» »

Prezračevalni sistem z rekuperacijo

Prezračevalni sistem z rekuperacijo

««
11 / 11
»
»»

borisk ::

miko22 je izjavil:

evo, ponudbe do sedaj za 4 rekuperatorje

js sm letos dal 2200e za dobavo in montažo centralne micke GH-35RVX3-E...

miko22 ::

freesty ::

borisk je izjavil:

miko22 je izjavil:

evo, ponudbe do sedaj za 4 rekuperatorje

js sm letos dal 2200e za dobavo in montažo centralne micke GH-35RVX3-E...

Super, samo pozabljas, da nimamo vsi moznosti montaze centralnega sistema. Saj se ve, da je centralni boljsi v vseh pogledih. Samo, ce ne gre, pac ne gre, vzames drugo najboljso stvar..

@miko22 vceraj sem placal predracun. Cakam, da mi dajo datum montaze. Izkusnje delim, ko bo zmontirano. Naj bi bilo proti koncu prihodnjega tedna.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Poročaj, kak boš zadovoljen z montažo, ter samim delovanjem. se tudi nagibam k temu kers+50

TWINFRESH ATMO Wi-Fi
Jantar trade: 375EUR
https://www.klima-naprave.si/product/ve...
North ponudba na mail za popolnoma enak rekuperator: 579EUR(brez ddv)

obrazložitev North:
tukaj imate nabavno ceno brez montaže, brez garancije.
V najini ponudbi je 7 let garancije na produkt in montažo. Ni primerljivo.
Samo rekuperator vam tudi mi lahko prodamo za 350EUR, če bi želeli, brez garancij, brez montaže, brez subvencije.

očitno drži, da je cena naprave 100EUR, kot se nekateri pisali. Vse ostalo je trženje in balast.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: miko22 ()

aytim ::

Pozdrav. Rabil bom neke napravice, najraje dvocevne z vračanjem vlage nazaj v prostor. Najraje bi nekaj z največjim možnim izkoristkom in da hkrati dam na minimum moč delovanja. Raje ravno zaradi tega ubodem predimenzionirane naprave.
Kaj je na voljo pa da je dokaj ugodno? Micka all the way? Vl80 se že da kje dobiti?

Edit: Ne rabim nobene pameti, samo navadna glupa naprava, ki bo v eno laufala na najnižji brzini bo dovolj.
Porinil bi dve škatli, vsako na svojo stran bajte. Načeloma bi pol rabil še dve vsako za enih 15kvadratov. Luknje delat v steno ni problem
Blauberg vidim da ima neke Duo modele.
Je kak problem z nabavo iz tujine in uveljavljanjem ekosklada?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: aytim ()

fikus_ ::

Glede ekosklada, mora biti na njihovem seznamu.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

VL80 dobim iz tujine za 620 eur. Na nasem seznamu še ga ni, v tisti evropski bazi pa je.

Nevermind, VL odpade. Premala deklarirana učinkovitost za pridobitev subvencij iz sklada.
Blauberg zna biti naslednja opcija za svojih 330eur po subvencijo

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: aytim ()

Onlyx ::

Smo v fazi gradnje nove hiše in smo se odločili, da bomo vanjo umestili tudi centralno prezračevanje. Zanima me, katero znamko rekuperatorja priporočate in s katero ste zadovoljni (npr. Zehnder, Orca ...). Prav tako bi bil hvaležen za priporočilo zanesljivega ponudnika, ki zna stvar dobro svetovati in izvesti.

Zanima me tudi, kako je s subvencijo Eko sklada - na kaj je treba paziti in ali obstajajo kakšne omejitve glede izbire naprave.

Dobrodošli so tudi nasveti glede same izvedbe - na kaj biti pozoren, kako je s hrupnostjo, senzorji, vzdrževanjem in podobnim. Danes mi je prodajalec lokalnih rekuperatorjev omenil, da se lahko sčasoma pojavijo težave v ceveh, saj naj bi bilo čiščenje oteženo ali celo nemogoče, kar lahko privede do nabiranja vlage in plesni.

Vsak nasvet, izkušnja ali priporočilo bo zelo dobrodošlo. Hvala!

velikBrokoli ::

Prodajalce lokalnih rekuperatorjev ne poslušati, ker so večinoma bumbarji.

Jaz imam centralno prezračevanje s Helios KWL 360 W ET (izvedba podizvajalci Lumarja), sem zadovoljen. Preko lokalnega web vmesnika lahko praktično vse skonfiguriraš (urnik, hitrost ventilatorja, bypass + temperatura, opozorila o menjavi filtrov...) in vidiš zgodovinsko statistiko, če te to zanima. Notri imam tudi entalpijski izmenjevalec, da pozimi vrača vlago v hišo.

Vzdrževanja ni veliko, na pol leta zamenjaš filtre, ki so relativno poceni, če jih naročiš iz tujine (v SLO so bili dobesedno 5x dražji). Vzel sem filtre, ki jih proizvaja Helios, 2 filtra zamenjaš na pol leta (odvisno tudi od okolice, mogoče tudi večkrat ali manjkrat), kar me pride okoli 15eur na menjavo, 30e na leto. Bomo preživeli.

Centralna enota je lahko kar glasna, če jo daš na 100% (čez dan jo imam na 50%), ampak jo imam itak v utility sobi, ki jo zaprem in je ne slišim. Pihanje pa dejansko slišim samo zvečer, ko se uležem v posteljo in je tišina, pa še to je zelo blago, mene niti malo ne moti, tudi, če dam na 100%.

Smo dobili subvencijo od eko sklada, mislim, da okoli 1-2k. Montaža + naprava je bilo vse skupaj 16k (v sklopu montažne hiše).

Zgodovina sprememb…

Onlyx ::

Super, hvala za mnenje. Glede na to, da gre za novogradnjo, mi je jasno, da bo centralni sistem najbolj optimalna rešitev. Razumem pa, da prodajalec na drugi strani samo opravlja svoj posel in želi prodati svojo rešitev. 16k se mi zdi kar veliko, sam sem planiral, da bi prišli skozi skozi za cca. 10k. Bo pa hiša imela cca. 190 m2.

D3m ::

Koliko veliko hišo pa imate v načrtu?

Za našo 107m2 je prišla v upoštev samo lokalna rekuperacija.
|HP EliteBook|R7 8840U|

tony1 ::

"Preko lokalnega web vmesnika lahko praktično vse skonfiguriraš (urnik, hitrost ventilatorja, bypass + temperatura, opozorila o menjavi filtrov...) in vidiš zgodovinsko statistiko, če te to zanima."

Lahko samo tole potrdiš, ima naprava res *lokalni* web server (verjetno nima fizičnega RJ-45 porta ampak wifi?), ne gre za neko sranje v cloudu, za katerega rabiš njihov tel. app?

Realist ::

10k dajat za prezračevanje? Tole je ena lažjih zadev ki jih res lahko narediš sam.
Zmeni se z izvajalcem za nabavo enote + cevi in vpihovalno/izpihovalnih šob, potem pa vsaj razvod sam opraviš po bajti. Označiš cevi, da veš kaj je dovod kaj odvod in jih lepo potegneš do lokacij šob. To je vse klik klak sistem pa par objemk oz. fiksirnih trakov in fiksacija na plato npr..

10k? 16k?! za rekuperator in razvod.. adijo pamet.

D3m je izjavil:

Izvajalec je... hja, butelj.

johnnyyy ::

Tisti, ki ste si delali centralno rekuperacijo v lastni režiji - kje ste kupovali material? bossplast? e-štacuna? kaj tretjega?

Nekje višje sem dal link na post v tej temi, kjer je nekdo podal super navodila za samogradnjo in link do spletne štacune...

Meni je north sporočil, da mi proda rekuperator po ceni 350€(namesto njihovih 579€), kot ima konkurenca. Samo si ga moram sam vgradit. Ampak vrtanje luknje to rabiš profija. Ve kdo za kakega dobrega?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: miko22 ()

velikBrokoli ::

Onlyx je izjavil:

Super, hvala za mnenje. Glede na to, da gre za novogradnjo, mi je jasno, da bo centralni sistem najbolj optimalna rešitev. Razumem pa, da prodajalec na drugi strani samo opravlja svoj posel in želi prodati svojo rešitev. 16k se mi zdi kar veliko, sam sem planiral, da bi prišli skozi skozi za cca. 10k. Bo pa hiša imela cca. 190 m2.

Naša je 140m2, boš pa definitivno ceneje skozi prišel, če boš sam iskal ponudbe. Mi smo plačali Lumar tax :D

D3m je izjavil:

Marles? Zakaj pa? Ne vidim omejitve.

tony1 je izjavil:

Lahko samo tole potrdiš, ima naprava res *lokalni* web server (verjetno nima fizičnega RJ-45 porta ampak wifi?), ne gre za neko sranje v cloudu, za katerega rabiš njihov tel. app?

Lahko potrdim - ima RJ-45 port in preko ipja dostopaš do vmesnika. Lahko tudi enablaš njihov cloud solution in potem dostopaš do naprave izven svojega networka (še vedno preko weba), ampak res ni potrebe po tem.

Zgodovina sprememb…

Tac20 ::

Je kdo od lastnikov centralnega prezračevanja dal tudi že sčistiti sistem, ma kdo kak info koliko tak poseg pride in kdo ga sploh izvaja...?

" Lahko potrdim - ima RJ-45 port in preko ipja dostopaš do vmesnika. Lahko tudi enablaš njihov cloud solution in potem dostopaš do naprave izven svojega networka (še vedno preko weba), ampak res ni potrebe po tem. "

Top šit, hvala. Veš morda ime tega podizvajalca?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

freesty ::

miko22 je izjavil:

Meni je north sporočil, da mi proda rekuperator po ceni 350€(namesto njihovih 579€), kot ima konkurenca. Samo si ga moram sam vgradit. Ampak vrtanje luknje to rabiš profija. Ve kdo za kakega dobrega?

Tle ga mas itak za 350:

Ja sj montaza je itak locena od naprave. Torej na original predracunu ti naj sam znizajo ceno naprave na 350eur pa je to to.
Drgac pa nekje sm zapisal. Tale jantar trade mislim, da so mi dali ponudbo 1170 z montazo.

Sem se pa pogovarjal z zluftaj.si, ki imajo oba Twinfresh ATMO in KERS+50 in je reku, da je definitivno kersov boljsi. Cena je primerljiva, tako, da ne vidim razloga, zakaj bi me zavajal. Po vsem researchu sem se odlocil za KERS+ 50. Pridejo pa v torek montirat. Lahko takrat porocam kako se obnese.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Realist ::

Tac20 je izjavil:

Je kdo od lastnikov centralnega prezračevanja dal tudi že sčistiti sistem, ma kdo kak info koliko tak poseg pride in kdo ga sploh izvaja...?

Ne rabiš sistema čistit. Jaz imam na odvodih filtre, pač daš neko prepusten filter, npr tak kot za napo, nekaj osnovnega.. ni potrebe po kompliciranju. Cevi so čiste brez problema.

Ob menjavi filtrov v rekuperatorju pa pobrišeš prisoten prah kjer vidiš in vsake toliko očistiš kocko.

borisk ::

jas sem razvod delal sam, roba večinoma od bossplasta, edino komore sem delal sam. enoto (mitsubishi) so prodali in montirali majstri od CATENE, bi ga pa dobil iz tujine tudi ceneje, ampak jih poznam in vem da ni problema glede servisa in ostale podpore.

Kar se tiče čiščenja, bi rekel da ni tako problematično, ker umazan zrak vedno vlečeš čez ene cevi, in ga filtriraš preden gre v kocko, vhodnega pa filtriraš preden gre v kocko, in gre potem čist po ceveh. plastika cevi ima tudi neke protibakterijske snovi, in je zelo gladka, če bi to čistil z neko krtačo na pletenici, bi verjento naredil več škode za v prihodnje kot koristi.

Bolj bi me to skrbelo pri lokalnem, kjer "Dihaš in prdiš" skozi isto cev...

Ob redni uporabi centralnega prezračevalnega sistema ni težav (ali pa zelo redko), praktično ni potrebe po čiščenju. Tisti, ki ga pa uporabljajo občasno, ga izklapljajo, se jim pa zna zgoditi, da nastane kje kondenz, se začne nabirati in lepiti prah, ki uide čez filtre ter potem plesen.
podobno je z avto klimo, nekaterim uspe not spraviti plesen.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

FireSnake ::

freesty je izjavil:

miko22 je izjavil:

Tle ga mas itak za 350:

Ja sj montaza je itak locena od naprave. Torej na original predracunu ti naj sam znizajo ceno naprave na 350eur pa je to to.
Drgac pa nekje sm zapisal. Tale jantar trade mislim, da so mi dali ponudbo 1170 z montazo.

Sem se pa pogovarjal z zluftaj.si, ki imajo oba Twinfresh ATMO in KERS+50 in je reku, da je definitivno kersov boljsi. Cena je primerljiva, tako, da ne vidim razloga, zakaj bi me zavajal. Po vsem researchu sem se odlocil za KERS+ 50. Pridejo pa v torek montirat. Lahko takrat porocam kako se obnese.

Napisal si točno to, kar rabim. Najlepša hvala :)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Ashrack ::

Imam plan graditi hiso in sem v dilemi glede odlocitve prezracevalnega sistema po hisi.
Jaz osebno potrebe po tem ne vidim, saj si sami odpiramo okna za zracit in tudi ko je lep jesenski/pomldani dan imam raje odprta okna kot pa da bi bil zaprt v bunkerju zaradi rekuporatorja. Klime bodo pa tako ali tako namontirane po dolocenih prostorih.

Sem v dilemi sedaj. Kaj pravite vi?
....

Lonsarg ::

Ce ravno ne spis vedno pri odprtem oknu potem je prezracevalni sistem edini nacin da se ne zbudis v dusljivem zatohlem zraku.

Za ekvivalent svezega zraka centralne rekurperacije bi moral zracit na par ur za 10 min na stezaj.

Je pa res ce je clovek navajen cel lajf v nesvezem luftu spati potem morda to rata normala :)

Ashrack je izjavil:

Imam plan graditi hiso in sem v dilemi glede odlocitve prezracevalnega sistema po hisi.
Jaz osebno potrebe po tem ne vidim, saj si sami odpiramo okna za zracit in tudi ko je lep jesenski/pomldani dan imam raje odprta okna kot pa da bi bil zaprt v bunkerju zaradi rekuporatorja. Klime bodo pa tako ali tako namontirane po dolocenih prostorih.

Obvezno pejt v centralno prezračevanje. Kakovost bivanja je neprimerno boljša.

Okna lahko še vedno odpiraš, ampak jih ne boš več... Razen balkonskih.

johnnyyy ::

Ashrack je izjavil:

Če se ne motim, jo sedaj moraš imeti (posredno po zakonu oz. neki uredbi). Drugače tudi če se boš izognil, bi na tvojem mestu, glede na to da delaš novogradnjo inštaliral vsaj predpripravo - cevi/preboje. Tako da če se enkrat nekoč odločiš, da kupiš rekuperator, razdelilno komuro, dušilce zvoka itd. in sfiniširaš, da ti ni potrebno celotne hiše razbijat.

Arey ::

Novogradnje res nima smisla gradit brez tega. Nikoli ne boš mel tok svežega zraka z odpiranjem oken, poleg tega bo vlaga nevzdržna ker so nove hiše čisto zaprte. Imet zaprta okna ne pomeni da si zaprt v bunkerju, samo da imaš v hiši manj hrupa od zunaj (če ne živiš na samem) in da svež zrak dobiš drugje. Da ne omenjam filtriranja in manj prahu v hiši.

Za novogradnjo kar planiraj centralno prezracevanje.
Saj ga ne rabis takoj narediti vsega, naredis razvod, ostalo lahko potem, ko prides spet do denarja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

fikus_ je izjavil:

Ob redni uporabi centralnega prezračevalnega sistema ni težav (ali pa zelo redko), praktično ni potrebe po čiščenju. Tisti, ki ga pa uporabljajo občasno, ga izklapljajo, se jim pa zna zgoditi, da nastane kje kondenz, se začne nabirati in lepiti prah, ki uide čez filtre ter potem plesen.

Naš je zdej v uporabi 10. leto, centralni, stiebel eltron. V ceveh kjer se sesa zrak iz prostora je kar nekaj prahu, kolikor sem uspel pogledat z endoskopsko kamero. Sistem laufa 24/7/365, v bistvu tudi, ko zavrtiš gumb čisto na off, se mi zdi da je še vedno pretok okoli 20 m3 /s

Enoto sem podrl kake dve leti nazaj in je bilo 0 prahu noter, tako da je verjetno ne bom več. Filtre v enoti itak menjam tam cca. 2x na leto, ostalo jih redno sesam ko začne svetiti za "filter".

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tac20 ()

To je menda precej etablirana firma... Se spomniš, koliko je sistem stal in koliko kvadratov ima bajta?

Imamo tale model https://www.stiebel-eltron.com/en/home/...

Kvadratura 150 m2, mislm da je stal okol 7-8 jurjev z montažo vred in razpeljavo po celi bajti? Pa mislm da je bilo takrat tudi nekaj eko sklada, samo se ne spomnim več koliko...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tac20 ()

stara mama ::

fikus_ je izjavil:

+1!!
To js skoz pravim..... samo občasno uporabljanje avtoklime je najslabša varianta!
Ekologija™ in Trajnost™
««
11 / 11
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lokalni Rekuperator (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12233824 (807) freesty
»

Prezračevanje stanovanja v hrupnem okolju

462824 (903) tony1
»

Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28689295 (17146) barracuda
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

34877733 (17930) edi123
»

protiprašna mrežica za okno

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
423908 (3104)          

Več podobnih tem