Forum » Loža » Pravice pri nakupu rabljenih stvari
Pravice pri nakupu rabljenih stvari
Tidule ::
Btw. Ce bi dejansko prebral temo, bi videl da prodajalka trdi ravno nasprotno in sicer da je bil ps4 ob prodaji delujoc. In v obligacijskem pravu je dokazno breme na tozniku, torej v tem primeru kupcu.
Saj se strinjava... v kolikor bi šel kupec v izterjavo kupnine zaradi skrite napake, bo moral dokazati ne samo, da je predmet (delno) pokvarjen ampak tudi, da je prodajalka za okvaro vedela... Torej... nima osnovnih šans za uspeh.
Bi pa samo dopisal, da je sploh pri tehniki treba biti zelo pazljiv... sem že slišal tudi o prvarantih na kupčevi strani, ko so dejansko kupili delujoč predmet in kucu trdili, da je nedelujoč in mu nazaj ponujali drug (identičen) pokvarjen predmet oz. varianto, ko je kupec s kupljenega predmeta odstranil del (verjetno za nadomstni del) in kupcu hotel vrniti predmet brez dela...
Ja, zaradi takih primerov so blodnje magic1 še toliko bolj neumne. Sodišče se niti 5 sekund ne bo ukvarjalo s tem, če ne bo imel kupec konkretnih dokazov, da mu je prodajalka zavestno prodala pokvarjen ps4.
Magic1 ::
Ti si začel blodit, da se bo tožilstvo ukvarjalo s tem... Pa nikjer nisem omenjal groženj prek odvetnika, temveč vedno grožnjo s odvetnikom. Samo verjetno imaš PMS danes in rabiš malo spustit.
Torej je tako, da če te kdo nategne in ti proda nedelujočo/delno delujočo stvar, ne moreš nič... Jaz se ne strinjam, na sodišču ne bodo iskali le namen. Samo to naj en pravnik pove.
Torej je tako, da če te kdo nategne in ti proda nedelujočo/delno delujočo stvar, ne moreš nič... Jaz se ne strinjam, na sodišču ne bodo iskali le namen. Samo to naj en pravnik pove.
Magic
Ti si začel blodit, da se bo tožilstvo ukvarjalo s tem...
Nikjer nisem omenjal, da se bo tožilstvo ukvarjalo s pokvarjenim ps4, daj nauči se brat in se ne smeši. Ne rabim vsi poslušat tvojih bloden, če nisi sposoben sledit debati.
Torej je tako, da če te kdo nategne in ti proda nedelujočo/delno delujočo stvar, ne moreš nič...
seveda lahko, lahko ga tožiš, ampak boš moral dokazat, da je prodajalec (fizična oseba) vedel, da prodaja pokvarjen izdelek. Zdaj, ali se ti strinjaš s tem ali ne je pa popolnoma brezpredmetno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
darkolord ::
Sodišče se niti 5 sekund ne bo ukvarjalo s tem, če ne bo imel kupec konkretnih dokazov, da mu je prodajalka zavestno prodala pokvarjen ps4.To niti približno ni res.
Sodišče lahko upošteva vse relevantne okoliščine.
Prvič bi bilo sploh za ugotoviti, ali je res šlo za klavzulo "videno-kupljeno". Potem pa, ali je stvar res pokvarjena; koliko časa je minilo od nakupa; kako verjetno je, da je zadevo pokvaril kupec ali gre mogoče za pogosto napako (izvedenec?); kako verjetno je, da prodajalec te napake ni opazil oz. vedel zanjo itd itd.
To ni kazenski postopek in ni treba, da so neizpodbitni dokazi. Kako bi takšen dokaz sploh lahko izgledal v praksi??
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
to ni kazenski postopek, in je na tožniku da predloži dokaze, ki jih sodišče potem presoja. Kako in kakšne dokaze bo predložil je na tožniku, ne na sodišču.
bbbbbb2015 ::
Bi pa samo dopisal, da je sploh pri tehniki treba biti zelo pazljiv... sem že slišal tudi o prvarantih na kupčevi strani, ko so dejansko kupili delujoč predmet in kucu trdili, da je nedelujoč in mu nazaj ponujali drug (identičen) pokvarjen predmet oz. varianto, ko je kupec s kupljenega predmeta odstranil del (verjetno za nadomstni del) in kupcu hotel vrniti predmet brez dela...
Tako je. To se je sicer tudi meni enkrat zgodilo. Človeku prodam grafično (zopet). Zapišem si serijsko oz. poslikam. Človek se javi, češ da kartica ne dela. Ter mi pošlje sliko.
Sliko povečam. Serijska druga. Sem mu napisal, da jaz nisem pravi prodajalec, ker sem mu prodal grafično s serijsko pač mu napišem serijsko in priložim sliko.
Niti besede več od njega. Jaz ne vem. Lahko da je kupil več kartic, pa je kaj zamešal. Samo mislim, da me je hotel nategniti.
Že prej sem si fotografiral serijske, samo sedaj si serijsko poslikam od vsega.
Sodišče se niti 5 sekund ne bo ukvarjalo s tem, če ne bo imel kupec konkretnih dokazov, da mu je prodajalka zavestno prodala pokvarjen ps4.To niti približno ni res.
Sodišče lahko upošteva vse relevantne okoliščine.
Prvič bi bilo sploh za ugotoviti, ali je res šlo za klavzulo "videno-kupljeno". Potem pa, ali je stvar res pokvarjena; koliko časa je minilo od nakupa; kako verjetno je, da je zadevo pokvaril kupec ali gre mogoče za pogosto napako (izvedenec?); kako verjetno je, da prodajalec te napake ni opazil oz. vedel zanjo itd itd.
To ni kazenski postopek in ni treba, da so neizpodbitni dokazi. Kako bi takšen dokaz sploh lahko izgledal v praksi??
Če kupec pripelje pričo, ki bo pričala, da je pred njim kupec vzel iz paketa PS4, ga priključil in ni delal, je to dokaz. In to zelo relevanten.
Jaz v tak ekstrem seveda ne grem. Za take tehnične zadeve grem na lice mesta in preverim, če dela, kupim in grem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()
darkolord ::
Če kupec pripelje pričo, ki bo pričala, da je pred njim kupec vzel iz paketa PS4, ga priključil in ni delal, je to dokaz. In to zelo relevanten.Ampak to še ne bi bil neposreden dokaz, da je napaka obstajala tudi pri prodajalcu in/ali da je prodajalec za napako tudi vedel.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Invictus ::
Pri roki nisem imel veliko dokazov, razen posnet pogovor,...
A ni to prekršek!
Jaz bi ga tožil, ker me je snemal!
To bi moralo biti že na policiji dovolj za uvedbo postopka proti kupcu .
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
DePalmo ::
Vau. Odvetniki, tožbe, sodišča. Vsi bodo zaslužili, kupec bo pa še vedno imel pokvarjen PS4.
Ta tema je zelo dober pokazatelj zakaj ne kupujem več rabljenih stvari. Sem jih kupoval cca. 20 let nazaj in takrat je bilo nategunov zelo malo oz. jih skoraj ni bilo, danes bi pa vsak vsakega nategnil za par evrov. Pa tudi če ne, so zelo dobre šanse da boš kupil, tako kot OP, stvar ki se bo pokvarila praktično takoj ko jo boš priklopil. Rabljeno je le rabljeno in ne veš kako je prejšnji lastnik (ali več njih) delal s stvarjo. Že nove stvari crkujejo, kaj šele rabljeno.
Raje nimam kot pa da se jebem s takimi kot je napisano v tej temi. Novo z garancijo in še to kupim preko interneta ker imam več pravic, drugače pač raje ne.
OK, lažem. Nedavno sem kupil rabljen LTE modem in sem imel opciji:
- preko podjetja kjer je bil 70e (in garancija za katero vem da je vredna natančno 0)
- preko fizične osebe kjer je bil 50e
Odločil sem se preko firme in nakup preko interneta. Če karkoli nebi štimalo, bi vrnil in je to to.
Ta tema je zelo dober pokazatelj zakaj ne kupujem več rabljenih stvari. Sem jih kupoval cca. 20 let nazaj in takrat je bilo nategunov zelo malo oz. jih skoraj ni bilo, danes bi pa vsak vsakega nategnil za par evrov. Pa tudi če ne, so zelo dobre šanse da boš kupil, tako kot OP, stvar ki se bo pokvarila praktično takoj ko jo boš priklopil. Rabljeno je le rabljeno in ne veš kako je prejšnji lastnik (ali več njih) delal s stvarjo. Že nove stvari crkujejo, kaj šele rabljeno.
Raje nimam kot pa da se jebem s takimi kot je napisano v tej temi. Novo z garancijo in še to kupim preko interneta ker imam več pravic, drugače pač raje ne.
- preko podjetja kjer je bil 70e (in garancija za katero vem da je vredna natančno 0)
Odločil sem se preko firme in nakup preko interneta. Če karkoli nebi štimalo, bi vrnil in je to to.
bbbbbb2015 ::
Vau. Odvetniki, tožbe, sodišča. Vsi bodo zaslužili, kupec bo pa še vedno imel pokvarjen PS4.
Taka stvar, kot je PS4, se kupuje osebno. Greš tja, da se igra noter. Malo poslušaš, kako se ventilator vklopi. Več kot to pa nimaš kaj. Pogledaš edino konektorje na PS4, da ni kdo iztrgal konzole iz PS4 ali kaj takega. Pogledaš vijake spodaj, če je bil kateri odvit. Malo pogledaš generalno stanje konzole (zelo spraskana, nič spraskana), da dobiš občutek, kako ljudje delajo z rečmi. Če je ohišje počeno ali grdo zabito na oglu - ne kupiš, ker je to nekomu padlo iz rok.
Če vse to dela, nimaš kaj.
Ne razumem, zakaj ne bi kupoval rabljenih stvari. Pa še nekaj je. Cena mora reflektirati rizike.
Zdaj to se bolj tiče orožja, kar jaz zelo rad kupim rabljeno.
Nov S&W revolver stane 1200-1400€. Par let star stane 600-750€, kar je v redu cena. Imaš pa zračne puške, nova stane 600€. Nekdo prodaja rabljeno 550€. To ne kupim. Za 250-300€ ja, 550€ ne. To pogosto ljudje zanemarijo. Če kupim zračno puško za 250€, pa je potreben servis, to je 150€. Skupna cena je 400€, to je še vedno v redu cena. 550€ rabljena zračka, pa naj gre kaj narobe, me stane več kot nova.
Elektronika, sploh zabavna, ima visoko amortizacijo.
chuck ::
Pogovor je posnet ker mi telefon vse pogovore snema od kar sem ga kupil. Sem pa skoraj prepričan, da je bilo vse planirano iz njene stvari, že zgodba, da gre čez 15min v bolnico še preden sva se dobila in potem isto policaju prodaja, da je v bolnici z otrokom in še laž, da je minilo par ur od kar mi je prodala PS4.
Da ne bo dileme PS4 lahko popravim, razen če je blu-ray čip, sploh se mi ne gre za to.
Dejansko mi je tukaj samo zanimivo kako preprosto se lahko izmuzneš in kako policija na to reagira. Ne da sem presenečen, sem mel scenarij ko je tip zaprl poslovni prostor z nosečo žensko zraven, grozil in na koncu še potegnil nož, ni ga sicer usmeril proti meni. Hladno pokličem policijo, v tem času baba skrije nož, policija ga ne najde na njemu in se zadeva konča z ustim opozorilom. Pa sva bila dva.
Da ne bo dileme PS4 lahko popravim, razen če je blu-ray čip, sploh se mi ne gre za to.
Dejansko mi je tukaj samo zanimivo kako preprosto se lahko izmuzneš in kako policija na to reagira. Ne da sem presenečen, sem mel scenarij ko je tip zaprl poslovni prostor z nosečo žensko zraven, grozil in na koncu še potegnil nož, ni ga sicer usmeril proti meni. Hladno pokličem policijo, v tem času baba skrije nož, policija ga ne najde na njemu in se zadeva konča z ustim opozorilom. Pa sva bila dva.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: chuck ()
mn ::
E vidiš, midva z mojo pa sploh za otroka ogromno kupujeva in prodajava rabljene stvari in dejansko ne vem če imava kako slabo izkušnjo. Pa je šla marsikateri manj vredna stvar precej na zaupanje. No edino eno pošiljko, ki je bila poslana pred plačilom, mislim da prejemnica potem ni nikoli plačala. Pa še to bi moral preveriti.
c3p0 ::
Jaz pa ne prodajam in ne kupujem. Preveč nekega podna družbe, goljufov je v teh vodah.
No ja, izjema: prodam stvari, ki bi jih drugače vrgel stran, ali moral sam vozit do odpada. Nazadnje star laminat. Na koncu zaslužil za lepo večerjo, brez dela.
No ja, izjema: prodam stvari, ki bi jih drugače vrgel stran, ali moral sam vozit do odpada. Nazadnje star laminat. Na koncu zaslužil za lepo večerjo, brez dela.
Technics111 ::
Ni rečeno da boš dobro dobil če boš kupil novo. Sem kupil že kar nekaj novih stvari in sem imel večje sitnosti in zgubljenih živcev glede garancije z servisi pri nas kot z rabljenimi.. raje kupim rabljeno osebno, če gre za večje vrednosti preverim preizkusim da vse deluje in to je to.. Če se gre za manjse znesk3, kupim in sprejmem riziko, tudi če prodajalec reče da dela, pa potem ne dela, sem sam kriv, ker nisem sprobal in mi na kraj pameti ne pade da bi gusil prodajalca nazaj in jokal na forumih za neki drobiž jebiga. Si znam večinoma vse stvari, ki jih kupujem sam porihtat, tako da ni panike, če kdaj mimo grem jbg ga taki je lajf..
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prodaja avtomobila, kupcu je po 2000km crknil (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 30752 (19382) | Mato989 |
» | Prodal Avto - okvarjen avto po 1mescu (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Na cesti | 38180 (26464) | zobnik |
» | Ustni dgovori (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 7119 (5144) | shadeX |
» | Tezave z kupcem na bolhi glede konzole (strani: 1 2 3 )Oddelek: Konzole | 17749 (12865) | stara mama |
» | Stvarna napaka LCD TV (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 48488 (43282) | Okapi |