Forum » Loža » Klet ali ne novogradnja
Klet ali ne novogradnja
starfotr ::
Klet pri novogradnji je neumnost - zaradi tega, ker je problem s toplotnimi izgubami. Plus danes nihče več ne dela ozimnice, saj so trgovine postale skladišče kupcev.
Če že, potem ločen objekt za klet.
Če že, potem ločen objekt za klet.
fikus_ ::
Kaže, da si res iz casov, ko so bile kleti neizolirane.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Pri pasivnih hišah klet nima kaj iskat v stvabi. Vsako leto se zahteve zaostrujejo, tako da verjetno čez leta drugega kot pasivne gradnje ne bo mogoče delat.
Matejjjjj ::
ma daj prosim... toplotne izgube, halo... ko bo kmalu največji strošek hlajenje, ne ogrevanje. klet je strošek zaradi izkopa, dela... ne pa zaradi brezveznih toplotni izgub. kolega ima novogradnjo, vključno s popolnoma vkopano kletjo. klet je klasična, betonski zidaki, ostalo je postavil sam. većina pa postavi čim cenejše dvokapnice brez kleti, z mansardnimi spalnicami ali še tega ne, potem pa ugotovi, da nima nič viška prostora in zabetonira postopoma celotno parcelo v en gigantski nadstrešek z lopami... klet je pač le še za bogate oz iznajdljive. poznam pa tudi par, ki je celotno klet v novogradnji spremenil v bazen. kam boste pa dali baterije, zalogovnike, itd itd, v bauhaus lesene lope? kleti se pač ne dela več zato ker ljudje ne znajo več ničesar smai narediti in zato, ker nimjao denarja za kaj več kot dve betonski plošči... tisti, ki delajo zares, imajo izkope 400 kubikov, ne pa 10 kubikov...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Matejjjjj ()
Matejjjjj ::
Toplotna črpalka je kot en hladilnik, kakšnih 10m2, to postaviš v kopalnico v omaro. Pa svaka vam čast, če se vam da hodit po sesalc v klet vsakič itd. Pa cunje je treba gor nest. Shrambo pri kuhinji pa rabiš pri roki, ne en štuk nižje. Klet imaš, če točno veš kaj boš imel not, torej nekaj kar že danes delaš in rabiš prostor. Te teorije, da imaš potem pa not kurilnico (je danes ne rabiš), savno, fitnes itd., se fajn slišijo. V praksi poznam pa skoraj nič ljudi, ki imajo klet za to, in ogromno, ki jo imajo zato, da je polna krame.
stopnice podaljšajo življenje oz pritlična moderna gradnja ga statistično skrajšuje. in to ne za malo.
LaBuddha ::
Uf...en delovni dan pa polno odogovorov ?
Kolikor mi je znano, naj ne bi bil problem z vodo, saj je podlaga večinoma apnenec in hitro ponikne. So pa časi drugačni in tudi nalivi močnejši.
Seveda se bo naredil izkop z geologom pa bomo videli kakšna je dejansko podlaga.
Ampak cene kleti, kot jih nekateri omenjajo so res pretirane. Pa mi ni problem sam delat...
Sem že zgradil eno hišo, brez kleti, ampak sem si rekel, da naslednja jo bo imela.
Problem so zgolj finance...s takimi cenami kleti, sem si zgradil polovico prejšnje hiše...140m2 ?
Bomo še malo premislili, sem šele v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja...tko da imam še čas ?
Hvala za odgovore.
Kolikor mi je znano, naj ne bi bil problem z vodo, saj je podlaga večinoma apnenec in hitro ponikne. So pa časi drugačni in tudi nalivi močnejši.
Seveda se bo naredil izkop z geologom pa bomo videli kakšna je dejansko podlaga.
Ampak cene kleti, kot jih nekateri omenjajo so res pretirane. Pa mi ni problem sam delat...
Sem že zgradil eno hišo, brez kleti, ampak sem si rekel, da naslednja jo bo imela.
Problem so zgolj finance...s takimi cenami kleti, sem si zgradil polovico prejšnje hiše...140m2 ?
Bomo še malo premislili, sem šele v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja...tko da imam še čas ?
Hvala za odgovore.

IL_DIAVOLO ::
Izvoli iti v blok v 4. štuk brez dvigala in si daljšaj lajf.
Buhu, bognedaj da ti kaksna aktivnost pozene kri po zilah.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
johnnyyy ::
Saj lahko narediš neizolirano klet.
Klet da/ne je stvar odločitve investitorja. Nekateri jo hočejo, ker so od prej navajeni, nekateri po nekaj letih ugotovijo, da jo rabijo in zgradijo dodaten objekt, nekateri je ne rabijo, redki po desetletju bivanja v hisi pravijo da je pa res ne rabijo in je bila prava odločitev, da niso delali kleti.
Toplotno neizolirana klet pomeni, da bodo zidovi hladnejši, hladen zid lahko pomeni kondenzacijo. Kondenzacija pomeni plesen.
Zakaj bi uporabil tehnične rešitve, kjer že vnaprej veš da so lahko problemi? Za tistih 20 gajb krompirja, jabolk in hrušk? Pa človek bi še nekako razumel, če bi bila to ena in edina rešitev.
IL_DIAVOLO je izjavil:
Izvoli iti v blok v 4. štuk brez dvigala in si daljšaj lajf.
Buhu, bognedaj da ti kaksna aktivnost pozene kri po zilah.
Sori ampak klet delat zato, da skrbiš za fizično aktivnost je res bosa izjava.
Pojdi ven na luft, imaš ogromno možnosti se gibat 24/7. Mnogo bolj učinkovito, kot pa potencialno dihat radon iz kleti.

Grimnir3 ::
Folk danes ima v kleti bicikle, kosilnico, smučarsko opremo, rolerje, drsalke, supe, kajte, ležalnike, vrtno pohištvo, senčnike, nosilce za kolesa, kovčke za na avto,...
In potem folk naredi hišo s 6m? utility sobo v katero da TČ in in naj bi bila zraven še shramba za zgoraj našteto. Potem pa takoj prvo leto sledi še kaka lopa ali dve za zgoraj omenjene zadeve...
In potem folk naredi hišo s 6m? utility sobo v katero da TČ in in naj bi bila zraven še shramba za zgoraj našteto. Potem pa takoj prvo leto sledi še kaka lopa ali dve za zgoraj omenjene zadeve...

Grimnir3 ::
Preveč kompliciraš.
Jaz imam en del kleti neogrevan, tisti del ki gre po celi širini hiše in je bil originalno mišljen kot garaža za dva zaporedno parkirana avta, sedaj pa imam tam bicikle in v enem kotu sem naredil shrambo za "ozimnico". V tem delu kleti imam pozimi okoli 17C in relativne vlage okoli 50%. Ne morem imet krompirja tam za celo leto, lahko pa ga imam en žakelj za en mesec ali mesec in pol in ostane bistveno boljš kot da ga imam v shrambi poleg kuhinje. Tam je enostavno pretoplo, ker se vsi prostori okoli ogrevajo s talnim gretjem in je cel bivalni del ogret na cca 23 do 24 stopinj.
Pa saj ravno to ti pravim. Današnje hiše so preveč izolirane, da bi lahko imel v kleti pravo "klet" kjer bi imel ozimnico sadja/zelenjave/krompirja. In ti imaš ravno ta "problem", ko ti zaradi 17°C zdrži krompir v ozimnici ravno 1 mesec.
Pa ne rabim met ozimnice za cev let v kleti, ker nimam kmetije.
Še vedno pa je klet v primerjavi z bivalnim delom toliko hladnejša da je precej boljša kot shramba dostopna iz kuhinje. Tam v shrambi drži krompir maks en teden, v kleti pa mesec in pol. To je zame dovolj dobro, ker lahko grem samo občasno do lokalnega kmeta po en velik žakel krompirja, ne rabim ga ravno vsakih par dni kupovat. Kar bi ga mogel brez kleti.
Kar se mene tiče je tudi izolirana klet mnogo boljša kot samo shramba v bivalnem delu.
fikus_ ::
Klet da/ne je stvar odločitve investitorja. Nekateri jo hočejo, ker so od prej navajeni, nekateri po nekaj letih ugotovijo, da jo rabijo in zgradijo dodaten objekt, nekateri je ne rabijo, redki po desetletju bivanja v hisi pravijo da je pa res ne rabijo in je bila prava odločitev, da niso delali kleti.
Toplotno neizolirana klet pomeni, da bodo zidovi hladnejši, hladen zid lahko pomeni kondenzacijo. Kondenzacija pomeni plesen.
Zakaj bi uporabil tehnične rešitve, kjer že vnaprej veš da so lahko problemi? Za tistih 20 gajb krompirja, jabolk in hrušk? Pa človek bi še nekako razumel, če bi bila to ena in edina rešitev.
Iščete probleme tam kjer jih ni!
To se zgodi, ce zamaka, ob zracenju ni plesni.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
velikBrokoli ::
Valda boš 50k fuknil za prostor za krompir, res ste smešni.
90% sosedov naokoli mene nima kleti, vsi so mi rekli, da zaradi cene niso šli v to. Ko te parcela stane 150k, hiša, papirji itd še kakšnih 300-400k, preprosto večini zmanjka denarja za prostor kjer bi tako ali tako imeli kramo. Rukneš na parcelo lopo za 5k in daš notri kolesa, smuči, kosilnico itd pa je problem rešen.
Pred 3 leti sem se ornk zakreditiral in vse to uredil brez kleti, ker drugače ne bi šlo skozi. Danes bi jo seveda naredil, ker imam dovolj keša, ampak ne za ozimnico krompirja lol
90% sosedov naokoli mene nima kleti, vsi so mi rekli, da zaradi cene niso šli v to. Ko te parcela stane 150k, hiša, papirji itd še kakšnih 300-400k, preprosto večini zmanjka denarja za prostor kjer bi tako ali tako imeli kramo. Rukneš na parcelo lopo za 5k in daš notri kolesa, smuči, kosilnico itd pa je problem rešen.
Pred 3 leti sem se ornk zakreditiral in vse to uredil brez kleti, ker drugače ne bi šlo skozi. Danes bi jo seveda naredil, ker imam dovolj keša, ampak ne za ozimnico krompirja lol
bm1973 ::
A je res problem tistih par 10m2 izotexa, stirodura in čepškaste folije, da imaš neizolirano klet?
Jaz svojo celo ogrevam, sicer ne na 20 stopinj, ampak manj...
Ne vem kam bi dal vso kramo, če je ne bi imel... Sicer je še precej neizkoriščenega, ker še finiširam, ampak bo...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
velikBrokoli ::
Pol pa prideš v tipično klet boomerčkov in komaj hodiš mimo vse nahrčkane krame, ki je nihče ne rabi. Maturantske obleke iz 80ih, plesnive knjige, nedelujoč piaggo, škatle s slikami, poročna darila... ko jih pa vprašaš, če ti kaj posodijo, pa itak ne vejo kje točno je v nepospravljeni kleti :)
A je res problem tistih par 10m2 izotexa, stirodura in čepškaste folije, da imaš neizolirano klet?
Jaz svojo celo ogrevam, sicer ne na 20 stopinj, ampak manj...
Ne vem kam bi dal vso kramo, če je ne bi imel... Sicer je še precej neizkoriščenega, ker še finiširam, ampak bo...
Stirodur je izolacija in če jo boš obdal s stirodurjem, potem bo ta klet izolirana in not boš imel tisti krompir tako kot tvoj kolega - ravno za en mesec. Pač za krompir, jabolka itd. bo pretopla. Če jo ne boš izoliral, pa bodo stene bolj hladne in zaradi vlage lahko pričakuješ plesen.
Pa glej iz vidika novogradnje. Ti se odločaš o krami in o krompirju, potem pa na podlagi lokacije, terena in parcele načrtuješ, kar je inženirsko najbolj enostavno/poceni in uporabno. Na primer, če lahko pride zaradi padavin do višje podtalnice je imeti klet tvegano. Boš tvegal in naredil? Ali boš raje na nivoju pritličja naredil večjo garažo/lopo?
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | stara hiša in prenova ter klimatizacija, prezračevanje, vlaga... (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 30568 (6407) | novak-t |
| » | Kaj ste zaj**** pri gradnji hiše (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 70799 (30233) | Eduardo |
| » | Klet ali polklet? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 3680 (2625) | Avenger |
| » | Nakup hiše (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 70113 (45378) | Matejjjjj |