» »

Alternativa cvrtju (deep fried)?

Alternativa cvrtju (deep fried)?

«
1
2

guest #44 ::

Počasi mi začenja dojadit globoko cvrta hrana. Razlogi so itak predvidljivi, kurčeva maščoba na trebuhu še precej vstraja. Sicer treningi so kolkr tolko redni, ga pa pri hrani sigurno failam.

Ajde napredek je vsaj ta, da že neki časa ne jem več belega kruha...le še doma narjen polnozrnati. Sicer iz "maščobno kopičenjskega" vidika ne opazim še kake bistvene spremembe zaradi drugega kruha, se pa opazi pri prebavi. Skoraj ko noč in dan, vsaj pr meni. Z belim kruhom se je pogosto "zaštopala" prebava if you know what i mean, sledilo je kempiranje na školjki kako urco :). No, sedaj z polnozrnatim tega ne opažam več...vse lepše..."teče". Torej če ne drugega vsaj priporočam vsem, ki jih pogosto zaštopa, da preverijo kolko in katerega kruha pojejo. Vlaknine delajo čudeže:D


No da se vrnem na bistvo. Rad bi nehal z globoko cvrto hrano, ampak nebi se hotu odrečt hrani, ki se običajno cvre. Pač iz pameti sedaj mi pade: ribe, kalamari, paniran piščanec, pomfri,...

To bi se načeloma vse dalo delat v pečici, problem pa je da treba malo gledat tudi ekonomičnost. Doma imamo samo standardno pečico in ta je dosti prevelika za 2 ribi. 20 min segrevanja, 40 min peke. Sploh nevem kolko kilovatov porabi. Opcija bi bla kaka majhna pečica, sam mi je ni še uspelo zasledit.
Razmišljal sem še o žar/tosterju

http://www.ceneje.si/dom-in-vrt/kuhanje...

je poceni, dovolj majhen in dokaj učinkovit, zasede tud malo placa in je praktičen za uporabo (čiščenje,...). Olja bi dal lih tolko da podmažem, da se ne zlepi vse skupaj (olje pa itak uporabljam že od nekdaj olivno tko da to ni tak issue).

Kaj menite?


edit: i fail at english

Gandalfar ::

@jverne: kaksen razlog, da si ne uredis prehrane bolj celovito?

guest #44 ::

pa sej ni tok obupno slaba...ajde, odvisno kdaj. Mam to navado da pač jem dosti na enkrat in pol dolgo časa nič, če sm čist iskren...nimam pojma kaj bi jedu 5x na dan 365 dni an leto brez da bi mi postalo dolgčas.

Dan po treningu zjutraj me običajno prime da bi jedu jajce in 2kg mesa zraven, ker sem lačen ko vouk. V času mirovanja pa jem tko kake kekse, čokolešnik, sadje...

Vsaj bo

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

To bi se načeloma vse dalo delat v pečici, problem pa je da treba malo gledat tudi ekonomičnost. Doma imamo samo standardno pečico in ta je dosti prevelika za 2 ribi. 20 min segrevanja, 40 min peke. Sploh nevem kolko kilovatov porabi.
Kilovatov? Najverjetneje nič več od ene plate na kuhališču.

Dieu ::

Mnenja? Kuhinja obupno smrdi, če imaš kombinirano z jedilnico in dnevno potem pa ... good luck. No sej tudi pri fritezi ni brez vonja. Glede pečenja pa ne vem kakšne so razlike med toasterji, mi imamo en Boschev toaster pa morem reči, da sem že pekel gor vse od hrenovk, slanine, kotletov, čevapčičev, ražnjičev do rib. Hrana je kul, čeprav še vedno prisegam na tisto iz kamina 8-) se pa da določene stvari, recimo čevapčiče speči skoraj brez olja, samo zgornjo ploskev malenkost namažeš, spodnje pa sploh ne, pa se nič ne prime, edino v primerjavi z roštilom ostane več sokov na plošči (če pečeš "zaprto"), kar pa lahko po potrebi odlivaš.

Edino pomfrija ne moreš gor ocvret :)) .

Edit: aja pa ni toaster ampak žarna plošča :)
I was blind but now I see!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dieu ()

Pyr0Beast ::

Deep fried ?

Nehaš kupovati pomfri v trgovini in ga delaš sam
Za pečico samo narežeš krompir na kose, skupaj z lupino, daš malo olja in pečeš.

Isto z ostalo hrano.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Philips je dal lani ven eno novo fritezo, AirFryer, s katero lahko narediš pomfri praktično brez olja. Preverjeno deluje;-)
http://www.hotairfryer.info/

O.

moat ::

Poskusi s konvekcijsko pečico http://www.mimovrste.com/artikel/374001.... Sam je še nimam, vendar jo nekateri hvalijo.
Zdaj, če jo že kdo ima, bi prosil tudi sam, da posreduje svoje izkušnje.
LP!

Ups..., no tukaj http://www.enaa.com/findAdvanced.asp?is... jo imajo celo na zalogi.
LP!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moat ()

Primoz78 ::

@Okapi a ni to isto kot Tefal Actifry?

@moat glede konvekcijske pecice imam doma eno, sicer je stara ze ene 10 let minimalno...uporabljena je bila sicer samo ene par krat ampak je kar ok zadeva, sam to je samo za pecenje (recimo piscancja bedrca itd) ni pa za "cvrtje" kropmirja, kalamarov itd....

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz78 ()

moat ::

No, torej..., hvala za pojasnilo.
Morebiti je pečica, ki jo imate res že nekoliko zastarela, lahko pa se seveda tudi motim. Vendar na linkih, ki sem jih posredoval, je v opisu navedeno, da:"Lepo cvre, kuha, peče in kuha v pari!"
Zaradi tega jo nameravam tudi kupiti.
Sicer tudi na nekaterih drugih spletnih straneh navajajo, da lahko pečeš, kuhaš in cvreš, torej kaj pač želiš in to z minimalno količino olja, nekaj kapljic. Tako tudi, bojda, lahko pripraviš lepo hrustljav pomfri.
LP!

mihec87 ::

Ni lih to največji fail da se naenkrat na dan nabašeš pol pa konec?

Primoz78 ::

@mihec87 jap to je ta vecji fail. Ko sem se treniral sem jedu tudi po 8x dnevno a nikol se basal, ker z tako frekvenco obrokov vedno nikol nisi lacen. Pa veliko vode treba pit.

Lp
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

koyotee ::

Lahko samo potrdim da je Tedal Actifry več kot uporabna zadeva, pomfri ima okus po krompiru in ne olju!!!!
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Okapi ::

Okapi a ni to isto kot Tefal Actifry?
Te ne poznam, bi moral pogledati, kako deluje. Ampak verjetno je kakšen podoben, če ne celo enak način delovanja.

O.

Modiano ::

Primoz78 je izjavil:

@mihec87 jap to je ta vecji fail. Ko sem se treniral sem jedu tudi po 8x dnevno a nikol se basal, ker z tako frekvenco obrokov vedno nikol nisi lacen. Pa veliko vode treba pit.

Lp


I totally agree. Tud če ne treniraš redno je fajn met več obrokov, če ne gre vsaj pet, pa poskusi 3-4. Sej ni nujno, da je obrok sestavljen iz mesa pa solate:) Zjutraj je najpomembneje da ješ energijsko bogato hrano. Zvečer pa bolj lahko, brez kruha, ipd. Vmes pa je lahko obrok tudi sadje, kakšna energijska ploščica, ipd.
Nutricisti zagovarjajo veliko število obrokov, pa pitje vode. Tudi ne čutiš take lakote.

Mi smo imeli ekipnega trenerja prav za prehrano. Najprej nam je dal navodilo, da si za en teden pišemo dnevnik, kaj sploh jemo. In na podlagi tega smo potem zadeve spreminjali na boljše. Sam sem bil skeptičen glede tega, samo se je izkazalo za pozitivno. Tudi glede dnevnika. Potem šele vidiš kaj res poješ in kako narobe.
...Money can't buy happiness, but neither can poverty...

Gandalfar ::

@jeverne: en tak pogled na vse skupaj - http://gettingstronger.org/diet/ pa po prvih treh odstavkih rata stvar zelo dobro napisana

Manu ::

Nimam izkušenj s tem, ampak mogoče tole ali tole.

Sem pa prepričan, da če si privoščiš recimo na vsake 2 tedna nekaj ocvrtega na olju ti to ne bo škodilo. Če pa to počneš npr. vsake 2 dni potem pa to zna bit problem.

LorD_DDooM ::

Namesto olja lahko preizkusiš tudi kokosovo maslo. Dobiš ga praktično povsod (bele trde ploščice, podobno kot čokoladne rezine). Pri povišani temperaturi se maslo stali, ima pa neprimerno manj nevšečen vonj in skorajda nevtralnega okusa. Edina slabost je, da ni primeren za cvrtje pri temperaturah višjih od 200°C, ker se začne smoditi.

harvey ::

Edina slabost je, da ni primeren za cvrtje pri temperaturah višjih od 200°C


Nobene stvari ne cvremo čez 200°C. Cvrtje naj bo bolj izjema, nekako kot delikatesa v prehrani. Je polno bolj "zdravih" načinov priprave kot cvrtje. Če pa že, potem pa naj ne bo kombinacija cvrtje+pomfri. Itak naj tak obrok vsebuje še solato.

Od olj (rastlinskih maščob) je daleč najbolj termično stabilno oljčno olje! To pomeni, da pri kuhanju ali cvrtju daleč najmanj spremeni strukturo.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Manu ::

harvey je izjavil:

Od olj (rastlinskih maščob) je daleč najbolj termično stabilno oljčno olje! To pomeni, da pri kuhanju ali cvrtju daleč najmanj spremeni strukturo.

Ampak olivno olje je predrago, da bi ga uporabil za cvrtje. Poleg tega ga je škoda, saj ga je bolje uživati takega kot je. Bolj je smiselno uporabljati za cvrtje namenjena olja, ki so termično ravno tako stabilni (pa še bolj poceni so).

sss ::

Konvektomat ftw :P

Če vam je res tolk do zdrave prehrane...
Marskej se da spečt/skuhat v parni pečici. Zelenjava ohrani več vitaminov, če se kuha v parni pečici.
Ribe se da prov lepo pečt v pečici. Pa tudi vam ljubi čevapčiči so tako mastni, da se jih da spečt v pečici brez dodajanja maščobe

andromedar ::

harvey je izjavil:

.

Od olj (rastlinskih maščob) je daleč najbolj termično stabilno oljčno olje! To pomeni, da pri kuhanju ali cvrtju daleč najmanj spremeni strukturo.


Jaz sem pa slišal ravno obratno - torej da je oljčno olje najmanj primerno za termično obdelavo, saj je najmanj termično stabilno. Govorim za extra deviško hladno stiskano. Rafinirano, vroče stiskano oljčno olje je pa primerno za cvrtje - vendar ga jaz v trgovini nisem našel.
Eh?

guest #44 ::

Te brezoljni cvrtniki se slišijo zlo kul, sem malo tudi prebral in kot kaže so zelo fanj zadeva, sam kurba so drage zadevce, se vidi da nabijajo ceno novostim.
Tiste konvekcijske peči se mi zdijo tud kul, pa še cenejše so. Bom moral mal razmislit in se kej več pozanimat.


Drugače glede prehrane. Od navad sem še spremenil to, da pred spanjem ne jem nič OHjev oz pogosto pa sploh nič.

Bom prebral tisti članek Gandalfar.

Valvoline ::

Sestrična ma neko cyclo air mini pečico,kupil so pocen v AT,tm nekje za 70e. Lepo dela,ampak je hrana pripravljena brez olja praktično brez okusa. Pomfrit iz te mini pecice je tko k da bi travo jedl. :)
P.s.
Najboljše jest testenine,z različnimi nemastnimi omakami.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Malo maščob mora biti, zaradi okusa. Pa ne zaradi okusa olja, ampak ker se marsikaj od tistega, kar daje jedem okus, topi v maščobah in če jih ni, tudi okusa ni. Kemija na delu.

O.

Blazz ::

za velik trebuh niso krive maščobe katere ješ, temveč karboti=ogljikovi hidrati. Izogibaj se tistim z visokim glikemičnim indeksom. Tabelo indeksov najdeš povsod na netu. Aja pa zmanjšanje trebuha boš dosegel samo s kardio treningom, torej takim, pri katerem imaš vsaj 20-30 minut na dan konstanto visok srčni utrip. Tam okoli 130-140 bo že super oz. 60-70% tvojega maksimalnega utripa. Torej ali kako kolo, tek, eliptičn bike v sobi. Takoj po treningu ne jej karbotov, raje proteine, da boš ohranil mišično maso, telo pa bo energijo poiskalo v tvojih maščobnih zalogah.

Pyr0Beast ::

Pravtako tudi popolnoma pusta hrana škoduje. Telo rabi olje/maščobe da lavfa.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

harvey ::

manu, vsaka kvalitetna maščoba je draga :D to je en vidik, drugi pa je okus, ki ga pusti oljčno olje jedi in pri cvrtju to ni to kar vsak pričakuje.
andromedar, narobe si slišal :) raziskave tudi napredujejo.

Telo rabi olje/maščobe da lavfa.

Itak, npr. nekateri vitamini se ne morejo absorbirati. Drugi vidik prehranjevanja, ki vsebuje maščobe, pa je da dajejo maščobe precej več energije kot OH ter dajejo občutek sitosti/zadovoljstva in to tudi ni nepomembno.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: harvey ()

Pyr0Beast ::


Itak, npr. nekateri vitamini se ne morejo absorbirati. Drugi vidik prehranjevanja, ki vsebuje maščobe, pa je da dajejo maščobe precej več energije kot OH ter dajejo občutek sitosti/zadovoljstva in to tudi ni nepomembno.

Telo rabi energijo da lavfa, ne se bat :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

andromedar ::

harvey je izjavil:

manu, vsaka kvalitetna maščoba je draga :D to je en vidik, drugi pa je okus, ki ga pusti oljčno olje jedi in pri cvrtju to ni to kar vsak pričakuje.
andromedar, narobe si slišal :) raziskave tudi napredujejo.

Telo rabi olje/maščobe da lavfa.

Itak, npr. nekateri vitamini se ne morejo absorbirati. Drugi vidik prehranjevanja, ki vsebuje maščobe, pa je da dajejo maščobe precej več energije kot OH ter dajejo občutek sitosti/zadovoljstva in to tudi ni nepomembno.


No, tukaj sem prebral:

Olive oil @ Wikipedia

lp
Eh?

harvey ::

Številne raziskave kažejo, da je med olji prav oljčno olje tisto, ki ob termični obdelavi, na primer pri kuhanju ali cvrenju, najmanj spremeni strukturo. "Včasih so ob nakupu voka odsvetovali uporabo oljčnega olja, češ da pri kuhanju razpade in je strupeno. To ni res, poleg ugodne maščobnokislinske sestave ima to olje tudi dodatni antioksidativni učinek, ki ga ščiti (in posledično tudi naš organizem) pred oksidacijskimi spremembami. Zato je veliko bolj smiselno hrano pripravljati v deviškem ali ekstra deviškem oljčnem olju kot pa v drugih semenskih oljih. Če že pečemo v maščobi, potem uporabimo zelo kakovostno maščobo," svetuje Butinar.


Vir.Bolj poglobljeno pa npr.

Bešter, ErikaBučar-Miklavčič, Milena, Butinar, Bojan: The influence of thermal treatment on the physico-chemical parameters of extra virgin olive oils from Slovenian Istra in Tehnologija, inovacije, prehrana, zdravi potrošniki : zbornik izvlečkov = Food processing, innovation, nutrition, healthy consumers : book of abstracts / 3. slovenski kongres o hrani in prehrani = 3rd Slovenian Congress on Food and Nutrition, 23.-26. september 2007, Radenci, Slovenija ; [organizatorji] Slovensko prehransko društvo ... [et al.] = [congress organizers] Slovenian Nutrition Society ... [et al.] ; [editors Raspor Peter ... et al.]
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

wave ::

Olivno olje ni primerno za peko, raje uporabljajte kokosovo maslo, ki je dost bolj obstojno
na visoke temperature!

harvey ::

Nikakor wave.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

#000000 ::

Špansko olivno olje in wok to je prava kombinacija :)

Žar je super ampak te hišni so bolj neuporabni ne tolko v smislu da so slabi ampak cela bajta ti bo smrdela, edino če imaš res dobro kuhinjsko napo, kar ima 10% gospodinjstev.

Če te moti maščoba in bi še vdeno rad jedel meso pol jej tatarski biftek :)

harvey ::

Pršut tudi ni slaba izbira. :D
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

fosil ::

Olivno olje se zažge pri relativno nizkih temperaturah tako da ni primerno za cvrtje, ki naj bi izvajalo pri višjih temperaturah.
Tako je!

Pyr0Beast ::

Yup, rata precej grenko
Je samo za pošpricat in okus.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

NazgulRR ::

harvey je izjavil:

Nikakor wave.


Lahko prosim argumentiraš? Tudi sam sem bil prepričan, da je kokosova mast najbolj primerna za cvrtje/peko.

Okapi ::

AFAIK je najboljše olje za cvrtje arašidovo. Drugače pa jaz v woku tudi uporabljam kokosovo.

O.

YaN-cH ::

Tuki je tudi en članek, ki trdi da je olivno olje obstojno na segrevanje.
Maščobe



Toda pozor! To ne pomeni, da se morate izogibati vsem maščobam! Nekatere od njih so nujno potrebne za pravilno delovanje telesa, saj so nekateri vitamini topni le v maščobah, npr. vitamin E, ki je nujno potreben za delovanje možganov. Izogibajte se nasičenim maščobnim kislinam in uživajte zadostno količino nenasičenih maščob.



Tipični vsakdanji vir velikega števila nasičenih maščob je maslo. Pomembne nenasičene maščobne kisline so linolna, linolenska in oleinska kislina. Pravzaprav je edina res potrebna linolna kislina, saj je telo ostali dve sposobno sintetizirati prav iz te kisline. Velik oskrbovalec z oleinsko kislino je olivno olje in z linolno ter linolensko kislino laneno olje. Primerno je tudi sončnično in repičino olje, vendar le v surovi obliki. S segrevanjem se olje oksidira, kar povzroči enak učinek, kot ga imajo nasičene maščobne kisline. V nasprotju s splošnim prepričanjem, se s segrevanjem najmanj oksidira prav olivno olje. Pregled vsebnosti maščobnih kislin nekaterih maščob je podan v spodnji tabeli.

Pyr0Beast ::

Najmanj oksidira olje ki ima dodan antioksidant, hehe.

To še ne pomeni da olivno olje ne bo spremenilo okusa.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

harvey je izjavil:

Nikakor wave.

Tole pa tudi mene firbec matra zakaj.

Kokosovo olje je namreč izredno dobro odporno na pregrevanje. Kakor ima tudi zelo dolg rok uporabnosti.
OM, F, G!

lonz ::

Zjutraj samo sadje (do 12.00 ure), ločevat beljakovine in OH pa nič hrane po 18.00 uri. Gre dol 5-10 kg/mesec preverjeno. Brez dodatnih telesnih aktivnosti.
...arrrrrr, shiver me timbers...

Pyr0Beast ::

Nič jest (Do 12:00 ure) in do 24:00 pit samo vodo. Gre dol 10-20kg/mesec nepreverjeno. Brez dodatnih telesnih aktivnosti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Blazz ::

pametno je med hujšanjem jesti vitamine, saj so ti nujni gradniki pri topljenju maščob v telesu. Ni treba pretiravati, ker to ne bo pomagalo, minimalne doze so dovolj. Važno je samo da so...

Okapi ::

Gre dol 5-10 kg/mesec preverjeno.
Naslednji mesec pa dobiš vse nazaj gor, preverjeno;)

O.

lonz ::

Ne če vsaj malce znormaliziraš prehrano. Če ješ dopoldne sadje in se zvečer ne nažiraš na kavču s čipsom, lahko čez dan normalno ješ in kile so nekje v normalah.
...arrrrrr, shiver me timbers...

Manu ::

Kokosovo olje ima precej nasičenih maščob.

Pyr0Beast ::

Manu je izjavil:

Kokosovo olje ima precej nasičenih maščob.

Tako kot margarina :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

zee ::

Olivno olje je najmanj primerno za cvrtje. Zakaj? Nenasičene maščobne kisline so pri olivnem olju "top shit", zaradi katerega zadevo sploh uporabljamo, saj te maščobne kisline lahko lovijo proste radikale in podobne "begunce".

Pri segrevanju v ponvi zaradi visoke temperature iz prav teh maščobnih kislin nastanejo zelo stabilni radikali, ki potem delajo štalo po telesu.

Za cvrtje so od rastlinskih zadev najboljše: palmino, kokosovo in arašidovo olje. Od živalskih zadev je za cvrtje najboljša svinjska mast.

V vseh omenjenih zadevah je zelo velik delež nasičenih maščobnih kislin, ki so termično bistveno bolj obstojne od tistih iz olivnega in sorodnih olj.

@Pyro:
Margarina je v osnovi hidrogenirano olje. Stopnja hidrogeniranosti pa je odvisna od uporabljenega postopka.

---

Trenutno sem na dieti, katere bistvo je, da na vsaki dve do tri ure pojem eno sadje (npr. eno jabolko, banana, kivi, ...). Meso in ostale jedi si v zelo majhnih količinah dovolim jesti za vikend. Trenutno počutje je odlično. Je pa vzdrževanje takšne diete zelo težavno, če je le nekaj metrov od tebe pršut pripravljen za rezanj in/ali klobase le nekaj metrov stran.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri cvrtnik-friteza (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5815601 (2343) fikus_
»

Olivno olje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14815238 (3651) stevie boy
»

Umik najpomembnejše študije o sredozemski kuhinji: ni dokazov, da olivno olje zmanjšu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8321157 (14970) Kenpachi
»

Lidl kvaliteta...? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19156279 (43728) darkolord
»

Predelani mesni izdelki (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5912962 (4036) Gladi

Več podobnih tem