» »

Lokalno prezračevanje in hrup.....

Lokalno prezračevanje in hrup.....

Doberstos ::

Obračam se na vse lastnike, ki imajo lokalni prezračevalni sistem. Imel sem kar nekaj ogledov izvajalcev in sedaj smo prišli do zaključka, da bi bilo najboljše v naše trisobno stanovanje namestit 4 enote. To so mi svetovali štirje od petih mojstrom. Tako je tudi s strani eko sklada najbolj racionalno. Noben pa se ni opredelil točno o intenzivnosti hrupa. Vsi so rekli da se to sliši kot ventilator. A je to res? Kako je pa tudi z hrupom, ki pride iz okolice. Vsi so rekli da ni moteče zunanji hrup, a moja logika je, če odprem okno na V, se vse sliši. Sliši se tudi, če je to priprto. Tu imamo luknjo v steni in zvok?
A je res montaža zaključena v enem dnevu in da bo stanovanje v prvotnem stanju.

velikBrokoli ::

Seveda se sliši, ponudniki in monterji lokalnih rekuperatorjev ti bojo pa itak prodajali neko idealno neslišno rešitev...

pegasus ::

Hrup = turbulenca zraka. Odstraniš ga tako, da narediš tok zraka laminaren. To lahko dosežeš z zmanjšanjem hitrosti pretoka ali pa z ustrezno geometrijo (zelo težko). Tudi če imaš pasivno prezračevanje, če imaš nekje ozko grlo, ki ustvarja turbulence, boš to prezračevanje slišal. Če imaš aktivno prezračevanje, ga boš zagotovo slišal. Edina opcija je zmanjšanje hitrosti zraka in povečanje površine toka, torej po domače, da odpreš okna za par minut.

c3p0 ::

Npr. Lossnay na nizki hitrosti, čez dan ga ne slišiš, razen če si res blizu in prisluhneš. Ponoči v tišini ga slišiš kot tih piš.

Gotovo je komot v enem dnevu. Jaz sem sicer predpripravil kable, drugače bi šlo na knap, ker je bil en monter. Je pa komot zvrtal za 3 komade in zmontiral cevi, enote, zagon.

Glede na drugo temo pa nekaterim skoraj vzleta avion, tako se dere.

Ganon ::

In to boš izvedel kako, brez soglasja kogarkoli?

nejc_nejc ::

Zakaj točno rabiš lokalni prezračevalni sistem?

Nazz ::

Ce zivis v kleti ali pa imas vlago, ajde, razumljivo. Drugace pa zal stran vrzen denar.

delavec44 ::

Ampak OP je spraševal glede hrupa iz zunanjosti. To tudi mene skrbi, če bi se odločil za zadevo. Po eni strani 4 slojna okna, po drugi pa luknja v zidu in navadna plastična cev.

matobeli ::

Površina je manjša kot pri oknu na kip, not v luknji imaš tudi nekaj materiala ki vseeno malo zaduši, drugače pa seveda, hrup pride skoz.

Kar se tiče ventilatorjev... za manjše prostore je še ok, večji prostor boš pa težje zluftal.

Vzameš take ki so pametni ali omogočajo priklop pameti, da vsaj lahko nastaviš najvišjo jakost po urniku ko te ni v prostoru.

srus ::

Imam nekaj Siku WiFi Sphere 160 rekuperatorjev po brunarici, ampak samo enega v prostoru kjer se dejansko zadržujemo - dnevna soba. Rekuperatorji imajo tri hitrosti ventilacije, pri vsaki lahko ločeno nastavljaš hitrost vpihovanja in hitrost izpihovanja. Najnižje hitrosti podnevi ne slišiš, se zlije s šumom ozadja, bi jo pa slišal, če bi bil pozoren nanjo, ali če bi spal v istem prostoru.

Hrupa v zunanjem okolju ni, niti običajni zunanji zvoki niso glasnejši zaradi prevrtane stene - očitno so filtri, pokrovi in motor dovolj dobra zvočna izolacija proti zunanjosti.

Torej povzetek - jaz tega rekuperatorja ne bi dal v spalnico. Za ostale prostore je dovolj tih.

LiamThompson ::

Imamo LUNOS. Zelo glasen pri najhitrejšem delovanju, od zunaj se zelo sliši hrup. Montaža hitra, čiščenja veliko.

feryz ::

Imam Hansen.
Zmontiral pred dvemi leti, zalaufal za eno uro in nikoli več.
Totalno stran vržen denar.

Lonsarg ::

V tem vrstnem redu so rešitve:
1. Centralna rekurperacija za res profi
2. hidrosenzibilne rešetke pri oknih + izhodni ventilator kuhinja/kopalnica
3. lokalni rekurperatorji

Lokalni so na zadnjem mestu ker bi za dober učinek moral imeti vklopljeno na neudobno glasni nastavitvi, tudi ko spiš. Svež zrak ko se zbudiš je namreč #1 razlog zakaj sploh imeti avtomatsko prezračevanje.

Opcija 2 je brez rekurperacije. Učinek je sicer majhen, ampak je hkrati tudi majhen vložek, tak da pač ena poceni price/performance rešitev (dajejo zadnje čase masovno v novogradnje v bloke).

ssd8 ::

Imam Siku-jeve lokalne rekuperatorje in nimam občutka, da bi bil stran vržen denar. V bistvu se mi zdi precej dobra varianta če se ne odločiš ravno za centralno prezračevanje, ki je marsikje praktično nemogoče brez popolnega remonta hiše. V glavnem: ko zalaufam kurilno sezono vklopim tudi rekuperatorje - v vsakem prostoru imam enega (2 spalnici + kuhinja + dnevna = 4 rekuperatorji + 1 kopalniški). Ko jih vključim delajo 24/7 vsi na 1. stopnji. Tudi v spalnici - vsi normalno spimo, tudi če ga imam ravno nad glavo. Zrak je precej boljši, če ga primerjam s podobno hišo na podobni lokaciji brez prezračevalnega sistema. Verjetno je razliko najlažje opaziti zjutraj v spalnici, kjer je zrak veliko manj "zatohel" kot v sobi, ki ni imela prezračevanja. Se strinjam, da je centralno prezračevanje verjetno boljše v vseh pogledih, se mi pa ne zdi lokalno toliko slabše, da bi rekel da je stran vržen denar. Tistih rešetk pri oknih pa ne poznam.

c3p0 ::

matobeli je izjavil:

Površina je manjša kot pri oknu na kip, not v luknji imaš tudi nekaj materiala ki vseeno malo zaduši, drugače pa seveda, hrup pride skoz.
Kar se tiče ventilatorjev... za manjše prostore je še ok, večji prostor boš pa težje zluftal.
Vzameš take ki so pametni ali omogočajo priklop pameti, da vsaj lahko nastaviš najvišjo jakost po urniku ko te ni v prostoru.

Neopazno več hrupa, pa nisem daleč od ceste. Ima "satovje", ki kar zaduši zvoke, pa potem še filter gor.

Ventilator laufa 24/7 in zamenja celoten zrak v nekaj urah.

Zame zelo dober nakup, ker problemov z vlago ni več, imeli smo "sindrom" stare obnovljena hiše (kapilarni dvig vlage), vlaga do 85%, zdaj tam 55-65%.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prezračevalni sistem z rekuperacijo (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
51465419 (86) tony1
»

Prezračevanje stanovanja v hrupnem okolju

462798 (877) tony1
»

Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28688927 (16778) barracuda
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

34877419 (17616) edi123
»

Prisilno prezračevanje stanovanja (lokalni prezračevalni sistem)

3212250 (10970) fosil

Več podobnih tem