» »

Spletno trgovanje - Stocks, ETFs

Spletno trgovanje - Stocks, ETFs

grimhold ::

Pozdravljeni,

sem čisti začetnik glede teh zadev in bi bil hvaležen, če bi znal kdo odgovoriti na moja spodnja vprašanja, oziroma me preusmeriti na nekoga, ki smatrate, da bi mi bil kvalificiran na tem področju pomagati.

Rad bi začel trgovati z ameriškimi skladi. Predvsem (skoraj izključno) me zanimajo dolgoročne investicije in kot eno takih se mi zdi trgovanje z index fundi - 'Indeks S&P 500' in podobni. Planiram izvesti začetno investicijo nekaj 1000€, potem pa še mesečno vsak mesec nekaj 100€. Plan imam sicer mogoče manjši procent denarja investirati tudi v individualne sklade.

Ponudba bokerjev na spletu je res ogromna in bolj kot berem različne forume, več je nekih stvari, ki jih moraš imeti v mislih (od provizij, do sistema sporočanja FURSu in podobno...). Zanima me, če bi mi znal kdo predlagati kateri broker bi bil najbolj primeren za trgovanje v Sloveniji z index fundi. V ožji izbor brokerjev sem dal trenutno 'Interactive Brokers' in 'eToro', sem pa tudi odprt za kakšno tretjo izbiro, če je seveda bolj ustrezna.

Na več straneh sem našel naslednje podatke (ena od strani: https://brokerchooser.com/best-brokers/...
-'Interactive Brokers' je predstavljen kot zelo zanesljiv broker z vseh vidikov in je zato postavljen na prvo mesto. Ima sicer neke stroške provizij ($0.005 per share, min. $1, max. 1% of trade value.). Lahko se trguje z valuto EUR, kar je definitivno plus, saj ni dodatnih stroškov pri pretvorbi iz USD na EUR ob transakcijah.
-'eToro' je predstavljen kot eden boljših brokerjev za trgovanje s skladi, saj nima provizij pri trgovanju s skladi. Edini problem, ki ga tu vidim je, da dovoljujejo samo valuto USD, kar verjetno pomeni, da je potrebno pri vsaki transkaciji odbiti še stroške pretvorb valut. Prav tako sem na tem forumu opazil, da so neki problemi pri vnašanju v eDavke, kar sigurno ni dobrodošlo (https://slo-tech.com/forum/t760618)

Zgornja brokerja, sta se mi zdela najbolj zanimiva, so pa verjetno še stvari okrog teh zadev, ki ne pišejo na teh portalih, zato smatratram, da bo verjetno kdo tukaj znal povedati še kaj pametnega okrog teh zadev.

Zanima me tudi, ali mi zna kdo razložiti naslednje stvari (oziroma na koga se lahko obrnem, da mi bo to znal razložiti):
-kakšni so davki na kapital, ki ga imaš npr. na enem od brokerjev. Je potrebno to letno prijavljati?
-kako poteka vnos podatkov za dividente na FURS in koliko od tega vzame država?
-generalne zadeve okrog trgovanja s skladi v Sloveniji.
-mogoče kakšne specifike, na katere je potrebno paziti kot začetnik, oziroma kakšni drugi nasveti.

Za vsako informacijo bom hvaležen.

LP Gregor

martincek1 ::

1. Super, da si se odločil za to. Najboljši čas za začetek vlaganja je bil 10 let nazaj, drugi najboljši je zdaj :)
2. Definitivno Interactive Brokers za resno investiranje. Boljšega trenutni ni na marketu, praktično vsi uporabljamo to (ali Captrader, ki dela na njihovi platformi, ki je boljši mogoče samo v supportu - Nemščina)
3. Davek moraš prijaviti, če svoje assete prodaš na borzi. Če boš samo kupoval ETFje, ki svoje dividende akumulirajo (accumulated), potem do prodaje ni potrebno nič prijavljati. Po 20 letih državnja tudi po prodaji nebo davka (metoda FIFO). Če boš kupoval in prodajal delnice, potem seveda davek tu pride v enačbo.
4. Nimam pojma, ker sem hodler. Država na začetku za sklade vzame 27.5% dobička na prodajo, za ostalo ne vem.
5. Ni kakšnih posebnosti glede Slovenije. Obstaja precej vzajemnih skladov, ki imajo visoke stroške, tako da večina investira v ETFje preko IB.
6. Specifike .. teh je precej. Predlagam, da si v celoti prebereš https://slo-tech.com/forum/t693812/0 in https://slo-tech.com/forum/t589470/0, notri imaš napisano praktično vse, kar je pomembno. Seveda moraš bit sposoben ločiti zrno od plevela :)

Good luck! Pa drugič ni treba nove teme odpirat, lahko napišeš direktno v katero od zgoraj linkanih (mogoče kdo nov to prebere).

alcikalci ::

A je kdo z magisterijem ali doktoratom iz naravoslovne smeri pripravljen z mano narediti hedge fund? Zacetni vlozek podjetja za zagon se giba med 25-32k. Ostalo je v 95% pripravljeno.
Kontakt: alcikalci@gmail.com

...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: alcikalci ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira on-line brokerja (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Loža
752181412 (4631) onka
»

Etoro in Edavki (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23784790 (2573) wajdouc
»

Degiro online broker (in alternative) - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
547144610 (9313) Thomxy
»

Spletno trgovanje

Oddelek: Loža
98231 (7603) pikachu004

Več podobnih tem