» »

Prezračevalni sistem z rekuperacijo

Prezračevalni sistem z rekuperacijo

rovantvajler ::

Doma imamo centralni, v najemu kjer sem bil pa je bil lokalni. Verjami, NOČEŠ tega!

mtl_slo ::

Za Lossnay 100 so praktično samo pozitivni komentarji. Tudi o glasnosti...

rovantvajler ::

Vedet moraš da sta glasnost in pretok zraka 2 nasprotujoči si zadevi. Večji kot je pretok zraka, večja je glasnost in obratno. Lunos precej slabo izmenjuje zrak in je hkrati glasen za popizdit. Lossnay lahko da je tišji, vendar potem še slabše izmenjuje zrak..(od že tako slabega).

Invictus ::

Rekuperator je precej nepotrebna zadeva. Sam sem "zaprl" bajto s fasado in novimi okni, pa ni potrebe po rekuperatorjih...

Pripravi se tudi na 3 mesečno menjavo filtrov. Več jih ni za puščat, ker ti potem začne smrdeti... Kolega ima letni strošek filtrov cirka 300-400 EUR za centralni rekuperator, menja pa max na 3 mesece... Raje na 2...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mtl_slo ::

Kako pa prezračuješ? Večkrat dnevno?

rovantvajler je izjavil:

Vedet moraš da sta glasnost in pretok zraka 2 nasprotujoči si zadevi. Večji kot je pretok zraka, večja je glasnost in obratno. Lunos precej slabo izmenjuje zrak in je hkrati glasen za popizdit. Lossnay lahko da je tišji, vendar potem še slabše izmenjuje zrak..(od že tako slabega).

To razumem, ampak recimo plan je bil laufati Lossnaya 24x7 na nižji hitrosti. Glede na to, da je na stopnišču, mi bi bilo precej vseeno glede glasnosti. Ampak že tako naj bi bil tih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mtl_slo ()

Lonsarg ::

Ponavljam kar sem že pvoedal:
- prva izbira je centralni sistem
- druga izbira so simpl ventilatorji v umazanih prostorih in hidrosenzibilne rešetke pri oknih v vseh sobah (se masovno vgrajuje v novogradnje blokov, pač ker je poceni in simpl, je pač malo manj varčna zadeva ker gre za navadno prezračevanje brez rekurperacije)
- šele tretja najslabša izbira so lokalni rekurperatorji

Kar se tiče menjave filtrov jaz to počnem pri centralnem rekurperatorju dvakrat letno (v izhodu v kuhinji kjer je rekurperatorski izhod hkrati napa ker nimam nape, v centralni napravi pa včasih celo samo enkrat letno). Notri dam kar navadni filter za 5EUR iz bahuhausa za nape (tisti mehki ki ga kupiš več metrov in nato režeš na mero), deluje super! Ne se pustit nategnit za profi drage filtre (razen če imate res alergije).

In ja luksuz ko se zjutraj zbudiš v normalnem nepostanem zraku je meni zlata vreden. Pa tudi luksuz ko ni treba zračit (ok moja vseeno enkrat na dan ponavadi zrači, včasih pozimi tudi ne). Brez rekruperacije zračiš kar naprej pa še vedno je postan zrak zjutraj ko se zbudiš in večina ljudi ne more spat pri odprtih oknih, so sicer ene izjeme ki lahko ja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Reaper ::

Sem vgradil lokalne rekuperatorje pred slabim letom, čez je šla ena kurilna sezona in lahko podam naslednje komentarje

- Stanovanje okvirno 80 m2, vgrajeni 4-je lokalni rekuperatorji Orca.
- Delajo 24/7, na 1. stopnji hitrosti skoraj neslišni in se z njimi spi brez težav.
- Več zraka kot želiš bolj glasni so, 2. stopnja je tekom dneva neopazna, ker pozabiš na njo, če se boš fokusiral na rekuperator jo slišiš.
- 3. stopnja je glasnost manjše nape, to imam nastavljeno ponoči, da se prezrači dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico. V spalnih prostorih je ponoči hitrost na 1. stopnji.
- Lokalni rekuperatorji naj delajo v parih, da zagotoviš pretok zraka. To je tudi pogoj za pridobitev subvencije pri vgradnji lokalnih rekuperatorjev. (se jo splača izkoristiti)
- Poglej Orca rekuperatorje, to so rebrandani Blauberg Vento rekuperatorji, ki se prodajajo pod različnimi znamkami. Blauberg, Vents pa še eno ime imajo v Avstriji, se ne spomnim zdaj. Vents je Ukrajinska firma, del koncerna Blauberg in Orca je rebrandan Vents. Vgrajeni ventilatorji v enotah so Blauberg. Zadeva je identična Blaubergu, identična navodila, identična aplikacija (le naslovni logotip je spremenjen),...
- Omogočajo integracijo v sisteme pametne hiše saj dobiš poleg tudi navodila za programsko integracijo (razpoložljive funkcije, lokacije podatkov v registrih,... mislim da je C oz. C++ programski jezik).
- Filtre perem na 3 mesece, nobenega vonja ali smrada.
- Zvoka od zunaj prihaja v stanovanje nekaj več ampak mi to ni moteče, zanemarljivo. Ko mi nekdo reče, da z ušesnimi čepi ne more spati zaradi vgrajenih lokalnih rekupertorjev se zamislim o zdravstvenem stanju te osebe, očitno ima hude težave s spancem.
- Izbiral sem med iVent in Orca, na koncu se odločil za slednjo in mi ni žal. Sem potem kasneje v enem apartmaju videl iVent sistem v "akciji", tisto res deluje kot poceni Kitajc, pri Orci jaz nimam takšnega občutka.
- Pozor pri iVent, ki ti ga povedo šele pred vgradnjo, poleg notranjanjega dela enote ti želijo v steno zvrtati še eno fi 60 dozo v katero spravijo svoj napajalnik. Druga opcija pa je, da ti ga porinejo kar v kanal cevi rekuperatorja. Pri Orci je to vse integrirano, žice povežeš na sponke in je zadeva rešena.
- Izguba energije, poračun kurjave je pokazal da dobimo konkretno vsoto denarja kot dobropis, ker smo porabili manj kot smo pavšalno plačali. Ves čas imamo pozimi toplo, delam od doma tako, da se ves čas ogreva. Ko sta 2 rekuperatorja ponoči na 3. stopnji zračila prostor 3-4 ure je temperatura v prostoru, med najnižjimi zunanjimi temperaturami lani pozimi, padla za 1 °C.
- Tekom celotne zime ni bilo več nobenega kondenza na PVC oknih. In ne mi prosim začeti, da bi tu bilo potrebno reševati izvorni problem, zakaj sploh je toliko vlage v stanovanju. Nova fasada, PVC okna, slabo izolirani temelji bloka in puščanje vode nekaj let pri sosedu terja svoj davek.
- Na koncu je bil Orca sistem opazno cenejši od i-Vent sistema. Izkušnje pa do zdaj tudi dobre. En ventilator se mi je zdel preglasen ob nekih pogojih, sem posnel in jim to poslal, so prišli zamenjati celotni sklop z novim, brez vprašanj.
- Bi se še enkrt odločil za vgradnjo, če bi bilo potrebno? Da!
- Mitsubishi lokalne rekuperatorje sem gledal tudi jaz. Tehnika je super, sočasno delata dve fazi, dovod in odvod zraka, nekaj pomaga tudi pri vlagi v prostoru, ker se ta ohranja. Te lokalne rekuperatorje lahko vgrajuješ tudi v lihem številu saj za koriščenje subvencije ni pogoj parno število, ravno zaradi sočasnih obeh faz. Za njih se nisem odločil iz naslednjih razlogov, notranja enota v velikosti okvirno polovice notranje enote klimatske naprave, cenovno v rangu i-Venta oz. celo malo dražji, popolnoma nobene pametne integracije. Ni aplikacije, daljinec + tipke na enoti. MIslim da sem gledal Mitsubishi Lossnay vl-50. Tu imaš potem veliko verzij tega modela, če ima daljinec ali ne, ali se prižiga preko vrvice kot kotliček za WC itd....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Reaper ()

Magic1 ::

O kakšnih filtrih se to govori na centralnih? Za vhoden zrak je en velik v sistemu. Sem ga po treh letih spucal in ni bilo sile. Ni pa to nek PMxx filter, ki bi filtriral mikroskopske delčke. Lahko se da kakšen konkreten filter, vandar potem trpi pretok. Sem pa sam dal na izhodne kanale navadne filtre za napo, da se ujame prah (da ne paca sistema). Te moram menjat na par mesecev, ker se nabere prah gor. Ne vem pa zakaj bi filtri "smrdeli"?? Ali kdo ugaša rekuperator in je posledično vse gnilo not. Centralnega sistema se ne ugaša nikoli!!!
Magic

rovantvajler ::

Ko mi nekdo reče, da z ušesnimi čepi ne more spati zaradi vgrajenih lokalnih rekupertorjev se zamislim o zdravstvenem stanju te osebe, očitno ima hude težave s spancem.

Boš ti videl kako je spat z Lunos lokalnimi rekuperatorji na najvišji 3. stopnji, približno tako kot bi v sobi kjer spiš pustil prižgan sesalec! ;(( Probaj pri nekom ki ima Lunos rekuperatorje, daj jih na 3.stopnjo in boš videl. Garantiram da ne boš normalno spal! Približno enako glasno kot sesalec za prah, s tem da bi sesalec celo raje poslušal, saj je hrup konstanten, medtem ko pri tem Lunos (zdajšnji I-vent) sranju najprej 20 sekund ropota za popizdit, pol nekih 5 sekund tišine, nato pa začne spet ropotat (najprej piha ven, nato piha notr). Ni šanse da normalno spiš!

Preden sem v sobo dobil Lunosove kretenske rekuperatorje nisem imel NOBENIH problemov s spranjem, tudi drugače na splošno sem zdrav. Saj zaspiš že, vendar se zbujaš po 10x na noč ko se rekuperatorju utrga in mu obrate navije v nebo (še precej več kot je default na že tako izredno glasni tretji stopnji). Obratovanje rekuperacije na 3.stopnji 24/365 dni v letu je bila zahteva najemodajalca.

Zgodovina sprememb…

link_up ::

lol, snezinkice...zaspis in se zbudis, ko si naspan...:)

drugace ima Lunos tudi lunco(sleep) ;)
In and Out

Magic1 ::

Najvišja stopnja je mišljena zgolj za ekstremne primere. Torej ob kuhanju in podobno. Če pa je nekdo dizajniral, da je minimalni potreben pretok na max stopnji pa naj nekaj ukrene. Ali dokupi več enot, ali spremeniš sistem, ali klasika. Še vedno lahko 24/7 laufaš na min stopnji in zraven klasično prezračiš enkrat dnevno.
Magic

rovantvajler ::

link_up je izjavil:

lol, snezinkice...zaspis in se zbudis, ko si naspan...:)

drugace ima Lunos tudi lunco(sleep) ;)


Snežinkica si ti, ne mi. Zbudiš se prvič po 1 uri spanja kose ventilaciji zmeša (nabije obrate do maksimuma, beri: še ene 2x več kot so obrati na 3., torej najvišji stopnji). Kaj ti bi takrat kar vstal, ker si kao naspan? A si fuknjen al kaj?! Kako boš z 1 uro spanja na dan funkcioniral? Tako kot si pameten pa tud govoriš.

drugace ima Lunos tudi lunco(sleep) ;)

Nima, ima pa stikalo za 1., 2. in 3. stopnjo, vendar najemodajalec je zahteval na je VEDNO na 3. stopnji, kar sem ti že povedal. V nasprotnem primeru gre po njegovo za grobo kršenje hišnih pravil, kar je podlaga za končanje najemne pogodbe.

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

In kako najemodajalec ve na kakšni stopnji imaš nastavljeno? Če ti uleti nenapovedano v stanovanje, je to tudi kršitev tvojih pravic! Res pa da ga ti ne moreš vržt iz stanovanja. V realnosti pa tudi on tebe ne, lahko mu nehaš plačevat in skvotaš dokler te sodišče ne vrže (po kakšnem letu ali dveh). Pač zvečer daj na 1 in zjutjar na tri, če se nočeš prepirat.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

tony1 ::

To ropotanje ob treh zjutraj za pasji k.... lahko potrdim tudi jaz. Po nekaj dnevih sem varovalko zanj izklopil...

"Vgradi raje centralno rekuperacijo (se lahko vgradi tudi v že obstoječo hišo z minimalno štemanja, uporabi se nadometne kanale). Neslišno in dejansko učinkovito (tako glede izkoristka, kot glede menjave zraka), cena pa ista kot za par lokalnih rekuperatorjev. "

This.

link_up ::

rovantvajler je izjavil:

link_up je izjavil:

lol, snezinkice...zaspis in se zbudis, ko si naspan...:)

drugace ima Lunos tudi lunco(sleep) ;)


Snežinkica si ti, ne mi. Zbudiš se prvič po 1 uri spanja kose ventilaciji zmeša (nabije obrate do maksimuma, beri: še ene 2x več kot so obrati na 3., torej najvišji stopnji). Kaj ti bi takrat kar vstal, ker si kao naspan? A si fuknjen al kaj?! Kako boš z 1 uro spanja na dan funkcioniral? Tako kot si pameten pa tud govoriš.

drugace ima Lunos tudi lunco(sleep) ;)

Nima, ima pa stikalo za 1., 2. in 3. stopnjo, vendar najemodajalec je zahteval na je VEDNO na 3. stopnji, kar sem ti že povedal. V nasprotnem primeru gre po njegovo za grobo kršenje hišnih pravil, kar je podlaga za končanje najemne pogodbe.


Kar v tri dni nekaj...eni imamo pac bolj trden spanec in nas ne prebudi vsak pajkec, ki se mimo pelje na motorju.
Kaksno krmilno elektroniko pa imas potem, da nimas lunce?
In and Out

rovantvajler ::

In kako najemodajalec ve na kakšni stopnji imaš nastavljeno?

Uletava kar naprej v stanovanje. Vsak dan je tudi pri hiši in ureja okolico hiše (se sliši od zunaj).

Če ti uleti nenapovedano v stanovanje, je to tudi kršitev tvojih pravic!

Seveda je, vendar to njega boli kurac.

V realnosti pa tudi on tebe ne, lahko mu nehaš plačevat in skvotaš dokler te sodišče ne vrže (po kakšnem letu ali dveh). Pač zvečer daj na 1 in zjutjar na tri, če se nočeš prepirat.

Nimam časa in volje se pojat po sodiščih, imam dosti drugega dela. Ni šanse, ker slej ko prej bo zvedel (če ne drugega pa od sosedov ali tistih ki živijo spodaj).

tony1 je izjavil:

To ropotanje ob treh zjutraj za pasji k.... lahko potrdim tudi jaz. Po nekaj dnevih sem varovalko zanj izklopil...

"Vgradi raje centralno rekuperacijo (se lahko vgradi tudi v že obstoječo hišo z minimalno štemanja, uporabi se nadometne kanale). Neslišno in dejansko učinkovito (tako glede izkoristka, kot glede menjave zraka), cena pa ista kot za par lokalnih rekuperatorjev. "

This.


Točno to.

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

A sosedje ne morejo spat brez tvojega ventilatorja na 3. stopnji:))?!? Kaj misliš da uživajo v tem? Fak, razloži mu, da zvečer daš na 1, zjutraj nazaj na 3 in prej še prezračiš. Če že pride do problema. Če to ni zadosti, se pa vprašaj, ali je vredno spat v takem okolju. Kvaliteta spanca je ziher odvisna od hrupa. Spoh pa tak izmenični na 5min...
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

rovantvajler ::

Kar v tri dni nekaj...eni imamo pac bolj trden spanec in nas ne prebudi vsak pajkec, ki se mimo pelje na motorju.

Imaš lahko še tako trden spanec, ko gre ventilacija sredi noči v obrate reaktivnega letala ti GARANTIRAM da ne boš spal. Ti je tudi uporabnik tony1 potrdil. Že na najvišji 3.stopnji je težko zaspat, mislim uspe ko kaki uri (pred tem po 10 minutah), ampak pol se obrati sredi noči še povišajo (mogoče zaznava koncenracijo CO2 ali kaj takega, obrate po 10x na noč nabije do fula).

Kaksno krmilno elektroniko pa imas potem, da nimas lunce?

Tropolno stikalo (tako kot je za luč).

Magic1 je izjavil:

A sosedje ne morejo spat brez tvojega ventilatorja na 3. stopnji:))?!? Kaj misliš da uživajo v tem?


Do sosedov se ne sliš v njihovo bajto. Ma če pridejo na svoj vrt pa slišijo če je vžgano.

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli ::

mtl_slo je izjavil:

Kako pa prezračuješ? Večkrat dnevno?



Načeloma bi moral enkrat na uro prezračevati, ampak ti že sedaj povem, da ljudje tega ne počnejo. Pa a res hočeš pozimi to delat?

Moje izkušnje so take, da tisti k tupijo “ne rabiš rekuperatorja”, živijo v zatohli hiši s slabo kvaliteto zraka. Ampak itak ne vejo :))

Podobno kot “ne rabiš klime” druščina, ko imajo prijetnih 28 stopinj med vročinskim valom in jim je to popolnoma normalno.

Magic1 ::

28°C+ in 80% relativna vlažnost. Idealno.
Magic

link_up ::

 Lunos krmilna elektronika

Lunos krmilna elektronika



menjaj tripolno stikalo pa je.
In and Out

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: link_up ()

rovantvajler ::

link_up je izjavil:

 Lunos krmilna elektronika

Lunos krmilna elektronika



Lahko imaš to, lahko pa imaš tudi navadno 3 polno stikalo.

Na sliki levo spodaj:

Skratka sranje da večjega ni!

Zgodovina sprememb…

link_up ::

ja valda bos imel to, kako drugace izkoristis vse lastnosti, kot so hlajenje in ogrevanje zraka med delovanjem?

torej imas samo ventilator ...
In and Out

rovantvajler ::

link_up je izjavil:

 Lunos krmilna elektronika

Lunos krmilna elektronika



menjaj tripolno stikalo pa je.


Ni moje, nimam kaj menjat.

Netrunner ::

Invictus je izjavil:

Rekuperator je precej nepotrebna zadeva. Sam sem "zaprl" bajto s fasado in novimi okni, pa ni potrebe po rekuperatorjih...

Tebi se ne sanja kaj dosti kaj sploh je rekuperacija a ne? .. ker če bi se ti, ne bi pisal takih neumnosti. Bom vzel ta post kot šalo...
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

rovantvajler ::

link_up je izjavil:

ja valda bos imel to, kako drugace izkoristis vse lastnosti, kot so hlajenje in ogrevanje zraka med delovanjem?

torej imas samo ventilator ...


Kakšno hlajenje in ogrevanje zraka? Si ti to malo zamešal z centalnimi rekuperacijami ki imajo dodano klimo?

tony1 je izjavil:

To ropotanje ob treh zjutraj za pasji k.... lahko potrdim tudi jaz. Po nekaj dnevih sem varovalko zanj izklopil...

"Vgradi raje centralno rekuperacijo (se lahko vgradi tudi v že obstoječo hišo z minimalno štemanja, uporabi se nadometne kanale). Neslišno in dejansko učinkovito (tako glede izkoristka, kot glede menjave zraka), cena pa ista kot za par lokalnih rekuperatorjev. "

This.

+1

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

"(mogoče zaznava koncenracijo CO2 ali kaj takega, obrate po 10x na noč nabije do fula)."

To je to, kot da bomo zaradi nekaj višjega CO2 med spanjem do jutra vsi umrli... V mojem primeru je šlo za Heliosovo enoto v stanovanju in ta logika je izjemno debilna.

link_up ::

v resnici spremlja vlago...in, ce preseze se premakne na visje obrate.

Tisti soncek na kontrolni enoti pac aktivira spremembo vrtenja po eni uri in ne 30s...s tem naj bi bypassal heat exchange...v teoriji. :)
In and Out

rovantvajler ::

link_up je izjavil:

v resnici spremlja vlago...in, ce preseze se premakne na visje obrate.

Tisti soncek na kontrolni enoti pac aktivira spremembo vrtenja po eni uri in ne 30s...s tem naj bi bypassal heat exchange...v teoriji. :)


Sredi noči poslušat reaktivca, bravo! Debilna regulacija do konca! Problem je v tem da kdor je to dizajniral tega ne uporablja...

ps:zanimivo pa da čez dan nikoli ne gre v "reaktivec" mode. Samo ponoči. Pa je vlage enako (1 človek ki diha v sobi). Tudi čez dan je tretja stopnja živce parajoča za popizdit (če daš slušalke gor in glasnost zvoka do maximuma je za preživet, se pa sliši ventilacijo tudi čez to), ampak ponoči ko nastopi "reaktivec" mode, kar je še ene 2x več kot 3.najvišja stopnja, to je največja jeba.

Zgodovina sprememb…

mtl_slo ::

Ok, zanimiva debata na temo bedastega najemodajalca, ki zahteva, da je Lunos na najvišji stopnji. Jasno, da bo takrat pel.
Kakorkoli, centralni rekuperator žal zaenkrat ne pride v poštev. Glede na debate tukaj, na koncu ne bom dal nič in bom pač zračil.
Sicer pa se še vedno priporočam za realne izkušnje z lokalnimi rekuperatorji. Recimo kot je Reaper podal za Orco. Rovantvajler hvala za tvojo izkušnjo, katera pa žal ni realna, ker nihče ne bo ponoči dal rekuperato na maks in potem jamral zaradi zvoka. Smo pa razumeli, da imaš ti težavo, ki pa je specifična zate.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mtl_slo ()

link_up ::

predno na pamet pises daj en vlagomer v prostor...
In and Out

tony1 ::

"Kakorkoli, centralni rekuperator žal zaenkrat ne pride v poštev."

Če je bajta še v gradnji, bodi pameten in daj centralno. Tudi sosed ga je dal not šele, ko je bila bajta skoraj fertik. Vse ostalo je brezveze...

rovantvajler ::

link_up je izjavil:

predno na pamet pises daj en vlagomer v prostor...


Pa tud če bi bilo ponoči malo več vlage (ni logično zakaj), ampak tudi če, to ne sme biti noben razlog da jim ti sred noči rektivca prižgeš in jim kratiš prepotrebni spanec, v pizdu mater no, resno..

tony1 je izjavil:

"Kakorkoli, centralni rekuperator žal zaenkrat ne pride v poštev."

Če je bajta še v gradnji, bodi pameten in daj centralno. Tudi sosed ga je dal not šele, ko je bila bajta skoraj fertik. Vse ostalo je brezveze...


Mi doma smo dali centralno rekuperacijo notr po ene 15 letih ko je bila hiša že zdavnaj končana. Par dni in je bila zadeva zrihtana. Dejansko svež zrak in NESLIŠNO.

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

mtl_slo je izjavil:

Saj ravno zato bi rad vgradil rekuperatorje pred fasado ;). In me zanimajo praktične izkušnje. Časa imam še 1 mesec.
Mi opišeš način uporabe in kakšen prostor prezračuješ z njim? Se pozna menjava zraka tudi v sosednjih prostorih? In pa ali imaš 50ko ali 100ko?
Meni je bil ta tudi najbolj zanimiv, ker je ''neumen'' in ga lahko potem s pametno varovalko krmilim iz SmartHome-a. S temi ''pametnimi'' zadevami imam slabe izkušnje. Dela super 1 leto, potem pride nov model in to je to. Proizvajalcu se ne splača več podpirati starih modelov.


Imam 3x Lossnay 50, zaenkrat zadovoljen, vlaga je padla na 53-55%, prej 80%+ v spalnici zjutraj. Stara hiša in kapilarni dvig, sanacija bi bila zelo draga. Prej je laufal razvlažilnik 16h/dan, razen med spanjem, zdaj je off.

V igri je bil še i-vent, a ima micka z razlogom toliko večjo škatlo. Zgoraj skoraj v kotu sicer nekako ne moti.

Zadeve laufajo 24/7 na nizki stopnji, bp se spi zraven. Na visoki stonji ga ne laufam, tam pa se občutno sliši piš.

Pravi preizkus bo sicer jeseni/pozimi. Avtomatizacija ne vem ali bo potrebna, ker mi laufa skoz.

Ekosklad trenutno vrne 30%.

mtl_slo ::

tony1 je izjavil:

"Kakorkoli, centralni rekuperator žal zaenkrat ne pride v poštev."

Če je bajta še v gradnji, bodi pameten in daj centralno. Tudi sosed ga je dal not šele, ko je bila bajta skoraj fertik. Vse ostalo je brezveze...

Bajta je v obnovi.

rovantvajler ::

Ok, zanimiva debata na temo bedastega najemodajalca, ki zahteva, da je Lunos na najvišji stopnji. Jasno, da bo takrat pel.

Tudi na 2.stopnji je fucking annoying, za živt je samo na prvi stopnji, ampak takrat ne prezračuje skoraj nič.

PunkDude ::

Prana rekuperatorji na 3/5 skoraj neslišni.

mtl_slo ::

c3p0 je izjavil:

mtl_slo je izjavil:

Saj ravno zato bi rad vgradil rekuperatorje pred fasado ;). In me zanimajo praktične izkušnje. Časa imam še 1 mesec.
Mi opišeš način uporabe in kakšen prostor prezračuješ z njim? Se pozna menjava zraka tudi v sosednjih prostorih? In pa ali imaš 50ko ali 100ko?
Meni je bil ta tudi najbolj zanimiv, ker je ''neumen'' in ga lahko potem s pametno varovalko krmilim iz SmartHome-a. S temi ''pametnimi'' zadevami imam slabe izkušnje. Dela super 1 leto, potem pride nov model in to je to. Proizvajalcu se ne splača več podpirati starih modelov.


Imam 3x Lossnay 50, zaenkrat zadovoljen, vlaga je padla na 53-55%, prej 80%+ v spalnici zjutraj. Stara hiša in kapilarni dvig, sanacija bi bila zelo draga. Prej je laufal razvlažilnik 16h/dan, razen med spanjem, zdaj je off.

V igri je bil še i-vent, a ima micka z razlogom toliko večjo škatlo. Zgoraj skoraj v kotu sicer nekako ne moti.

Zadeve laufajo 24/7 na nizki stopnji, bp se spi zraven. Na visoki stonji ga ne laufam, tam pa se občutno sliši piš.

Pravi preizkus bo sicer jeseni/pozimi. Avtomatizacija ne vem ali bo potrebna, ker mi laufa skoz.

Ekosklad trenutno vrne 30%.

V kako velikih prostorih jih imaš?

rovantvajler ::

Kakorkoli, centralni rekuperator žal zaenkrat ne pride v poštev

Zakaj ne? Možna je tudi vgradnja v že obstoječo hišo. Enkrat sem eno noč tvegal da me najemodajalec vrže ven in sem dal na 1.stopnjo, če imaš ušesne čepke notr se da spat, vendar se zjutraj zbudiš v zatohli hiši. Tako da zbiraš lahko samo med dvema opcijama, ali boš imel na prvi stopnji in bo hrup znosen, hkrati pa ne bo skoraj nič prezračevalo, ali pa boš imel na 3.stopnji, kjer bo hrup NEZNOSEN, pa bo malo bolje prezračevalo (še vedno ne zadosti in bo treba odpirati tudi okna).

Zgodovina sprememb…

WaterBoy ::

Midva sva dala klemavet v stanovanje in na prvi stopnji so neslišni, zjutraj pa prestavim na 2 stopnjo.
Na žalost pred vgradnjo nisem meril vlage, sedaj pa jo in ko je zunaj velika vlaga seveda rekuperatorji ne pomagajo nič, drugače pa delujejo dobro. Sem pa vradil te po priporočilu sodelavke kjer njim je pomagalo odstranit vlago v stanovanju.
Jaz jim imaam šele slab mesec.

c3p0 ::

mtl_slo je izjavil:

c3p0 je izjavil:

mtl_slo je izjavil:

Saj ravno zato bi rad vgradil rekuperatorje pred fasado ;). In me zanimajo praktične izkušnje. Časa imam še 1 mesec.
Mi opišeš način uporabe in kakšen prostor prezračuješ z njim? Se pozna menjava zraka tudi v sosednjih prostorih? In pa ali imaš 50ko ali 100ko?
Meni je bil ta tudi najbolj zanimiv, ker je ''neumen'' in ga lahko potem s pametno varovalko krmilim iz SmartHome-a. S temi ''pametnimi'' zadevami imam slabe izkušnje. Dela super 1 leto, potem pride nov model in to je to. Proizvajalcu se ne splača več podpirati starih modelov.


Imam 3x Lossnay 50, zaenkrat zadovoljen, vlaga je padla na 53-55%, prej 80%+ v spalnici zjutraj. Stara hiša in kapilarni dvig, sanacija bi bila zelo draga. Prej je laufal razvlažilnik 16h/dan, razen med spanjem, zdaj je off.

V igri je bil še i-vent, a ima micka z razlogom toliko večjo škatlo. Zgoraj skoraj v kotu sicer nekako ne moti.

Zadeve laufajo 24/7 na nizki stopnji, bp se spi zraven. Na visoki stonji ga ne laufam, tam pa se občutno sliši piš.

Pravi preizkus bo sicer jeseni/pozimi. Avtomatizacija ne vem ali bo potrebna, ker mi laufa skoz.

Ekosklad trenutno vrne 30%.

V kako velikih prostorih jih imaš?


cca. 30m2, 20m2, 50m2, so pa vrata večinoma odprta v vseh. Najprej sem mislil dat 4, pa je izvajalec rekel, da bodo 3 dovolj. Zaenkrat drži.

Invictus ::

Tukaj vsi govorite o vlagi kot da je slaba stvar to...

Letos je ekstra vlažno poletje, pa imam notri 60%...

Brez rekuperatorjev...

Če že dajete centralni rekuperator, naj ima še priključek za vodo. Da lahko po potrebi še vlaži zrak.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

c3p0 ::

Me ne bi motilo, ampak, ko stene postajajo črne, se vprašaš kako naprej.

Magic1 ::

Rekuperator bo reševal vlago?!? Sploh lokalni? A veste, da je poleti velikokrat zunaj zelo vlažno? Jaz imam rekuperator in dela klima na dry, da imam 50% pri 25°C. Če ugasnem klimo, spleza na 60%, po kakšnih poletnih nevihtah je sploh katastrofa. Pozimi imaš presuh zrak.
Magic

tony1 ::

"Pozimi imaš presuh zrak."

To velja za neizolirane stare bajte, kjer laufaš centralno na polno celo zimo, da te ne zebe. V sodobnih, izoliranih bajtah, z okni, ki tesnijo ko hudič, pa dobiš zjutraj v spalnici mimogrede 75% vlage... In pridelaš plesen po stenah v polovici kurilne sezone...

c3p0 ::

Magic1 je izjavil:

Rekuperator bo reševal vlago?!? Sploh lokalni? A veste, da je poleti velikokrat zunaj zelo vlažno? Jaz imam rekuperator in dela klima na dry, da imam 50% pri 25°C. Če ugasnem klimo, spleza na 60%, po kakšnih poletnih nevihtah je sploh katastrofa. Pozimi imaš presuh zrak.


Zaenkrat deluje, če se za par mesecev rešim razvlažilnika, je že uspeh. Ko bo tudi zunaj visoka vlaga, bo zagotovo problem, tega se zavedam.

tony1 ::

Vlaga poleti je mnogo manjši problem, ker vroč zrak v sebi lahko obdrži večjo količino vlage, preden ta kondenzira na hladnih stenah. Pa tudi stene niso tako hladne kot pozimi in spet ne pride kar tako do kondenzacije vlage. Pa še klimo lavfaš poleti, ki s hlajenjem zraka znotraj klime povzroča kondezacijo in ti s tem odstranjuje vlago iz zraka.

Je pa res, da je luftanje 24 ur na dan poleti energetsko potratno in, vsaj čez dan, tudi greje stanovanje. Ponoči ga pa spet ohlaja.

c3p0 ::

Jaz imam kapilarno vlago, vsako luftanje je dobro in potrebno, drugače je v par urah na 80%+.

Oken se mi ne da skoz odpirat, pa ko te ni doma, jih težko.

Fuks ::

gruntfürmich je izjavil:

zakaj rabite rekuperacijo? da prihranite 200W energije?
zrak-zrak je najslabša možna toplotna prestopnost, zato so tudi prihranki energije mizerni.


V enem letu odkar imam centralno prezračevanje nisem ubil enega komarja, mogoče eni 2 muhi.
Prej poleti zgubljal uro spanja vsak drug dan na lovu za komarjem.

Lonsarg ::

Tako je rekurperacija sama je zgolj dodatek za malo vec varcnosti, predvsem pozimi. Tudi ce ne bi bila, glavno je prezracevanje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28680627 (8478) barracuda
»

Lokalni Rekuperator (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10226222 (5598) edi123
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34870117 (10314) edi123
»

Obstaja tak rekuperator, ki se lahko namesti namesto kopalniskega ventilatorja ?

Oddelek: Loža
112035 (1158) zpza
»

protiprašna mrežica za okno

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
423439 (2635)          

Več podobnih tem