodim redno tja) dobiš 99% popust in je še toliko ceneje.
Mam tud nesnice, jajc ne rabim kupovat. Pa njivo, tako da za zelenjavo sem pokrit četrt leta.
In tako naprej...
Kupuješ na zalogo, dobiš popust. Če se ti vserje (kot se je men npr. v Tušu, ki je meni najbližja trgovina in hodim redno tja) dobiš 99% popust in je še toliko ceneje.
Mam tud nesnice, jajc ne rabim kupovat. Pa njivo, tako da za zelenjavo sem pokrit četrt leta.
In tako naprej...

feryz ::
Zdrava hrana je doma, v gredi.
Ok, ne celo leto, ampak že če par mesecev ni treba po kemijo v štacuno, je nekaj vredno.
Da ne bo pomote, tudi na tržnici ni zelenjava nič boljša. Četudi je slovenska, je še vedno prešpricana do konca.
Ok, ne celo leto, ampak že če par mesecev ni treba po kemijo v štacuno, je nekaj vredno.
Da ne bo pomote, tudi na tržnici ni zelenjava nič boljša. Četudi je slovenska, je še vedno prešpricana do konca.

Eduardo ::
Jaz bi lahko prilagodil do tja. Sam sem že zelo dolgo na IF, tako da to je dober začetek, ker je manj obrokov. Je ceneje manj zdravih, kot pa veliko fragmentiranih.
Potem pa greš na ultimo novodobno fitnes dieto. Recimo, da razbiješ na megaobrok in nekaj malega. Na koncu kaj v stilu jogurta z malo sadja za "sladico" kot nekaj malega. Teh poceni opcij je kar nekaj.
Osnova pa izogibanje OH. Od 5€ bi ocenil 3.5€ za meso, morda skuto, jajca, skratka dosti beljakovin. Recimo stvari v stilu, da kupiš celo kokoš in razbiješ enkrat na ekstremitete drugič prsa in nekaj. Fino, če znaš malo pogrilati, zraven pa solata, stročji fižol iz konzerve, sezonsko itn. Morda malo krompirja, kraompir stane skoraj nič in si v okvirjih. Pravtako malo riža kot priloga in še kaj je zelo poceni za eno osebo.
Govedina slabše razmerje, ker je dražja, ampak pač malo več zelenjave. Vseeno verjetno lahko spraviš skupaj 300g kar je čisto ok za kakšen bolognese z minimalno testenin. Svinjina nekje vmes po ceni.
Pogosto ti zna ostati od kosila, da potem gre še celo večerja.
Potem pa greš na ultimo novodobno fitnes dieto. Recimo, da razbiješ na megaobrok in nekaj malega. Na koncu kaj v stilu jogurta z malo sadja za "sladico" kot nekaj malega. Teh poceni opcij je kar nekaj.
Osnova pa izogibanje OH. Od 5€ bi ocenil 3.5€ za meso, morda skuto, jajca, skratka dosti beljakovin. Recimo stvari v stilu, da kupiš celo kokoš in razbiješ enkrat na ekstremitete drugič prsa in nekaj. Fino, če znaš malo pogrilati, zraven pa solata, stročji fižol iz konzerve, sezonsko itn. Morda malo krompirja, kraompir stane skoraj nič in si v okvirjih. Pravtako malo riža kot priloga in še kaj je zelo poceni za eno osebo.
Govedina slabše razmerje, ker je dražja, ampak pač malo več zelenjave. Vseeno verjetno lahko spraviš skupaj 300g kar je čisto ok za kakšen bolognese z minimalno testenin. Svinjina nekje vmes po ceni.
Pogosto ti zna ostati od kosila, da potem gre še celo večerja.

Najdražja, ker je dosti dela in greda sama ni zastonj. V bistu daleč najdražja, če ne kupuješ sadik, semen itn. To moraš imeti totalno skregano logiko okoli tega koliko je vreden tvoj čas. Kaj ni bilo rečeno iz štacune?
Pa še drug problem je, da vidim te vrtičkarje da škropijo. Pred leti sem imel možnost poslušati enega kateri se ni zavedal kako močna so škropiva. Menda je bilo 1 procent, delal ja po občutku in mi je takoj bilo jasno, da je verjetno x10. Seveda okrog drugi vrtovi.

GenZNPC ::
Iz radovednosti me zanima, koliko bi stala najcenejša zdrava prehrana pri nas (kupljena v trgovini). Za 2500 kcal na dan Copilot pravi 5-6 evrov na dan, se pravi 150-180 evrov na mesec. Je to realno? Se da še kaj znižati?Zdravo v kakem smislu? Hrana iz konzerv in masovne pridelave?
skibidi

To smo že obdelali. Vemo da na tem forumu obračunavate svoj prosti čas po 100 evrov na uro, zato se doma ne splača nič delati in ta čas raje kofe piješ, s prišparanim pa v hoferju and co kupiš plastično zelenjavo.

GenZNPC ::
Najboljsi je itak domac piscanec od lokalnega kmeta futran s "probiotiki" ? ko noben ne gleda. Se tem vec ne mores zaupati.
skibidi

socialec ::
Terminator pravi - ima prav? Ali je spet samo kakšen diaboličen plan za uničenje človeštva?
Za celoletno oskrbo z vrta odrasel človek potrebuje približno 250-300 kg zelenjave in sadja na leto, kar pomeni, da je za samozadostnost pri intenzivnem vrtnarjenju (gosta setev, dobra zemlja, kolobar, malo izgub) dovolj približno 100-150 m? vrta na osebo, pri povprečnem načinu pa raje 200-250 m?, z vključitvijo krompirja, zelja in buč za ozimnico pa celo do 300 m?. Štirje družinski člani bi torej potrebovali od 400 do 1000 m? vrta, odvisno od načina pridelave in prehranskih navad. Da je oskrba res celoletna, moraš pridelek kombinirati s shranjevanjem (krompir, čebula, korenje in jabolka v kleti; zelje, kumare, fižol in pesa vloženi; del pridelka zamrznjen) ter vsaj eno toplo gredo ali rastlinjakom, kjer pozimi uspevajo solata, motovilec, redkev in špinača. Brez rastlinjaka je pozimi prehrana precej vezana na vloženine, kislo zelje in osnovno shranjeno zelenjavo.

IL_DIAVOLO ::
Pri hrani se ne spara, saj kvaliteta hrane doloca kaksnega zdravja si in kako se staras.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

tikitoki ::
Iz radovednosti me zanima, koliko bi stala najcenejša zdrava prehrana pri nas (kupljena v trgovini). Za 2500 kcal na dan Copilot pravi 5-6 evrov na dan, se pravi 150-180 evrov na mesec. Je to realno? Se da še kaj znižati?
Verjetno tezko prides cez ceneje, in se to s predpogojem, da sam kuhas.
S tem, da margarina ni zdrava. Prav tako se ne strinjam z dolocenimi ocenami. Verjetno se da skozi priti cenej, ce se resno spravis k stvari.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()

Poznam nekoga, ki je redno hodil ven jesti. Pa folk, k kupuje predpripravljenje obroke. Itd. Tak, da ne vem, kaj je tezko razumeti.

Tema ne govori o tem, če se ne motim.
Drugače ja, folk ima po deset let stare kuhinje, ki so še vedno prekrite s polivinilom, da se ne prašijo.
Drugače ja, folk ima po deset let stare kuhinje, ki so še vedno prekrite s polivinilom, da se ne prašijo.

Magic1 ::
Začetek najcenejše prehrane je, da se naučiš kuhat. Pa to ne le testenine, jajc in napol pripravljene hrane. Osnovne sestavine, do kančane jedi. Nato je dost enostavno iz osnovnih sestavin ugotovit razmerje OH/maščobe proteini in kuhaš seveda uravnoteženo.
Magic

Machete ::
V teoriji. Jaz znam in rad kuham, samo časa je redko dovolj za kaj pametnega.
Drugače pa rineš v napačno smer, da sprašuješ copilota. Vprašaj raje za kak kos zemlje, ker se mi zdi, da imaš čas. Na voljo je 99% obdelanega še 50 let nazaj, danes seveda zaraščeno s travo.
Drugače pa rineš v napačno smer, da sprašuješ copilota. Vprašaj raje za kak kos zemlje, ker se mi zdi, da imaš čas. Na voljo je 99% obdelanega še 50 let nazaj, danes seveda zaraščeno s travo.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Machete ()

Najdražja, ker je dosti dela in greda sama ni zastonj. V bistu daleč najdražja, če ne kupuješ sadik, semen itn. To moraš imeti totalno skregano logiko okoli tega koliko je vreden tvoj čas. Kaj ni bilo rečeno iz štacune?
Pa še drug problem je, da vidim te vrtičkarje da škropijo. Pred leti sem imel možnost poslušati enega kateri se ni zavedal kako močna so škropiva. Menda je bilo 1 procent, delal ja po občutku in mi je takoj bilo jasno, da je verjetno x10. Seveda okrog drugi vrtovi.![]()
Nekaterim je vrtickanje sprostitev in se mal rekreacije. Kvaliteta zelenjave pa je lahko na nivoju, ki ga ne mores kupiti. Se posebaj, ce nisi testlo, in uporabis folijo proti plevelu, in avtomatsko zalivanje, in se resis vecine dela.
Seveda ne bos sadil krompirja. Se osredotocis na zelenjavo, ki je v trgovini draga in nekvalitetna.

Zakaj ne krompirja? Ravno to je najlažje. Če je krompir v trgovini poceni, še ne pomeni, da se ga doma ne splača posaditi. Mi smo ga na eni bogi njivici letos dobili ca 35 gajb.
Zgodovina sprememb…

Krompir dobimo od kmeta po 80 cent za kilo. Se ne splaca.
Splaca se sezonska zelenjava, ki je v trgovini v prazna in neokusna.
Splaca se sezonska zelenjava, ki je v trgovini v prazna in neokusna.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

To smo že obdelali. Vemo da na tem forumu obračunavate svoj prosti čas po 100 evrov na uro, zato se doma ne splača nič delati in ta čas raje kofe piješ, s prišparanim pa v hoferju and co kupiš plastično zelenjavo.
Pa ni samo to. Kupi gnojila, semena, orodje in vprašanje koliko ostane. Če nimaš hiše ti občine obračunajo še malo najemnine. Problem vrta je, da praviloma pride ogromno nečesa v ozkem časovnem okvirju in daleč nisi pokrit na dolgi rok, tako da boš sigurno tudi kupoval. Pa da ne govorimo, da ne uspe vedno vse.
Lahko pa dodaš vlaganje, kislo zelje ampak to je že level up hobi. To je kakor, da pričakuješ da vsi znajo narediti še servis na avto.
Torej za večino vprašanje če sploh je računica, tudi, če delo oceniš na nič. Tisti, ki ima hišo lahko dela mali plus ampak tak, ki si je gradil hišo verjetno nima časa, ker mora odplačati hišo. Potem pa manjšina, ki s tem odraščajo, morda kmetje, torej taki, ki vse imajo po defaultu, kar pa ni nekaj splošnega.
Posebej pa mi ni jasno kaj je to relevantno, če je vprašanje o štacuni in se dejansko zavedaš kako slabo se vrt rentira, ker si že bil v teh diskusijah?

S tem, da margarina ni zdrava. Prav tako se ne strinjam z dolocenimi ocenami. Verjetno se da skozi priti cenej, ce se resno spravis k stvari.
Imaš boljše včasih cenejše alternative po kvaliteti menda tako:
Goveja mast (V Sloveniji zelo draga v primerjavi z ostalimi, zanimivo to ni pravilo v tujini)
Svinska mast 1kg 4€ https://www.spar.si/online/tradicionaln...
Puter 1kg ca 10€
Margarina (Rama) ca. 4.5€

starfotr ::
V tem dokumentu je kar dobro opisano, kar bi OP rad: https://www.gov.si/assets/ministrstva/M...
Sicer pa, tu je nek okviren seznam, kaj je potrebno za preživetje za 1 mesec (ni nujno, da je pa sedaj to vse super poceni in zdravo).
https://www.gov.si/teme/bodite-pripravl...
Sicer pa, tu je nek okviren seznam, kaj je potrebno za preživetje za 1 mesec (ni nujno, da je pa sedaj to vse super poceni in zdravo).
https://www.gov.si/teme/bodite-pripravl...

Zakaj ne krompirja? Ravno to je najlažje. Če je krompir v trgovini poceni, še ne pomeni, da se ga doma ne splača posaditi. Mi smo ga na eni bogi njivici letos dobili ca 35 gajb.
Mi smo imeli drugacne izkusnje. Krompir v trgovini je bil prepoceni, da bi se splacalo.
Ja, ampak misleni vzorec je napačen, ker domača hrana nima veze s ceno. (Razen, če greš v to, ker bi rad dejansko privarčeval denar, da stvari ne kupiš, kar je tudi legit, ampak daleč od dodane vrednosti, ki pa je okus in kemična neoporečnost). Jesti krompir, ki je pridelan malo za pojesti, malo za kemično proizvodnjo lepil je žal neprimerljivo s tistim, ki ga v poletju otreseš zemlje in daš v pečico. Jaz paradižnika ne jem praktično 10 mescov, pa je vtrgovini celo leto. Ne vidim smisla.
Zgodovina sprememb…

c3p0 ::
Mi smo imeli drugacne izkusnje. Krompir v trgovini je bil prepoceni, da bi se splacalo.
Trenutno je zelo poceni. Par dni nazaj sem v Sparu kupil 5kg SLO krompirja, za 3.5 EUR, torej 70c/kg. Odkupna je torej verjetno reda 20c/kg ali manj.

Vinski Kamen ::
Doma se splača pridelati zelišča, na primer dobra misel, origano, žajbelj, šetraj, timijan, luštrek, melisa, poprova meta, ožepek... Imajo 100x več mineralov, kot na primer kumare. Potrebujejo malo prostora, ne rabimo jih škropiti. Lahko jih sušimo, zamrznemo, predelamo v pesto, itd. Za pozimi, ko nam manjka vitaminov in mineralov, so odličen dodatek.

Ja zelišča pa mamo tudi mi. Dostikrat so trajnice, tako, da sploh ni problema. Pa še to, ker imamo hišo, v stanovanju vprašanje, če bi šlo, ker prvi dopust in tuto finito.

Ja, ampak misleni vzorec je napačen, ker domača hrana nima veze s ceno. (Razen, če greš v to, ker bi rad dejansko privarčeval denar, da stvari ne kupiš, kar je tudi legit, ampak daleč od dodane vrednosti, ki pa je okus in kemična neoporečnost). Jesti krompir, ki je pridelan malo za pojesti, malo za kemično proizvodnjo lepil je žal neprimerljivo s tistim, ki ga v poletju otreseš zemlje in daš v pečico. Jaz paradižnika ne jem praktično 10 mescov, pa je vtrgovini celo leto. Ne vidim smisla.
Se strinjam, sam se mi zdi razlika v kvaliteti pri paradizniku, kumaricah, in drugi zelenjavi neprimerno visja. Odvisno od velikosti vrta, in casa, ki si ga pripravljen temu nameniti.

socialec ::
Kak tuto finito, daš v senco in opremiš s tem, malo povadiš, da znaš zregulirati po rastlini v teglcih in ta-da, profit. Spotoma nabaviš še za sosede in žlahto. Obstajajo sicer tudi namakalne cevi, namakalni časovniki, če že pametne vtičnice preko wifi ne, ampak ok.

Pa kaj koristnega ti počneš tiste pol ure na dan, da to je to drago? Zaslužiš 500 EUR?

Ja, ampak misleni vzorec je napačen, ker domača hrana nima veze s ceno.
Tvoj je popolnoma napačen, ker je tema zgolj cena in trgovina.

Glugy ::
PacificBlue je izjavil:
Zdrava prehrana in sončnično olje, margarina ne gre skupaj.
Tako je to če bereš sam naslove, znanstvenih člankov na katerih te naslovi slonijo pa ne znaš kritično brat in v njihovem okviru ne znaš kritično razmišljati.
Zdrava prehrana in sončnično olje gresta skupaj ker so ostale maščobe za isto rabo v prehrani slabše vključno z tako zelo visoko opevanimi živalskimi maščobami.
Druga stvar je pa margarina, to pa je ena najslabših maščob kar jih je.

Pa kaj koristnega ti počneš tiste pol ure na dan, da to je to drago? Zaslužiš 500 EUR?
Pol ure na dan? Obračanje je kar nekaj ur. Recimo, da za nek vrt bo šel sigurno en dan za to. 8h. Potem kupiš gnoj, ti ga verjetno pripelje kmet bo hitro 50€, če se ne bo streljal v koleno ali pa ni ravno sosed.
Potem sadike? Ca -40% profita? Če ti kaj ne uspe imaš tam finančno izgubo. Potem semena, recimo 15% profita, če ne uspe izguba. Pavšal za orodja recimo 20€ na leto? Če imaš semena imaš pripravljalni projekt doma, pol hiše polne nekih posod z zemljo itn.
Pa praviš pol ure na dan? To je pa narost, ker imaš vsaj 150h dela leatno brez priprav, umivanja, iti tja, če ni doma, kar pomeni še logistika. Kar hitro potrebuješ avto, če nimaš zraven hiše.
Pa na koncu ti nikakor ne nadomesti kupovanja, ker solato verjetno ne boš jedel samo ko zori, paradižnika pravtako ne, tako da morda ne kupuješ 30% časa ostalo pa?
Kje imate čas za to meni ni jasno. Ajde, če si penzič ampak je tudi potem hobi program.

Ganon ::
Najboljsi je itak domac piscanec od lokalnega kmeta futran s "probiotiki" ? ko noben ne gleda. Se tem vec ne mores zaupati.
Nisi v gostilni, ne nakladaj.
Lahko zdravo ješ in zapraviš relativno malo, če se osredotočiš na osnovne sestavine. Če v trgovini vržeš oko na polne košarice in vozičke, lahko hitro ugotoviš, da velik del predstavlja hrana, ki bi se ji lahko odrekli.

Imaš, sosede, otroke, starše itd.. Pri nas tako to gre. Cenovno se seveda ne splača. Se da pa samooskrbeti za ogromen del družinske potrebe.
Če si iz podeželja, so možnosti nebo. Samo je lenoba huda. Sadja skoraj nihče več ne pobere, dejansko jim pada pred noge, ampak naaaah, potem malo jih še posadi kako drevo, je listje, pa cvetove treba pometati, pa kako vejo odrezat, skratka preveč dela, da bi imel svojo hrano, bolje viseti na telefonu v kafiču :D
Če si iz podeželja, so možnosti nebo. Samo je lenoba huda. Sadja skoraj nihče več ne pobere, dejansko jim pada pred noge, ampak naaaah, potem malo jih še posadi kako drevo, je listje, pa cvetove treba pometati, pa kako vejo odrezat, skratka preveč dela, da bi imel svojo hrano, bolje viseti na telefonu v kafiču :D

WizzardOfOZ ::
Letos je v špajzi že nekje 10 tavelikih kozarcev domače marmelade iz nešpricanega domačega sadja. Ostalo bo pa v prihodnjih mesecih in za konec še novembra (preden pride ali pa po prvi zmrzali) marmelada iz kiwija.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Ma kaka marmelada, sami cuker. Potem pa se zraven mastno maslo.
Res zdravo ja.
Res zdravo ja.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

Bolj kot tista "zdrava, brez laktozno, glutensko, chia, prana" predelava hrane za katero sploh ne veš katere kemikalije so spustili čez...
Fora prehrane je v zmernosti, ne v iskanju magične "zdrave" hrane, ki se jo lahko prenažiraš...
Slanina kraškopoljskega prašica je bolj zdrava. Končno dobil tako, kjer ni nič mesa...
Pač živi v zablodi zahodnega sveta, da so maščobe slabe...
Fora prehrane je v zmernosti, ne v iskanju magične "zdrave" hrane, ki se jo lahko prenažiraš...
Slanina kraškopoljskega prašica je bolj zdrava. Končno dobil tako, kjer ni nič mesa...
Maslo je cista energija, kaj bi bilo s tem narobe?
Pač živi v zablodi zahodnega sveta, da so maščobe slabe...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

PacificBlue ::
PacificBlue je izjavil:
Zdrava prehrana in sončnično olje, margarina ne gre skupaj.
Tako je to če bereš sam naslove, znanstvenih člankov na katerih te naslovi slonijo pa ne znaš kritično brat in v njihovem okviru ne znaš kritično razmišljati.
Zdrava prehrana in sončnično olje gresta skupaj ker so ostale maščobe za isto rabo v prehrani slabše vključno z tako zelo visoko opevanimi živalskimi maščobami.
Druga stvar je pa margarina, to pa je ena najslabših maščob kar jih je.
Si že probal hladno stiskano sončnično olje? Veš kako se razlikuje od industrijsko procesiranega olja, ki ga večina ljudi uživa?
Sunflower oil is very high in the polyunsaturated fatty acid (PUFA) , Linoleic Acid (LA). This is an omega-6 fatty acid which again, has gotten a very bad rap in today’s nutritional circles! Almost everyone says we eat too much Omega-6s already and that they tend to be inflammatory as well! Both of these accusations are false. The omega-6s are inflammatory only because we are consuming commercial oils that have toxic metabolites in it! Cold pressed, unrefined Linoleic Acid seed oil is not inflammatory!
The body requires pure unadulterated Linoleic acid in our diet for proper health. The problem is that all of the foods we eat that contain these Omega-6s are adulterated either by chemical processes, heat or some other form of oxidation which produces a very toxic rancid Omega-6 which is often labeled as oxidized linoleic acid metabolites (OxLAMs) by those that appreciate the differences.
Zato je pa treba malo kritično razmisljati;)
I’m out.
:3
:3
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PacificBlue ()

Maslo je cista energija, kaj bi bilo s tem narobe?
Nič, ce na njem pripravis s hranili bogato hrano.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako cim manj denarja in čim manj časa porabiti za hrano? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 14935 (11373) | rejven |
» | Koliko zapravite za hrano na osebo? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 35181 (28906) | IL_DIAVOLO |
⊘ | z 1.000 plače... realno kaj boš s tem kej konkretnega naredil? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Loža | 112196 (99789) | FTad |
» | Vzajemni skladi (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 28860 (19089) | Mr_Globus |
» | Slovenska tradicionalna hrana (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 24142 (22491) | ales85 |